Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 16 
Több szenete ünnepel ma az egyház. 06.22
  2020-06-22 10:02:12, hétfő
 
  Nolai Szent Paulínusz püspök és Fisher Szent János püspök, vértanú és Morus Szent Tamás vértanú, az államfők és a politikusok védőszentje ünnepli a liturgia

- Igenaptár oldalon Link

*
- Nolai Szent Paulínusz püspök wikipedia Link

- Nolai Szent Paulínusz püspök katolikus oldalon
Link

*
- Fisher Szent János püspök, vértanú wikipedia oldalon Link

- Katolikus oldalon Link

*
- Morus Szent Tamás vértanú, wikipedia oldalon Link

- Katolikus oldal Link

 
 
0 komment , kategória:  Férfi szentek  
Marczis Ferenc gyémántmiséjét ünnepelték Budapesten
  2020-06-22 09:48:26, hétfő
 
  Pap lett a szezon végén
...... ......


Az ünnepelt maga csak pár rövid, de annál velősebb gondolatot mondott az elmúlt hatvan év apropóján. Felidézte, hogy amikor még teológushallgató volt, megismerkedett az iskolai színház akkori párttitkárával. ,,És te mivel foglalkozol?" - kérdezte a párttitkár. ,,Teológus vagyok." ,,Mi?" ,,Teológus." ,,És te pap leszel most, a szezon végén?"
,,Jelentem, a szezon vége valahogy másképp alakult. És valóban a szezon végén vagyunk, a Golgotától kezdve. Ennek a szezonnak vége lesz, és a mi Urunk eljön, hogy az örök hazába vezessen minket. Ám addig nekünk van dolgunk, van feladatunk: az istenszolgálat, az istenszeretet" - tette hozzá útravalóul.
...... .....


Hatvan papi évéért és nyolcvanöt életévéért adott hálát Marczis Ferenc, aki nyugdíjasként is aktív: az Időskorúak Árpád-házi Szent Erzsébet Szociális Otthona lelkipásztori feladatát látja el az intézmény lakójaként. A Budapest II. kerületében lévő otthon kápolnájában június 21-én lakótársai és az intézmény dolgozói mellett egykori szolgálati helyeiről is jópár hívő vele ünnepelt.
Marczis Ferenc a mise során is többször megtapasztalt humorának hangot adva elmondta: csodálkozik, hogy ilyen sok új lakója van a háznak. ,,Nincs rejtett dolog, amelyre fény ne derülne, sem titok, amely ki ne tudódnék" - volt hallható a napi evangéliumban. Rejtett dolognak indult ez a gyémántmise is, de futótűzként terjedt el a közösségekben, ahol Marczis Ferenc atya élete során szolgált - kezdte ünnepi beszédét Csépányi Gábor, az esztergomi szeminárium spirituálisa. Polgárdiba, Bicskére, Székesfehérvár-Vízi városba, Solymárra, Pilisszántóra, Pilisszentlászlóra, Tökölre, a Baross Gábor-telepre, Nagytéténybe és Újpest-Kertvárosba is eljutott a híre, hogy Marczis Ferenc atya gyémántmisét mutat be a Magyarok Nagyasszonya Társaság női szerzetesrend által fenntartott otthonban.

Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Budapest képekben, hírek  
Bemutatjuk az Egri Főegyházmegye újmisés papjait
  2020-06-22 09:42:41, hétfő
 
  ...... .......


