Belépés
wob.blog.xfree.hu
" Egy ember értékét saját maga adja, és nem az amije van " ... weisz tomy
1949.09.16
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
Bizony...bizony...
  2016-10-30 13:39:23, vasárnap
 
 



Bizony, nem egyedül valók vagyunk, hanem valamiféle szerves egységhez tartozunk: egy családhoz, melynek nyelvén szólunk. Ennek a családnak ország földje van, s ha most kevesebb is, mint a nagy bűnök előtt, annál érdekesebb ez a föld. Történelme van, mely gyakran szerencsétlen volt is, de hősi volt és önzetlenségében költők tollára méltó. Irodalma van, mely nyelvi társtalanságában a mesék pazar színeiben lüktet.
Hallottai vannak, kiknek a neve nem számadat, hanem csillagok a föld alatti égen. Élő népe van, mely munkával és az erkölcsi érzék örökségével keresi a boldogulás útját : és álmai vannak, amelyek nem a zsiványoké, hanem a jövendőé.

Részlet "Tamási Áron" írásaiból.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Csillagaink
  2016-10-29 14:17:29, szombat
 
 


(Ismeretlen szerző)

Gyertyát gyújtunk azokért, akik
már nincsenek velünk,
Virágot viszünk sírjaikra,
S rájuk emlékezzünk.

Este, ha az égre nézünk,
millió csillag néz le ránk.
Ott vannak, kiket elvesztettünk,
nagy szülőnk, szülőnk, gyermekünk.

Csak testüket temettük ,
Ők itt vannak velünk.
Figyelik sorsunkat,
s őrzik életünk.

Csak néz föl az égre,
ott vannak a csillagok,
lelkedben veled vannak,
S látod ha akarod.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Utó hangok
  2016-10-23 13:30:41, vasárnap
 
 



Erdély és Bánát helyzete soha nem volt olyan kétségbeeső mint ma. Erre hivatkozom most, amidőn ezen területeken élő embereket, kollegiális szolidaritásra szólítom fel.
Nemzetiségre való tekintett nélkül, évek óta szenvedjük, jajszó nélkül! a hatóságok és a nemzetiségünk iránt való nemtörődömséget. Lelketlen kufárok lepik el piacunkat, idegen bóvli termékeikkel, kiszorítva az autoktón-helybeli termékeket.
Elszigetelten s szórványosan tettek már lépéseket a hatóságoknál, de mindez semmit sem változtatott a helyzeten, Ezen kívül még sok sok olyan körülmény van, amelyek,kilátástalannak látszó állapotok, elemi kötelességünkké teszik, hogy felhívjuk minden érdekeltet a szervezkedésre, érdekeink megvédéséért vívandó együttes küzdelemre.
Közös munkára hívjuk fel Erdély és Bánát minden lakóját. Tömörüljünk társulatba, amelynek célja legyen: érdekeinknek megvédése.
Álljanak össze városonként, vagy megyékként, hogy hatásosabb legyen harcuk ! A sajtó megtette itt is ott is mindkét fél felé, a közönség és érdekeltek felé egyaránt, a maga hangulat keltő propagandáját. Elképesztő azonban az emberek nemtörődömsége, saját érdekei iránt.
Mi lehet ennek az oka ? MIÉRT ? MIÉRT ??
A sport terén már rég együtt vannak, akkor miért nem értik meg az utolsó pillanatok hívó szavát ? Hát nem látják, nem érzik , hogy kötelességeink vannak nemcsak magunkkal szemben, de népünkkel, unokáinkal szemben is ?
Nekünk évek óta nincsen fedezet arra, hogy magunkat istápoltjuk ! Minket nem érdekelhet semmi, csak a magunk sorsa,ha így cselekedünk akkor hisszük, hogy mindent meg tettünk magunkért.
A mi létünk és nem létünk kérdése, hogy nem vonhatja ki magát igazolatlanul sem kicsi, sem nagy tehetségű ember a közös munka alól.
Erős és biztos meggyőződésem : a szervezkedésnek sikert kell hoznia !!minden téren !!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ah...Mi az?...Befejezésül !
  2016-10-19 12:25:27, szerda
 
  Bocsi! Újraolvasva, hiányoltam egy szép befejező gondolatot, amit most megosztok veletek, ...Hisz ti is mind VÁLASZTOK VAGYTOK...

Mint tavaszi áradat után posványban a csík, úgy mozognak, vajúdnak kínjaikban a választok, s jaj annak, aki a felszínen van, s nem nyújt semmit a nagy éhező politikus szájnak...

