Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
Vizes V.B. programok
  2017-03-21 23:52:26, kedd
 
  Vizes V.B. programok: Link  
 
0 komment , kategória:  Vizes OB, VB 2017_Magyarország  
Jegyvásárlás
  2017-03-21 23:41:58, kedd
 
  Ezúton tájékoztatjuk a sportszerető érdeklődőket, hogy a Budapesten és Balatonfüreden, 2017. júlus 14. és 30. között megrendezendő 17. Úszó-, Műúszó-, Műugró-, Óriástorony-ugró- Nyílt Vízi Úszó- és Vízilabda Világbajnokság jegyértékesítése 2016. december 1-jén, 12 órakor (GMT+1) vette kezdetét.
A jegyértékesítés első körében is már jelentős számú belépő kerül értékesítésre, de a későbbiek során további szektorokat nyitunk majd meg.
- A Dagály Úszóaréna úszóversenyei esetében a délelőtti programra akár már 500 forinttól lehet majd jegyet vásárolni. A délutáni és az esti futamokat, köztük a döntőket magában foglaló biléták pedig akár már 2000 forintos áron is megvásárolhatóak.
- A Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda lelátójára is különböző értékű jegyeket találhat az oldal látogatója. A belépők árát - az új uszodához hasonlóan - a megfizethetőséget messzemenően figyelembe véve állapították meg, és azok minden esetben több mérkőzésre, akár egész napra is érvényesek.
- A Magyarországon nyáron debütáló óriás-toronyugrás versenyeire, a Batthyány téren ideiglenesen felállított 35 méteres torony tövében felállított lelátóira 500 és 1500 forint között lehet belépőt vásárolni.
- A műugrás és a szinkronúszás szerelmeseire is gondoltak a szervezők. Előbbi versenyeket szintén a Dagály Úszóarénában rendezik meg, míg a szinkronúszást a festői városligeti helyszínen. Mindkét létesítménybe 500 forintért is be lehet már jutni, a döntőkre pedig 3000 forintért már a legjobb helyeken ülhetnek a rajongók.
Aki egy kis balatonfüredi kikapcsolódást kötne össze a világ harmadik legnagyobb sporteseményével, annak is szolgálhatunk jó hírrel: a nyílt vízi úszás iránt érdeklődők is megfizethető árakkal számolhatnak a programtervezésnél.
Fontos információ, hogy a jegyvásárlás elindulásakor NEM MINDEN majdan elérhető jegy kerül értékesítésre, a szektorokat folyamatosan nyitják majd meg a szervezők.
Jó szórakozást kívánunk Magyarország eddigi legnagyobb sporteseményéhez!
 
 
0 komment , kategória:  Vizes OB, VB 2017_Magyarország  
Dagály -Duna aréna
  2017-03-21 23:37:36, kedd
 
  Budapest legújabb látványossága a Dagály Úszóaréna a 2017-es FINA Világbajnokság fő helyszíne és ékköve lesz. Az úszó és vizes sportok világszínvonalú komplexumának - két olimpiai méretű medencével és a versenyek alatt több mint 12 000 nézőt meghaladó befogadóképességével - kivitelezése rekordidő alatt, kevesebb mint két év alatt valósul meg.
A Dagály Úszóaréna alapvetően két létesítményből áll: egy kb. 6000 fős befogadóképességű alapépületből és egy, a 2017-es FINA Világbajnokság idejére épülő, ideiglenes lelátókat és kiszolgáló létesítményeket magában foglaló időszaki létesítményből. Az alapépület úgy lett megtervezve, hogy az ideiglenes létesítmények utólagos elbontása után is méltó ékköve legyen Budapestnek. Fontos kiemelni, hogy a környezettudatos és fenntartható szemlélet határozta meg a kivitelezést, hisz az elbontandó elemek jelentős részét más helyszíneken használják fel.
Alapvető célként fogalmazták meg, hogy a tervezett végleges épület önmagában is ki tudja szolgálni a Magyar Úszó-, Vízilabda-, Szinkronúszó- és Műugró Szövetségek igényeit.
Mindemellett a Dagály Úszóaréna lehetőséget nyújt majd a nagyközönség számára is mind a vízi sportok űzésére, mind pedig a létesítményben megvalósítható kikapcsolódásra (vízi torna, vízi aerobik stb.). Természetesen az is cél, hogy ezen funkciók kiszolgálása mellett integrálódjon a Dagály Strandfürdő napi működésébe, így lehetőség nyíljon arra, hogy a Strandfürdő, illetve az Úszókomplexum látogató közönsége mind a két létesítményt együttesen tudja használni.

