Belépés
wob.blog.xfree.hu
" Egy ember értékét saját maga adja, és nem az amije van " ... weisz tomy
1949.09.16
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
Az ember...
  2014-05-26 19:47:47, hétfő
 
 


Az ember szereti magáról azt hinni, hogy az ő igazsága az egyetlen, és amit tesz, az úgy van rendjén. Egy-egy jobban sikerült nap után megesik a szívünk a sarkon üldögélő kolduson, az egyszerű kerti virágokból összeállított vézna csokrot áruló időseken, és adunk nekik némi pénzt. Kérdezlek vajon valóban ez lenne a helyes alamizsnálkodás ? Nem érne sokkal többet egy őszinte mosoly, néhány biztató szó az a kis apró mellé ?
Ha egy olyan egyszerű példát szemlélünk mint egy születésnap, könnyen rájövünk arra, mennyivel fontosabbak a lelki javak, ajándékok, mint bármilyen , pénzért megvásárolható tárgy.. Örülünk az ajándékoknak is , de nem repdes e még inkább az ember szíve amikor felköszönti egy régen látott ismerőse, vagy a barátok meglepik egy kellemes hangulatú beszélgetéssel, vagy éppen a családja egész nap csak az ő kedvében jár ?
Mindannyian azt érezzük főleg mikor nehéz az élet, egy kedves gesztus milyen jól esik. Senki nem kéri tőled, hogy add oda mindenedet a koldusnak, hanem azt , hogy bármilyen keveset teszünk értük, abban legyen őszinteség, és egy nagy mosoly.
 
 
1 komment , kategória:  Általános  
Miért jó ?
  2014-05-18 12:02:08, vasárnap
 
 



Miért jó kirándulni, túrázni ? Mi értelme van elindulni, felmászni magas hegyre, aztán lejönni. De ezt a kérdést csak olyanok vetik fel akik nem szoktak túrázni vagy kirándulni rendszeresen. Ők nem értik meg még azt sem, amikor a turista fia, leánya szép napsütéses időben bakancsot húz és nekivág útjára. Nem is beszélve arról ha szemerkél az eső, vagy már hó van, de őt ez nem zavarja.
Idéznék ide feleletként, Benedek István :Csavargás az Alpokban című leírásából, így fogalmaz : "Csak szimbólum a hegy és a hegymászás, minden valamire való embernek kell, hogy legyen egy Matterhornja, amit tűzön-vizen keresztül meg akar mászni. Nem a Matterhorn a szép,...hanem az a szép, hogy vannak matterhornjaink, amelyek kikényszerítik belőlünk az igazi emberi magatartást :a küzdést. Nem a küzdést a létért, hanem a léten felüli küzdést: azt a küzdelmet, amit nem az élet szükségletei kényszerítenek ránk, hanem emberi mivoltunk : a szenvedély."
Azok akik videókról, fotókról nézik másként látják a kirándulást vagy a túrázást. Igaz sok helyre vissz fel tömeg közlekedés, mint például felvonók, de aki így jut fel nem érzi azt az érzést "igen itt vagyok saját erőmből", nem izzad meg, nem küzd meg érte. Ők olyan elven vannak, hogy pénzükért minden megvehető, mint látvány, élmény vagy barátság.
Minden túrán vagy kiránduláson gazdagabb leszel, hiszen olyan "őrültekkel" találkozol, akik hozzád hasonlóak. Barátságok, szerelmek, kapcsolatok szövődnek. Megismersz olyanokat, akikre számíthatsz, és észrevétlenül már nem vagy kívülálló, és a következő alkalomkor ismerősként üdvözölnek a többiek.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Lelkesedésünk
  2014-05-11 19:38:53, vasárnap
 
 


