Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
„Ő kelt fel minden reggel”
  2020-05-25 20:59:28, hétfő
 
  ,,Ő kelt fel minden reggel"

Minden új reggel, új kezdet életünkben. Minden nap lezárt egész. A minden napnak megvan a maga baja, a mai nap aggódásunk és fáradozásunk határa (Máté 6, 34, Jakab 4, 14). Elég hosszú a nap ahhoz, hogy Istent megtaláljuk vagy elveszítsük, hogy megtartsuk a hitet, vagy elbukjunk a bűnnek, szégyennek. Azért teremtette Isten a nappalt és az éjszakát, hogy ne kóboroljunk határok nélkül, hanem már reggel magunk előtt lássuk az este célját. Ahogy a jó öreg nap minden reggel felkel, úgy újul meg minden reggel Isten örök irgalmassága (Siralmak könyve 3, 23). Isten örök hűségét minden reggel újra lehet érezni, életünk kellős közepén Istennel új életet kezdeni, ez az ajándék, melyet Isten minden új reggelen kezünkbe helyez. ...
Nem az éppen következő' naptól való félelem, nem is az elvégzendők terhe ébreszt fel, hanem ,,az Úr nyitja meg szemem, ébreszti fel fülem, hogy úgy halljak, mint egy tanítvány", így cselekszik Isten szolgája (Izajás 50, 4).
Mielőtt a szív kitárul a világ előtt, Isten előtt kell megnyílnia, mielőtt a fül befogadja a nap számtalan zaját, a kora reggel csendjében teremtőjét és megváltóját kell hallania. A reggel első csendjét Isten magának tartja fenn. Legyen valóban az övé!

Dietrich Bonhoeffer
 
 
0 komment , kategória:  Rövid építő írások  
Mindennek megvan a maga ideje
  2020-05-25 20:56:33, hétfő
 
  Mindennek megvan a maga ideje

Isten mindazokat, akik földi boldogságukban találják meg őt, és ezért mondanak neki köszönetet, nem óvja azoktól az óráktól, melyek arra emlékeztetik őket, hogy minden földi dolog múlandó, és az a helyes, ha az ember szívét az örökkévalóság gondolatához szoktatja.
Mindennek megvan a maga ideje, s az a legfontosabb, hogy az ember együtt haladjon Istennel. Ne igyekezzen megelőzni őt néhány lépéssel, de ne is maradjon le tőle néhány lépésnyire. Elbizakodottság, ha valaki mindent egyszerre akar. Mindennek megvan az ideje, a ,,sírásnak és a nevetésnek", ... ,,ideje az ölelkezésnek és ideje az ölelkezéstől való tartózkodásnak" ... ,,ideje az eltépetésnek és ideje a megvarrásnak" ... (Prédikátor 3, 4, 5b, 7a), és Isten újra megkeresi azt, ami elmúlt (Prédikátor 3, 15). Ez az utóbbi azt jelenti, hogy ami elmúlt, az nem veszett el, Isten velünk együtt járja be újra a múltat, mely hozzánk tartozik. Ha tehát elfog a vágy azután, ami elmúlt, történjen ez teljesen kiszámíthatatlan időben tudhatjuk, hogy ez egy azon sok óra közül, melyet Isten készített nekünk. Ilyenkor ne a saját szakállunkra járjuk be a múltat, hanem együtt, Istennel.

Dietrich Bonhoeffer
 
 
0 komment , kategória:  Rövid építő írások  
Napról napra kopik
  2020-05-25 20:41:35, hétfő
 
  Napról napra kopik

Bizony, itt van az ősz.
Holló hajunk fehér.
A szívünk táját is
megütötte a dér.
Évek hosszú során
az álmok elszálltak,
becsaptak, valóra óh,
dehogyis váltak.
- Tántorog már bennünk
az élet ereje,
pedig fiatalon
tele voltunk vele.
Napról napra kopik,
kevesbül az Élet:
Ez a végzet kísér,
mint szörnyű kisértet!
De a szívünk annál többet kibír!
Megedzi az Élet,
s bajokon aki sír,
nem tanult meg hinni
Annak, ki alkotott,
s a múló évekkel
mindig többet adott.
Hitet, reményt,
vágyat, egy jobb,
szebb hazába!
- Ez itt csak átmenet:
a szívek próbája.

