|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 2
|
|
|
|
2016-12-15 12:56:42, csütörtök
|
|
|
Hozzávalók a kürtőskalácshoz:
- 50 dkg liszt
- 5 g sütőélesztő vagy egy csomag szárított élesztő
- 2 evőkanál porcukor
- 2 tojás
- 2.5 dl tej
- 10 dkg margarin
- étolaj a kenéshez
- 6-7 db 0.5 literes alumínium sörös doboz
- alufólia a sörös dobozok csomagolásához
Előkészületek:
A soros dobozokat gondosan csomagoljuk be alufóliába. Erre azért van szükség, hogy sütés közben ne égjen bele a süteménybe a dobozokról a festék. Ha becsomagoltuk, akkor szilikon ecsettel vékonyan kenjük be olajjal a becsomagolt dobozokat, hogy könnyebb legyen majd az alufóliát kiszedni a kürtöskalácsok belsejéből.
Kürtőskalács elkészítése:
A hozzávalókat keverjük össze alaposan, és dagasszunk belőle egyenletesen lágy tésztát. Elsőre lehet, hogy kissé ragacsosnak fog tűnni, de mire kész lesz, el fog válni az edény falától, és össze fog érni a tészta. Ha ez megvan, takarjuk le, és hagyjuk legalább egy órát kelni a tésztát...
Ha szépen megkelt, szedjük 6-7 egyforma darabra, és a darabokból sodorjunk 80-100 cm hosszú csíkokat. A receptújságban csak hat darabot írtak, és egy méter hosszú csíkokat, de nekünk annyira megkelt a tészta, hogy kevésnek találtuk a hatot. Az első csíkot még mi is egy méter hosszúra sodortuk, de túlságosan hosszú lett, és amikor a dobozra tekerve megpróbáltuk megsodorni, a két végén elkezdett lejönni a dobozról, mert akkora volt, így a többit már csak nagyjából 80 cm hosszúra sodortuk ki, és így pont jó lett. Szóval szép lassan mind a hét dobozra feltekeredtek a csíkok. A feleségem megkente őket tojással, én meg meghempergettem az három darabot fahéjas cukorban, négy darabot pedig kakaós cukorban. Mint később kiderült, ez nem volt olyan jó ötlet. Mármint sem az előre meghempergetés, sem a kakaó, de ezt majd lentebb.
Az elkészült kürtőskalácsokat sorakoztassuk fel egy sütőpapírral kibélelt tepsire. A sütőpapír azért kell, mert elképzelhető, hogy az olvadó cukros bevonat lecsepeg, és ha odaég a tepsire, akkor csákány is kelleni fog. Előmelegített sütőben 200 fokon 15-20 perc alatt elkészülnek... ezt követően szedjük ki őket a sütőből, és próbáljuk meg leimádkozni a sütés közben megkelt - így jól rászorult - kürtőskalácsokat a sörös dobozokról. Először késsel akartuk lefeszegetni, aminek a következménye az lett, hogy szakadt a tészta és elkezdett leperegni a rásült cukros bevonat. A másodiknál már inkább ésszel álltunk neki, mint erővel: a sörös dobozok egyik végénél megkezdtük az alufólia bevonatot, és a sörös dobozt úgy húztuk ki a kürtőskalácsok belsejéből, hogy az alufólia bennük maradt. Ezt követően, mikor már nem feszült a tészta annyira, könnyedén el lehetett távolítani a kürtőskalácsok belsejéből a fóliákat anélkül, hogy a tészta szét akart volna szakadni...
Tapasztalatok:
Előre cukorba forgatni nem volt jó ötlet, mert a sütőben összeolvad a cukor, és egyetlen összefüggő, törékeny bevonat lesz belőle, ami folyton lepattog a tésztáról. Fura is volt ez a megoldás, hiszen ha a karácsonyi vásárban vesz az ember kürtőskalácsot, azt is frissen kisülve hempergetik meg a bevonatban, és nem abban sütik ki. Sőt, amikor Erdélyben jártunk, ami ugye a kürtőskalács szülőföldje, ott is eképpen készítették el, így legközelebb mi sem sütjük rá. Értelmetlen és felesleges... a kakaós bevonattal pedig nem volt túl finom, de ez egyéni ízlés kérdése.
