Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 19 
Virág költemény - ajándékba is lehet küldeni
  2020-06-23 10:42:38, kedd
 
  ...... ........... .............

 
 
0 komment , kategória:  Mai nap, hét képe  
Így éli meg az önkéntes karantént Bálint gazda
  2020-06-23 10:36:05, kedd
 
  A Hit Rádió Gyújtópont című műsorában Bálint Györgyöt, azaz Bálint gazdát kérdeztük arról, hogyan kertészkedik a karantén idején feleségével.
Videó Link

Nők lapja Link
...... ........



Bálint György (kertészmérnök) Link
 
 
0 komment , kategória:  Elhunyt híres emberek  
A Győzelemről énekeljen himnusz és ami mögötte van
  2020-06-23 10:29:59, kedd
 
  ,,Minden művészet egyazon forrásból ered" - mondta Liszt Ferenc zeneszerző, zongoraművész. A zene június 21-i ünnepe alkalmából áttekintettük, milyen tapasztalatokat meríthetünk a zene terén a 34. eucharisztikus világkongresszus alapján. Liszt Ferenc, Koudela Géza és egy több mint ezerfős kórus: ez kellett az 1938-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus művészeti sikeréhez.
Az előkészületek alatt számos bizottságot alapítottak. Többek között a Művészeti Bizottságot is, amelyen belül külön zenei albizottságot kellett létrehozni ,,a dús és hatalmas zenei program megvalósítására" - írták a kongresszus emlékkönyvében.
Mi volt az albizottság tagjainak feladata? Egyebek mellett gondoskodniuk kellett róla, hogy egész Magyarország megtanulja az eucharisztikus himnuszt. Ők állították össze az énekrendet, amelyet a tömeg is követni tud, sőt, a legátusi misére egyesíteniük kellett a templomok énekkarait, ezenkívül ötszáz fős kispapi kórust szerveztek. Végül pedig a gyerekek betanítását is ők végezték: körzeti próbákat tartottak nekik.

Győzelemről énekeljen...
Scheuring M. Krisztina nővér, az Isteni Szeretet Leányai közösség tagja így emlékezett vissza az énekpróbákra:
,,A kongresszus himnuszát is előre megtanultuk, nem is akárhogy! Az iskolásokat összegyűjtötték a VIII. kerületben. A Tavaszmező utcában, emlékezetem szerint, egy nagy üres telek volt, ott gyűltünk össze a szabadban, és ott tanították nekünk a kongresszusi éneket. Maga Koudela Géza is jelen volt. Először a szöveget ismételgettük, majd megtanultuk a dallamot is" - mondta nővér a Nek.szerzetesek.hu weboldalnak. Az apáca arról is beszámolt, hogy a katolikus iskolák növendékein kívül az állami iskolákból is szép számmal hozták a diákokat a hitoktatók, az egész országot áthatotta a készülődés lelkülete. ,,Sokan voltunk, csoportokban álltak az iskolák, Koudela Géza maga mutatta a ritmust. Ott nagyjából megtanultuk a himnuszt, és utána az iskolában többször gyakoroltuk."
A mára már népénekké vált Győzelemről énekeljen eucharisztikus himnusz zeneszerzője Koudela Géza pap volt, szövegírója pedig Bangha Béla jezsuita szerzetes. Koudela, miután édesanyjának zongorán előadta az eucharisztikus kongresszusra komponált himnuszát, eszméletét vesztette. A kórházi kezeléseknek köszönhetően még két évet élt, azonban 1939-ben, 45 évesen elhunyt. Zenei példaképe Liszt Ferenc volt, aki 1858-ban belépett a ferences harmadrendbe.