únius 20-án Ternyák Csaba egri érsek áldozópappá szentelte Barta Márton István, Marosi Balázs, Nagy Ferenc és Thiago Costa diakónusokat. Az ünnepet megelőző napon négy, térben meglehetősen messziről indult életútról beszélgettünk.
Az egri szeminárium növendékei túl vannak vizsgáikon, befejezték a lelkigyakorlatot, a szentelési szertartás főpróbájáról érkeznek a beszélgetésre. Az utolsó simításokat végzik a nagy nap előtt. Fodrász, cipővásárlás, a vendégek fogadására való előkészület - elfoglaltak, de szívesen ülnek le az Érseki Palota reprezentatív díszudvarán egy kávéházi asztalnál beszélgetni. Hat végzős növendék, négyen az Egri Főegyházmegye, ketten a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye papjai lesznek. Így hatan a negyedik évfolyam óta vannak együtt. Ahogy készülnek a fényképek, látszik, összecsiszolódtak a közös készület alatt. Kirándulások, biciklitúrák, foci, sütizés, kávézás és sok-sok beszélgetés van mögöttük. Az évfolyamtársak közül szinte mindenki valamilyen formában egy másik országhoz is kötődik, és hozott sajátos színt a közösségbe.

Bővebben Link

Ide tartozó cikk
- Papszentelés Egerben Link
 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
Ferenc pápa: Az Atya vigyáz ránk, mert nagyon értékesek ....
  2020-06-22 09:38:52, hétfő
 
  Ferenc pápa: Az Atya vigyáz ránk, mert nagyon értékesek vagyunk a szemében!
Június 21-én Ferenc pápa ismét a megszokott módon, az Apostoli Palota ablakából imádkozta el a déli Angelust a téren egybegyűlt hívőkkel. Miután az evangéliumhirdetőkre leselkedő veszélyekről elmélkedett, felhívta a figyelmet a menekültek világnapjára, környezetünk védelmére, és köszöntötte az édesapákat apák napja alkalmából.
Ferenc pápa teljes beszédének fordítását közreadjuk. Link
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Útravaló – 2020. június 22.
  2020-06-22 09:37:25, hétfő
 
  ,,Miért látod meg embertársad szemében a szálkát, a magadéban meg nem veszed észre a gerendát?" Itt arról van szó, amikor ítélkezel a rokonod, munkatársad, iskolatársad, főnököd, beosztottad fölött. Jézus korában is így volt ez. Ám ő arra hivatkozik, hogy mindannyian esendő emberek vagyunk. Rászorulunk Isten irgalmára, ezért inkább magunkat kellene megítélnünk, és nem másokat. Amikor két ember találkozik, pár perc után már egy harmadikról kezdenek beszélni, aki nincs jelen. Szeretünk mások hibáin csámcsogni, addig sem kell a sajátjainkkal foglalkozni. Jézus figyelmeztet, hogy az ítéleten nekünk is olyan mértékkel fognak mérni, amilyen mértékkel mi ítélkezünk embertársunk fölött.

Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Útravaló_Adoremus  
12. évközi hét hétfő 06.22
  2020-06-22 09:35:21, hétfő
 
  OLVASMÁNY a Királyok második könyvéből
Az Úr megbünteti és megalázza hűtlen népét.
Ozeának, Izrael királyának napjaiban Szalmanasszár, Asszíria királya átvonult Izrael egész országán, és Szamaria ellen vonult. Háromévi ostrom után, Ozea király uralkodásának kilencedik esztendejében foglalta el Szamariát Asszíria királya. Izrael lakosságát Asszíriába hurcolta: Hálá városában telepítette le őket, Gózán tartomány folyója, a Hábor mellett, meg a médek városaiban.
Az történt ugyanis, hogy Izrael fiai vétkeztek az Úr, az ő Istenük ellen, aki kihozta őket Egyiptom földjéről, a fáraónak, Egyiptom királyának hatalmából. Idegen isteneknek szolgáltak, és azoknak a pogány nemzeteknek szokásai szerint éltek, amelyeket az Úr elűzött Izrael fiai elől. Így cselekedtek Izrael királyai is.
Pedig az Úr figyelmeztette Izrael és Júda országát számos prófétája és látnoka által ilyen szavakkal: ,,Térjetek meg gonosz utaitokról! Tartsátok meg parancsaimat és szertartásaimat azok szerint a törvények szerint, amelyeket atyáitoknak parancsoltam, és ahogy nektek szolgáim, a hozzátok küldött próféták által meghagytam."
Ám ők nem hallgattak az Úrra, hanem megkeményítették nyakukat, miként atyáik, akik szintén nem akartak engedelmeskedni az Úrnak, az ő Istenüknek. Elvetették rendelkezéseit és szövetségét, amelyet atyáikkal kötött, és az ő intelmeit, amelyekkel figyelmeztette őket.
Ezért igen megharagudott az Úr Izraelre, és eltávolította őket színe elől, úgyhogy nem maradt meg más, csak Júda törzse.
Ez az Isten igéje. 2Kir 17,5-8.13-15a.18

