Belépés
wob.blog.xfree.hu
" Egy ember értékét saját maga adja, és nem az amije van " ... weisz tomy
1949.09.16
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
Amit az élettől akarok
  2016-04-28 17:40:31, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Titok
  2016-04-25 17:49:22, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Mily csodálatos az emberi lélek
  2016-04-20 18:06:23, szerda
 
 



A hatalmasokra és bölcselkedő, fontoskodó emberekre nem volt és nincs is szüksége e föld lakóinak. Ők nekik nincs is lelkük ! Mit is szólhatnának ők ? Nekik nincs szívük, helyét már rég átvette a "pénz" Ezek szívét más gondolatok, törekvések és pénz utáni hajszák töltik be. Őket csak a pénz, a hatalom izgatja, s megvásárolt élvezetek után , szaladnak. Minden pillanataikat csak a pénz köti le. Őket csak a vagyon és a hatalom izgatja, és kegyetlenek ebből kifolyólag, életüket csak marakodás tölti ki.
Ők nem tudják, hogy a pénz, és az anyagiak nem számítanak annyira mint amennyire hiszik. Nem tudják messziről sem, hogy a hegyek magasságát, az óceán partjait és mélységeit, a csillagok vonulását nem lehet pénzben kifejezni és megvásárolni!. Ők megfeledkeznek arról, hogy az emberi léleknél nincs csodálatosabb e világon, mert minduntalan beletaposnak abba.
Rajtunk áll hogy mindezt észrevegyük, és éreztessük velük valamely módon !!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Bölcseletek
  2016-04-15 15:10:51, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A szép felfedezése
  2016-04-09 16:54:50, szombat
 
 


A szép felfedezése minden kiránduláson megadatik nekünk, minden évszakban, minden tájon, csak fel kell fedezni ezeket.. A ritkán kiránduló elvárosiasodott társainkkal ismertetni kell a természet évszakonkénti szépségét, változását, élvezetét : a tavaszi rügy fakadást, a virágzó havasi hegyoldalt, a színpompás őszi erdőt, a téli havas hegycsúcsok látványát. De nemcsak látni, hallani is kell az erdő hangját, a vizek csobogását, a madarak dalait, érezni a zápor utáni üde, friss levegőt.
Nehéz szavakba foglalni a friss szellő érzetét az arcod bőrén, az avar savanykás aromáját a levegőben, a frissen lekaszált fű és virágok illatát.
Egyesek hamar megtaláljuk a kifogásokat, megmagyaráztuk és megnyugtatjuk magunkat : NINCS KIVEL MENNI, NINCS FELSZERELÉSEM, NINCS IDŐM, ÉS ÍGY...Ők azt hiszik pénzért minden megvehető : a barátság, látvány, élmény, a füledben hallható szív dobogását, madarak csicsergését, a fák susogását, a víz nyugtató csobogását.
Meg kell ismerniük az évszakok élményeit. Ha télen indulsz útnak, a szűz hó ropogását talpad alatt amiről csak a mese könyvekben olvastál. Tavasszal a rügyek, a bimbók látványa amelyek létezéséről sejtelmed sem volt. A nyár megmutatja mennyire jó barát tud lenni a lomb,vagy a szikla árnyéka, milyen jó izz a forrás vize. Az ősz szín kavalkádjával, ízletes gyümölcseivel, fura gombáival,puha avarjával kényeztet. Minden túrán gazdagabb leszel, hiszen olyan "őrültekkel" is találkozol, akik hozzád hasonlóak. Ha beszereztél néhány vízhólyagot, karcolást, vagy más kisebb sérüléseket, azok nem is fájnak nagyon, nem is érdekelnek téged annyira el vagy foglalva a "szép" nyújtotta látvánnyal.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Emlékezzünk
  2016-04-02 17:54:57, szombat
 
  Dsida Jenőre

Dsida Jenő kereszténysége, költészetének legmeghatározóbb eleme. Igaz, hogy csak fiatalkori műveiben találunk hitbuzgalmi verseket, ezek kifejlett felnőtt korára már átváltoznak értelmesebb sorokká, amelyek háta mögé látva megérthetjük mondanivalóját. A költő nagyon is jól tudta, hogy a kapun mely Istenhez vezet, csak halála után juthat be.
Dsida Jenő költészete egyetemes költészet, ennek a szónak a jelentése nem más, mint katolikus költészet.
Szatmárnémetiben született, 1907 május 17. Néhány év múlva Pestre költöztek, ahol megkezdte tanulmányait az apáca iskolában, de 1918. miután súlyos vörheny betegségen esett át visszaköltöztek Szatmárnémetibe. Itt végzi el a gimnáziumot és tette le az érettségit. Majd kisebbségi problémák miatt 1926. Kolozsvárra költözött a család, ahol jogi tanulmányokat folytatott Dsida, szerkesztett és irt, szerény megélhetési körülmények között.
A többszörös, megerőltető munka egészségi állapotára is pecsétet nyom. Mikor végre anyagi helyzete megengedte, feleségül vette menyasszonyát, akivel csak kevés ideig élhettek felhőtlen boldogságban.
Megbetegedett és 1938 június 7-én elvitte a csúnya influenza.
Rövid de tartalmas életében nyomott hagyott költészete gyönyörű, egyedi megfogalmazású verseivel, többek között megemlítendő : Psalmus Hungarikus, vagy a már itt leirt Húsvéti ének az üres szikla sír mellett.
Rövid pályafutása, költői pályája mindössze egy évtizedbe fért bele, de maradandót alkotott, egyedit és örökéletűt sokszínű költészetével.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
2016.03 2016. április 2016.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 6 db bejegyzés
e év: 103 db bejegyzés
Összes: 803 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 24
  • e Hét: 62
  • e Hónap: 433
  • e Év: 10339
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.