Belépés
wob.blog.xfree.hu
" Egy ember értékét saját maga adja, és nem az amije van " ... weisz tomy
1949.09.16
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
I. SZILVESZTER pápa
  2012-12-28 12:12:28, péntek
 
 


Szent l.Szilveszter pápa ősi római családból származott. Szüleitől kiváló keresztény nevelést kapott.
Papként igen sokat szolgált a diokleciáni üldözés idején (303-305 ). Többször kellett elrejtőznie a Soracte-hegy egyik barlangjában, az üldözői elől.
Apja halála után, Szilvesztert az anya egy papra bízta a gyermek nevelését. Nagyon tehetséges tanuló volt. 314. választották pápává, mert közismertek voltak nagy érdemei.
Nagy Konstantin alatt, a milánói ediktum (313) utáni békés korszakba ő vezette be az Egyházat. Templomokat építettet,szabályozta ezek szentelési sorrendjét, valamint előírta a templomok felszerelését.
Ekkoriban a donatisták és a arianizmus nehezítette az Egyház életét, Szilveszternek élete végéig küzdenie kellett ezek ellen, az eretnekségek ellen.
335.december 31-én halt meg, a Priscilla katakombába,a Via Salarián temették el.Azomban szenté avatásával, I Pál pápa 761. átvitette elődje maradványait a szent tiszteletére alapított "San Silvestro in capite" nevű kolostorba.
Alakját sok, szinte mese és regék határait súroló legenda veszi körül, már az 5. században tisztelték.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Wass Albert : Karácsonyi meséje nyomán
  2012-12-25 09:44:16, kedd
 
 



"- Aztán tudjátok-é, hogy miképpen keletkezett tulajdonképpen a Karácsony?"-kérdezte Wass Albert elbeszélésében a nagyapa a gyerekektől. Természetesen tudják, hogy a kis Jézus akkor született, de a nagyapa elmondta, hogy már sokkal hamarabb is Karácsonyt ültek az égben az angyalok. A Földön ugyanis, a rossz fújta szerte széjjel gonosz leheleteit: az irigységet, a kapzsiságot, az önzést és az elfogultságot. Az Isten nem tudott örökké ebben a csúnya rosszindulatban gyönyörködni, ezért sötétséget és hideget árasztott a világ felé.
Semmi nem termett már a földeken , és mikor már utolsó napjaikat számlálták az éhező és didergő emberek, az Isten leküldte a világosság angyalát ezekkel a szavakkal :" Eredj le hű szolgám, s nézz körül a földön, melyet mohósága miatt pusztulásra ítéltem. Vizsgálj meg minden embert, asszonyt és gyereket, s akiben még megtalálod egy csöpp kis nyomát a jóságnak, annak gyújtsál gyertyát a szívében, én pedig, majd az utolsó előtti napon alánézek a földre, s ha csak egy kicsike világosságot is látok rajta, megkönyörülök az emberi világon, s megváltoztatom az ítéletet, amit kiróttam rája. "
El is indult az angyal a föld felé, de iszonyú szomorkodás röpködött körülötte, bárhova nézett, mert amit látott nem volt más, ment gyilkolás, önzés, család tagok cserbenhagyása és verekedés. Már jól lejárta a lábát, mikor az úton egy fát cipelő embert lát. Hitetlenkedve nézte, de a szomorú ember fölvilágosította, hogy reszkető családjának viszi, majd tüzet gyújt, hogy megmelegedhessenek. Az angyal segített neki s rövid idő elteltével az ember házához értek, ahol a félig megfagyott felesége s a pici éhes gyermeke már várták. Tűzet gyújtott és annál gyorsan felmelegedtek a kezek és testek. Itt volt a pillanat, hogy az angyal meggyújtsa az első gyertyát az ember szívében. A Másodikat pedig az asszony szívében, aki éhező gyermekének adta oda az utolsó száraz kenyeret és nem érdekelte, ha ő saját maga éhen hal.
A gyermek pedig, egy falás leharapása után, engedélyt kért, hogy barátait is behozhassa a tűz melegéhez és nekik is adhasson a száraz kenyérből. Az angyal a gyereknek adta a harmadik meggyújtott gyertyát. Mikor az Isten alánézett a földre, meglátta a három kis gyertya lángot, amiknek annyira megörvendett, hogy nyomban visszarendelte a földre a meleget és a fényt.
Azóta az Isten minden esztendő vége fele emlékeztetni akarja az embereket a gonoszság eredményére, ezért már ősztől megrövidíti a napokat, télire hideget és hosszabb, sűrűbb sötétséget borit a világra, amely már már megfolytja az emberiséget.
Mi emberek megijedünk, eszünkbe jut az egész évben elkövetett rosszaságunk és az utolsó pillanatban, amikor eljön közénk a világosság angyala, jóságot keresni, mind meggyújtjuk a Karácsonyfa gyertyáit.
" Ez a karácsony igazi meséje- fejezte be nagyapó ott a tűz melegénél, azon a régi-régi karácsony estén "- én pedig azért mondottam el nektek, hogy megjegyezzétek jól, és emlékezzetek reá, mert csak a szívetekben égő gyertya menthet meg egyedül a pusztulástól.
 
