Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
Coelho
  2014-12-04 21:40:26, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Coelho  
meggyes-mákos habos torta
  2014-12-04 20:47:07, csütörtök
 
 


Hozzávalók a piskótához:

200 g tojásfehérje (nálam 6 nagyobb tojás)
200g kristálycukor
200 g darált mák
50 g liszt
100 g hámozott, savanykás reszelt alma (Jonatán vagy Idared )
egy citrom reszelt héja

krém:
25 dkg mascarpone
2,5 dl tejszín
1 csom. zselatinfix
8 dkg porcukor
1 teáskanál vanília eszencia

tetejére:
1 üveg meggybefőtt
1 csapott ek zselatin
1 citrom reszelt héja
ízlés szerint: fahéj, gyömbér, szegfűszeg, cukor
30 g étcsokoládé lereszelve (elhagyható)

A tojások fehérjét a cukorral kemény habbá verjük. Óvatosan beleforgatjuk a mákot, a lisztet, az almát és a citromhéjat. Egy 22 cm-es tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral. A masszát három egyenlő részre osztjuk, és külön-külön megsütjük 180 fokra előmelegített sütőben. Ha már barnul a teteje, akkor biztosan megsült.
(A tésztát úgy tudjuk a legpontosabban elosztani, ha lemérjük. Nekem 750 g volt az össz. súlya, a tortaformát rátettem a digitális mérlegre, és minden adagnál 250 g-ot mértem bele.)
A mascarponét kikeverjük a porcukorral és a vaníliával. A tejszínt kemény habbá verjük a zselatinfixel, és hozzáforgatjuk a mascarponéhoz. A mákos lapokat megkenjük ezzel a krémmel.
A meggybefőttet a levével együtt egy lábosba öntjük. Néhány evőkanállal kiveszünk a léből, és elkeverjük benne a zselatint. A befőttet felforraljuk, ízesítjük a fűszerekkel, citromhéjjal, és ha szükséges, akkor egy kis cukorral is. Visszavesszük a hőmérsékletet, amikor már nem forr a lé, akkor elkeverjük benne a zselatint. Addig melegítjük csak, amíg a zselatin fel nem olvad. Ha egy kicsit már hűlt, ráöntjük a torta tetejére. Tetszés szerint megszórhatjuk reszelt csokoládéval.



 
 
0 komment , kategória:  karácsony  
mákos guba
  2014-12-04 20:05:03, csütörtök
 
 


Karácsonyi mákos guba

Hozzávalók:
A kovászhoz:
8 dkg finomliszt
2 dkg friss élesztő
1 dl tej
A tésztához:
40 dkg finomliszt
5 dkg porcukor
kevés tej
10 dkg vaj
csipetnyi só
A tészta tetejére:
10 dkg darált mák (vagy dió)
5-6 evőkanál méz

Elkészítés: A langyos tejbe belekeverjük a szétmorzsolt élesztőt és a lisztet, majd letakarva, langyos helyen duplájára kelesztjük. Ezután összedolgozzuk a liszttel, a cukorral, a sóval és annyi langyos tejjel, hogy kenyértészta keménységű legyen. Jól kikeverjük, majd a tetejét liszttel meghintjük, tiszta ruhával letakarjuk, és duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztából kétujjnyi vastag, kifli nagyságú rudacskákat formálunk, és a vaj felével kikent tepsire fektetjük. Félórányi pihentetés után az előmelegített, forró sütőben pirosra sütjük.

A megsült rudakat szétválasztjuk, 2-3 cm-es darabokra vágjuk, és egy nagy tésztaszűrőbe tesszük. Forrásban lévő sós vízzel leöntjük a tésztát, majd a lecsöpögtetett gubát, sorban egymás mellé betesszük a maradék vajjal kikent tűzálló tálba. Soronként megszórjuk darált mákkal, és kevés mézzel meglocsoljuk. Előmelegített, forró sütőben 15-20 percig sütjük.

Ezt a tésztát nagyobb mennyiségben is érdemes megsütni, mert ha jól kiszárad, akár három hónapra is eltehető, akárcsak a morzsának való zsemle, kifli. Ha a guba nagyon száraz, felhasználás előtt forró tejjel kell leönteni, de nem kell leszűrni, hadd szívja be a tejet.

Darált dióval elkevert cukorral ugyanolyan finom, mint mákkal.