Egy nagy zuhanást érzek, megbotlottam?, megütöttem magam, vagy mi ez ? Felébredek...A szívem táján nagyon fáj valami. Hideg van, odakinn emberek jönnek mennek ablakom alatt. Nézem az órát. Reggel hat. Munkába menők vontatott, fáradt lépései azok... Az élet...megindult.. Az éhező szájakat be kell tömni valamivel, mindegy mivel mert e válogatósak..Megfelelő csomagolásban még az ürülék is jó, csak ne legyen szaga !!

Mint tavaszi áradat után posványban a csík, úgy mozognak, s vajúdnak kínjaikban a választok !! Gondoljátok meg nagyon kiket választok!!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ah...Mi az ?
  2016-10-17 16:23:51, hétfő
 
 


Ah...Mi az?... Rettenetes hangokat hallok. Egyszerre eltűnnek az édes hangok.. Zaj és lárma tőri meg a csendet és harmóniát. Még homályos előttem a kép, de kezdenek kibontakozni az alakok és látom az ordítozó figurákat !
Nagy fényesség veszi körül mindegyiket. Alakjuk hízott, vagy sovány, de mindegyiknek száz kísérője van. S ni-ni ! A fejük felett az üresség, s kísérőik mind nagy pallosokkal s korbácsokkal.. Mi ez ? O! A politikusok ők ! Már látom színüket, hallom hangjukat, s érezzem illatukat.
Kíváncsi vagyok. Hegyezem füleimet s meresztem szemeimet, hogy jobban halljak és lássak..
O milyen sokan vannak! Nem annyian,mint amennyi szükséges! hanem sok-sok, Úgy, hogy ellepik az egész országot.
S milyen elevenek és frissek. Kiabálnak, vezényelnek bottal, korbáccsal, karddal, fustéllyal, meg törvényekkel. Ellőttük a nagy tömeg ember, kiknek kiáltását csak én hallom. Pedig látom, o! már tisztán látom, hogy a politikusok nyomorgatják azokat akik megválasztották őket ! A választok jajszavát nem hallják, mert ezeknek, látom, jól látom, nincs is fülük. Oh Istenem miért teremtettél ilyeneket ?
Gondolom, de nincs időm álmélkodni, mert egész közel jutottak hozzám, s most már engem más foglal el. Az egyik politikus cilinderben, a másik kockás sapkában, van aki kucsmában, a van aki kalapot hord. Van török sapkás, vagy kínai mandarinos is. Uram milyen tarkaság?. de mind egyet fújnak a parlamentben, mikor törvényt hoznak saját javukra.
Van kövér, sovány, szőke, barna, alacsony, magas, azonban mindegyik fent hordja orrátt, nagy a szájuk, s mily rettenetes sok foguk van. S nincs fülük !! S a koponyájuk belül üres...és mindegyiknek puffadt a hasa. Tele a gyomruk és mégis milyen falánkok, éhesek !Törvénnyel, ostorral, bottal, korbáccsal ütik a választókat, hogy adjanak nekik enni...S az emberek mély gödröket kaparnak, s hozzák nekik az ennivalót, a fényes aranyat, a fekete szenet, a csillogó érceket, az energiát, ruhákat, kocsikat, mindent, mindent. Káprázik a szemem...Mi ez ? Gyermekek, asszonyok, öregek, nyomorék-ok és félholtak hordják nekik a földi javakat, s tömik a falánk szájukba.
Mint tavaszii áradat után, úgy mozognak, vajúdnak kínjaikban a választok, s jaj annak aki a felszínen marad és ellenszegül, s nem nyújt semmit a betelhetetlen politikusnak.
Rettenetes ezt látni! Mikor fogják ezeket jól lakatni az emberek ? És folyton nőnek, szaporodnak! Van aki már a fellegekig ér, de mindig nagyobb és nagyobb az éhiségük..Látom jól őket, nincs se szívük, se tüdejük az egyiknek sem. Az egész egy nagy gyomor !! A lábuk is béna, csak kocsival tudnak járni, a kezük hátul, minden porcikájuk üres és csak egyfolytában "emészt".
Rettenetes látvány..Félek..Izzadság lepi el homlokomat, futni szeretnék, s már indulok is, futok...rohanok..nehogy engem is felfaljanak az éhezők...
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ők talán az Istenek ?...
  2016-10-15 14:58:15, szombat
 
 



