Belépés
wob.blog.xfree.hu
" Egy ember értékét saját maga adja, és nem az amije van " ... weisz tomy
1949.09.16
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/80 oldal   Bejegyzések száma: 791 
A szépkorúak
  2019-11-28 14:03:25, csütörtök
 
  Nagy tisztelettel tartozunk minden szépkorúnak hisz nélkülük mi sem lennénk azok, akik vagyunk, mi sem tehetnénk azt, amit teszünk.
De mikor is nevezhető valaki idősnek ? Nevetek mindig, amikor a kisgyerekek mesélik, hogy valaki öreg, aztán kiderül hogy csak 30 múlt. Hát igen, egy 10 éven aluli gyerek számára még a 30 éves is öreg. Ha körülnézek társadalmunkban olyan sok a kiéget negyvenes, és hány hatvanas-hetvenes éveiben járó viszont annyira aktiv, hogy akár egy huszanéves is megirigyelhetné.
" Mindenki olyan idős, mint amennyinek érzi magát " Szokták mondsani. Albert Schweitzer irásában olvashatjuk : "Olyan fiatal vagy, mint az önbizalmad, olyan öreg, mint a félelmed. Fiatal, mint a hited, öreg mint a csüggedésed. Fiatal vagy, amig befogadod a szépség, az öröm, a merészség, a nagyság, az ember, a Föld, a végtelenség hirnökeit."
Mindegyikünk másképp éli meg az idő múlását. Van aki inkább elvonul a magányba, s bár nem is igazán szeretne egyedül lenni, mégis elzárkozik. Talán néha várja, hogy mások közeledjenek hozzá. Van aki új feladatokba vágja fejszéjét, netán új mesterséget vagy nyelveket tanul, addig is megfeledkezik, hogy mennyire is egyedül van. Attól, hogy az ősz beköltözött az életedbe, még lehetsz szellemileg friss és kreativ. A hosszú évek tapasztalata ott van benned, mennyire is szép ha ezt továbbadhatod. Költőink, iróink, zeneszerzőink vannak akik szépkorban csodálatos remekműveket adtak az utókornak, vagyis " öregember nem vénember!"
Valaki megkérdezett egy idős párt, hogy hogyan képesek 50 év után is elviselni egymást. Ezt válaszolták :-Nos.. mi abban az időben nőttünk fel, amikor ha valami nem működött megjavitották, és nem eldobták ! Sajnos a mi időnkben, könnyebben dobunk el bármit is. Az öregeket is !! Othonokba tesszük őket, magukra hagyjuk őket, nem törödünk velük. Pedig ha családjuk körében vannak, ők is sokkal vidámabbak, fiatalosabbak, egyszóval : élnek. Magányukban viszont lassan elmúlnak. Mennyire hálátlanok tudunk lenni, pedig mennyit is tettek értünk ! Gondolkozzatok !....
Mi sem szeretnénk egyedül maradni majd. Nagyobb öröm adni, mint kapni.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Semmi sincs szebb
  2019-11-27 16:42:58, szerda
 
  " Talán semmi sincs szebb a világon, mint találni egy embert, akinek lelkébe nyugodtan letehetjük szivünk titkait, akiben megbizunk, akinek kedves az arca, elűzi lelkünk bánatát, akinek egyszerű jelenléte elég, hogy vidámak és nagyon boldogok legyünk. "( Ernest Hemingway )
A szeretet nemcsak egy érzés, nemcsak érzelmeinknek egyszerű kifejezése, hanem annál sokkal több : elköteleződés, odafigyelés, önzetlenség, melyeket követve sosem járunk tévúton. Vigyáznunk kell a lelkesedésre, a lángra, hogy az minél tovább tartson. Életünk során adódnak külömböző könnyebben vagy nehezebben kezelhető helyzetek, kihivások, megpróbáltatások, a legfontosabb, hogy együtt oldjuk meg azokat, bármilyen nehézségekkel is nézünk szembe, mindig is legyünk tudatában annak, hogy sohasem vagyunk egyedül, ekképp a teher már nem is tűnik olyan súlyosnak.
Az élet múlásával változnak az emberek, de a szeretet az, amely sohasem változik, amely öröké igaz marad. Ha idővel változik is izlésünk, szokásaink, szeretettel és elfogadással semmi sem lehetetlen. Vannak pillanatok, amikor úgy érezzük, összeroskadunk a tengernyi feladat, elintéznivaló terhe alatt, máskor pedig úgy fogunk fel mindent mintha az egész világ ellenünk játszana, s legszivesebben a legmagasabb hegycsúcsra vonulnánk, ahol távol a világ zajától végre békére és nyugalomra lelhetünk, legalábbis úgy érezzük.
Számunkra az őszinte meghallgatás, valamint az egymásra forditott minőségi idő a legnagyobb ajándék. Milyen szép az, amikor már egy tekintetből, egy ki nem mondott szóból, egy hanghordozásból, tudjuk mit akar mondani párunk. Ahhoz, hogy ilyesfajta ajándékokban részesüljünk, folyamatosan időt kell engednünk és szánnunk egymás kibontakozására, egymás mélyebb megismerésére..
Ha ápoljuk a szeretetet, a többi mintegy magától helyreáll, hiszen ha van szeretet, készen állunk az elfogadásra, ha van elfogadás, helyet kap a türelem, ha megvan a türelem már megteremtettük a békét.
" Akit párodul melléd rendelt az ég, becsüld meg, szorisd meg kezét, és ha minden álmod valosággá válik, akkor se feledd el, légy hű mindhalálig."-Madách Imre irásából.
Ne hagyjuk a szeretet lángját kialudni, őrizzük meg azt olyannak, amilyennek legelőször átéreztük, őszintének és ártatlannak, s ha mi magunk változunk is, járjunk csak tovább a szeretet útján, hiszen a szeretet az, amely mindenkor megmarad
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ne sies, előbb gondold át
  2019-11-25 16:58:54, hétfő
 