Aki így tudja, annak szabad
Liszt Ferenc művét, a Krisztus című oratóriumot 1938. május 28-án, a nemzetközi kongresszus utolsó estéjén, 20 órai kezdettel tűzte műsorra az Operaház; a közel háromórás oratóriumból részleteket adtak elő.
A zeneszerző tizenhárom éven át dolgozott ezen a művén, 1866-ban fejezte be. A munka elhúzódásának egyik oka a szövegalkotás lehetett: több embert is fel akart kérni a megírására, de végül saját maga állította össze, bibliai szövegekből és a katolikus liturgia egyes textusaiból. A gregorián énekek dallamvilágát idézte meg művében. Bár Liszt Krisztus életét dolgozta fel, mégis inkább a katolicizmus eszmevilágát, a hit alapvető igazságait mutatja be, semmint a központi alakot, Jézust - írta Várnai Péter zenetörténész az Oratóriumok könyve című művében.
Az 1938-as májusi, illetve az októberi - már teljes - előadást a méltán híres Oláh Gusztáv rendezte.
A korabeli Új Magyarország kritikusa így jellemezte a produkciót: ,,Ifjabb Oláh Gusztáv életének legszebb sikerét aratta a Krisztus-oratórium jelenetekre tagozásával, rendezésével és káprázatos díszleteivel. (...) Az Operaház kísérlete, hogy a szem látványosságával keretezze Liszt zenéjét, szentségtörésnek számított volna még csak a háború előtt is." A kritikus hozzátette, hogy a filmcsodákkal elkényeztetett műélvező emberek megszokták és igényelték a látványosságot. Oláh Gusztáv pedig ,,a szem káprázatát harmonikusan össze tudja egyeztetni a fül gyönyörűségével is". Egy másik lap, Az Est kritikusa hasonlóan vélekedett: ,,Hogy szabad-e hangverseny dobogóra képzelt remekművet színpadra átkölteni? Aki így tudja, annak szabad."
Minden elemében átgondolt, alaposan megtervezett volt a kongresszus. A program részeként bemutatták Mozartnak az Oltáriszentség tiszteletére írt művét is. A korabeli sajtó szerint 1938-ban játszották először Magyarországon. A litánia szövegében elhangzik a kongresszus Szent Ágostontól vett jelmondata: ,,A szeretet köteléke". Ez is rávilágít arra, hogy a szervezők a legapróbb részletekig összecsiszoltak mindent. Zeneileg, művészileg, lelkiségben és híradástechnikai szempontból is. Ez a teljesség adta az emberek számára az életre szóló élmény érzését.

Ezerkétszázan
,,Nem akadt a magyar egyházi zenének olyan intézménye, ágazata és iránya, amely ne kapcsolódott volna a kongresszus céljaihoz és ünnepélyeihez!" - olvasható az emlékkönyvben. Talán ennek a szellemiségnek köszönhető, hogy a budapesti templomok énekkaraiból a zárómisére ezerkétszáz fős kórust tudtak összeállítani. A harsonák megszólaltak, az énekkar pedig a ,,Christus vincit, Christus regnat, Christus imperat" felséges dallamait énekelte.

Forrás:: Kaszab Luca Dorottya/NEK
Fotó: Mek.oszk.hu
 
 
0 komment , kategória:  Szentségimádás  
Padre Pio és a szívet tépő könnyek
  2020-06-23 10:19:14, kedd
 
  Leó atya, aki 1903és 1908 között Padre Pióval együtt folytatta skolasztikus tanulmányait, a következőket mesélte:
-Ima közben Padre Pio mindig sírt, csendben és olyan hosszasan, hogy könnyei nyomot hagytak a kórus kőlapjain.Mi fiatalok, csúfolódtunk rajta. Akkor azt a szokást vette föl, hogy mikor letérdelt imádkozni, maga elé terítette a földre nagy zsebkendőjét. Imádság után összefogta a zsebkendőt, mely teljesen átázott volt. Ki lehetett volna facsarni!Azóta a könnyek ezt az ajándékát, amelyért az Egyház különleges imákban könyörög, San Giovanni Rotondo apostola sohasem nélkülözte.Láttuk zokogva az oltárnál. Nagy könnycseppek gördülnek végig arcán, és lehullanak az oltár terítőjére, díszítményeire. A gyóntatószékben állandóan kézben tartja kockás zsebkendőjét, mely a rekkenő hőségnek ezekben a napjaiban nemcsak izzadságcseppek letörlésére szolgál. Láttuk meggörnyedve, lihegve, mint aki már nem tud megbirkózni a szennyáradattal, mely körülveszi. És az undortól elfogva többször kiáltozott kegyelemért:
- Mára elég volt!
Egyes gyónások után, melyek különösen fáradságosak voltak, zokogása szívtépőbbé válik az oltárnál, és könnyei sűrűbben hullanak. Nagy bűnösök "izzadságban fürdő homlokkal" látták, amikor fogadta őket télvíz idején, farkasordító hidegben.
- Miért és kiért sír Padre Pio?
Egy szent mondása szerint, ha látnánk a bűn borzalmasságát, meghalnánk az undortól. Nekünk szerencsétleneknek, akik már hozzászoktunk, a bűn látványa alig okoz kényelmetlenséget, s jól megvagyunk ebben a mocsokban. De vannak köztünk olyan emberek, akik nem nyugodnak bele, és nem paktálnak a gonosszal. Padre Pio közülük való: ez az oka könnyeinek. Sír a bűnös miatt, aki értékes lelkénél többre becsüli a bűnt. Sír Isten Vére miatt, amely annyi szerencsétlen emberért ömlik ki hiába. Sír a teremtettvilág megszentségtelenítése fölött és a kegyelem elutasítása miatt. Sír végül, mert hiszen Krisztus is sírt. Nos hát ezért nem alkudozik Istennel! A lelkekért fizetni kell. Tisztában van ezzel. A nappal és az éjszaka minden pillanatában kész arra, hogy az árat megadja értünk.


