Belépés
wob.blog.xfree.hu
" Egy ember értékét saját maga adja, és nem az amije van " ... weisz tomy
1949.09.16
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
Lefelé a lejtőn
  2013-02-19 17:52:45, kedd
 
  Írta: Moldova György

Egy még fiatalos, a gondokban megszőkült ötvenhét éves asszony meséli:

-Mikor nyugdíjba mentem, úgy éreztem, kinyílt a világ. Se kutyám, se macskám, csak magammal kellett foglalkoznom, magvalósitottam életem két nagy vágyát: vettem egy piros kalapot, és megtanultam síelni. A piros kalapot aztán elraktam a szekrény mélyére, mert a barát nőim"hamiskártyásnak" kezdtek becézni, tudniillik, hogy tőkre pirosat teszek, de a síelés fokozatosan a szenvedélyemé vált.
A Normafa laposabb lejtőin kezdtem, a trénerem eleinte nem sokat várt tőlem, azt ajánlotta, hogy vegyek néhány erős edzést, és hagyjam abba, de én kitartottam, egyre meredekebb lejtőkre is kimerészkedtem, végül tavaly úgy döntöttem, hogy kimegyek Ausztriába, és megpróbálkozom a nagy alpesi pályákkal.
Befizettem egy kilenc napos tiroli útra, és vettem kéz alatt egy csodálatos egybeszabott sí overát, csupa zseb, csupa cipzár, térdben párnázva, bokában raffolva, mit mondjak, gyönyörű darab volt. És este-mert azért nem akartam túl sok szem tanút, ott álltam a tubenthali pályán. Istenem, én Kovács Valéria a Népszinház utcából, hátsó udvar,csigalépcső, vettem egy mély lélegzetet aztán elindultam. Az első szakasz simán ment, a nagy meredek előtt egy kis pihenő részen megálltam egyet lihegni. De nem csak lihegni kellett, hanem egyebet is, úgy látszik megfázhattam, mivel a dolog igen sürgösnem látszott, már nem tudtam volna visszamenni a szállásunkra, körülnéztem és nem láttam senkit, lekuporodtam. Egy baj volt, s szuper overallomat nem lehetett szétkapcsolni, csak egyben húzhattam le, a pulóvert a nyakamba, így válltól bokáig teljes natúr szépségemben mutatkoztam. Egyszóval lekuporodtam, és a költővel szólva a munka éppen dandárjában volt, mikor legnagyobb megdöbbenésemre a siléc megindult alattam-úgy látszik, rosszul vágtam le a hóeke helyzetet. Először csak szép lassan csúsztam, aztán felgyorsultam, és kisérties sebességgel vágtattam lefelé a meredek lejtőn. Ha nem akartam kitörni a nyakam, fel kellett állnom és felvennem a szabályszerű testtartást, a pulóverom a nyakamban, a bugyi, az overál a bokámon. Mit mondjak, voltam már boldogabb is, végig azt hajtogattam magamba:
-Istenem, ha túlélem, adok ezer forintot az új Nemzeti Színházra.
Végül megcéloztam egy bokrot, a bokor nem tudott kitérni, kificamítottam a csuklom, de az ép kezemmel végre fel tudtam húzni a bugyimat. A hegyi mentők értem jöttek, és lekísértek az első segélyhelyre.
A börkanapén egy öregfiú feküdt ideiglenes kötéssel a törött lábán,siléce roncsaival akkor gyújtottak be a kályhába. Még az orvosra vártunk beszélgetésbe elegyedtünk.
-Őn szintén kezdő?
-Én nagyságos asszonyom? Negyven éve síelek, Alsó-Ausztria többszörös lesikló bajnoka vagyok, és most először sérültem meg.
-Mi történt?
- Ez maga volt a pokol, asszonyom.Siklok lefelé a pályán a magam nyugodt ritmusában, mikor mögülem felbukkan egy boszorkány, a pulóverje a nyakában, az overallja a bokáján, egyébként teljesen meztelenül, még a vakbél-operációjának a helye is látszott-egyébbről nem is beszélve. Üvöltve, teljes sebességgel elvágtatott mellettem, annyira megdöbbentem, hogy nekimentem egy fának. De csak kerüljön a kezembe az a boszorkány.
-Őn is az ő áldozata volt asszonyom?
- Én is-mondom, és eltöprengtem, hogy mennyi levonással adnák vissza a nyolc napi üdülési díjat.
 
