Belépés
wob.blog.xfree.hu
" Egy ember értékét saját maga adja, és nem az amije van " ... weisz tomy
1949.09.16
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
Emlékezés
  2017-10-31 17:00:51, kedd
 
  Lehet van akinek már ismerős, de gondolom most aktuális, hogy leírjam egy Váradi öreg barátom, Kenéz Gyula, költeményét. Elvesztette az élet társát évekkel ezelőtt.

Barátaim akik még együtt vagyunk,
Fájdalmat míg nem tapasztalunk,
Akit életedben annyira szeretsz,
Eltávozik, utána nem mehetsz.

Ily fájdalmakkal élem életem,
S érzem Ő most is itt van vélem.
Mindig érzem mikor itt van a nejem,
Meg nyugtat, s simogatja fejem.

Éjszaka sokszor felébredek,
Kinyújtom kezem és keresgélem,
Mint a villám csapás, lecsapott reám,
A szörnyű tudat,...állom volt csupán.

Tehát gyerekeim, szeressétek egymást,
Vigyázzatok egymásra, de folyvást!
Az élet úgy szép ha van kit szeress,
Tehát egymást nagyon szeressétek
Amíg lehet...amig lehet!



 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Életművészet
  2017-10-28 17:31:46, szombat
 
  A legnagyobb művészet tudod-e mi ?
Derűs lélekkel megöregedni.
Pihenni ott hol, tenni vágyol,
Szó nélkül tűrni, ha valaki vádol,
Nem lenni bús, reménye vesztett,
Csendben viselni a keresztet.
Irigység nélkül nézni végig
Mások erős tevékeny életit.
Kezed betenni az öledbe,
S hagyni, hogy gondod más viselje.
Ahol segíteni tudtál régen,
Bevallani nyugodtan, szépen,
Hogy ere most már nincs erőd,
Nem vagy olyan mint azelőtt.
S járni amellett vidáman,
Istentől rád szabott igádban.
De ezt a békét honnan vesszük ?
Onnan, ha azt erősen hisszük,
Hogy a teher mit vinni kell,
Az égi honra készit el.
Az csak a régi simítás,
A régi szíven, semmi más.
Ez old fel minden köteléket,
Ha a világ még fogna téged.
Az Úr nem szűnik megtanítani,
Azért kell idősen is, sok harcot vívni,
Míg csendesen a szív az Úrban megpihen,
S kész vagy az "Ő kezéből venni,
Hogy minden "Ő" s te nem vagy semmi.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ismertetés NAGYBÁNYA történelméből
  2017-10-23 19:29:15, hétfő
 
  Nagybánya életében a város és a katolikus plébánia történel,e szorosan egybefonódik, kéz a kézben jár. A templom a helyi egyház vallási életének jelentős részét töltötte ki. A helyi közösség tagjainak legfőbb élet állomásai a templomhoz kötődtek, de a köz életi események és tevékenységek is szorosan kapcsolódtak a templomhoz.
Az emberiség élete nemzeti közösségekben zajlik. Bár a Katolikus Egyház nemzet fölöttinek vallja magát, története leginkább mégis országos, illetve nemzeti keretben jelentkezik. A nép és a nemzet sajátságai az egyetemes egyház földi megjelenésében fontos és történelmileg el nem hanyagolható színeződést hoztak létre. Az Egyház nem a világgal általában, hanem népi s nemzeti jellegű élettel és műveltséggel jut érintkezésbe. Ez a találkozás minden egyetemessége és isteni alapítású lényege ellenére is maradandóan hat az időben lezajló életre.
Nagybánya története évszázadokon át szoros kapcsolatban állt a környék bányászatával. Ez a foglalkozás csalogatta ide, és ösztönözte letelepedésre az első lakosokat. A város anyagi és kulturális fejlődését egész története folyamán a bányászat határozta meg. Ezen a vidéken a nemesfém bányászat és a vele összefüggő fém kohászat a bronzkortól kezdve napjainkig szinte megszakítás nélküli tevékenység volt. Mindez lendületet adott ahhoz, hogy a 13.század folyamán a kis bánya telep várossá alakulhasson.
A bánya városok létrehozását a hagyomány II Géza (1141-1162) idejére teszi, aki a szászok betelepítésével elősegítette az erdélyi városok kialakulását. Az eddig ismert dokumentumok azonban azt bizonyítják, hogy a 13. század elején, tájainkon a városi életnek még semmi nyoma sincs.
II Endre( 1205-1235), az 1216-ból és a 1231-ből származó két oklevele Imre király adomány levelének tartalmát őrizte meg az utókor számára.
A város a tatárjárás után meginduló hatalmas arányú német (hospes ) telepítési mozgalomnak köszönheti eredetét. A betelepített németek, magukkal hozták katolikus vallásukat is. A város életének megerősödése az utolsó Árpás-házi királyoknak köszönhető. Fontos megjegyeznünk, hogy Nagybánya első "csonkán" ránk maradt oklevele, melyet az Anjou ház uralkodója, Károly Róbert ( 1308-1342)uralkodásának idejéből származik, idén 690 éves. Az 1329-ből való kiváltság levélben, akkori Asszony-pataka (Rivulus Dominarum) és Felsőbánya (Medio Monte ) mint két város szerepelt. A történelemben ezt a nevet viselte a két város.
A város még máig ránk maradt kiváltság levele 1347, október 12-én keletkezett, János nagybányai plébános és királyi káplán, Márton bíróval, Péter jegyzővel és Ulrik esküdttel, Nagy I.Lajos (1342-1382) királyhoz fordultak és kérték, hogy a tűz által megemésztett kiváltság levelet újítsa meg és erősítse meg Asszony-pataka szabad királyi város jogait és kötelességeit. Erzsébet királyné hatására a király teljesítette a küldöttség kérését.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Az Erdélyi Mária Rádió
  2017-10-15 14:09:54, vasárnap
 
