Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
aranyos
  2014-12-20 22:04:33, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  állatok  
karácsony
  2014-12-20 21:58:47, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  karácsony  
hajtogatott kelt hájas sütemény
  2014-12-20 18:01:33, szombat
 
 



Hájas tészta készítéséhez mindenképpen disznóhájat kell használni, bár van, ahol libahájjal is készítenek hajtogatott leveles tésztát. Igazi friss disznóhájhoz (elsősorban a hashártyát kitöltő úgynevezett fodorhájhoz) viszont leginkább csak disznótorok idején, vagyis télen lehet hozzájutni - van még egy kis idő! -, így hát érdemes belőle bespájzolni. Persze nem a kamrába, hanem a mélyhűtőbe. De, mint általában mindenből, a friss jobb, mint a mélyhűtött, és ha igaz, a mangalicaháj a legfinomabb.

A szilvalekváros hájas évszázada a hagyományos disznótorok és a farsangi időszak jellegzetes házi süteménye. És nem véletlen a szilvalekvár-töltelék: a hájas tészta ugyanis értelemszerűen zsíros, nehezen emészthető, míg a szilvalekvár éppen az emésztést segíti.

Hozzávalók:

50 deka sertésháj,
70 deka liszt,
2 tojássárgája,
2,5 deci langyos víz,
2 evőkanál ecet,
pici só,
szilvalekvár.

A hájat lehártyázzuk, majd húsdarálón átdaráljuk.
25 deka lisztet a hájjal és az ecettel összedolgozunk, majd hűtőbe tesszük.
A maradék 50 deka lisztet és a két tojássárgáját a sóval és langyos vízzel összegyúrjuk. A tésztát kinyújtjuk, és rákenjük a hűtőből kivett lisztes hájat. Háromszorosan egymásra hajtjuk háromszor, közben mindig egy-egy félórára a hűtőben pihentetjük. Miután negyedszerre is kinyújtottuk, körülbelül 6×6 centis kockákra vágjuk, a közepére egy kanál lekvárt teszünk, és félbehajtjuk. Tepsire rakva előmelegített forró sütőben, közepes lángon megsütjük. Porcukorral gazdagon meghintve tálaljuk.
 
 
0 komment , kategória:  nagyi receptjei  
Narancsos grillázs torta
  2014-12-20 17:54:00, szombat
 
 



Narancsos-grillázsos torta

Hozzávalók
A piskótatésztához
4 db tojás
10 dkg Nagyi titka Extra finom süteményliszt
8 dkg cukor

A krémhez

Egy narancs reszelt héjának a fele
Fél l tej
1 csomag vaníliás pudingpor
25 dkg margarin
13 dkg cukor
1 narancs reszelt héja

A grillázshoz

10 dkg cukor
10 dkg olajos mag (dió, mogyoró, mandula)

Elkészítés
A tojásokat ketté választjuk. A fehérjét a cukorral habbá verjük, a sárgáját egy kanállal összetörjük, majd a habba forgatjuk. A sárgáját a habbal elkeverjük, majd a lisztet is hozzákeverjük a reszelt narancshéjjal együtt. Kb. 20 cm átmérőjű tortakarikába töltjük a masszát. 180 fokra előmelegített sütőben először kb. 15-20 percig sütjük, majd 160 fokra mérsékelve készre sütjük.
A pudingport egy kevés tejjel simára keverjük, a maradék tejet egy kis lábosban felforraljuk, majd a pudingot belekeverve besűrítjük. A tűzről levéve belekeverjük a margarint, a narancs héját és a cukrot. Egy tálcára kiterítve hagyjuk kihűlni, míg elkészítjük a grillázst.
10 dkg cukrot egy lábasban karamellizálunk. 10 dkg olajos magot durvára vágunk, majd a karamellizált cukorba keverjük, majd egy sütőpapírra olyan vékonyan kikenjük, amilyen vékonyra tudjuk. Ha kihűlt, nyújtófával apróra összetörjük. A kihűlt piskótalapot 3 karikára vágjuk, majd a krém 1/3-át az alsó lapra kenjük. Ízlés szerint a grillázzsal megszórjuk, majd a következő lapot ráhelyezzük, ismét krémmel megkenjük, de tegyünk félre krémet a torta körbekenéséhez. A második rétegre is szórunk a grillázsból, majd így helyezzük rá a 3-ik lapot. A körbekenés után a maradék grillázzsal a torta oldalát bepanírozzuk. A torta tetejét csokoládéhánccsal vagy narancs szeletekkel díszíthetjük.
 