  Tedd előbb próbára

Ha barátot szerzel tedd előbb próbára, ne légy bizalmasa túlságosan gyorsan. A barátság a türelem próbája. Van amikor barátunkat akaratunk ellenére megbántjuk, olyat várunk tőle, amit nem lenne szabad, rá akarjuk magunk igazát, elképzelését erőltetni.
Ha barátod ellen szót emeltél, ne aggodj, van mód a kiengesztelésre. De hogyha gyalázod, megveted, titkait fölfeded és törbe csalod, akkor minden barát elmenekül tőled.
De van olyan álbarátság, ami érdekre épül, olyan aki hizeleg neked, kedveskedik mert valami érdek fűzi hozzád, olyan aki asztalodnál ül, de ha baj van elmenekül, olyan aki átver, becsap és magadra hagy.
Egy igazi barát mindig szeretetről tesz tanulságot, de szorult helyzetben testvérnek bizonyul. Én a barátságot ajándékként élem meg, de olyan ajándékként, amivel vissza is lehet élni. A barátság nem más mint a holnap hangja. Hogyan értem ezt ? Velem is megesett, hogy igazi barátra leltem, úgy véltem, de sajnos a túlzott aggodalmam, félelmem miat, a barátság hamar, véget ért
A barátság a holnap hangja, a remény hangja a jobbra és a szebbre. A bizalom, hogy holnap és holnapután és ott lesz melletted, ha bajba vagy ! Ott lesz akkor is ha szabad tőled és nem láncok kötik hozzád, hanem a szeretet ! Bizhatsz benne és tudod, ő is bizik benned. Erőt ad, akkor is ha nem mondja, bátorit, még ha távol is vagy.
Tudod, hogy van holnap, tudod hogy vele van jövőd, mert együtt járjátok az utat. Érzed veled van akkor is, ha nem szól ma ! A barát ajándék, Isten ajándéka arra, hogy jobb legyél! Ne élj vele vissza !
Márai Sándort idézve zárom gondolataimat :" mert külömböztünk és mégis összetartoztunk, más voltam mint te, s kiegészitettük egymást, szövetség voltunk, emberi egyezség voltunk, s ez nagyon ritka az életben...."
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A barátság a holnap hangja
  2019-11-23 14:45:52, szombat
 
  A barátság lényegének felfedezése

" Intsd meg mind, kiket szeretek,hogy legyenek jobb szivel hozzám .
Vizsgáld meg az én ügyemet, mielőtt magam feláldoznám. "
József Attila.

