Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
cukkini dicsérete
  2014-07-21 14:41:03, hétfő
 
  CUKKINI






A cukkini minden évben bőségesen terem, legyen akár negyven fokos hőség vagy hűvös, esős nyár: a növény rendületlenül terjeszkedik, és terem a kertben.

Imádjuk a cukkinit. Tegnap leszedtem az idei szezon első darabját. Szeretjük a sötétzöldhéjút, a halványzöldet, a csíkosat. Néhány mag elvetésével még októberben is szedhetünk friss cukkinit. Egyik nyáron kipróbáltunk egy nálunk ritkán előforduló fajtát, a gömbölyűt. Ez nem volt egy sikertörténet, néhány darab termett, és nem fedeztünk fel semmi különlegeset. Azóta csak a hagyományos fajtákat ültetjük.

A nyarak egyik slágere nálunk a cukkinis tészta: a kockára vágott cukkinit füstölt szalonna kiolvadt zsírján pirítjuk, kakukkfűvel, borssal, ételízesítővel fűszerezzük. Tetszés szerinti tésztát, orsót, pennét, fodros kockát, a szokásos módon kifőzünk, és a készre párolt zöldséghez adjuk, jól összekeverjük és levesszük a tűzről. Tejfölt, egész tojást és reszelt sajtot kikeverünk és tésztára öntjük, jól elkeverjük. Tálaláskor petrezselyemmel, reszelt sajttal és citromhéjjal megszórjuk. (Ez az étel mángolddal vagy spenóttal is készíthető a cukkini helyett, ilyenkor fokhagyma is kerül bele.)





A cukkini remek köret is lehet, így készítem: füstölt szalonnát kiolvasztok, és a darabolt cukkinit rádobom, együtt párolom készre. A héjában megfőzött burgonyát megtisztítom és felkockázva a cukkinihez adom, Ételízesítővel, borssal fűszerezem. Baromfihoz, sertéshez kitűnő, de önmagában is megállja a helyét. Időnként előfordul, hogy a cukkini nagy levelei alatt megbúvó termések óriás méretűre nőnek, és már későn vesszük észre. Ilyenkor jön a főzelék! A tökhöz hasonlóan legyalulom az óriást majd pirított vöröshagymán ételízesítővel és pirospaprikával megszórva puhára párolom. Víz nagyon kevés kell alá, hiszen a cukkini víztartalma - hasonlóan a tökhöz - igen magas. Amikor már majdnem kész, kevés liszttel megszórom, átkeverem. Jöhet a tejföl, majd a friss kapor. Hidegen is nagyon finom.

A cukkini fasírt - bátran mondhatom - Áfonya kutyánk nagy kedvence. Ha nincs túl nagy étvágya, mi is jóllakhatunk belőle. A cukkinit a nagylyukú reszelőn átnyomom, tojást, zsemlemorzsát, aprított hagymát, fokhagymát, petrezselymet, borsot, ételízesítőt adok hozzá és összekeverem. Forró olajba szaggatom a masszát, kicsit ellapogatom és pár perc alatt készre sütöm. Általában paradicsomsalátával tálalom, adhatunk mellé sajtot, uborkát, paprikát, pirítóst. Hasonlóan készíthetünk vagdaltat csillagtökből, burgonyából és sárgarépából, céklából, zellerből, karalábéból, lóbabból, zöldborsóból, brokkoliból. Az eljárás minden esetben azonos, a fűszerezést igazítsuk az adott zöldségfélékhez.





A hagyományos rakott krumplihoz is szoktam a szezonban cukkinit karikázni, ilyenkor paradicsomot, paprikát, padlizsánt is használok. A rakomány tetejére a tejföl mellett sok-sok reszelt sajt dukál, fűszerként pedig bazsalikom, kakukkfű, bors, esetleg zöldhagyma vagy póréhagyma zöldje. (A friss póréhagyma zöldje, ha nem használjuk fel, kiválóan alkalmas szárításra, később ízesítésre felhasználható, mint a snidling.)