Páskulyné Kovács Erzsébet
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Öreg ember
  2020-05-25 20:28:49, hétfő
 
  Öreg ember

Öreg ember előtt
én mindig megállok.
Vállán óh, ki tudja
hány év terhét látom.
Szemének tört fénye
mélyről tükröződik,
messziről, mint aki
láthatott idáig
oly sok mindent,
ami ebben a világban elfér:
Bölcsőt és koporsót
hányat látott szegény?
- Megtanult nevetni
és megtanult sírni,
megtanult tagadni
és megtanult hinni.
Megtanulta, hogy a
rügyből virág fakad,
kalász érik, tarló,
s utána jön a fagy.
- Kicsi gyermekből lesz,
mennyi bajjal ember,
s mind egy bezárt titok:
láthatatlan szemmel.
- Ólmos lábain már
vastag az út pora,
szívének érzését
bölcsen eltitkolja.
- Ki tudja hányszor fájt
neki ez az élet,
hány barátját kísérte
temetőbe végleg.
Annyiszor búcsúzott
az élettől maga,
mert tudta, hogy
azok nem térnek
már vissza.
Egy kézfogásra sem,
vigasztaló szóra:
Lehullt az életük,
mint egy homokóra.
- Lecsukódott szemük,
fájdalom, de végleg.
Nem tanúik már
az elmúlt sok szépnek.
Elmentek a tanúk,
akik tudnak róla:
ő is volt fiatal,
mint a kinyílt rózsa.
Erős volt és szép is.
A munkát jól bírta.
Most reszkető lába
éppen csak, hogy bírja.
- Bandukol az öreg
el-elmélázgatva,
s óvatosan leül
egy napszítta padra.
- Két legény már ott ült,
feszült a nadrágjuk:
észre sem veszik őt,
s ő meg nem mer szólni:
- Jó napot kívánok.

Páskulyné Kovács Erzsébet
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Tél
  2020-05-25 20:23:05, hétfő
 
  Tél

Most nincs virágillat, fény,
nem száll a lepke,
a csillanó szentjánosbogár
a hó alatt el van temetve.
- Eltűnt a szorgos hangyaboly,
mind megtalálta valahol kenyerét:
mert nyáron megkereste.
- Köd lepte be a fázós tájat,
csipkéje olyan, mint ravatal mellett
a mélyen fájó, néma bánat.
- Tél van. Hideg, borzongató.
Most alussza álmát a föld.
De vigyázza álmát Valaki
a csillagok fölött, odafönt.

Páskulyné Kovács Erzsébet
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Jézus és egyháza
  2020-05-25 08:02:28, hétfő
 
  Jézus és egyháza

,,Saul, Saul, miért üldözöl engem?" (ApCsel 9,4)

Elég gyakran használom az ,,egyház" szót ebben a hónapban. Ez elkerülhetetlen, ha Jézus mennyei szolgálatára gondolunk. Az egyház az a nép, akik között Krisztus az igéje és Lelke által jelen van a mennybemenetele óta. Jézus szereti ezeket az embereket, és azonosul egyházával.
Az Úr nem így szólt Saulhoz: ,,Miért üldözöd az én egyházamat?" Amit mondott, az ez volt: ,,Miért üldözöl engem?" Jézus azonosítja magát egyházával. Az egyház elleni támadás Jézus elleni támadás is.
Saul, akit később Pálnak neveztek, azt hitte, hogy Jézus halott. Azt hitte, hogy a tanítványok egy új tanítást terjesztenek, egy olyan tanítást,, amelyik veszélyes a zsidó hitre nézve. Valójában az élő Úr volt az, aki folytatta saját munkáját Lelke által és tanítványai révén. És amikor Saul felemelte kezét az Úr követői ellen, az Úr feltartóztatta Saul kezét, és megváltoztatta életét.
Akármelyik férj féltékenyen oltalmazza feleségét, vagy pedig egyáltalán nem férj. ,,Ha a feleségemhez nyúlsz, énhozzám nyúlsz." A Szentírás azt mondja, hogy a férj és feleség egysége csak árnyéka Krisztus és egyháza egységének.
Ez azt jelenti, minden más emberi szervezetnek igen tanácsos tartózkodnia attól, hogy kezet emeljen az egyházra. Az egyházon belül pedig senki ne éljen vissza a Krisztustól ráruházott semmiféle tisztségével. Az Úr védi jogait mint tulajdonos és szerelmes: ,,Ha hozzá nyúlsz, én hozzám nyúlsz."
Micsoda vigasztalás ez! Az asszonynak örömöt szerez, ha a férj megvédi őt, és közelében van. És micsoda elkötelezettség! Magának az élő Úrnak a színe elé járul, aki hozzánk, Krisztus testének tagjaihoz közelít.
Minden vágyunk az, hogy Isten népe közé számíttassunk. Ezért az ő ügye a mi ügyünk, és akarata számunkra parancs. Krisztus Atyja a mi Atyánk, ellenségei a mi ellenségeink, otthona a mi otthonunk kell, hogy legyen. Azonosulunk Krisztussal, mert ő sajátjaivá tett minket.