Manapság a barátság is átértékelődik, átalakul. Látom ezt saját életemben ! Milyen nehéz jó barátnak lenni, milyen nagy elvárásaink vannak barátainkal szenben.
Sokszor már úgy érzrm , hogy magam mellé szerettem volna láncolni azokat, akiket barátomnak neveztem. Arra gondoltam, hogy ebben a rövid irásomban a barátság témáját dolgoznám fel ,mert féltem, hogy elvesztem őket. Igazi barátot elveszteni a saját hibádból megbocsájthatatlan dolog.
Nem tagadom ezen irásom a fájdalomban született, annak felismeréséből, hogy barátságaimat nem Isten szándéka szerint éltemm meg. Igazi barátot elveszteni hibáinkból a legfájdalmasabb dolog, hisz ez olyanm, mintha egy darabot veszitenénk el saját étünkből, amely ha megsérül csak vérzik, begyógyulni nem tud.
A barátság szó szláv közremüködéssel került a magyar nyelvhasználatba. A szó etimológiája, hogy a barátság egyféle testvéri kapcsolat két személy között, akik a bizalom útján nyitnak egymás felé, betekintést engedve és megosztva egymással létük rejtett részét. Alapja az egyenlőség, a tiszta, érdek nélküli viszony, a szeretet. A baráátság tehát ajándék és meghivád a szeretet felfedezésére, az erényes életben.
Több formáját különböztetünk meg a barátságnak. - A haszon alapó barátság,amely rövid ideig tartható fenn.- a tökéletes barátsáág, amelyben nincs érdek, a jóra alapozik. A barátság továbbá döntés, nem egy fedél alatt lakás, hanem minőségi együtt töltött idő, ami lehetőséget nyit a bizalom kialakulásához. Az egyetérzés pedig nem szükségszerű a barátsághoz.
Kik lehetnek jó barátok ?, az erényes és jó emberek, hisz maga a barátság lényege a jóra és az erényre való irányulás.
Befejezésül , Arisztotelész csodálatosan fogalmazza meg a bartátság lényegét, idézem :
"Barátok nélkül ugyanis senkinek sem lehet kedves az élete, még ha minden egyéb jóban része van is.....A szegénységben vagy más nyomorúságban mindenki úgy érzi, hogy csak egy helyre menekülhet: barátaihoz ! A barátság nagy segitséget jelent az ifjaknak, mert megóvja őket a botlásoktól, az öregeknek, mert gyámolitja őket, s könnyit rajtuk abban, aminek elvégzésére gyengeségük miat már nem képesek, de segitséget jelent azoknak is, akik erejük teljében vannak- az erkölcsös cselekedetek végrehaltására : Ha ketten mennek együtt. Igy nemcsak a gondolkodásban, hanem a cselekvésben is többre megy az ember "
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Hálánk
  2019-11-19 13:26:36, kedd
 
  Az élet nagy dolgai apró dolgokból tevődnek össze, értékelnünk kell mindazt, amink van. legyünk tehát hálásak mindenért, hiszen minden, amiben földi életünkben részesülünk, nem más mint mennyei ajándék.

Hálát adok

Mindenért, amit adtál,
hálát adok Neked Istenem !
Mindenért, amit elvettél
hálát adok Neked Istenem !
Mindenért , amit segitségeddel megtehettem,
hálát adok Neked Istenem !
Mindenért, amit megakadályoztál,
hálát adok Neked Istenem !
Minden örömért, amivel boldoggá tettél,
hálát adok Neked istenem !
Minden szenvedésért, amivel formáltál,
hálát adok Neked Istenem !
Minden békés óráért, amivel széppé tetted életemet,
hálát adok Neked Istenem!
Minden problémáért, amitől megszabaditottál,
hálát adok Neked istenem!
Minden jó tulajdonságomért, amivel szolgálhattalak,
hálát adok Neked Istenem!
Minden gyengeségemért, amivel alázatra tanitottál,
hálát adok Neked Istenem!
Minden erényért, amit nekem ajándékoztál,
hálát adok Neked Istenem!
Minden bocsánatért, amiből irgalmadat megismerhettem,
hálát adok Neked Istenem!
Minden szép emberi kapcsolatomért, amivel gazdagitottál,
hálát adok Neked istenem!
Minden emberért, akit tőlem elszakitottál,
hálát adok Neked Istenem!
A halálom időpontjáért és módjáért, amit nekem választottál,
hálát adok Neked Istenem!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Hálaadás
  2019-11-18 09:26:11, hétfő
 