Nyáron gyakran kerül az asztalunkra a francia lecsó: apróra vágott lila- és vöröshagymát olívaolajon párolunk-pirítunk, majd puhulási sorrendben kerülnek az edénybe a zöldségek: paprika (ez lehet többféle is), padlizsán, cukkini, paradicsom. A zöldfélék köre ízlés szerint bővíthető répával, csillagtökkel, zellerrel, burgonyával, karfiollal. A fűszerezéshez ételízesítőt, borsot, fokhagymát és sok-sok kakukkfüvet használok.

Tavaly rábukkantam egy könnyen elkészíthető különleges savanyúságra: 1,5 kg cukkinit legyalulunk. Fűszeres levet forralunk: 1 l víz, 3-4 teáskanál só, 4 ek. olívaolaj, 2 teáskanál kurkuma, 8-10 szem feketebors és szegfűbors, 3-5 szem tört kardamom, 1 felkockázott kápiapaprika, 1 felkarikázott vöröshagyma felhasználásával. Az üvegbe tömködött cukkinit leforrázzuk, lezárjuk az üveget és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni. Nekem soknak bizonyult a lé, ezért felkockáztam a tököt, és a maradék lében azt tettem el.




 
 
0 komment , kategória:  receptek  
görögdinnye
  2014-07-21 14:32:45, hétfő
 
 



A görögdinnye csodás hatásai

Görögdinnye szezon van. Szinte minden ember szereti ezt a sok folyadékot tartalmazó gyümölcsöt, melynek több mint 90%-a egyszerűen víz, ezért telít.
A görögdinnye szezonja hagyományosan július elejétől szeptember elejéig tart, de ma már a későn érő típusoknak köszönhetően az ősz első hónapjában is élvezheted az ízét. Kiváló hűsítő a meleg nyári napokon, és még finom is. Ha nem elég édes a vásárolt gyümölcs, készíthetsz belőle salátát zöldségekkel vegyítve, a héját pedig befőttnek is elteheted. Nagyjából 500 fajtája van, melyek színükben, ízükben vagy érési idejükben különböznek egymástól. Súlyuk négy és tíz kilogramm között mozog. Az érett dinnyének megkopogtatáskor mély hangja van. A kiválasztásnál figyelj arra is, hogy sima és mindenhol szép zöld legyen. Segítségedre lehet a kacs: ha elszáradt, biztosan érett gyümölccsel van dolgod.

Annak ellenére, hogy édes, viszonylag kalóriaszegény. 100 g görögdinnye energiatartalma átlagosan 29 kcal. Fehérje- (0,5 g) és zsírtartalma (0,2 g) minimális. 6,5-8,5 g szénhidrátja sem túl sok, nagyrészt gyorsan felszívódó cukrokból áll, ezért viszonylag gyorsan megemeli a vércukor-szintet. Emellett növényi rostokat is tartalmaz. A-vitamint, 0,04 mg B1-, 0,02 mg B2-vitamint, valamint 7 mg C-vitamint tartalmaz. Húsának pirosas színét nagyrészt színes antioxidánsainak köszönheti, emiatt még rákellenes hatást is tulajdonítanak neki. Nyomokban tartalmaz karotint és valamennyi likopint. 100 g dinnye 0,8 mg-1 mg vasat, káliumot, kalciumot, magnéziumot, cinket és szelént is tartalmaz.
Fogyasztása jól oltja a szomjat a nyári melegben, víztartalma és teltségérzetet okozó volta miatt akár fogyókúrás ételnek is beválik, bár némelyeket puffaszt. Méregtelenítő kúrákhoz és a vese és hólyag átmosásához is kiválóan alkalmas, sőt könnyed nyári salátát is készíthetünk belőle. Magas folsavtartalma miatt kismamáknak kifejezetten ajánlott fogyasztása. A folsav létfontosságú a magzati gerincvelő egészséges kifejlődéséhez a fogantatás utáni első három hónap során, ennek hiányában nyitott gerinc alakulhat ki.

Magas víztartalmának köszönhetően igen kevés kalóriával, zsírral, fehérjével és szénhidráttal rendelkezik, ezért kitűnő alapanyaga lehet a különböző diétáknak. Tarthatsz kifejezetten görögdinnye-diétát. A gyümölcs nem kényszerít koplalásra, mert kalóriaszegény ugyan, de nagyon laktató, mindemellett tartalmazza a szükséges ásványi anyagokat. Egy napra is érdemes dinnyekúrát tartani, de a három nap számít ideálisnak. A diéta ideje alatt a dinnyét kiegészítheted sovány tejtermékekkel, zöldségekkel és teljes kiőrlésű kenyérrel.