A földet Világnak nevezzük s felette a levegőt Égnek. A föld is a levegőben van, tehát mi is, a mi világunkkal, földünkkel, az égben vagyunk...Különös !!..Öreg írásaink mondják, hogy valaha Istenek laktak a földön.! sőt az egyik Isten, Krisztus, itt is halt meg... Mohamed a korábbi Isten pláne itt is van eltemetve Mekkában.
A még régebbi Istenek :a görög és római Istenek pedig egyenesen földiek voltak! Ettek,l ittak,szerelmeskedtejk,söt verekedtek, s ha másképp nem ment, bizony még házasságtöréseket is elkövettek !.
A Kínai Buddha és az afrikai Istenek pedig még most is itt laknak fényes cifra templomaikban.
Behunyom szemeimet, aludni szeretnék, erőltettem az alvást, de nem megy !! Ezek az Istenek teljesen elvették álmomat, s én szövöm tovább okoskodásomat.
Csend honolt a földön, isteni csend és béke. A levegő teli édes illattal, a fák szakadásig megrakva édes gyümölcsei, az állatok szelídek,. s az emberek jók !!
Bűvös zene szórakoztatta a szerelmes szíveket, színes madarak csengő éneke töltötte meg a kerteket.
S milyen mély csend mindenütt, mert béke volt, s ahol a béke honol ott minden lágy, szelíd és hallgatag..
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Esti elmélkedés
  2016-10-12 15:43:42, szerda
 
 



Késő este van.Fáradt és törődött vagyok. Töprengek a magam és a mások életén. Valami különös idegességet érzek, olyat ami akkor lepi el a mindenség teremtményeit, amikor nagy vihart éreznek, s amikor megremegnek a természet atomjai.
Kívül érzem magam a világ zajától, magamba mélyedek, s elgondolom, hogy miért is jöttem erre a világra, melyhez ezelőtt semmi közöm nem volt, s mely nem kellett nékem.
Idesodort a végzet, vagy nem is jöttem csak újra lettem... születtem...reinkarnálodtam...
Oly véges minden, ami emberi...
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Gimnáziumi évek
  2016-10-08 13:10:28, szombat
 
  Gimnáziumi évek...

Legszebb emlékeim a gimnáziumi évekből: Osztály főnökünk aki annyira megszeretetté velünk a magyar irodalmat, hogy még verset is próbáltunk írni a tini szerelmes korunkban.Ettől az évtől kezdve sokat próbáltam sportolni, természetesen csak akkor, amikor a házi dolgokat elvégeztem. A tanulás még mindig nehezen ment. Nem szerettem egy fél óránál többet egy nap tanulni. Csak sportolni volt időm és nem tanulni !! De végül műszaki egyetem gépészeti karát is elvégeztem.
Barátaim sokkal jobbak voltak mint én, de nem a sportban ahol jóval felülmúltam őket. Édesanyám sokszor éjfél utánig ott ült mellettünk, amíg csak el nem végeztem az iskolai feladatokat!!
Sohasem múlott el egy este sem, hogy ki ne kérdezzen bennünket, a tesómat.
Ezt a szokást még gimis koromban is betartotta,, s csak jó későn gondolkodtam arra: hiszen édesanyánk nem tudja a modern tananyagot, a szuper matekot, és mégis kikérdez bennünket. Azért csak többet tud mint mi!!! Őt ki tanította minderre? Nem lehetett más mint az ÉLET!!
 
 
1 komment , kategória:  Általános  
A művészekről
  2016-10-01 15:13:16, szombat
 
  Forradalmár voltam és vagyok ma is, mind élettel szemben, mind művészet, vagy a lélek, vallás terén.! De csakis erkölcsi tartalommal és szándékkal. Minden fizikai erő nélkül !!
A tudást mindenek felett keresem, s annak vagyok híve, aminek a nagy francia forradalom költője, Joseph Joubert, aki a folytonos tökéletesedés eszméjét tűzte maga elé a művészet terén, ami bizony sokszor megakadályozta munkájában.
Ez lenne vajon az ember sorsa, ha a tökéletességre tör ?.. Ne felejtsük el, hogy minden emberi közösségben kétféle szellemiség érvényesül: az emberek kisebb része "hittel" dolgozik, a nagyobb része pedig "reménységgel". Nekünk hittel kell dolgoznunk, hinnünk abban, hogy mindennel az emberiség és magunk javát szolgáljuk.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
2016.09 2016. Október 2016.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 9 db bejegyzés
e év: 103 db bejegyzés
Összes: 803 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 56
  • e Hét: 94
  • e Hónap: 465
  • e Év: 10371
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.