  A hálaadás életünk egyik leszebb eszköze

Milyen szép is hálaadással kezdeni a napot, azzért, hogy egy új napra virradunk, egészségesek vagyunk, új kihivásoknak nézhetünk elébe. Teljesen új értelmet nyer egész napunk, amikor ezeket a gondolatokat, illetve szavakat kifejtjük. Olyan jó e érzés, és pozitiv energiával tölt fel ez mindenkit.
Mennyi mindent tettek meg értünk szüleink : legjobb belátásuk szerint neveltek fel minket, minden tőlük telhetőt megadtak nekünk, hogy boldogok legyünk, hogy semmiben se szenvedjünk hiányt. Gyermekként ez olyan természetes, minden magátol érthetödő, peddig egyáltalán nem az. Szülőként már tudjuk, milyen áldozathozatallal, hány álmatlan éjszakával, hányszori kedvec tevékenységeinkről valamint kényelmünkről való lemondással jár ez. Az igazság az, hohy nem is várunk cserébe semmit, hiszen gyermekeinkért minden megteszünk, noha gyakran elhangzik az is, hogy : "Milyen hálátlan ez a gyermek ! " Ugyanakkor szükségünk van csöpnyi elismerésre, arra, hogy mindaz, amit valakinek is adunk, legyen az ajándék, akár egy bátoritó szó, egy mosoly legyen az..
Természetesen nem arra várunk, hogy szobrot állitsanak nekünk, vagy arra, hogy milliószor megköszönjék a tőlünk kapottakat, csupán azt szeretnénk, hogy felfedezhessük arcukon az örömöt, szivükben pedig a hálát. Köszönöm az is elégendő lenne !
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A hit
  2019-11-16 13:06:28, szombat
 
  A Hit Nem Magánügy !

Nagyon sokat elmélkedtem magamban mielőt megosztanám gondolataimat veletek, e téma körben.
Legfontosabb számomra a hit tettekben való megnyilvánulása. Sajnos sok esetben csak egy gyakorlat nélküli, látszat hitéletet tapasztalunk eddigi életünk során. Számomra nagyon fontos, hogy a hit a hétköznapi gyakorlati életben megtapasztaléható legyen. A hit az nem magánügy ! A hit és a tettek viszonya a kereszténység egyik legfontosabb ténye.
Mit használ ha valaki azt mondja, hogy hite van, de tettei nincsenek ? Igy a hit is, ha tettei nincsenek, halott önmagában. De ha azt mondja valaki " Neked hited van, nekem pedig tetteim vannak. Mutasd meg nekem hitedet tettek nélkül, és én megmutatom neked a tettekből a hitemet. " Elgondolkodtató nem ?
Ezek mellé még sok egyéb teológiai és Bibliai vonatkozást lehetne felsorolni, ami azt bizonyitja, hogy a hit nem magánügy. Ha valami nem magánügy, akkor természetéből eredendően csak közügy lehet !
Sajnos manapság a hit teljesen egy elbagatelizált jelzőt vivott ki magának. Ez azt jelenti, hogy a hitet nem a templomban kell terjeszteni, hanem azon kivül. Nem csak a templomban kell négy fal közt valásosnak lenni, hanem a templomon kivül is. Elsődlegesen mindenki a családjában, utána pedig ez a kör teljesen kibővül, a munkaheylre, baráti körrére, internetre és ekép tovább.
Viszont sajnos nagyon sok helyen a tényezők teljes mértékben negativak. Elsődlegesen ez megtörténik a gyenge hitbeli meggyőződés miat, és sajnos ezt mindent magával ránt. Nagyon sok gyerek, unoka, dédunoka már nem is tudja milyen valásos felekezethez tartozik. De lássuk be, hogy ez nem csak az ők hibájuk. Nekik kavésbé hiszem, hogy nagy hitük van.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ifjúsági 2
  2019-11-13 17:41:10, szerda
 
  Temető teremtő

Hallottak napján, eljő az év azon pillanata, mely kellő figyelmet ad elhunytjaink felé. A világ
villámcsapás-szerű gyorsasággal halad előre, bármennyire is fáj szeretteink elvesztése, gondolatvilágunkat (főleg fiatalkorban) nem uralják soká. Ezen a napon megemlékezünk
mindazokról, akik nem lehetnek körülőttünk azon a helyen, melyen földönhagyott teste örök álmát alusza : a temetőben.
A temető, régies kifejezés szerint cinterem, a latin :coementerium kifejezésből származik, ami az a hely, ahol a holttesteket vagy hamvaikat örök nyugalomra helyezik, a templomkertben. A temető lehet egyházi tulajdonú vagy köztemető.
Alapelvei
-A tiszteséges és máltó temetés joga mindenkit megillet.
-A temetés lebonyolitásában az elhunyt életében tett rendelkezésére figyelemmel kell együtmükődnünk.
-A temetés polgári szertartás vagy vallási közösség által vallásos szertartás keretében végezhető, és szokásainak tiszteletben tartásával.
-A nemzetiségek törvényeiben biztositott jogainak érvényesitésével kell végrehajtani.
Az egyes sirokon keresztek, sirkövek, vagy más vallási szinbolumokat szoktak feltüntetni,
amelyeken a halott neve, születése és halála dátuma mellett valási szinbolumok vagy a halandóságot ábrázoló jelképek láthatóak.