- '' Az Őrző Angyal a legőszintébb barát és a leghitelesebb, még akkor is, ha a kalandunkkal szomorúvá tesszük őt a rossz viselkedésünkkel." (Pietrelcina szent atya)

- Pio atya breviáriuma Hívd Jézust [06-23]
Ha nem tudsz hosszan elidőzni az imában, a szent olvasmányokban, ne csüggedj azért! Ameddig minden reggel egyesülhetsz a feláldozott Jézussal, addig nagyon szerencsésnek mondhatod magad. A nap folyamán - minden elfoglaltságod közepette is - hívd Jézust, hívd a lélek erejével, és Ő eljön, és kegyelme, szent szeretete által mindig benned marad. Ha testben nem mehetsz oda, lelkeddel röpülj a tabernákulum elé, vidd oda égő vágyaidat; beszélj és imádkozz és öleld magadhoz a legszeretetreméltóbb lelket, még jobban, mint a szentáldozásban.

- "jótékonyság nélkül nem tudsz Istennek örömet szerezni". (Pio atya)

- Pio atya 1951-ben egy csehszlovákiai apácák zárdájában ünnepelte a szentmisét. A mise befejezése után az apácák elmentek a sekrestyébe, hogy Pio atyát megkínálják egy kávét, hogy megköszönjék a váratlan látogatását, de a sekrestyében nem találták meg a papot. Így az apácák rájöttek, hogy Pio atya ott volt a bilokációban.

- "Ha Isten megengedi, hogy egész életed alatt szenvedj, akkor nyugodj és légy türelmes. Istennel szembeni szeretete teljesen szabad lesz - és ezek a szentek." Pio atya

- Hallgass el, amikor teheted, mert amikor egyedül vagyunk, Isten szabadon szól a lelkünkhöz, és a lélek hajlandóbbá válik Isten hangjára hallgatni." (Szent Pio atya)


- Padre Pio-t egyszer megkérdezték:
,,Mi a Szentmise?
Azt válaszolta, hogy:
Jézus a Kálvárián, Mária anyánkkal mellette, Jánossal a kereszt lábánál, és az angyalok imádatában. Sírjunk szeretettel és imádattal ebben az elmélkedésben "

- '' Inkább meghalok, vagy legalábbis megsüketülök, mint hogy annyi sértegetést halljak, amit az emberek tesznek Istennel."

...... .............




Forrás: Facebook - Szent Pio atya emlékoldal
 
 
0 komment , kategória:  Pio atya és szent Charber  
Hagyományos Jézus Szíve-búcsút ünnepeltek Kalocsán
  2020-06-23 09:53:48, kedd
 