  Döbbenetes, hogy a világ legnagyobb rádiója mégsem egy óriási anyagi háttérrel rendelkező média birodalomé, hanem egy, az isteni gond viselésre hagyatkozó, evangelizációs katolikus rádió, melyet csak a hallgatók támogatnak-ha akarnak...és akarnak ! Mert a sajátjuknak érzik, mert olyan emberek szólalnak meg benne, mint ők.
Nem mentes a bakiktól, nem tökéletes, de szívhez szóló. Az adások nagy részét önkéntesek készítik és örömmel adják a legjobbat, anélkül, hogy bármilyen anyagi ellenszolgáltatást kapnának.
Voltak nehéz időszakok az Erdélyi Mária Rádió életében. A hallgatók segítségével túlélte ezeket.Sikerült a tasnádi adót teljesen felújítani és az antennát elforgatni Nagykároly és Érmihályfalva közötti irányba.
Elkezdődött a hivatalos lépés megtevése annak érdekében, hogy a kolozsvári antennát át lehessen helyezni egy jobb és magasabb helyre: a Csillag hegyre.
Nemrég pedig kapott egy frekvenciát a Mária Rádió Maroshévíz mellett, a Tászok- tetőn, ahonnan az egész Gyergyói- medencét le tudja fedni.
Újabb és változatosabb műsorokat fog tudni ekképp indítani, mert egyre több ember vállalja ezeknek a műsoroknak elkészítését. Egy nagyon jó munka közösség alakult ki az idő folyamán. Sorolhatnám tovább a kisebb-nagyobb csodákat, amelyeket megtapasztaltak a rádió munka társai, de csak a hála és a dicsőség van a közösség szívében. Egyszerűen csak azért van ez, mert az Isten áldása van rajtuk !
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Veni Sancte Spiritus
  2017-10-08 15:01:09, vasárnap
 
  Mécs László:Veni Sancte Spiritusz-verse

Ihlet nélkül a kis ember
s a nagy nemzet el nem éri
célját,mit az Isten rendel.
A görög nép míg nagy ihlet,
Szépség-eszmény ment előtte-
világhírű, hősi, víg lett.

A zsidó nép, míg tűz oszlop
vezette nőtt óriásit,
Isten ember-Messiásig.
Most, hogy hite szertefoszlott,
nem lendíti hősi ihlet-
sorsa fertős, lapos sík lett...

Míg nomád nép voltunk,illett
hozzánk a szép Rege-ihlet-
Csoda szarvas vezetése
jó volt akkor hon szerzésre.
Ma más ihlet kell a szellem
dzsungele sok réme ellen !

Ki letér sz égi Útról
néki rendelt Titán-Útról-
léphet nagyot, ezer-évet,
mégis mocsár sorsba téved.
Így járt szegény magyar népünk-
minden percben bajba lépünk.

Azért jöjj Szentlélek, kérünk,
zenésítsd meg lusta vérünk-
ne poshadjunk jóra veszteg
mocsárként, mint nagy Célt vesztett,
Titán Útról lápra lépett,
semmibe tűnt régi népek.