 
 
0 komment , kategória:  karácsony  
mákos piskóta glutén mentesen
  2014-12-04 19:45:26, csütörtök
 
 



Mákpiskóta gesztenyés banános krémmel

Megérkezett a lisztmentes piskóta újabb variációja. Ez is azt mutatja, hogy csak a fantáziánk szabhat határt a kreatívitásnak. Nagyon finom ez is, akárcsak a társa. Kedvet kaptam hozzá, hogy akár már hétvégén megsüssem. Túl sok időt nem igényel. Egyszerű, gyors és nagyszerű édesség.
Hozzávalók:

6 tojás
10 dkg őrölt mák
3 csapott evőkanál lenmagliszt
1 evőkanal xilit
késhegynyi szódabikarbóna
1 evőkanal olívaolaj
Elkészítése:

A mákot, a lenmaglisztet, a xilitet és a szódabikarbónát összekeverjük.
A tojások sárgáját jól összekeverjük az olajjal.
A 2 részt összekeverjük, és a habbá vert tojásfehérjével lazítjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük,
Előmelegített sütőben 180 fokon 20-25 perc alatt megsütjük.
Borítsuk ki, húzzuk le róla a papírt és hagyjuk rácson kihűlni. Esetleg konyharuhával letakarhatjuk, hogy elkerüljük a kiszáradást
Gesztenyés-banános krém:

Hozzávalók:

25 dkg natúr, cukormentes gesztenyemassza
3 érett banán
Elkészítése:

Az egészet botmixerrel, vagy turmixxal összeturmixoljuk. A kész krémet a sütire kenjük.
Csokikrém

Hozzávalók:

1 narancs leve
2-3 ek kakaó
ízlés szerinti mennyiségű darált xilit
izlés szerint darált kókuszreszelék (annyi kell bele, hogy kenhető sűrűségű legyen)
Elkészítése:

Az összes hozzávalóból csokikrémet főzünk. Rákenjük a piskóta tetejére. Hagyjuk állni egy kicsit, míg márványos nem lesz a teteje.
Tejszínhabbal (természetesen kókusztejszínből) tálaljuk.
 
 
0 komment , kategória:  gluténmentes ételreceptek  
mák
  2014-12-04 19:39:51, csütörtök
 
 


Mák - nemcsak élelmiszer, hanem gyógynövény is

A mákos ételeknek a magyar konyhában nagy hagyománya van. Mindenki evett már mákos kalácsot, bejglit, rétest, mákos gubát vagy éppen mákos kiflit. Persze a mák (kizárólag a magja) nemcsak egy élelmiszer alapanyag, hanem egyben gyógynövény is. Azt szerintem sokan tudják, hogy a mákolajat csontritkulás megelőzésére ajánlják, valamint a gubójából ópiumot állítanak elő. Nos, a mák ennél sokkal többet jelent. Nézzük meg, hogy miért is kerüljön a tányérunkra rendszeresen mák!

Mák egyenlő ópium?

A mák a boglárkavirágúak rendjébe tartozik, azon belül a mákfélék családjába. (Ide tartozik pl. a pipacs és a vérrehulló fecskefű is). A mák virágzásakor a csészelevelek lehullanak, a magház gubóterméssé alakul, amelybe a sok kis mákszem rejtőzik.




A mák virágainak a színét tekintve láthatunk fehér, rózsaszínű vagy éppen lila színűeket is. A szentesi fehér mák (tájfajta) hasonló a kék mákhoz, de magtermése szép fehér, és finom dióíze van. A fehér (lilás foltos) virágúaknak magjuk kék színű, tokjuk nagy alkaloidtartalmú. Egy kormányrendelet értelmében ma csak a rózsaszín virágú Ametiszt fajta vethető, más színű fajták termesztését a magasabb alkaloidtartalmuk miatt tiltják.

A mák ma már az egész világon elterjedt, őshazája azonban Közép-Ázsia (Törökország, Pakisztán, Irán, Kína, India). Elsősorban mint élelmiszert termesztik, de "mellékterméke" a mákgubó is rendkívül fontos, mert a gyógyszeripar kiemelkedő alapanyaga. Ez többféle ópiumalkaloidát tartalmaz, amelyek közül talán a morfin és a kodein a legismertebbek.

Hazánkban Kabay János (1896-1936) magyar gyógyszerész felfedezése nyomán (1931) az üres, értéktelen máktokból állították elő a morfint és származékait. Ez a találmánya forradalmasította a morfingyártást, s ezáltal a gyógyszergyár még exportra is tudott előállítani ebből az értékes kábító fájdalomcsillapítóból.

A XX. században az évi sok ezer tonnányi üres mákgubót Tiszavasváriban, a Kabay által létesített Alkaloida Vegyészeti Gyárban dolgozták fel. Még propaganda is épült ennek kapcsán: "...egyetlen darabja se vesszen felhasználatlanul! Gyűjtéséből az iskolák úttörőcsapatai is kiveszik a részüket."