Képek linkjei Link
 
 
0 komment , kategória:  Vizes OB, VB 2017_Magyarország  
Segítőkész kutyus
  2017-03-21 17:36:46, kedd
 
  Videó Link  
 
0 komment , kategória:  Mai nap, hét képe  
Lövei Sándor: Reggeli vers
  2017-03-21 12:04:15, kedd
 
  Pillantásod nap-gejzír érc-virág,
s minden kis-csillagot, nyiladozó holdat,
szikra-kikeletben tobzódó üstököst
tekinteted végtelen világűrje sugároz felém,
s most már én is hű bolygód vagyok.

Ha nem lennék megsebezve,
hallgatna a vérem, mint egy betemetett kút,
de ezer sebből vérzek,
gyógyíthatnál öleléseddel.

Didergő madár vagyok nélküled,
pozsgásokra ragyogó szemedből,
innám a tavaszi fényt,
s rügyet bontanék én is,
hisz örvénylő áprilisi víz a vérem,
és tekinteted reggeli mennybolt-csillagainak
színtelen sugaránál
szárba szökken évelő föltámadásom.

Forrás: totál. weboldal/
 
 
1 komment , kategória:  versek  
Alfa és Omega - 2017. március 5.
  2017-03-21 11:54:59, kedd
 
  Nagyböjt első vasárnapja Videó Link  
 
0 komment , kategória:  Gazdagrét Szentangyaloktemplom  
Liszt Ferenc: Via crucis. Regőczi István: Mindszenty-kereszt
  2017-03-21 11:51:38, kedd
 
  Itt olvasható Link

 
 
0 komment , kategória:  Jézus a keresztúton  
Liszt Ferenc: Via Cruci - wikipedia
  2017-03-21 11:46:20, kedd
 
  A Via crucist nem is mutatták be Liszt életében, először 1929 nagypéntekén adták elő a budapesti Belvárosi plébánián, Harmat Artúr dirigálásával.
A Via crucis az idős mester egységessé érett, tervszerű és tömör alkotása (alig több fél óránál), felépítése szervesen összefüggő, az eszközei lényegre törőek és meglepően modernek. Tizenöt tételes mű, bevezetésből és Krisztus szenvedéstörténetének tizennégy stációjából áll (a tételek rövidek, pár percesek). Testo (mesélő) nincs, helyette a férfikart használja, a híveket vegyes-, illetve női kar képviseli, a basszus szólista Pilátust, a bariton Jézust személyesíti meg, a mezzoszoprán egy névtelen asszony a népből.
A mű tételei több tematikus szállal kapcsolódnak egymáshoz. Az egyik ilyen zenei téma Krisztus kínjainak jelképe (ennek megfelelően a bevezetésen kívül minden tételben előfordul), egy bachi jellegű témamag (Liszt egy alkalommal a b-a-c-h hangokat is felidézi). A másik többször, több tételben visszatérő téma a szenvedésében az égre felnéző Krisztust jelképezi, a Vexilla regis gregorián himnusz részlete. A harmadik téma Liszt által már a Krisztus-oratóriumban is feldolgozott Stabat mater szekvencia. A Via crucisban Liszt döbbenetesen modern harmóniai megoldásokat alkalmazott: a tonalitást szétfeszítve alkalmazza a tizenkétfokú kromatikus hangsor teljes hangkészletét, alkalmazza az oktávot hat egyenlő nagyszekundra osztó egészhangú skálát, a két bővített szekundot tartalmazó magyar (vagy cigány) moll hangjait, olyan hangközszűkítő-tágító megoldásokat, ami majd Bartókra lesz jellemző.
Liszt az egyes tételeknek francia címet adott. A magyar szövegrészletek Lengyel Jenő fordításai.


Bevezetés Vexilla regis
Rövid orgonabevezető után a gregorián himnuszt először unisono, majd négyszólamú vegyes kórus adja elő. A szöveg: ,,Jönnek a királyi zászlók,/csillan a kereszt misztériuma,/ami által halálba torkollik az élet,/de a halott a halálból feléled.//Beteljesedett a jövendölés,/hiszen David így énekelt/a népeknek híven:/az Úr regnált a keresztről./Amen.//Kereszt, köszöntünk; egyetlen reményünk/te vagy a siralom idején./légy még inkább kegyelmes az igazakhoz,/vedd le vállunkról bűneinket./Amen."
1. stáció Jésus est condamné à mort - Jézust halálra ítélik
A keresztút 1. stációjának zenei képe erőteljes, szinte vad orgonaszóval indul, amit Pilátus szólója követ: ,,Innoncens ego sum a sanguine justi hujus - Ártatlan vagyok ennek az igaz embernek halálában."

2. stáció Jésus porte sa croix - Jézus felveszi keresztjét
A tétel a zenei főtéma változatával indul, a szenvedést kromatikus mozgású felső szólam alatti érdes bővített hármasok fejezik ki. Az orgonatétel két szakasza között a bariton szóló Jézus áhítatos szavait idézi: ,,Ave Crux! - Üdvözlégy, kereszt".