Napi gondolat
Milyen módon (módokon) azonosulsz Krisztussal?

Andrew Kuyvenhoven
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
„Ő teljesíti!"
  2020-05-25 07:25:55, hétfő
 
  ,,Hagyjad az Úrra utadat, és bízzál benne, majd Ő teljesíti!" (Zsolt 37,5)

Ennek a versnek szó szerinti jelentése a következő: ,,Gördítsd utadat Jahvéhoz, és bízzál benne, Ő teljesíti!" Ez figyelmünk elé hozza Isten cselekvésének az azonnaliságát, amikor ráhagyjuk vagy ,,odagördítjük" kezünkből bármilyen terhünket az Övébe. Lehet terhünk a szomorúság, a nehézség, a fizikai szükség vagy a szeretteink üdvössége miatti aggódásunk, ,,majd Ő teljesíti".
Mikor teljesíti? ,,Teljesíti" most. Úgy viselkedünk, mintha Isten nem azonnal fogadná el, iránta kifejezett bizalmunkat, ezért késlekedve teljesítené azt, amit kérünk tőle. Nem értjük meg, hogy ,,Ő úgy teljesíti", ahogy mi rábízzuk. ,,Ő teljesíti" most! Dicsőség neki azért, hogy ez így van!
Az a várakozásunk, hogy Ő teljesíteni fogja, éppen az a valóság, ami képessé teszi a Szentlelket, hogy teljesítse, amit mi hozzá ,,gördítünk". Az ennél a pontnál a hatáskörünkön kívülre kerül, és nem próbáljuk megtenni saját erőnkből. ,,Ő teljesíti!" Vigasztalódjunk ennek alapján, s ne próbáljuk újból magunk megoldani! Milyen megkönnyebbülés azt tudnunk, hogy Ő valóban munkálkodik nehézségeink közben!
Amikor pedig valaki ezt mondja: ,,De nem látom az eredményeket", ne figyelj arra az emberre!
,,Ő teljesíti", ha te ,,odagördíted" terhedet hozzá, és ,,föltekintesz Jézusra" (Zsid 12,2), hogy megtegye. Hited próbája ez, de ,,Ő teljesíti". Az Ő szava igaz! (V. H. E.)

,,A magasságos Istenhez kiáltok, Istenhez, aki jót végez felőlem" (Zsolt 57,3).

Ennek a versnek egy gyönyörű, ősi fordítása ezt mondja: ,,Ő végrehajtja azt az ügyet, amit éppen a kezemben tartok." Ez nagyon valóságossá válik nekem a mai napon. Az a tény, hogy ,,amit a kezemben tartok" - az én mai munkám, ez vonatkozik arra is, ami hatáskörömön túl van; ez az a feladat, amiben nagyon túlbecsültem saját képességeimet - ez az, amiért hozzá ,,kiáltok", hogy tegye meg ,,nekem", és ezt azzal a csöndes bizonyossággal viszem hozzá, hogy Ő teljesíteni fogja.
,,Az igazak és bölcsek és minden cselekedetük is Isten kezében van" (Préd 9,3). (Frances Ridley Havergal)
Az Úr végig követi szövetséges ígéreteit. Amit kezébe vesz és kezében tart, azt teljesíti. Ezért eddigi kegyelmes cselekedetei garantálják a jövőbelieket, és értelmes indokaink vannak arra, hogy továbbra is Őhozzá kiáltsunk. (Charles H. Spurgeon)

L. B. Cowman
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
2020.04 2020. Május 2020.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 1 db bejegyzés
e hónap: 470 db bejegyzés
e év: 3633 db bejegyzés
Összes: 35938 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 8578
  • e Hét: 31222
  • e Hónap: 60534
  • e Év: 248336
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.