A mák értékes tápanyagai

A gubóval ellentétben a mák fogyasztása teljesen ártalmatlan, sőt tápanyagokban gazdag, értékes fehérjéket tartalmaz. A vitaminok közül értékes B1-, B5-, B6-vitamin és niacinforrás. Az ásványi anyagok közül pedig nagyobb mennyiségben kalciumot (968 mg/100g), foszfort (800 mg/100g), cinket, mangánt, rezet, vasat (15mg/100g), káliumot és magnéziumot (506 mg/100g) tartalmaz. Ezenkívül értékes telítetlen zsírsavakban, 72% linolsavat (omega-6 zsírsav), 11% olajsavat és palmitinsavat tartalmaz.

Mák az erős körmökért, hajért és a csontokért

Mivel a mák omega 3-6 aránya nem megfelelő, ezért tartós, nagy mennyiségű fogyasztása akár gyulladást is okozhat. Azzal, hogy a csontritkulás ellen napi 1 evőkanál mákolajat ajánlanak több hónapig vagy akár évekig, egyáltalán nem értek egyet.





Akkor mit tehetünk csontritkulás esetén? Nyugodtan együnk mákot (ne mákolajat) akár heti 3-4-szer is. Mindig azt mondom, hogy egy ételt tápegészként fogyasszunk, tehát ne vonjunk ki belőle semmit, és ne is adjunk hozzá semmit. A mákolaj egy koncentrált étel, amelyből kivontuk a rostokat és más egyéb dolgokat.

Amennyiben mégis mákolajat szeretnénk fogyasztani, akkor azt csak kúraszerűen javaslom (2-3 hét, utána ugyanennyi szünet), vagy őrölt szezámmaggal együtt akár naponta is fogyaszthatjuk. 1 evőkanál őrölt szezámmagra 5-6 csepp mákolajat cseppentsünk, valamint naponta fogyasszunk zöld leveleket (zöldturmixot) és algákat.

Persze a csontritkulás megelőzésénél nemcsak kalciumra van szükség, hanem sok egyéb más anyag "együttállására" is (pl. D- és K-vitamin, magnézium, foszfor, mangán stb.) Sőt, a mai kutatások rámutatnak arra, hogy nincs is szükség olyan nagy mennyiségű kalcium bevitelre, sokkal fontosabb az előzőleg említett vitaminok és ásványi anyagok jelenléte.

A mákolaj levegővel érintkezve gyorsan avasodik, ezért arra figyeljünk oda, hogy a kupakot jól zárjuk vissza, és tartsuk hűtőben!

Egyéb jótékony hatásai

A máknak nyugtató hatása van, így pozitívan hat az idegrendszerre. Régen a gubóból főztek teát, és ezt itatták a csecsemőkkel, hogy ne sírjanak (így tudtak dolgozni az anyák). Ezt ma már semmiképp ne tegyük meg! Ugyanis ez ugyanolyan függőséget fog okozni a babánál, mintha drogot adnánk neki. Tehát mindenképp TILOS a mákgubó tea fogyasztása!

Ezenkívül, mint apró magocska a bélfal tisztításában is segítségünkre lehet, kíméletesen kisepri a bélfalra tapadt lerakódásokat. Az olaját használhatjuk bőrápolásra, vagy a magocskákból bőrradír is készülhet.

Mákunk van... a konyhában

Amennyiben nyersen szeretnénk fogyasztani, akkor ebben az esetben is javaslom az áztatását, az enzimgátlók miatt. Ha főzésre, sütésre kerül a sor, akkor ennek már nincs jelentősége.




A nyers ételek esetében készíthetünk máktejet, de édességek alapanyaga is lehet. A mákos tészta nyers változata az, amikor répát reszelünk le tésztának, vagy aszalt gyümölcslapot vágunk fel vékony csíkokra. A Kolláth reggeli vagy a kedvenc kásánk alapanyaga is lehet. Reggeli turmixunkba is belekerülhet.

Leggyakrabban süteményekbe kerül mák. Jól párosítható szilvával vagy akár sütőtökkel. Muffin is készülhet belőle, amely nemcsak finom, de még gluténmentes is.

forrás: antalvali.com
 
 
0 komment , kategória:  egészség  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2014.11 2014. December 2015.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 87 db bejegyzés
e év: 909 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 456
  • e Hét: 4684
  • e Hónap: 9088
  • e Év: 40817
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.