  Idén 158. alkalommal rendezték meg a jezsuiták által elindított, mára háromnaposra bővült Jézus Szíve-búcsút Kalocsán június 19-től 21-ig.
A pénteki ünnepi szentmisét Fülöp Ernő kalocsai plébános mutatta be litániával és szentségi áldással. Szombaton a délutáni szentségimádást követően az ünnepi litániát és szentmisét Csorba Dávid kiskunhalasi káplán, kinevezett bajai plébános mutatta be. A vasárnapi ünnepi szentmisét Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek celebrálta.
,,Jézus Szíve, amelynek teljességéből mindannyian merítettünk." Ez a mondat a Szent Szív gazdagságát hivatott kijelölni - mutatott rá a főpásztor szentbeszédében. Ez a gazdagság a szavak jelentésében is megnyilvánul. A szív ősidőktől fogva a szeretetnek, a szerelemnek a jelképe, még a modern, infokommunikációs világban is. A teológiának kulcsfontosságú szava, mely nagyszerűen tudja ötvözni a népi jámborságot a mély teológiával. Különösen igaz ez Kalocsa városára, ahol a népviseletek, az ünnepi felvonulás, a körmenet is kifejezi ezt. A teológia pedig felteszi a kérdést: Miért lett a második isteni személy emberré? Miért vállalta a kereszten átszúrt szívéig emberi sorsunkat? Ez Isten szeretetének leginkább megmutatkozó valósága.
...... ........... .....



Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
Fekete Istvánra emlékezünk
  2020-06-23 09:48:46, kedd
 
  Akinek könyveitől könnyebb lesz a lelkünk
...... .........


