Belépés
wob.blog.xfree.hu
" Egy ember értékét saját maga adja, és nem az amije van " ... weisz tomy
1949.09.16
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
Elmélkedjünk együtt
  2014-04-22 18:06:25, kedd
 
 Nézve e képet beigazolódik számunkra, hogy az Isten legfőbb tulajdonsága : az irgalmasság és a igazság. Fejtegessük ki bővebben egy kicsit. Jézus kínszenvedésekkor a Golgotán , amint látjuk, még két nagy bűnöst, latort,feszítettek keresztre, jobbról és balról. A jobb oldali bűnös ember, akit Izmásznak hívtak, egy adott pillanatban megvédte Jézust a bal oldali lator káromkodásaitól és ezt kérte tőle : "Uram emlékezzél meg rólam a Te országodban". Jézus válasza :"Bizony mondom néked, még ma velem leszel a paradicsomban". Ez a lator irgalmat kért és sokkal többet kapott.
A másik bűnös, lator, aki csak káromolta Jézust, a megmérettetésnél azt hallotta :" Távozz tőlem-Nem ismerlek", és pokolra jutott.
Következtetésképp: mind a két bűnöző élete folyamán vétkes volt, de az utolsó pillanatban, más lett a sorsuk! Ez nem más mint az Isteni irgalmasság és az Isteni igazság közti különbség.
 
 
1 komment , kategória:  Általános  
Nagyszombat
  2014-04-19 11:51:19, szombat
 
 Nagyszombat

Nagyszombat az Úr sírban nyugvásának, az Egyház életében pedig csendes imádság és a Szent-sír látogatásának a napja. Húsvét szent éjszakájára készülődnek.
Nagyszombaton az Egyház Jézus sírjánál időzik, és az Ő szenvedéséről és haláláról elmélkedik.
Húsvét éjszakájának szertartása az egyházi év középpontja. Drámai kifejlődésben éli át Krisztus feltámadását, a világosság győzelmét a sötétség fölött, az egyiptomi rabságból és a sátán szolgaságából való szabadulást, lelkünk feltámadását.
Nagyszombat a csend napja: Jézus a sírban fekszik. Erre emlékezünk családjaink csendjében és az elmélkedésünkkel.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Wass Albert műve
  2014-04-19 11:26:11, szombat
 
 Nagypénteki sirató

Elmegyünk, elmegyünk, messzi útra megyünk, messzi út porából köpönyeget vesszünk...
Nem egyszáz, nem kétszáz: sok száz éves nóta. Így dalolják Magyar honban talán Mohács óta.
Véreim! Véreim! Országutak népe! Sok százéves Nagypénteknek soha nem lesz vége?
Egyik napon Tamás vagyunk, másik napon Júdás vagyunk, kakas szóra Péter vagyunk,
Átokverte, szerencsétlen, nagypéntekes nemzet vagyunk.
Golgotáról Golgotára hurcoljuk a keresztfákat.
Mindég kettőt, soha hármat.
Egyet felállítunk jobbról, egyet felállítunk balról,
s amiként a világ halad: egyszer jobbról, egyszer balról fölhúzzuk rá a latrokat.
Kurucokat, labancokat, közülünk a legjobbakat,
mindég csak a legjobbakat.
Majd, ahogy az idő telik, mint ki dolgát jól végezte:
Nagypéntektől Nagypéntekig
térdelünk a kereszt alatt húsvéti csodára lesve.
Egyszer a jobbszélső alatt, másszor a balszélső alatt,
éppen csak hogy a középső, az igazi, üres marad.
Nincsen is keresztfánk közbül, nem térdel ott senki, senki.
A mi Magyar Nagypéntekünk évszázadok sora óta,
évszázadok sora óta ezért nem tud Húsvét lenni.
Így lettünk országút népe, idegen föld csavargója,
pásztortalan jószág-féle.
Tamással hitetlenkedő, kakas szóra péterkedő,
júdáscsókkal kereskedő.
Soha, soha békességgel Krisztus Úrban szövetkező.
Te kerülsz föl? Bujdosom én. Én vagyok fönt? Bujdosol Te.
Egynek közülünk az útja mindég kivisz idegenbe.
Bizony, jól mondja a nóta,
hogy elmegyünk, el-elmegyünk, messzi nagy utakra megyünk.
Messzi nagy utak porából bizony köpönyeget vesszünk.
S ebben a nagy köpönyegben, sok-sok súlyos köpönyegben
bizony pajtás, mondom Néked: rendre, rendre mind elveszünk.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A fáradt ember keresztútja
  2014-04-18 16:46:43, péntek
 
 


Jézus Keresztútja és a mai fáradt ember Keresztútja közti párhuzamosság.

I. Jézust halálra ítélik - Önuralom
Fájó fejjel, égő szemekkel emberek elé állni,-nyugodtan szólni, amikor beszélni kell, s hallgatni, amikor némaság a méltó válasz. Tudj nyugodtan szólni, s ha kell hallgatni, akkor is ha idegeid pattanásig feszülnek.

