|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 3
|
|
|
|
2012-06-27 21:51:31, szerda
|
|
|
Érdemes tudni: Az oregánó, amit már az ókorban is ismertek, ízében a majoránnára és a kakukkfűre emlékeztet. Az olasz konyha leggyakrabban használt zöldfűszerei közé tartozik. Fantasztikusan jól illik a paradicsomhoz, ezért sokféle ételbe - levesekbe, salátákba, pizza- és makaróniszószok ízesítésére, valamint bab- és húsételek fűszerezésére - használhatjuk. Étvágyjavító és idegnyugtató hatású.
Kockákra vágott lasagnét látunk a képen, körülöntve paradicsomszósszal, bazsalikomlevéllel a tetején.
A lasagne tésztát csak roppanósra főzzük, így lesz az igazi.
Hozzávalók:
25 dkg csiperkegomba
4 paradicsom
1 nagy vöröshagyma
1 zöldpaprika
1 cikk zeller
só
őrölt fekete bors
oregánó
1 csomag lasagne tészta
olívaolaj
2 evőkanál zsemlemorzsa
15 dkg reszelt sajt
A gombát megtisztítjuk és ledaráljuk. A paradicsomot forró vízbe mártjuk, héját lehúzzuk, majd nagyobb darabokra vágjuk. A megtisztított és felaprított vöröshagymát a felforrósított olajban megfuttatjuk, a gombát beletesszük és megpirítjuk. A paradicsomot, a kis kockákra vágott paprikát és a zellert rádobjuk, majd együtt pároljuk. Ha szükséges, egy kevés vizet hozzáöntünk. Sóval, borssal és oreganóval ízesítjük. Közben a lasagne tésztát forró, sós vízben roppanósra főzzük. Tűzálló tálat olívaolajjal vékonyan kikenünk, zsemlemorzsával megszórjuk, majd a tésztát és a mártást úgy rétegezzük, hogy a tetejére vékonyan gombás massza kerüljön. Végül reszelt sajttal gazdagon megszórjuk. A tálat a 180 °C-os (légkeveréses sütőben 165 °C) sütőbe tesszük, jól átsütjük, és a sajtot a tetejére olvasztjuk. Paradicsommártással vagy házi ketchuppal körülöntve, bazsalikomlevelekkel díszítve tálaljuk. |
|
|
0 komment
, kategória: vegetariánus oldal |
|
|
|
|
|
2012-06-27 21:45:39, szerda
|
|
|
Zöldbab paradicsommártásban
Érdemes tudni: Talán nem is szükséges bemutatni a magyar konyhában rendkívül kedvelt, gyakran és ötletes változatossággal készített zöldbabot. Amikor azonban a nyurga, zsenge zöldségből varázsolt főzeléket kanalazzuk, vagy a remek salátát, köretet, illetve egytálételt falatozzuk, nem töprengünk el azon, hogy a dél-amerikai indiánok kultúrnövénye volt, ahonnan Kolumbusz hozta Európába, majd a termesztők több fajtát nemesítettek belőle. A népi gyógyászat szerint fogyasztásával megelőzhető a vastagbélgyulladás.
Gazdagon díszített paradicsommártással leöntött zöldbabot látunk a képen feta sajttal, bazsalikomlevelekkel.
Igazi vegetáriánus csemege zöldbabból, fetából és paradicsomból.
Hozzávalók (4 személyre):
2 evőkanál olívaolaj
1 vöröshagyma megtisztítva és apróra vágva
20 dkg paradicsom megmosva, leforrázva, héjától megfosztva, nagy darabokra vágva
2 dl paradicsomlé
só
őrölt fekete bors
1 csipet cukor
0,5 dl száraz fehérbor
1 csokor bazsalikom, néhány levél a díszítéshez, a többi finomra aprítva
60 dkg zöldbab megtisztítva
15 dkg feta sajt kis kockákra vágva
Az olajat megforrósítjuk, és a hagymát üvegesre pirítjuk benne. A feldarabolt paradicsomot rádobjuk, sózzuk, borsozzuk, leheletnyi cukorral ízesítjük, majd a paradicsomlevet ráöntjük, és majdnem készre pároljuk. Mielőtt teljesen megfő, a borral felöntjük, és a felaprított bazsalikommal megszórjuk, majd mártás sűrűségűre beforraljuk. Közben a zöldbabot enyhén sós, forró vízbe rakjuk, pár perc múlva leszűrjük és lecsöpögtetjük. Tálra halmozzuk, a paradicsommártással nyakon öntjük, majd feta sajttal, nagy kockákra vágott paradicsommal és bazsalikomlevelekkel megszórva tálaljuk. |
|
|
0 komment
, kategória: vegetariánus oldal |
|
|
|
|
|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 3
|
|
|
|
2012. Június
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
53 db bejegyzés |
e év: |
488 db bejegyzés |
Összes: |
7620 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 345
- e Hét: 7123
- e Hónap: 11527
- e Év: 43256
|
|
|