3. stáció Jésus tombe pour la première fois - Jézus először esik el
A zenei mottó éles akkordokkal jelentkezik, az unisono férfikar kiált fel: ,,Jesus cadit - Jézus elesik", majd a Stabat mater dolorosa háromszólamúvá alakított első tercimája szólal meg női tercett finom előadásában. ,,Csak állt ott a megtört anya,/a keresztnél könnye ömlött,/mert a fia - ott fönt függött!"

4. stáció Jésusrencontre sa sainte mère - Jézus anyjával, Máriával találkozik
A tétel zenéje az orgonán szólal meg. Első része az összecsukló Krisztus képét szemlélteti, a második része pedig azt a gyengédséget érzékelteti, amit anyja láttán érez. Liszt ebben a tételben a hangkészlet mind a tizenkét fokát használja.

5. stáció Simon de Cyrène aide Jésus à porter la croix - Cirénei Simon vállára veszi Jézus keresztjét
Ez a tétel is az orgonáé, a zene az elején a gyötrődést, majd a részvétet érzékelteti. A tétel második részében a 2. tétel módosított motívuma tér vissza.

6. stáció Sainte Véronique - Szent Veronika
Az orgona a Veronika kendője történetet jeleníti meg, a zenei mottó anyagának felhasználásával. Ezt követően ezt a témát Liszt úgy formálja, hogy megjeleníthessen benne egy Bach iránti tisztelgést: megszólalnak benne a b-a-c-h hangok. Ezután a Máté-passió legfontosabb koráljának, az ,,O Haupt voll Blut und Wunden" feldolgozása következik, négyszólamú vegyeskarra, a végét pedig az orgona kerekíti le. A szöveg: ,,Jaj, te vérrel-sebbel teli fő:/kitettek gúnynak, fájdalomnak!/Csúful tenni téged/megkoronáztak - töviskoronával!//Jaj, valaha szép díszed volt/a legmélyebb tisztelet,/bármennyire is gyaláznak,/én mégis szívből köszöntelek!"

7. stáció Jésus tombe pour la deuxième fois - Jézus másodszor esik el
A 7. stáció zenei anyaga tulajdonképpen a 4. tétel, Jézus első elesését érzékeltető anyagának variánsa, a szöveg ugyanaz.

8. stáció Les Femmes de Jérusalem - Jeruzsálem asszonyai
Egy fájdalmas sirató szólal meg az orgonán, majd a zenei mottó következik. Zengő orgonaakkord után a bariton szóló tolmácsolja Jézus szavait: ,,Nolite flere super me, sed super vos ipsas flete et super filios vestros - Ne sírjatok miattam;/ontsatok könnyet magatok miatt,/és a gyermekeitekért." A rövid záró, kvázi indulós (Allegro marziale) rész mintegy az ítélet végrehajtását sürgeti.

9. stáció Jésus tombe pour la troisième fois - Jézus harmadszor esik el
A tétel zenéje a 3. és a 7. stáció változata, még magasabb hangokon. A szöveg ugyanaz.

10. stáció Jésus est déshabillé - Jézust megfosztják ruháitól
Az orgona panaszos-fájdalmas dallamot játszik, ereszkedő kromatikus tematikával, éles disszonanciákkal. A mottó az orgona legfelső szólamában szólal meg.

11. stáció Jésus est cloué sur la croix - Jézust felfeszítik a keresztre
A férfikar erőteljes ritmikájú, disszonáns hangok kíséretében ismételgeti: ,,Crucifige - Megfeszíteni!" Rövid tétel, hossza az egy percet sem éri el.

12. stáció Jésus meurt sur la croix - Jézus meghal a kereszten
Ez a mű leghosszabb tétele. Jézus bariton által megszólaltatott fohászával indul: ,,Eli, Eli! lamma sabacthani!, dallamát az orgona ismétli. A bariton második dallama a beletörődést érzékelteti: ,,In manus tugs commendo spiritum meum." Ezt követően az orgona játssza az ,,O Crux, ave" dallam feldolgozását, fokozódó hangerővel. Jézus szavai: ,,Consummatum est", amit a női tercett ismétel, a szakaszt pedig a zenei mottó zárja, magyar mollban. A tétel befejezéseként az 1628-ből származó ,,O Traurigkeit, O Herzeleid" német protestáns korál hangzik fel, négyszólamú vegyeskarra átírva. A teljes magyar szöveg: ,,Uram, jaj, Uram, miért hagytál el?!/Lelkemet a kezedbe ajánlom./Elvégeztetett.//Ó, szomorúság! Ó, szív fájdalma!/Hát nincs elég ok a gyászra?/Az Úr egyetlen fiát/teszik most a sírba!/Ó, szomorúság! Ó, szív fájdalma!"