 
2 komment , kategória:  Általános  
A szeretet
  2012-12-23 17:38:18, vasárnap
 
 



A szeretet félbeszakítja a sütést,főzést, hogy gyermekét megölelje.
A szeretet hagyja a munkáját a lakásában, és megcsókolja a házastársát.
A szeretet barátságos az idő szűke ellenére is.
A szeretet nem irigyeli másokat a vagyonukért.
A szeretet nem kiált rá a gyerekekre, hanem hálás érte, hogy vannak.
A szeretet nem csak azoknak ad akiktől kap, hanem azoknak akik nem tudják viszonozni.
A szeretet mindent elvisel, mindent hisz, mindent remél, és mindent eltűr.
A szeretet ha szívből fakad soha el nem múlik.
A játékok tönkremennek, a gyöngysorok elszakadnak, a gépek elavulnak, de:
A szeretet ajándéka megmarad örökre.
Kívánnom nagyon ügyeljetek e ajándékotokra.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Öröm és bensőség
  2012-12-22 18:15:50, szombat
 
 



A kereszténység megajándékozta a világot a karácsonyi öröm és bensőség ünnepével. Mintha érezte volna a társadalmat formáló erejét. De ünnepünkből mintha hiányozna az erő. Nem szabad, hogy karácsony a romantika, a szentimentalizmus ünnepévé silányuljon, sem személyes életünkben sem a keresztény világ életbe. Nem szabad, hogy a világunk olyan érzésekkel táplálja magát, hogy a világa jött gyermek túl kicsi a démonoknak tűnő erőkkel szemben.
Nem szabad, hogy gyertyás, csillagfényes Karácsonyfáink elfeledtessék velünk az igazságot. A betlehemi Kisded megszületésével leomlottak a válaszfalak társadalmi osztályok, népek és nemzetek között, evvel megadatott számunkra a lehetőség, hogy az emberiség vágyott egysége megalakuljon.
Engedjétek és segítsetek ti is, hogy folytatódhasson e egységé válás, a kereszténység és ti közreműködésével.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ne legyünk könyedek
  2012-12-20 16:14:38, csütörtök
 
  Az ember éppen azért ember, mert elhatározásai vannak. Nem az ösztönünk, kényünk-kedvünk, tévéműsoraink óriás plakátjai,de még csak nem is barátaink szokásai irányítanak bennünket, hanem saját magunk vagyunk, akik fogjuk életünk kormányát és megmondhatjuk mit és hogyan szeretnénk. Ez a szabadság ajándék, de ugyanakkor feladat is.Nem mindegy, hogy mit tesszünk. Ha egyszer valamire azt mondjuk, hogy megcsináljuk, akkor az úgy van rendjén, hogy megcsináljuk.
Advent elején az ember hajlamos arra, hogy elhatározásokat hoz: mit és hogyan fogok magamon javítani, mit és hogyan fogok csinálni. Ne legyünk könnyedek az elhatározásainkkal, ígérjünk annyit amennyit valóban meg tudunk tenni.
Ha ígérek valamit jelképesen azt kell vállalni is.
A családnak sokszor szembe kell helyezkednie a kívülről érkező nyomásnak, mint például a kereskedelem vásárlására ösztönző hatása.
Az adventi időben a családnak gyengéd és meleg légkört kell teremtenie maga körül. Az advent az Úr születésére való várakozás ideje, legyen ez a család meghitt beszélgetésének ideje. Vizsgáljuk meg tehát milyen döntéseket hozunk annak érdekében, hogy családunk egyre inkább egy befogadó család legyen.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Remény és várakozás
  2012-12-19 22:55:21, szerda
 