 
0 komment , kategória:  karácsony  
karácsonyi csoki torta
  2014-12-20 17:49:24, szombat
 
 



Karácsonyi csokoládétorta

Hozzávalók

A tésztához:

4 db tojás
8 dkg Nagyi titka Extra finom süteményliszt
8 dkg cukor
2 dkg kakaópor
A krémhez:
25 dkg puha vaj
20 dkg cukor
9 dkg kakaópor
1 dl tejszín

A sziruphoz:
(az alábbi hozzávalókat egy lábasban felforraljuk, majd lehűtjük)
5 dkg cukor
1 dl víz
1 kiskanál mézeskalács fűszerkeverék vagy reszelt narancshéj

A bevonathoz és a díszítéshez:
20 dkg étcsokoládé 2 evőkanál étolaj
10 dkg marcipán
porcukor a szóráshoz
20 dkg étcsokoládé

Elkészítés
A tésztához a tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét a cukorral habbá verjük. A sárgáját óvatosan belekeverjük a habba, majd a kakaóporral elkevert lisztet is óvatosan kevergetve hozzáadagoljuk. Egy kb. 20 cm átmérőjű tortaformát kikenünk margarinnal, kilisztezzük, majd a tésztát beletöltjük, és 180 °C-ra előmelegített sütőben 15-20 percig sütjük, míg megemelkedik. Ezután 160 °C-on sütjük tovább, villát vagy fogpiszkálót használva ellenőrizzük, hogy elkészült-e. Kihűlés után kivesszük a karikából és 3 lapra vágjuk. A krémhez a tejszínt a cukorral felforraljuk majd a kakaóport habverővel belekeverjük. Ezután a puha vajat is hozzáadjuk, és addig kevergetjük, míg csomómentes masszát nem kapunk. Ha elkészült hagyjuk teljesen kihűlni a hűtőben. Ha lehűlt gépi habverővel átkeverjük, hogy kenhető állagú legyen.
A lapokat a sziruppal meglocsoljuk, majd a krémet kenve közéjük egymásra helyezzük őket. Figyeljünk, hogy a krémből maradjon a torta körbekenésére is. A krémmel bekent tortát tegyük a hűtőbe és hagyjuk megdermedni. A csokoládét az olajjal gőz fölött megolvasztjuk, majd bevonjuk vele a tortát, és hagyjuk, hogy megdermedjen rajta a csokoládé. A marcipánt az asztalra szitált porcukron kinyújtjuk, majd tetszőleges formákat szaggatunk belőle és egy kevés langyos vízzel megkenve a tortára és oldalára ragasztjuk.
 
 
0 komment , kategória:  karácsony  
mézeskalács
  2014-12-20 17:44:54, szombat
 
 