Január végén születésének százhuszadik évfordulóját ünnepeltük, most pedig halálának ötvenedik évfordulója szólít emlékezésre. 1970. június 23-án hunyt elf/b] az Új Ember kedves írója. Az egyik legismertebb Fekete István-i történetben, a Tüskevárban való kalandozásra hívjuk az olvasókat.
Most, amikor ez az írás készül, az utolsó tanítási hét kezdetén vagyunk. Bár rendhagyó tanévzárás az idei, az iskolák hónapok óta csöndesek, és nem szaporodnak a táblákon a vakáció közeledtét jelző vidám betűk, a június eleji napok újra és újra nosztalgiával tölthetnek el minden egykori diákot. Benne van ebben a nosztalgiában az utolsó szorongások emléke: vajon merre billen a kétes jegy, benne a cseresznyeízű utolsó napok és utolsó órák örömmel és tervekkel teli pillanatai, az egyre erősödő felszabadultság, és benne az ünnepi ruhás tanévzárók kirobbanó szabadságélménye. És még valami (a Ballagó időből vett szavakkal): ,,...egy régi-régi, tiszta, nagy szerelem: a Balaton", sokunk számára a nyár legnagyobb ígérete és ajándéka.
Fekete István erdők, mezők, állatok, növények, a magyar táj nagy írója, a Tüskevárban megírta az időtlen, a ,,holnaptalan" nyarat. Ladó Gyula Lajos és Pondoray Béla, vagy szólítsuk inkább becsületes becenevükön őket: Tutajos és Bütyök immár hatvanhárom éve vakációznak a berekben, és hívják, egyre hívják a növekvő nemzedékeket, hogy legyenek élményeik részesei.
A regény első lapjain, a fülledt tanteremben az utolsó felelések szorongása fölött már a szünidős álmok lebegnek. Egy-két nap, és elérkezik a bizonyítványosztás: a kétséggel és reménnyel teli várakozás a számtanosztályzatra. Ettől függ minden. A félelem azonban felesleges, a számtan jeles kibontakozik a háttérben egy nagy tanáregyéniség -, és Gyula Lajost, pontosabban Tutajost viheti a vonat az életre szóló vakációra. Aki utazott már vonaton Budapestről a Balaton felé, ismeri a pillanatot, mikor Aliga és Világos fölött kitárul a csoda, a kék víz szívszorítóan szép látványa. Olyankor egy pillanatra elhallgatnak a beszélgetések is. És bárcsak lassítana a vonat, és a szigorú menetrend befogadná a vágyat: csak egy percig még, hadd igya a tekintet, amit lát! Bár úgyse képes jóllakni vele soha. Tutajos is csak néz, és ,,szíve tele a csodálatos táj ősi szépségével". István bácsi pedig már készíti unokaöccsét erre az egész további életét meghatározó nyárra: ,,Ebben nem is csalódsz, elhiheted. Nem beszél, hát nem is hazudik; nem ígér, és mégis odaadja mindenét, nem szól, és mégis többet mond, mint amit valaha ember mondott." A fiú ekkor még nem tudja, de a természet, a táj valóban odaadja majd neki mindenét. Igaz, megkéri az árát, amit Gyula becsületesen meg is fizet. Talán keserves a tanulópénz, de amit cserébe kap, azt később már nem adná semmiért. ,,Annyira vállalkozz, amennyit elbírsz." ,,Ne kapkodjon... Itt nem siet semmi" - szólnak a leckék a természettel szoros egységben élőktől. És én, az olvasó is tanulom e leckéket. Először a kertben figyelem Tutajossal a sárga fuvolást, a sárgarigót, és tudom már, hogy nem is rigó, sőt, nem is sárga, hanem aranymálinkó. Aminek egyszerű kis dala nélkül ,,talán süket és szomorú lenne a nyári délután", és a szeder sem érne meg a fán, ,,ha ez a dal nem simogatná". A feketerigóról is megtanulom, hogy ,,ingyen napszámos", ez hasznos tudás a kertésznek, ugyanakkor a költő tudását sem akarom többé elfelejteni: ,,a rigó az esti dal". De lépjünk ki most már a kertből is, a még nagyobb szabadságba, a természet elemi közelségébe. A berek, a Kis-Balaton és a Zala folyó vad nádi és mocsárvilága annyi mindent rejt! A Tüskevár nem pusztán olvasmány, a táj lelke lakik benne, azt őrzi. Fekete István megírta a könyvet és a kezünkbe adta. Ezzel le is mondott róla: tegyünk vele, amit akarunk. Aki elolvassa, az gazdag lesz. (Hogyhogy nem olvas mindenki?) Felkészül a tájjal való találkozásra, hogy az igazi legyen, amikor bekövetkezik.
Vezetőnk a természet felfedezésében és megtanulásában maga az író, de most álarcban jár, és Matula Gergelynek hívják. Matula bácsi nem más, mint ,,a pákászok utolsó maradéka", az ,,öreg rétjáró", aki ,,minden nádszálat ismer a berekben, és akinek minden szúnyog a barátja". Aki előtt nyitott könyv a természet, a csodákkal és titkokkal teli világ, melyről Fekete István, az író megannyi történetet tudott mesélni. ,,A téma egyedüli volt és kimeríthetetlen. A természet és benne az ember. Az ember, aki szerette az erdők és a mezők élővilágát..." Sorok a Ballagó időből. Fekete István saját tapasztalatait, személyiségének a természet mély ismeretéből, tiszteletéből és szeretetéből származó gazdagságát ajándékozta oda hőseinek - és az olvasóknak. ,,Matula olyan közel volt a természethez, hogy csak egy nyelve volt, akár a varjaknak: a valóság nyelve." Mi ez a mondat, újra a Tüskevárból, ha nem önarckép? Volt-e Fekete Istvánnak, az írónak más nyelve, mint a valóság és a természet nyelve? Mély humánummal teli műveiben az egyszerű, csöndes élet reális lehetőségként ragyog előttünk. Boldog somogyi, göllei gyerekkora egész életén át elkísérte az írót. Az embereket, akikkel találkozott, akik hatottak rá, megírta elbeszéléseiben, regényeiben, így mondott nekik köszönetet azért, hogy emberségre nevelték, hogy egy talán keservesen nehéz, de a jó felé irányuló, a jót kereső, a jóra törekvő életet éltek elé. Egészen biztos, hogy ő maga is ismert egy Matula bácsit. Szűkszavú, bölcs tanítót, aki kedélyes szigorával óv a bajtól, és minden zugba és ,,tudományba" bevezet. Magányos, ritkán, keveset beszélő ember; aki mintha az apostol tanácsára figyelmeztetne a szószátyár világban: ,,Legyen minden ember készen a hallgatásra, de késedelmes a szólásra, késedelmes a haragra" (Jak 1,19).
Amit mindenképpen szeretnék kiemelni és megmutatni, az Fekete István láttató erejű leíró képessége. Íme néhány felejthetetlen írott kép a Tüskevárból. A madarak ezreit rejtő berek ébredésének leírásai ezek: ,,a szárnyak íja fellöki az életet a levegőbe"; ,,felszárnyal a hajnal". Az alkonyaté pedig: ,,mélyen a nádasban ült a nap, és piros arcába bele lehetett nézni"; ,,Az ég lassan kivirágzott, a fák feketén nyúltak a levegőbe". S még egy hosszabb, eleven erejű képsor. Aki állt már ,,megbűvölve, reszketve" vihar közeledtén a Balaton mellett, az tudja, hogy ilyen, pontosan ilyen: ,,A délnyugati ég már fekete volt, mintha sötét hegyek nőttek volna a látóhatár mögötti mélységekből, és a völgyek hamvas szakadékaiban úgy jártak a villámok, mint a takács vetélője. A felhőhegyek csipkés taraja sárgásfehér volt, mint az ázott szalma vastag füstje, amely mögött eltűnt a táj és az ég. A szél most már ordított. Egész ágak, nádszálak, levelek úsztak vad száguldással a levegőben, s úgy lehetett érezni, hogy az a rémséges, mozgó fal a következő percben rádől a világra. De a legfélelmetesebb volt ebben a pokoli színjátékban a kísérőzene, az a szívszorongató, gurgulázó hörgés, az az állandó morajlás, a szörnyű feszültség szikrázó fenyegetése, hogy még egy pillanat, és szétrobban az egész világ." Bárcsak felnőttként is sikerülne megélni a nyár időtlenségét és szabadságát. Most is mindent kínál: erdőn, mezőn, vizeken, berkekben. Ha vissza tudok találni a gyerekkorba, a létezésbe (Ottlik szavával!), ha tisztelem a tájat, ha kiérdemlem, hogy odaadja magát nekem, ha én is odaadom magamat, ha nem kirándulóhelyet, nem kikapcsolódást, nem zsákmányt, még csak nem is élményt keresek, hanem magát a létet, a harmóniát a teremtett világban, ha tudok egyszerűen csak lenni és együtt lélegezni a tájjal, ha haza tudok érkezni a tájba, feküdni ,,a széna- és nádszagú magányban" vagy ,,egyenesen beleevezni a kelő nap végtelen glóriájába", akkor eljön a pillanat, amikor elhallgat minden vágy, minden kívánság, minden gondolat. Nem kell semmi, és ki tudom mondani Tutajossal az egyszerű mondatot, amiben minden benne van: ,,Olyan jó itt, Matula bácsi.".
....