II. Jézus vállára veszi a keresztet - Életed mindennapi Keresztje
Fáradtan, kimerülten a napi munkádtól amit számodra kijelöltek a mai napra viszed terhedet. Munkába indulni anélkül, hogy kialudtad volna magadat?. Milyen jó lenne ilyenkor azt a napot kihagyni, s nem tenni semmit, nem tudni semmiről. De nem teheted mert vár a napi feladatod.

III. Jézus először roskad le a kereszt alatt - Nagyon nehéz neked
A teher földre nyom. A világ terhét hordozod, meg-megingó lábbal. Ezt nagyon úgy érzed.

IV. Jézus édesanyjával találkozik - Máriával
Vannak tiszta, nyugodt, harmonikus lelkek. Oly jó velük találkozni, megnyugtató szerettettük erőt sugárzó. Habár Mária csak a szemével tudja végigsimítani fia fájó homlokát, de az ő jelenléte már új erőt ad a fáradt teher hordozónak.

V. Cirenei Simon átveszi a keresztet - Fáradtan is kell segíteni
Mert fáradt vagyok, nem kívánhatom, hogy mindenki körülöttem forogjon, mindenki énrám legyen tekintettel, mindenki engem szolgáljon, nem menthetem fel magam a szeretet kötelessége alól.

VI. Veronika letörli kendőjével Jézus verítékét - A többi ember fáradtsága
Együtt éltek emberekkel. Őket is mint engem hajszolja az élet. Ők is sokszor fáradtak, kimerültek, idegesek. Egy derűs szó, egy kis hallgatás, egy kis elnézés, nem hangos rádiózás, egy csöndes ajtó betevés, halk beszélés, nem állandó panaszkodás, átadom helyem a villamoson vagy a metrón, megnyugtató nekik. Az emberek kimerültségét tiszteld, hogy ők is ugyanazt tegyék.

VII. Jézus másodszor roskad le a kereszt alatt - Csüggedés
A mindennap taposómalmából áll az életem. Napról napra kezdem elölről a munkát, s mindig elmarad egy csomó tennivaló. Mindennap elindulok jó szándékaimmal, a minden nap meghozza ugyanazokat a hibákat, pedig egy-egy lépéssel előbbre kell juthassak, hibáim ellenére, a napi küzdelmemben megvívásában..

VIII. Jézus szól a síró asszonyokhoz - Emberi vigasz, .. kevés
Vannak olyanok is, akik sajnálnak, siratnak minket. Jól esik az a szívnek-de a lényegen nem változtat. Utadban akad egy-egy meleg szív, aki részvéttel van, vigasztal téged, sajnál. Jó ez, ha megkapom, de nem keresem. Problémáim lényegét nem oldja meg úgysem. A szenvedésemmel végső fokon mégis négyszemközt maradok, egyedül kell az " Igen "-t kimondanom.

IX. Jézus harmadszor esik el a kereszt alatt - Kétségbeesés
Ez a legmélyebb zuhanás. Jó volna egyedül maradni. Már nem is érzed a rúgásokat, az ütéseket amit kapsz. Bár csak meg lehetne most itt halni.

X. Jézust megfosztják ruháitól - Magányosság
Olyan jó lenne ha valaki meghallgatna, meg tudna érteni, ha valakivel fel tudna oldódni magányosságod. De éppen a szenvedés, a fáradság, a kimerültség órái a legmagányosabbak.

XI. Jézust keresztre szegezik - Álmatlanság
Végre lefekhetsz, ziháló melled megnyugodhat, fáradt tested elpihenhet. Nem tudsz pihenni, a zajok hangosak, hasítanak beléd mint a szögek, aludnál de idegeid feszülnek.

XII. Jézus meghal a keresztfán - Még az Isten is elhagy
Éjszaka száll a lelkedre : Istenem miért hagytál el engem? Sötétség, szárazság kínoz, s úgy érzed magadra hagytak. Meg kell tanulnod azt, hogy aki szenved attól, hogy nem tud ilyenkor imádkozni, nagyon közel van ahhoz, akinek fáj az Ő távolléte.

XIII. Jézus testét leveszik a keresztről - Tehetetlenség
Hányszor kínoz téged is tehetetlenséged. A fáradság, az erőtlenség leszögezi tagjaidat, agyadat, akaratodat. A lélek kész, de a test erőtlen.

XIV. Jézust a sírba teszik - A teljes megnyugvás
Eljött a teljes pihenés ideje. Vége a harcnak, küzdelemnek, fáradságnak, szenvedésnek. A nagy életmű kész. Minden ami fájt elmúlik. A meg fáradt vándor hazatér, pihenni egy néma temetőbe, a föld mélyén. A mennyei Atya vár ölelésre, letöröl szemedről minden könnyet, elsimít homlokodról minden barázdát, kézen fog, s a sok szürke, fáradt, egyszerű emberrel együtt bevezet a nektek készített országba.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Nagypéntek
  2014-04-18 08:35:23, péntek
 