  E hűvös, és hideg téli estéken elgondolkoztam mit jelent nekem e négy hét, amíg tart az advent. Amint tudjuk ez a várakozás és a felkészülés ideje a gyermek megszületésére. Eszembe jutott a kisgyermekkorom, amikor izgatottan vártam a születésnapomat. Reggelenként megszámoltam, hányat kell még aludni addig. Örültem az ajándékoknak, fontosnak éreztem magam, az este rólam szólt. A szüleim is készültek e napra, ünnepi asztalt terítettek a nagy családunknak, akik mind eljöttek engem felköszönteni. Édesanyám kora delelőt óta sütőt-fözött a konyhába. Besegítettem én is, a tojásfehérje kemény habbá felverésében, és a krémtől vastag tálak kinyalásában.
Adventben, gondolom kicsit egyszerre vagyunk a születésnapját váró gyermekek és az őket ünneplő szüleik. Nagytakarítást végzünk, ünnepi ételekkel készülünk, Karácsonyfát öltöztettünk, koszorúkat fonunk. Napjainkban kritika éri az ünnepet, hogy sok a pompa, a giccs, és minden csillog. De megfeledkezünk arról, hogy nem elég az előkészületünk, ha a szívünk tele van haraggal és gyűlölettel. Be kell bizonyítanunk, hogy szívből el szeretnénk kerülni a rosszat, s csak a jót tenni, mindig csak a jót mindenkivel.
Ezekben a Karácsony előtti napokban , szánjunk időt arra, hogy elgondolkozzunk, milyen értékeink vannak, mit tudunk átadni szeretteinknek, vagy felebarátainknak.
Határozzuk el magunkban, hogy jobban figyelünk másokra, félretesszük a "csak magunk" igazát, hogy meghallhassuk a másokét is.
Azt kívánnom merjünk hinni Jézusban, éljünk vele, merjünk remélni, így nem leszünk magunkra hagyva soha.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Karácsony felé
  2012-12-17 17:06:59, hétfő
 
 



Juhász Gyula :

Karácsony felé

Szép Tündérország támad föl szívemben
Ilyenkor decemberben.
A szeretetnek csillagára nézek,
Megszáll egy titkos, gyönyörű igézet,
Ilyenkor decemberben.

...Bizalmas szívvel járom a világot,
S amit az élet vágott,
Behegesztem a sebet a szívemben
És hiszek újra égi szeretetben,
Ilyenkor decemberben.

...És valahol csak kétkedő beszédet
Hallok, szomorún nézek.
A kis Jézuska itt van a közelben,
Legyünk hát jobbak, s higgyünk rendületlen,
S ne csak így decemberben.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A vágyakozás ideje
  2012-12-16 12:59:03, vasárnap
 
 



Advent a vágyakozás ideje. A vágyakozás szerető kívánkozás au után, ami mélységesen betöltheti és kielégíti szívünket. A vágyakozás mindig a szeretettel kapcsolatos, a szívvel, amely a vágyakozás révén tágul ki.
Advent lenne annak az ideje, hogy szenvedélyeinket ismét vágyakozássá változtassuk.
Vágyakozásainknak pozitív hatása van. Távol tart attól, hogy életünket túlterheljük elvárásokkal, s az embereket agyonnyomjuk kivánságainkal. Én meg tudok békélni hétköznapjaimmal, el tudom fogadni azokat olyanoknak amilyenek.
A vágyakozás kivezet ezen a világon túlra. A vágyakozás lehetővé teszi számomra, hogy közeledjem mások felé. Így aztán képes vagyok élvezni a találkozást és a kapcsolatot, anélkül, hogy folytonosan valami többet akarnék.
A vágyakozás arra ösztönözte a középkori embereket, hogy magas dómokat építsenek. Végső sorban minden művészet az örökkévaló, a még soha nem volt megmutatkozása, az egészen más iránti vágyakozásnak a kifejezője.
A vágyakozás megnyitja szűk világunkat. A vágyakozás nem zárkózik el az élet tettenetes tényei elől, viszont rávezet minket annak a reménynek a nyomára, amelynek segítségével képesek vagyunk szembenézni a valósággal, anélkül, hogy kétségbeesnénk miatta.
Advent idején kérdezd meg magadtól, tulajdonképpen mi is a legmélyebb vágyakozásod.
Vágyakozásod kitágitja majd életedet, és elvezet az élet forrásához, amely benned buzog, és nem hagyja, hogy a téged körülvevő kövek határok közé szoritsanak.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Erkölcs, tisztaság és homosexualitás
  2012-12-14 19:05:33, péntek
 