Nevezetes temetők :
Az avasi templom műemlék temetője-Miskolc
Farkasréti temető Budapest
Házsongárdi temető Kolozsvár.
Fiumei Úti Sirkert Budapest
A szaploncai vidámtemető Erdély Máramaros megye.
Pere Lachaise Párizs
Casteledermot Irország
Még nagyon sok van a világban, képtelenség itt mind megemliteni őket.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Szeretteink sirjánál
  2019-11-12 14:12:05, kedd
 
  Meghalt hivekért

Üdvözitő Jézus Krisztus !
Kérünk téged, fogadd országodba hiveidnek lelkét, akikért szent
véredet kiontottad.
Emlékezzél meg Uram, hogy gyarló az emberi természet, és
olyanok vagyunk, mint a mezei virágok, melyek hamar elhervadnak,
és a szél könnyen széthordja szirmaikat.
Te, aki a keresztfán meghallgattad a hozzád folyamodó jobb latrot,
és a paradicsomnak örömét igérted néki, hallgasd meg hiveidnek
kiáltását is, és kegyelmesen oldozd fel a világból kimúlt szolgáid lelkét
minden bűnük kötelékétől, hogy a feltámadásnak dicsőségében a
választottak között részesüljenek az örök életben.
Adj nekik Uram, örök nyugodalmat, és az örök világosság
fényeskedjék nekik !
Ámen.

(Sik- Schütz imádságoskönyve nyomán.)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A fiatalok figyelmébe
  2019-11-11 15:19:31, hétfő
 
  A fiatalok egyre kevésbé találják az élet értelmét.

Több felmérés szerint a mai fiatalok nem sok értelmet látnak az életükben, magas közöttük az öngyilkosságot megkisérlők száma.
Egy brit felmérés szerint 10-ből kilenc fiatal (16-29 év közti ) csalodotnak érzi magát mert nem talál célt vagy értelmet az életében. Érdekes módon a témával foglalkozó cikk szerint ennek egyik oka, hogy a fiatalok túl kevés időt szánnak saját magukra, pedig a megkérdezettek több mint fele állitja, azért vannak a földön, hogy megtalálják boldogságukat. Lehet , hogy ha a logika mint tantárgy bevezetnék az iskolákba már javitana e helyzeten.
Az öngyilkosság kérdése többször felmerült mindenmhol,igazából nem is ezzel akarok foglalkozni, csupán szeretném figyelmeteket kérni, hogy ha legközelebb undok, agyontetovált,ciklámenhajú, vagy akár beültetett szarvakkal ékeskedő fiatalt láttok, akkor kis előadás vagy felcsoválás helyett probáljátok elmondani nekik, hogy az életnek igenis van értelme ! Persze ezt is anélkül, hogy fejbe vágnánk őket a jóhir börkötéses változatával. A elrettentő külső gyakran finom belsőt takar.
Abba is érdemes belegondolni, hogy mennyire nehéz helyzetben van manapság e korosztály. Othon vagy az iskolában szinte esélytelen, hogy halljanak az igazságról, a médiában pedig folyton azt szajkozzák, hogy az még csak nem is létezik. Azt erősitik bennük, hogy elsősorban saját boldogságukat keressék, mert csak igy tudják meg tartani az ő életüket, elenkezőleg pedig elvesztik.
Az ugynevezett béke és bőség korában, amiben vagyunk, szerintük, nagy a veszélye annak, hogy az emberek eltévedjenek, mert iránytűjük a használat hiányában könnyen berozsdásodot. Amikor az emberre bizzák, hogy értelmet adjon saját életének, végül minden értelmét elveszti. Az utolsó időkben, a nép értelmesei sokakat oktatnak... csak fénylenek bizonyos ideig, de akik sokakat az igazságra visznek azok olyanak mint a csillagfény, villágitanak örökön-öröké !
Jó lenne ezek táborához taztozni, ráadásul, ha ez úgy sikerül, hogy nem száll a fejünkbe,de még a földet is örökül kaptuk tőlük.
Egyébként úgy tünik, hogy minnél nagyobb jólét uralkodik egy országban, a helyzet annál kritikusabb. Egy szó mint száz, ne felejtsük el, hogy kerezstényként mi a legfontosabb dolgunk földünk megmentésére.
Nekem aranykor, hogy itt lehetek békében. Én segitettem akinek, csak tudtam és hittem, hogy ennek egyszer vége lesz. Sajna "Soha sincs vége ! " Van végül is egy saját időd, amit a végtelenségig használhatsz és egy kicsit talán még tovább is.
Végül ahogy mondani szokás : "De ami örök, Kostas a görög.."
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/80 oldal   Bejegyzések száma: 791 
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 803 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 64
  • e Hét: 102
  • e Hónap: 473
  • e Év: 10379
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.