 Nagypéntek. Mélységes fájdalom, gyász borul az egész világra.
Jézus halálának emlék napja. Mivel ezen a napon történt meg a kereszt áldozat, ezért ezen a napon csendben, imádságban, templom látogatásban töltik szabad idejüket a hívők.
Belépéskor a templomban látjuk, hogy az Isten háza kopár, megfosztva minden ékességétől, a tabernákulum nyitva, nincs benne semmi, nincs csengő, nincs orgona, a gyertyák sem égnek az oltáron.
Isten csendjére az ember csendje válaszol. A kereszt, a megváltás jele előtti hódolat. A kereszt e napon maga Krisztus. Ebben a csendben az ember eltud oda jutni ezen a földön, hogy mindent kimond egyszerre, oly nagy ön átadással, hogy ezt lehetetlen fölülmúlni.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Nagycsütörtök
  2014-04-17 13:32:25, csütörtök
 
 Ma Nagycsütörtök napja van

Nagycsütörtökön az egyházmegyei papok és hívei összegyűlnek, hogy az apostol utóddal közösségben vegyenek részt az olaj szentelési szertartáson. A jelenlevő papok ekkor újítják meg a felszenteléskor tett ígéreteiket, mert e nap emlékezteti őket a papság alapításának napjára. E nappal megkezdődik a " Szent három nap", a hit legnagyobb titkának, a megváltásnak 3 napos ünnepe.
Nagycsütörtök az utolsó vacsora emlék napja. Az Úr szenvedésének és feltámadásának húsvéti három napja a nagycsütörtöki esti szertartással veszi kezdetét. A minden díszétől megfosztott templom, a pusztaság és vigasztalanság képét mutatja.
Csodálatos kettősség figyelhető meg : az ünnep és a fájdalom. A hívek elénekelik a Dicsőség énekét ami után minden elnémul (egész nagyszombatig). Döbbenetes a csend !, e nap éjszakájának drámája veszi kezdetét : megkezdődik Jézus haláltusája,a vér elverejtékezése.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ünnep van ma
  2014-04-13 15:22:25, vasárnap
 
 


Virágvasárnap

A nagyhét és húsvét az egyházi év szíve, középpontja. A húsvéti misztérium a szó legszorosabb értelmében a keresztény élet forrása. Jézus húsvétja. Virágvasárnap kezdődött és a kereszten teljesedett be.
A papoknak az a feladatuk, hogy a tiszta forráshoz vezessék Isten népét. A nagyhét utolsó három napja régen a nyugalom ideje volt, a kereskedelmi élet szünetelt. Egészen természetes az, hogy a keresztények az év e három nagy emlék napját jól felkészülve éljék át.
Testvéri örömmel egymás felé kinyílva ünnepeljük a Húsvétot. A nagyhét az igazi és ősi lelkigyakorlat minden téren. E ünnepet nem szabad divatossá tenni.
A pap arra van felszentelve, hogy a hívekkel együtt, minden évben felmenjen " Jeruzsálembe", hogy Virágvasárnaptól, Húsvétvasárnapig megünnepelje az Úr Húsvétját itt a földön. Virágvasárnap az Úr ünnepélyesen bevonul Jeruzsálembe, s mi elkísérjük Őt ezen az úton, a szenvedés útján.
 
 
2 komment , kategória:  Általános  
A húsvét várakozás öröme
  2014-04-03 19:15:40, csütörtök
 
 


" Amit az ünnep előtt adsz az ünnepre, az jobban gyarapít téged, mint amit az ünnep egyszeri alkalommal képes lesz neked nyújtani " -fogalmaz Antoine de Saint-Exupery. Az idézetben sok igazság van, tapasztalhatjuk mennyivel fontosabb időnként a megtett út, mint maga a cél!
Ugyanis az ünnep csak hamis csillogás marad, ajándékokkal, melyeket hamar elfeledünk, a sebtében leirt, vagy elhangzott jó kívánságok, melyeket tán nem is gondolunk komolyan.
Ahhoz, hogy komolyan felkészüljünk egy ünnepre arra van szükség, hogy megtapasztalhassuk újra meg újra a közösség szeretettét és felemelő erejét. Lényegében nagyon fontos tartozni valahová, családhoz, közösséghez, barátokhoz, munka társakhoz, s-t. de kell tartozni valahová .
Meg kell tanulni örömmel adni az időnkből, észrevenni mennyi csodálatos dolog vesz bennünket körül, itt nem feltétlen a technikai vívmányokat értem. Észre kell venni mekkora ajándékot kaptunk az élettől mikor megszülettünk, és felnőttünk egészségesen.
Kell legyen reményünk amihez minden nap lehetőségünk van közelebb kerülni. Hiszem, hogy a remény mindannyiunk szívében ott él, csak a megpróbáltatások közepette érezzük, hogy túl nehéz a remény útját járni.
Milyen sokszor gondoljuk fölöslegesnek az apró gesztusokat, amellyel kifejezhetjük ember társaink iránti szeretetünket!! De nem csak ünnepek alkalmával kell ezt tenni, hanem az egész év minden napján, mert az volna az igazi nagy tett!!
 
 
3 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
2014.03 2014. április 2014.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 8 db bejegyzés
e év: 69 db bejegyzés
Összes: 803 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 130
  • e Hét: 1063
  • e Hónap: 3508
  • e Év: 19100
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2022 TVN.HU Kft.