 
1 komment , kategória:  Általános  
Ember.....te beletörődtél ??
  2013-02-15 21:40:45, péntek
 
 



A "tudomány" szónak szugesztiv ereje van a köz tudatban. Ezt használta ki a párt állam diktatórikusan ateista nevelése. Ezt használja ki korunk ateista pedagógiájának már dörzsöltebb módszere, amikor például az ateista pedagógiát a " semleges nevelés" tetszetős álarcába öltözteti, az egyetemes etikai értékekre való nevelés helyett. A tudományt azonban el kell határolni az áltudománytól. S ne feledjük mindig keresni kell az összhangot a filozófiával és a tudomány szilárd tételeivel.
Hol és mikor kezdődik a radikálisan hamis tételek terjesztése ? Az ókori görög atomisták tanításával. Akik szerint a Világegyetemben csak fölbonthatatlanul szilárd anyag részecskék, "atomok" léteznek, s ezek váltakoznak a térben, hogy aztán idők múltával úgy párosuljanak, hogy minden isteni beavatkozás nélkül, a szükségszerű vagy a véletlen hatására maga a Világegyetem kialakuljon, majd benne a mi Földünk, magával a gondolkodó lénnyel az emberrel. Túlvilág viszont nem létezik.
A fizika szimpátiája az atomista felfogás iránt egészen az atomfizikáig tartott. Akkor kiderült, hogy az örök és változhatatlan atomok helyett a tömeg-hullám kettősségében létező anyag titokzatos világa az, amelyben az anyagi részecske nem is létezik folyamatosan, hanem a láthatatlan hullám tengerben megjelenik és eltűnik, mint a neon fény.
Jött ekkor az élet keletkezésének és kibontakozásának, valamint az evolúciójának nagy kérdése amire Darwin próbált megválaszolni. Darwin nem evolúció tant irt, hanem fejlődés tant. A különbség a kettő közt lényegesen nagy. Az Evolúció, avagy kifejlődés az, amikor például az elvetett búza mag kihajt, szárba szökken, és kalászával terem. A búza szemek visszakerülnek a földbe és mindez tovább így folytatódik.
A fejlődésre pedig az jellemző, hogy annak eredményét külső természeti erők formálják, mint például a cseppkő-barlangok szobrainak kialakulása. Ez nem evolúció, hanem fejlődés.
Az ateizmusnak elkötelezett darwinizmus bemutatásának következményei azonban már az utókorra maradtak.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Nevelésünk
  2013-02-06 09:34:50, szerda
 
  Mire és hogyan is szeretnénk nevelni gyermekeinket ? Ezekről a kérdésekről szeretnék pár sorban néhány véleményt eljuttatni nektek. Vagyis hogyan is kellene és milyen irányban terelnünk e tevékenységünket.
A nevelésünk során szükséges volna mindig a dolgok egészét felmutatni, evvel segítünk , a felismerésének, hogy az ember szabad akarata mellett ki van téve tévedéseknek, vagy hibák elkövetésének, de mindig kötelességet kell vállalnia azért amit tett. Nevelésünkben csak arra kell törekedjünk, hogy ifjaink felismerjék az igazságot, és a követendő helyes utat, vagyis tudjanak a körülményeikhez adódóan mindig helyes önálló döntést hozni.
Rá kell mutatni a szabadság és elköteleződés közötti szoros kapcsolatra és ezek egyensúlyára. Meg kell értetni velük, hogy veszélyekkel jár ha valaki elköteleződék és közben elveszíti szabadságát.
Mondjuk el nekik és beszéljünk velük életük fontos döntési helyzeteikről, amelyekben felelősen kell gondolkodniuk és határozatot hozniuk. Mondjanak igent és fogadják el saját életüket, amin csak ők változtathatnak a mi támogatásunkkal, ismerjék fel korlátaikat meg törékenységüket.
Ők várják egész biztosan, az egyértelmű, pontos válaszainkat gondjaikra, nincs hely a habozásnak.
Kívánom mindenki sikerrel járjon e tevékenységében, fáradságos munka ami később hozza meg gyümölcsét.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Élet szabályok
  2013-02-02 15:12:24, szombat
 
 