13. stáció Jésus est descendu de la croix - Jézus testét leveszik a keresztről
Orgonatétel, amelyben a korábbi tételek zenei anyagaiból tér vissza néhány, például a mottó és a Stabat mater.

14. stáció Jésus est mis au tombeau - Jézus testét sírba teszik
A tételben az orgona, a mezzoszoprán szóló és a vegyes kórus működik közre. Zeneileg a bevezető párja. A mű az orgonán felhangzó pianissimo szó-lá-dó motívummal, Liszt jól ismert, más műveiben is sokszor előforduló zenei kereszt-jelképével fejeződik be. ,,Kereszt, köszöntünk; egyetlen reményünk,/világ megváltója és dicsősége,/légy igazságos az igazakkal,/a bűnösöket ajándékozd meg kegyességeddel!/Amen."

 
 
0 komment , kategória:  Jézus a keresztúton  
Liszt Ferenc: Via Cruci
  2017-03-21 11:03:59, kedd
 
  Budapest Egyetemi (Kis boldog asszony) Templom
Adorate Kórus
Solo:
Balázs-Jánosik Ágnes
Barta Viktória
Tóth Éva
Cser Miklós
Magyaróvári Viktor
Tóth Márton
Videó Link

- Franz Liszt Via Crucis (1879)
Videó Link

- Franz Liszt - Via Crucis (1879) 2. forma
Videó Link
Via Crucis (1876-79)
Librettist : Venantius Honorius Clementianus Fortunatus (ca.530-ca.609) (Einleitung)
Paul Gerhardt (1607−1676) (No.6)
Johann Rist (1607-1667) (No.12

Einleitung. Vexilla Regis ("O Crux, Ave!")
Station I. Jesis wird zum Tode verdammt
Station II. Jesus trägt sein Kreuz
Station III. Jesus fällt zum ersten Mal
Station IV. Jesus begegnet seiner heiligen Mutter
Station V. Simon von Kyrene hilft Jesus das Kreuz tragen
Station VI. Sancta Veronica ("O Haupt voll Blut und Wunden")
Station VII. Jesus fällt zum zweiten Mal
Station VIII. Die Frauen von Jerusalem ("Nolite flere super me, sed super vos ipos et super filios vestros")
Station IX. Jesus fällt zum dritten Mal
Station X. Jesus wird entkleidet
Station XI. Jesus wird ans Kreuz gsechlagen ("Crucifige")
Station XII. Jesus stirbt am Kreuze ("Eli, Eli, lamma Sabacthani")
Station XIII. Jesus wird kom Kreuz genommen
Station XIV. Jesus wird ins Grab gelegt ("Ave Crux, spes unica")

Rachel Platt and Penny Vickers, soprano
Joyce Jarvis, mezzo-soprano
Jeremy White, baritone (Christus)
Patrick Ardagh-Walter, bass (Pilatus)
Wayne Marshall at the organ of St. John-at-Hackney
Taverner Choir conducted by Andrew Parrott


- Ferenc Liszt: Via Crucis - Debrecen Kodály Choir
Videó Link


- Franz Liszt Via Crucis Coro Filarmonico Trentino dir. Sandro Filippi pf. Sabrina Kang
Videó Link


- Franz Liszt - Via Crucis (1/14) Intro + Stations I - XIV
Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Jézus a keresztúton  
Juhász Magda: Elment Anyám
  2017-03-21 08:40:18, kedd
 
  Forrás: poet vers

Egy mese volt, egy pillanat,
egy álom tán`, mely megszakadt,
hogy volt egy kéz, mely ringatott,
és volt egy dal, mely altatott,
és volt egy szív, egy drága szív,
mely itt hagyott.

Elment anyám, nincs már velem.
Oly üres lett az életem,
de amíg itt volt velem, jó volt nekem,
hová tünt el oly hirtelen,
számon kérem az Istentől én.
Elment anyám mi lesz velem?

Ki fogja meg a két kezem?
Ki mondja majd azt nekem; - jó gyermekem
te vagy egyedül csak nekem,
mért hagyott el akkor engem Ő?

Ki hallgatja meg eztán a panaszom,
kinek mondom a bánatom,
ki vigasztal, ha valami fáj?
Szegény anyám, már messze jár,
a szemem addig el nem lát.

Amíg csak élek mégis itt lesz velem,
emlékét megőrzi szívem,
de most egyre ezt kérdezem én:
- Elment anyám, mi lesz velem?
 
 
0 komment , kategória:  Halottak napjára  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
2017.02 2017. Március 2017.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 261 db bejegyzés
e év: 3932 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 826
  • e Hét: 1905
  • e Hónap: 15343
  • e Év: 218256
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.