Fekete István sok mindent elmondott nekünk minderről. Kitárta a lelkét, ahogy egy interjúban fogalmazott; az írásain keresztül megengedte, hogy belenézzünk a lelkébe. ,,És az olvasó bármilyen következtetést levonhat. Amit írtam, őszintén írtam, igazat írtam" - fűzte hozzá.
Pontosan ötven évvel ezelőtt tette le természetíró, láttató, lelkét feltáró tollát. Mit kaptunk tőle, mit hagyott ránk? Talán leginkább azt a biztonságot, hogy igenis lehetséges békében, csöndben élni.
1970-ben két kapcsolódó írás is megjelent a Vigiliában: az első köszöntés volt, sok, alkotásban gazdag esztendőt kívánt az írónak a 70. születésnap alkalmából. Néhány hónappal később azonban elkövetkezett a búcsúzás. Mindkét szerző ugyanazt emelte ki, az egyik csendnek, békének, harmóniának nevezte, a másik megnyugvásnak. ,,Fekete István írásainak sajátos varázsát éppen ez a harmóniára törekvés, a természet és az emberi világ rokonvonásainak újrafelfedezése jelenti. (...) Írásművészetének fő erényei: az érzelmek őszintesége, az írói szándék világossága, a szavak és a mondatok egyszerűsége, amelyek méltó keretként szolgálják a hazaszeretetet, a tájat és a gondolatot, a lélek tisztulását érlelő csend dicséretét. (...) Az emberhez illő béke, a lélek és a szellem nyugalmának áhítása vezérli őt az állat- és növényvilág emberközelbe hozásának szívós és türelmes kísérleteiben, a természet törvényeinek költői feltárásában és a minden élőkre, minden közösségre érvényes harmónia aranymetszés-szabályainak megmutatásában." ,,Olvasom, és minden feloldódik bennem, könnyebb leszek tőle, megnyugszom. Átveszem nyugalmát, megnyugvását a természetben. Mert ezt sugározza minden könyve." Félévszázad elteltével sem mondhatunk mást, többet. Ha harmóniát, ha megnyugvást keres a zaklatott lélek, forduljon bátran Fekete Istvánhoz.