 



A mai erkölcstelen és bűnös világ nem is sejti, hogy milyen sok erkölcsös, tiszta ember van közöttünk, akik kiegyensúlyozott és szép életet élnek. Minden korban voltak olyanok akik hősökké és vértanúkká lettek tiszta erkölcseikért. Sajnos ezeket a követendő és bámulatos példaképeket elhallgatja a világ.
A tisztaság és homoszexualitás egyidős az emberiséggel. A katekizmus ezt írja róla: "olyan férfiak és nők közötti viszonyt jelent, akik kizárólagosan vagy döntően saját nemük iránt éreznek szexuális vonzalmat"-idézet bezárva. Ez a különböző századokban és kultúrákban rendkívül változatos formát öltött, lelki keletkezésének eredete még nagyban feltáratlan ma is.
A hagyomány mindig is azt jelentette ki, hogy a homoszexuális cselekedések önmagukban rendezetlenek. Ellentétesek a természeti törvénnyel, a nemi aktus elől elzárják az élet ajándékát. Nem származik belőlük igazi érzelmi kielégülés.
Nem elhanyagolható azoknak a férfiaknak és nőknek a száma, akik velük született hajlamokat mutatnak. Nem ők választották maguknak ezt az állapotot, ami többségük számára megpróbáltatást jelent. Kerülni kell velük kapcsolatban az igazságtalan megkülönböztetés minden jelét.
Az önuralom erényével, önzetlen barátság támogatásával fokozatosan és határozottan meg lehet őket közelitenni, és segítséget nyújtani a megváltozásukban. Ez egy nemes cselekedet volna részünkről.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ajándékozni
  2012-12-11 16:19:24, kedd
 
 



Az ünnepek közeledtével legtöbbünknek az ajándékok jutnak eszünkbe: a szívvel adottak és az elvárt, protokolláris ajándékok. Elmondhatjuk, hogy jó helyzetben vagyunk, ha az ajándékokat szívből kapjuk.
Mi az ajándék ? Az üzletekben kapható ünnepnek megfelelő figurák hatalmas masnival átkötve.
Ajándékokat adunk, de nem ajándékozzunk meg másokat. Gondolkodjunk el: mire is van szüksége tulajdonképpen az embernek ? Hiszen pénzel mindent megvehetünk! Arra van szüksége társainknak, amire nekünk : szeretetre, megértésre, barátra, s időre.
Bibliai idézet: "Amikor jóllaktak, szolt tanítványainak : Szedjétek ősszé a maradékot, nehogy kárba vészen", összeszedték, s tizenkét kosarat töltöttek meg a árpa kenyér maradékából, amit meghagytak azok, akik ettek.(Jn.6.12-14)
Kezdetét vette az advent ünnepe..Ajándékozzunk hát időt!! ember társainknak , de a MAGUNK LELKÉNEK is. Ne hagyjuk ki Istent az életünkből. Advent lehetőséget nyújt arra, hogy időt szakítsunk magunkra, felebarátainkra, s a jó Istenre.
Tegyünk így!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
2012.11 2012. December 2013.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 14 db bejegyzés
e év: 101 db bejegyzés
Összes: 803 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 83
  • e Hét: 121
  • e Hónap: 492
  • e Év: 10398
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.