Ime négy dolog, amit nem biztos, hogy tudott a görögdinnyéről!

Több likopint tartalmaz, mint a paradicsom: agy átlagos méretű görögdinnye 12 mg likopént tartalmaz. A likopin egy vörös színű karotinoid, ami erős antioxidáns. Képes a szabad gyököket semlegesíteni, ami hatékonynak bizonyulhat a rák megelőzésében. Elsősorban prosztatarák megelőzésében találták hatékonynak. A maximális hatás érdekében szobahőmérsékleten fogyasszuk a dinnyét. Talán nem is gondolnád, de az édes gyümölcs még az UV-sugárzás elleni védelemben is fontos szerepet játszik. Ez szintén likopintartalmának köszönhető - hiszen ez az anyag fogja fel a bőrt érő káros sugarak hatásait.

A dinnyelé csökkenti az izomfájdalmat: ha sikerült megfelelőképpen kifárasztanunk magunkat, ajánlott, hogy dinnyeitallal oltsuk utána a szomjunkat, mivel a dinnye citrullin összetevője hatásosan enyhíti az izomlázat. A dinnye a tökfélék családjába tartozik: sokan édes íze miatt gyümölcsnek tartják, de termesztéstechnikailag zöldségnek számít. A legtöbb vizet tartalmazó gyümölcs: víztartalma 91,5%, ezért a legjobb választás a hosszú nyári délutánokra. A forró napokon különösen oda kell figyelnünk a folyadékpótlásra, és a dinnye kiválóan alkalmas erre a feladatra.
Hogyan válasszuk ki az igazit?

A dinnyék érettségét úgy lehet megállapítani, hogy a kacsuk elszárad, illetve több harmat ül meg az érett példányokon, ekkor a gyümölcs szüretelhető. A piacokon is figyelni kell a szárra, annak ellenére, hogy az eladók előszeretettel levágják ezeket.

Csak olyan dinnyét válasszunk, mely mindenhol egészséges zöld színű, legbiztosabbak azonban akkor lehetünk, ha megütögetjük a gyümölcsöt és mélyebb hangot hallunk, mint éretlen társainál. A hagyomány szerint dinnyét csak Szent Lőrinc napjáig, vagyis augusztus 10-ig lehet venni, mert utána már "lőrinces" lesz a gyümölcs. Manapság azonban már vannak később érő típusok is, melyek szeptember során is igen zamatosak.

A dinnye behűtve a legfinomabb, de ne hűtsük túl, mert íze és állaga megváltozik. A megfelelő tárolás során frissességét akár egy hétig is megőrizheti.Ha nem elég édes a megvásárolt dinnye, akkor készíthetünk belőle nagyon finom salátát: például paradicsommal, uborkával, olívaolajjal, fűszerekkel, joghurttal ízesítve.

 
 
0 komment , kategória:  egészség  
SONY SMART okos óra
  2014-07-21 14:23:10, hétfő
 
 



Sony SmartWatch 2 TPU okosóra

Link

Technikai adatok
Hardware
 Kijelző mérete: 1,6"
 Kijelző felbontása: 220 x 176 pixel
 Támogatott operációs rendszer: Android 4.0, vagy frissebb
 Csatlakoztathatóság: Bluetooth 3.0, NFC, micro USB,
 Rezgő funkció: IGEN
 Funkciók: hívások fogadása, hívásnapló, zenelejátszás, SMS, MMS
 Telepített programok: Gmail, Facebook, Twitter
 Tartozékok: töltőkábel, szilikon szíj
 Akkumulátor: Lithium-Polimer
 Egyéb jellemzők: szilikon szíj

Általános adatok
 Védelem: víz- és porálló
 Ház anyaga: alumínium
 Szín: fekete
 Szélesség: 41 mm
 Mélység: 9 mm
 Magasság: 44 mm
 Súly: 24,9 g
 
 
0 komment , kategória:  tudomány  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2014.06 2014. Július 2014.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 61 db bejegyzés
e év: 909 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 741
  • e Hét: 4969
  • e Hónap: 9373
  • e Év: 41102
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.