Magyar kurír 2020.06.22

*
- Januárban, születése 120. évfordulóján az Aki nagyon szerette az erdőket és a mezőket című írással emlékeztünk az íróra. Link


- Fekete István-emlékhelyet hoztak létre Bakócán Link
 
 
0 komment , kategória:  Elhunyt híres emberek  
Útravaló – 2020. június 23.
  2020-06-23 09:40:59, kedd
 
  Mindazt, amit akartok, hogy veletek tegyenek az emberek, ti is tegyétek velük. Ez a Törvény és a próféták." Van ebben egy természetes bölcsesség. Ki szeretné azt, hogy mások ártsanak neki? Kölcsönösen hatunk egymásra, sokszor észre sem vesszük. De az emberi okosságon túl itt megjelenik egy értékrend: a jó cselekedetet, sokszor a szűk lehetőségeket fölismerve is, megteszem, noha nem volna kötelező számomra. Jézus a szűk kapuról beszél ezután. A menny kapuja szűk kapu, csak úgy lehet bejutni, ha mindent hátrahagyunk. A tágas kapu és széles út a kárhozatba vezet. Mégis mennyien ezt a kényelmes utat és kaput választják. Neked, testvérem, merre visz az utad?

Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Útravaló_Adoremus  
12. évközi hét kedd 06.23
  2020-06-23 09:38:28, kedd
 
  OLVASMÁNY a Királyok második könyvéből
Az Úr Ezekiás idejében megmenti Jeruzsálemet.
Izrael országának pusztulása után, Szennacherib, Asszíria királya követeket küldött Ezekiáshoz, Júda királyához ezzel az üzenettel: ,,Mondjátok meg Ezekiásnak, Júda királyának: Meg ne csaljon téged a te Istened, akiben bizakodol, és ne mondd: Jeruzsálem nem kerül Asszíria királyának hatalmába!« Hiszen magad is hallhattad mindazt, amit Asszíria királyai az összes országokkal műveltek, hogyan pusztították el azokat. Hát talán éppen te fogsz megmenekülni?"
Miután Ezekiás a követek kezéből átvette a levelet és elolvasta, felment az Úr templomába, és az Úr elé tárta. Így imádkozott az Úr előtt: ,,Uram, Izrael Istene, ki a kerubok fölött trónolsz, egyedül te vagy a föld összes birodalmainak Istene, te alkottad az eget és a földet. Hajtsd ide füledet és halld; nyisd meg, Uram, szemedet és lásd; halld meg Szennacherib minden szavát, aki azért küldött követeket, hogy gyalázza az élő Istent. Igaz, Uram, hogy Asszíria királyai nemzeteket igáztak le és azok országait elpusztították, isteneiket pedig tűzbe vetették. De csak azért, mert azok nem voltak istenek, hanem csupán emberi kéznek fából és kőből való alkotásai, és így megsemmisíthették őket. Most azonban Urunk, Istenünk, ments meg minket az asszír király kezéből, hadd tudja meg a föld minden országa, hogy te, az Úr vagy az egyedüli Isten!"
Erre Izajás próféta, Ámosz fia, üzenetet küldött Ezekiáshoz: ,,Ezt üzeni az Úr, Izrael Istene: Meghallgattam, amiért Szennacherib ellenében könyörögtél. Íme, az Úr szava, melyet ellene szólott: Megvet téged, és csúfot űz belőled Sion szűz leánya, hátad mögött fejét rázza Jeruzsálem leánya.
Mert Jeruzsálemből kivonul a maradék, és Sion hegyéről kivonulnak a megszabadultak; a seregek Urának féltő szeretete viszi végbe mindezt.
Azért ezt üzeni az Úr Asszíria királyának: Nem jön be a városba, nyilat se lő belé, pajzsot sem fordít ellene, sánccal sem veszi körül.
Visszatér azon az úton, amelyen jött, e városba be nem jön - úgymond az Úr.
Megoltalmazom ezt a várost és megszabadítom, önmagamért és szolgám, Dávid miatt."
Még azon az éjszakán történt, hogy eljött az Úr angyala, és megölt az asszírok táborában száznyolcvanötezer embert. Szennacherib pedig, az asszírok királya, visszatért Ninivébe, és ott is maradt.
Ez az Isten igéje. 2Kir 19,9b-11.14-21.31-35a.36