Hozzávalók
50 dkg méz
80 dkg Nagyi titka Búzafinomliszt
20 dkg Nagyi titka Világos rozsliszt
30 dkg porcukor
1 csomag szalakáli (2 dkg)
3 tojás sárgája
1 egész tojás
1 csomag mézes sütemény fűszer
15 dkg margarin
Díszítéshez:
dió vagy mandula vagy mogyoró
1 tojás fehérje és porcukor keveréke
Elkészítés
Az alapanyagokat alaposan gyúrjuk össze. A mézet érdemes langyos állapotban a tésztához adni, mert könnyebben kezelhető lesz. Az összedolgozott tésztát hűtsük le kis adagokban a hűtőben mielőtt kinyújtanánk a sütéshez. Lisztezett deszkán nyújtsuk körülbelül 0,5 cm vastagra a tésztát, majd szaggassunk belőle tetszés szerinti formákat. Fontos, hogy mindig csak annyi tésztát vegyünk ki a hűtőből amennyit ki is szaggatunk, így a maradék nem melegszik fel. Sütés előtt kenjük meg a süteményeket tojásfehérjével. Előmelegített sütőben 180 °C-on kb. 5 perc alatt barnára sütjük, és hagyjuk kihűlni.
Sütés előtt magvakkal díszíthető. Amennyiben sütés után szeretnénk díszíteni a tojásfehérjét keverjük össze annyi porcukorral, hogy egy nagyon sűrű tejföl állagú masszát kapjunk. A masszát töltsük egy habzsákba vagy zacskóba. Zacskó esetén vágjunk apró lyukat a zacskó egyik sarkára és a fehér mázat átnyomva rajzoljunk a lehűlt mézesekre egyedi mintákat.
 
 
0 komment , kategória:  karácsony  
darázsfészek
  2014-12-20 17:26:26, szombat
 
 



Hozzávalók
(25 x 45 cm-es tepsihez)

Tésztához:
25 dkg Nagyi titka Kelt tészta süteményliszt
2 dkg porcukor a tésztához
4 db tojássárgája
0,5 dkg só
1,5 dl tej
1,5 dkg élesztő

Töltelékhez:
10 dkg vaj vagy margarin
10 dkg porcukor
10 dkg darált dió

Locsoláshoz:
1 dl tejszín
2 dkg porcukor

Elkészítés:
Az élesztőt egy csipet cukorral ½ dl tejben felfuttatjuk, majd alaposan összegyúrjuk a liszttel, a tojássárgájával, 2 dkg porcukorral, a sóval, és a maradék a tejjel. Miután a tésztát jól összedolgoztuk fél óráig meleg helyen pihentetjük.
A pihentetés után a tésztát 0,5 cm vékonyra nyújtjuk és a vajból, 10 dkg porcukorból és darált dióból készült töltelékkel megkenjük. A megkent tésztát feltekerjük, és ujjnyi vastagságú szeletekre vágjuk. Kevés vajjal kikent, liszttel beszórt tepsibe rakjuk lazán egymás mellé és 30 percig meleg helyen kelesztjük.
185 fokra előmelegített sütőben körülbelül 7 percig sütjük majd meglocsoljuk a cukros tejszínnel és további 5 percig sütjük.
 
 
0 komment , kategória:  nagyi receptjei  
márványos kuglóf
  2014-12-20 17:16:46, szombat
 
 



Hozzávalók:
37 dkg Nagyi titka Kelt tészta süteményliszt
7,5 dkg porcukor
7,5 dkg margarin
0,5 dkg só
3 dkg élesztő
2 db tojás sárgája
0,5 dkg citromhéj
0,5 dkg vaníliás cukor
1,5 dl víz
2 dkg mazsola
0,5 dkg kakaó

Elkészítés:
A kakaó és a mazsola kivételével a hozzávalókat addig gyúrjuk, amíg a tészta selymes nem lesz el nem válik az edény falától. Ezután a tésztát 35-40 percig, meleg helyen kelesztjük.
Kelesztés után hozzákeverjük a mazsolát valamint és a kakaót és egy kicsit összedolgozzuk úgy, hogy a kakaótól márványos legyen.
A tésztát kivajazott, lisztezett kuglófformába tesszük, és addig kelesztjük, amíg a tészta el nem éri a formatetejét.
A tésztát 170-175 fokos előmelegített sütőben 30-35 percig sütjük.
 
 
0 komment , kategória:  nagyi receptjei  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
2014.11 2014. December 2015.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 87 db bejegyzés
e év: 909 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1849
  • e Hét: 6077
  • e Hónap: 10481
  • e Év: 42210
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.