Mint tavasz a téli lombban,
mágnesség a csillag honban,
mint patakban zengő sodra
úgy élj bennünk szebbre, jobbra
ihlető szent Mámor képen
s villanyozd hős néppé népem !

Bizonyára sok szép emléket őriztek lelketekben, jól sikerült kirándulásokról, nagyszerű túrákról, élményekben gazdag beszélgetésekről és nem utolsó sorban életre szóló barátságokról. Ez mind nagyon szép ! Kérjétek segítségét az időseknek, amikor bizonytalanok vagytok valamiben és meglátjátok egyből megszületik a megfelelő megoldás számotokra.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A Szent Kereszt
  2017-10-03 17:24:37, kedd
 
 



A hagyomány szerint a szent keresztet Helén császár nő, Nagy Konstantin anyja találta meg, majd 335.szeptember 13-án templomot szenteltek fel tiszteletére. Szeptember 14-én pedig ünnepélyes keretek között felmutatták az ereklyét a nép számára.
A keresztről beszélni nem csak Krisztus korában volt balgaság, hanem úgy tűnik, hogy minden kor emberének. Miért is ? A keresztet az emberi értelem a szenvedéssel, nehézséggel és a nélkülözéssel asszociálja.
A szent kereszt felmagasztalása, a kereszt felemelése és felmutatása, áttöri a szenvedés szereotipiáját, kinyitja az ajtót a feltámadás örömére. A szenvedéstől, haláltól nékünk keresztényeknek, hitünk szerint, nincs miért félni, mert a kereszt amelyre rátekintünk, Krisztus abszolút győzelmét hirdeti számunkra.
A kereszttől nem kell menekülni, nem kell azt se kérdezni, honnan van, hanem elébe kell menni, meg kell ragadni és kapaszkodni kell benne, mert a tövisek balzsamot izzadtak és a kereszt édességet áraszt.
A kereszt öröm, de nem földi öröm, nem mulandó, hanem az örök élet íze, hisz a vigasztalás, a bátorítás és a segítség nem embertől jön. Gyengeségeinkben nem mi vagyunk erősek és kerekedünk felül rajtuk, hanem a hitünk. Mi csak befogadjuk a tőle kapott kegyelmet.
" A keresztről szóló tanítás azoknak akik elvesznek, balgaság ugyan, de akik üdvözölünk, Isten ereje. " ( 1Kor1,18 )
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Pihenjetek egy kicsit
  2017-10-01 14:08:06, vasárnap
 
  Sok ember nem bír kikapcsolódni, nem képes igazán pihenni. Ahhoz, hogy az ember hasznosan tölthesse be hivatását, éppen olyan szükséges a jól eltöltött pihenés, mint a jól végzett munka.
Ha valaki akkor is dolgozik, amikor pihennie kellene, annak a munkáján nincs igazán áldás. Aki sohasem tud megnyugodni, kikapcsolódni, aki nem ismeri a pihenés föllégzését, az nem ismeri igazán a munka nagyszerűségét sem.
Ezek azok az emberek, akik rengeteg munkájukkal sok mindent elérnek, de soha sem érik utol önmagukat.
Ma, amikor a technika segítségével rengeteg időt takarít meg a modern ember, mégis egyre nagyobb idő hiányban szenved, nem ér rá élni !!! Az igazi pihenésben csendre van szüksége az embernek!
Aki a pihenésben is viszi magával a "zajt", merényletet követ el maga ellen.
Csendben tud az ember újra önmagával találkozni, önmagára találni. A csend arra való, hogy egy kicsit kiemelkedve a mindennapiból, megpróbáljuk onnan nézni az egészet , ahonnan az Isten is látja. És akkor egyszerre helyesebb arányokban kezdjük látni a dolgokat, a kicsi dolgokat kicsiknek, a nagyokat nagynak, a fontosakat fontosnak, a jelentéktelen részleteket jelentéktelennek.
A pihenés nem arra való, hogy ilyenkor pihentetem, egész kapcsolatomat rááldozzom, hanem arra , hogy az élet hajszája közben meglazult kapcsolatom megerősödjék, megújuljon.
Bár meglátszik rajtunk, a szemünk ragyogásán, az arcunk kisimult vonásain, a belőlünk kiáradó békességen és derűn, hogy pihenni mentünk és hogy ilyen pihenésből tértünk vissza !!!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
2017.09 2017. Október 2017.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 7 db bejegyzés
e év: 87 db bejegyzés
Összes: 803 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 7
  • e Hét: 45
  • e Hónap: 416
  • e Év: 10322
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.