EVANGÉLIUM Szent Máté könyvéből
Mielőtt mást megítélsz, nézz magadba!
Jézus a hegyi beszédben ezt mondta tanítványainak:
Ne ítélkezzetek, hogy fölöttetek se ítélkezzenek! Amilyen ítélettel ítélkeztek, olyannal fognak fölöttetek is ítélkezni, és amilyen mértékkel mértek, olyannal mérnek majd nektek is.
Miért látod meg embertársad szemében a szálkát, a magadéban meg nem veszed észre a gerendát? Vagy hogyan mondhatod embertársadnak: ,,Hadd vegyem ki szemedből a szálkát!", holott a te szemedben gerenda van? Képmutató! Vedd ki előbb a saját szemedből a gerendát, és csak azután láss hozzá, hogy kivedd embertársad szeméből a szálkát!
Ezek az evangélium igéi.Mt 7,1-5
.........



Imádság
Megfeszített és föltámadt Urunk! Taníts meg minket arra, hogyan küzdjük meg a mindennapi élet harcait, és így teljesebbé váljon életünk. Te türelmesen és alázatosan viseled az emberi élet terheit, miként kereszthalálod és szenvedésed kínjait. Segíts, hogy napi fájdalmainkat és konfliktusainkat, mint növekedésre kapott lehetőségeket fogadjuk, és így egyre hasonlóbbá váljunk hozzád. Add, hogy türelmesen és bátran viseljük a szenvedéseket, bízva abban, hogy te támogatsz.

Elmélkedés
A mai evangéliumban Jézus egyik legismertebb mondását olvassuk, amely így hangzik: ,,Vedd ki előbb a saját szemedből a gerendát, és csak azután láss hozzá, hogy kivedd embertársad szeméből a szálkát!" Nem vallásos emberek is ismerik a mondást, s talán nem is tudják, hogy Jézushoz köthető, az ő hegyi beszédében hangzott el.
A másik ember hibáit mindig könnyebben észrevesszük, mint a magunk bűneit. És természetesen szívesebben is foglalkozunk velük, a magunkét pedig inkább leplezni igyekszünk. Az igazság azonban a következő: a másik emberben a saját hibánk a leginkább zavaró. Amit az ő legrosszabb tulajdonságának tartunk, az bizony bennünk is megvan.
És sajnos van ennél rosszabb is: másokra vetítjük a saját rossz tulajdonságainkat, miközben nekik nincs is olyan bűnük. A másik ember ártatlansága, tiszta élete, becsületessége annyira zavar bennünket, hogy hamisan megvádoljuk őt. A saját bűneink miért nem zavarnak ennyire bennünket?
Viselkedésünk hátterében az áll, hogy próbáljuk elhárítani a felelősséget: nem én vagyok a hibás, mindenért a másik a felelős, mindent ő kezdett. Jézus világossá teszi, hogy ez képmutatás és ezzel nem megyünk semmire. Bűneinktől úgy szabadulhatunk meg, hogy belátjuk azokat, megbánjuk és bocsánatot kérünk Istentől.
C. Horváth István Sándor

Hanganyag Link
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 16 
2020.05 2020. Június 2020.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 485 db bejegyzés
e év: 6233 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4105
  • e Hét: 27165
  • e Hónap: 60319
  • e Év: 294066
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.