2018-01-27 19:27:35, szombat
|
|
|
Kukoricából készült ételek
Puliszka
A puliszkát őrölt kukoricalisztből készítem. Főzés előtt a
lisztet megszitálom, és meleg sütőbe teszem, hogy a liszt jól
átmelegedjen.
Puliszka köretnek
Hozzávalók:
40 dkg kukoricaliszt, 1 l víz, só, 1 kanál rétes liszt, 3 dkg zsír.
A vizet egy nagyobb fazékba teszem fel főni. A forró sós vízbe
belehintem a kukoricalisztet. Közben habverővel folytonosan
keverem, hogy össze ne csomósodjon. Ha már a lisztet mind
beleszórtam, kb. 15 perces kevergetés mellett jól átfőzöm.
Legvégül hozzáöntöm a rétes lisztet és azzal is rottyantom
egy kicsit. Majd a tűzhely szélére húzom, és szikkadni hagyom.
Zsíros vagy olajos kanállal szaggatom. Paprikáshoz, pörkölthöz,
tokányhoz köretnek adom.
Juhtúrós puliszka
Hozzávalók:
Az előző recept hozzávalói.
A puliszkát keményre főzöm és szikkadni hagyom. Zsírral
megkent gyúródeszkára kiborítom, ujjnyi vastagra ellapítom.
Juhtúrót morzsolok rá. Ezt szorosan feltekerem és a régi receptek
alapján, cérnával vágom fel.
Kukorica gánica Eredeti román étel.
Hozzávalók:
Az alap puliszka recept alapján dolgozom, és még 1 pohár
zsemlemorzsa, és 1 dl olaj kell hozzá.
A megfőtt puliszkát szikkadni hagyom, majd bő zsiradékban
zsemlemorzsát pirítok, és a puliszkát vizes kanállal kiszaggatom,
majd a morzsába forgatom.
Kukoricagánica másként
Hozzávalók:
40 dkg kukoricaliszt, 15 dkg szalonna, 1 pohár tejföl, só.
A szalonnát kis kockákra vágom és kisütöm a zsírját. A
szalonnatepertőt kiveszem, és melegen tartom. ˝ l vizet felforralok,
1 kiskanál sót adok hozzá, és állandó keverés közben
beleszitálom a kukoricalisztet. Lassú tűzön főzöm állandó
kevergetés mellett, amíg összeáll. A kását szalonnazsírral
kikent tepsibe szaggatom, ráöntöm a tejfölt, megszórom a
szalonnatepertővel, és meglocsolom a maradék szalonnazsírral,
és pár percre forró sütőbe átpirítom.
Finom kukoricamálé
Hozzávalók:
1 l kukoricaliszt, 1 l tej, 8 dkg zsír, 3 tojás, 5 dkg cukor.
A lisztet forralt tejjel leöntöm, és addig keverem, míg sima
lesz. Hozzávegyítem a 3 tojássárgáját, 6 dkg zsírt, a cukrot és
a 3 tojás felvert habját. Fagyos zsírral bekent tepsibe pirosra
sütöm.
Kukoricaprósza
Hozzávalók:
˝ kg kukoricaliszt, 1 l tej, szilvalekvár, 10 dkg vaj,
mandula, vaníliás cukor, 10 dkg kristálycukor, só.
A lisztet leforrázom a felforralt tejjel, hozzáadom a cukrot, a
langyosra olvasztott vajat, és a vaníliáscukrot. Jól összedolgozom,
majd vajjal kikent formába töltöm. Előmelegített sütőbe
teszem, és mérsékelt tűznél átsütöm. Ha kihűlt, rákenjük a
szilvalekvárt, és mandulával díszítem.
Túrós puliszka Mama-módra
Hozzávalók:
˝ kg kukoricaliszt, 30 dkg juhtúró, aludttej, só, zsír.
˝ l vízben megfőzöm a kukoricalisztet, gyengén megsózom.
Mikor elkészült, jól megkeverem. Egy tepsit kizsírozok, beleterítek
egy sor puliszkát, majd egy sor juhtúrót, és újból
puliszkát és juhtúrót. Jól meglocsolom olvasztott zsírral, és a
sütőben szép pirosra sütöm. Forrón tálalom. Aludttejet kínálok hozzá.
|
|
|
0 komment
, kategória: Általános |
|
Címkék: kukoricalisztből, szalonnatepertőt, szalonnazsírral, kukoricalisztet, kukoricaprósza, kukoricagánica, vaníliáscukrot, előmelegített, kukoricaliszt, zsemlemorzsát, gyúródeszkára, kristálycukor, összedolgozom, szilvalekvárt, hozzávegyítem, tojássárgáját, zsemlemorzsa, beleszitálom, szilvalekvár, kukoricamálé, átmelegedjen, meglocsolom, beleszórtam, csomósodjon, folytonosan, paprikáshoz, kiszaggatom, beleterítek, kukoricából, felforralok, zsiradékban, megszitálom, kevergetés, feltekerem, hozzávalók, aludttejet, puliszkát őrölt, nagyobb fazékba, lisztet mind, rétes lisztet, tűzhely szélére, előző recept, puliszkát keményre, régi receptek, alap puliszka, megfőtt puliszkát, puliszkát vizes, morzsába forgatom, kását szalonnazsírral, maradék szalonnazsírral, lisztet forralt, lisztet leforrázom,
|
|