Mindettől függetlenül nagyon finom lett, így egészen biztosan több alkalommal is el fogjuk készíteni még a jövőben... :-)
Forrás: eztfaldfel.blogspot.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: édes sütik |
|
|
|
|
|
2016-12-15 12:52:43, csütörtök
|
|
|
Karácsony közeledtével mindenki óriási lázban ég. Be kell szerezni a dekorációt, megtervezni a menüt, összeboronálni a családot, meg kell sütni az elmaradhatatlan bejglit...sokaknak azonban nem jut eszébe, hogy egy egyszerűen elkészíthető likőr mennyire jól kiegészítheti hangulatot!
Íme 3 gyors és ízletes likőr recept az ünnepekre!
1, A ,,Mézeskalács" likőr
hozzávalók:
- 10 dkg étcsokoládés tortabevonó
- 10 dkg porcukor
- 3,5 dl tejszín
- 0,5 dl tej (2,8%-os)
- 1 csomag mézeskalács fűszerkeverék(por)
- 2 dl vodka
Elkészítése:
A csokit gőz felett egy tálban kezd el olvasztani, folyamatos keverés mellett add hozzá a tejet és a tejszínt. Amikor jól összevegyültek, hozzáadhatod a porcukrot és a mézeskalács fűszerkeveréket.
Amikor a massza krémes állagú lesz, vedd le a gőz fölül és egyszerűen öntsd bele a 2dl vodkát!
A legegyszerűbb ha botmixerrel kevered össze, úgy biztosan nem maradnak benne apró csomócskák. Ha mindezzel megvagy egy szűrő segítségével mehet is az üvegbe! Hűtve 2 hónapig is eláll!
2, A fahéjas-kávés-vaníliás likőr
hozzávalók:
- 5dl vodka
- 25 dkg barna cukor
- 20 gramm Nescafé kávépor
- 1 l víz
- 3 vaníliarúd
- 1 mokkáskanál őrölt fahéj
Elkészítése:
A barna cukrot fél liter vízzel összeöntöd és folyamatos kevergetés közben forralod. Amikor szirup állagú a főzeted beleteszed a vanília rudak kikapart belsejét és a fahéjt, elkevered és leveszed a tűzről.
A kávéport egy nagy tálba teszed és fél liter forró vízzel felöntöd, majd hozzáadod a meleg cukorszirupot és a vodkát. Az egészet egy botmixerrel jól összeturmixolod, üvegbe töltöd és mehet is a hűtőbe! Ezt a likőrt érdemes fogyasztás előtt egy-két napig állni hagyni, hogy a fahéj és a vanília íze ki tudjon teljesedni.
3, A fahéjas-almás likőr
hozzávalók:
-2 nagy piros alma
-1 teáskanál őrölt fahéj
-1 vanília-rúd
-fél citrom héja
-10 dkg kristálycukor
-7 dl vodka
-1 db csillagánizs(kihagyható
Elkészítése:
Az almákat felcikkezed, és 200 fokos előmelegített sütőben 15 percig sütöd, mikor egy kicsit meghűltek egy kb. 1,5 l-es zárható (műanyag) edénybe rakod őket. Az almacikkeket megszórod kristálycukorral és a fahéjjal, rákaparod a vaníliarúd belsejét, ráreszeled egy fél citrom héját és beledobod a csillagánizst! Végül pedig erre az egészre mehet a 7 dl vodka. Az edényt lezárod, hűtőbe teszed és körülbelül egy hétig állni hagyod. Ennyi idő alatt csodálatosan összeérnek az ízek. Egy apró lyukú szűrőn keresztül üvegbe töltöd, és máris fogyasztható ez a mennyei ital!
forrás. extremsilverblog.hu |
|
|
0 komment
, kategória: karácsony |
|
|
|
|
|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 2
|
|
|
|
2016. December
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
33 db bejegyzés |
e év: |
422 db bejegyzés |
Összes: |
7620 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 0
- e Hét: 6778
- e Hónap: 11182
- e Év: 42911
|
|
|