Élet szabályok
Az asztalon színes figurák, gyermekkoromban fogalmam sem volt, hogy ez mit lehet, de én is szerettem volna a színes lapokkal, figurákkal játszani, pedig a szabályokat nem ismertem.
Volt amikor megengedték, de sokszor rám szóltak: "azt nem úgy kell", vagy "Azt miért csináltad?".Volt, aki nevetett, volt aki bosszankodott játékomon.
Ha a fejünkben ott a cél, ha tudjuk, mi az amit el kell érni, akkor tudjuk, mit miért teszünk.
Az élet hasonló a fentebb leirt élményhez. Sokan játszunk, az élet szabályok ismerete, betartása nélkül is.
Aki kitalálta, megalkotta azt a "játékot" , amelyet Életnek nevezünk, az úgy tervezte, hogy valamit el kelljen érniük a "játékosoknak". Az átlag embernek is kellenek célok. A mai század rengeteg lehetőséget kínál, és ez persze jó is, mert talán kevesebb a céltalan ember.
Aki nem megfelelő célt választ, az olyan, mintha a pasziánsz szabályait alkalmazva ülne le pókerezni.
Mi az a mai világban, ami miatt érdemes élni ?, amire felteheti az ember az életét ? Mindenki maga döntheti el, mit akar elérni, milyen céljai vannak. De nem mi írjuk a játék-szabályokat, azokat meg kell ismerni, magunkká tenni, és be kell tartani mindannyiunknak. Hogy megtudjuk, az ÉLET nevű"társasjáték" készítője, Isten, mit talált ki nekünk? mindenkinek saját maga ítélőképességére kell alapoznia.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Papi arcélek
  2013-02-01 09:54:39, péntek
 
 



"Csíksomlyon szolgálni kegyelem"

Bőjte Ferenc ferences szerzetespap, az erdélyi ferences rend tartomány helyettes provinciális, Csíksomlyói ház főnök. Nyilatkozata a hivatásáról, múltbeli és jelenlegi szolgálatáról.
-Gyermekkoromban szívesen ministráltam, mivel a barátaimmal is a templomban és a hittanórán találkozhattam. Úgy képzeltem, hogy az ember először kis ministráns, majd fő ministráns-és onnan az oltár széléről csak egy lépést kell már tennie annak közepéig. Gyulafehérváron érettségiztem, az akkori kántor iskolában. Gyulafehérvári tanulmányaim idején ismerkedtem meg a ferences lelkiséggel, így született meg a hivatáson belüli hivatásom, és még a pap szentelés előtt jelentkeztem a rendbe. Az újonc év letelte után tettem le szerzetesi fogadalmamat a Szent István királyról nevezett Erdélyi Ferences Rend tartományban.
-Jelmondatom-két szentírási idézet összeollózásából jött létre:"Hűséges az, aki meghívott...Ő kent fel, hogy öröm hírt vigyek a szegényeknek."
-Gyergyóditróban voltam diakónus. Szívesen emlékszem vissza az ott töltött hat hónapra. Pappá szentelésem után két évig Vajdahunyadon voltam segédlelkész, egy évig Marosvásárhelyen. Kilenc éven át Déván, az úgynevezett telepi plébánia lelkipásztori feladatokat láttam el. 2000-2006 között Kolozsváron működtem ház főnökként. Utána az elmúlt év augusztus elsejéig székelyudvarhelyi rendházunkban tevékenykedtem.
-Minden új szolgálat új kihívást jelentett. Egyben nagyon jó lehetőség volt a renddel, a ferencességgel való jobb megismerkedésre, és a segítség nyújtásra.
-Csíksomlyon szolgálni kegyelmi lehetőség. Már az is kihívás, hogy élni tudjak a felkínált kegyelemmel úgy, hogy miközben mások javára vagyok, magam is alakuljak, fejlődjek. Ház főnökként elsődleges feladatom ferences közösségünk összetartása, az életünk szervezése, a közösség tagjaival való együtt munkálkodás.
Megható, hogy a szent-misékre milyen sokan jönnek el, és milyen hittet és áhittatot mutatnak a résztvevők. Nagy erőt érzek ebben, ami bizalomra hangol a jövő iránt.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2013.01 2013. Február 2013.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 5 db bejegyzés
e év: 90 db bejegyzés
Összes: 803 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 37
  • e Hét: 75
  • e Hónap: 446
  • e Év: 10352
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.