Lelkesedésünk igazi forrása

Az idő múlásával számos dolog változik : a különböző szokások, a hagyományok, az értékek, a környezetünk,vagy mi magunk és a többi emberek. Minden évben ünnepelünk különböző eseményeket, jelentős napokat, vagy élet helyzeteket. Van amikor tudatosan rákészülünk, máskor már szinte gépiesen tesszük, vagy rutinszerűen csupa megszokásból.
Tegyünk félre pár percre a mindennapok gondjait, terheit, és gondoljuk végig mit is jelent számunkra az eljövő ünnep. Egy ünneplésnek megannyi módja van, akár egyedileg vagy ember társainkat, vagy szeretteinket is belevonva, örömet szerezve, segítséget nyújtva, egy jó szót szólva megfelelő időben a megfelelő személynek, és még sorolhatnám.
Az ünnepünkre való felkészülés általános és szokásos tevékenységünk közé kell tartozón. Fontos odafigyelnünk arra, hogy bennünk is hasonló odaadással és buzgósággal készüljünk az ünnepünkre..
Az ünnep valódi nagysága bennünk, szívünkben rejlik, az ünnep nem más mint ahogyan mi magunk hajlandóak vagyunk azt magunkévá tenni. Merjük hát kitárni magunkat, megnyílni a szó értelmében és gyermeki ártatlansággal megünnepelni ama napot. Ekképp egy igazi ünneplésben lesz részünk mindnyájunknak.
 
 
2 komment , kategória:  Általános  
Szeretettel küldőm minden Édesanyának
  2014-05-04 11:28:43, vasárnap
 
 


Szerzője Szabolcsa Miháj, a nagyapám Weiss Carol, emléfűzetiből van és 1912. május-i keltezéssel.
Minden kedves Édesanya fogadja szeretettel e küldeményt.

Édesanyák

Mikor egy-egy romlott-semmi embert láttok,
Aki magának is-másnak is, csak átok ,
Akinek soha-sincs egy tiszta indulat ja...
Sirassátok meg szegényt !,
...Mert nem volt Édesanyja!

Amikor a sorsod oly nagy Úrral hoz össze...
Akitől akár- egy világ dőlhet össze,
De jaj föl nem éri ! A könny-meg nem hatja..
Sirassátok meg szegényt-
...Mert nem volt Édesanyja

S, amikor a szívünk, megtelik jósággal,
A szemünk könnyel-lelkünk imádsággal,
Mikor egy-egy nemes tettet ciszünk véghez,
Csókoljuk meg Édesanyánk lábnyomát érte.

Nincsen jobb őriző az Édesanyánál,
Éberebb csillag sincs szeme sugaránál,
Nincs a kisgyermeknek puhább feje alja,
Mint az Édesanyja ölelő két karja !
Hol van annyi áldás ?Ami elég lenne ?
Amit Édes jó Anyánk-meg ne érdemelne!!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Tanulságos történet
  2014-05-01 19:31:51, csütörtök
 
  A három szita

Egy napon valaki meglehetősen felindulva kereste fel Szókratészt :
-Ó, Szókratész, hallottad-e mit művelt a barátod ? Ezt rögtön el kell, hogy mondjam neked.
-Egy pillanat!-szakitotta őt félbe a bölcs. Amit mondani akarsz, átszűrted-e a három szitán ?
-Három szitán ?-kérdezte az illető csodálkozva.
Igen, kedves barátom, három szitán. Lássuk csak, vajon mi az, amit el akarsz mesélni átmegy-e a három szitán !
Az első szita az igazság. Meggyőződtél- e arról, hogy amit el akarsz mondani, az igaz ?
-Nem, nem csak mások elmondásából tudom.
-Vagy úgy! De a második szitát más biztosan használtad. Ez pedig a jóság szitája. Vagyis az , amit el akarsz mondani, ha nem is bizonyosodtál meg róla, hogy igaz, legalább jó ?
Az illető tétovázva válaszolta :
-Nem ellenkezőleg...
-Ahá-szólt közbe Szókratész-, akkor használjuk még a harmadik szitát is, és tegyük fel a kérdést, vajon szükséges-e, hogy elmondd nekem ezt a számodra oly felhábóritó dolgot.
-Szükségesnek éppenséggel nem mondható...
Tehát-mondta a bölcs mosolyogva- ha az amit el akarsz mondani sem nem biztos, hogy igaz, se nem jó, sem elmondása nem szükséges, akkor felejtsd el az egészet, ne bosszantson az se téged se engem!!
 
 
1 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2014.04 2014. Május 2014.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 5 db bejegyzés
e év: 69 db bejegyzés
Összes: 803 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 37
  • e Hét: 75
  • e Hónap: 446
  • e Év: 10352
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.