EVANGÉLIUM Szent Máté könyvéből
Tegyétek meg embertársaitoknak mindazt, amit ti is elvártok tőlük!
Jézus a hegyi beszédben ezt mondta tanítványainak:
Ne vessétek oda a szent dolgokat a kutyáknak, és ne szórjátok gyöngyeiteket a sertések elé, hogy lábukkal el ne tapossák azokat, és megfordulva, szét ne tépjenek titeket is.
Mindazt, amit akartok, hogy megtegyenek nektek az emberek, ti is tegyétek meg nekik! Ez ugyanis a Törvény és a próféták tanítása.
A szűk kapun menjetek be, mert széles a kapu és tágas az út, amely a romlásba visz, és sokan mennek be rajta. De milyen szűk a kapu és keskeny az út, amely az életre visz, és kevesen vannak, akik megtalálják!
Ezek az evangélium igéi. Mt 7,6.12-14

Imádság
Urunk, Jézus Krisztus! A szeretet oly titokzatos számunkra, hiszen nem tudhatjuk, hogy mi az a cselekedet, mozzanat vagy szó, ami felkelti a szeretet érzését szívünkben valaki iránt. És azt sem láthatjuk előre, hogy mi lesz az a cselekedetünk vagy szavunk, amely alapján felebarátunk megértheti, hogy szeretjük őt, mert ez a tett a mi szeretetünknek a jele. Ahhoz kérjük segítségedet, hogy szeretetünk soha ne merüljön ki szavakban, hanem cselekedetekben nyilvánuljon meg. Segíts minket abban, hogy tanításodat, a szeretet csodálatos üzenetét egyre jobban megértsük és meg is valósítsuk!

Elmélkedés
A történelmi tapasztalat lassan formálta az ószövetségi választott népet. Mózes korában megtörtént a szövetségkötés, amelynek Isten volt a kezdeményezője és amelynek az általa adott tízparancsolat volt az alapja. A nép azonban letért a törvények útjáról, s csak több fájdalmas történelmi esemény gondolkoztatta el őket. A jeruzsálemi templom lerombolása, a szövetség ládájának eltűnése és az évtizedekig tartó babiloni fogság bűnbánatot ébresztett és elindította a vallásosság megújítását. Ennek külső jele volt a templom újjáépítése. De hogyan lehet megújítani az embereket? A válasz egyszerű volt: a törvényt kell érthetően megmagyarázni nekik. A szándék ugyan jó volt, de az idő folyamán olyan aprólékos törvényértelmezés lett belőle, hogy Jézus korára alig lehetett kiigazodni a törvények szövevényes rendszerében. Az írástudók nap mint nap vitatkoztak arról, hogy fel lehet-e állítani valamiféle rangsort a törvények között és egyáltalán melyik a legfőbb parancs. Korábban láthattuk, hogy még Jézust is be akarták vonni az ilyen vitákba (vö. Mt 22,34-39).
A mai evangéliumban Jézus a törvények bonyolult rendszerével ellentétben egy olyan útmutatást fogalmaz meg, amely nagyon egyszerű és bárki könnyen megjegyezheti: ,,Mindazt, amit akartok, hogy megtegyenek nektek az emberek, ti is tegyétek meg nekik!" Az emberek közti kapcsolatokat ez az evangéliumi aranyszabály határozza meg. Talán nekünk is érdemes ehhez szabni életünket.
C. Horváth István Sándor

Hanganyag Link
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Ez az a nap! 2013 a Budapest Sportarénában vallásos koncert
  2020-06-23 08:12:14, kedd
 
  2013. június 1-jén ismét megrendezésre kerütl az Ez az nap! a Papp László Budapest Sportarénában! A több mint egy évtizedes múltú rendezvénysorozat, mindig tömegeket mozgatott meg, és világszínvonalú hazai és nemzetközi gospel zenekarokat állított színpadra.
...... ..........



- 2020 04.27. videó: Jézus, te vagy minden álmom Link

- 2019 szeptember Csiszér László - Add, hogy a szívemmel lássak (Ez az a nap! 2013 Live) (Teljes album) Videó Link

- Ez az a nap! 2013 | 1000 fős kórus - Úr Jézus, Megváltóm | OFFICIAL HD
Videó Link

- Pintér Béla - Jézus, Te vagy minden álmom (Ez az a nap! 2013 Live) (Teljes album)
Videó Link

- Ez az a nap! Reménység Esték: Hanna, Pintér Béla, Prazsák László (LIVE STREAM)
Élő közvetítés: 2020. jún. 8.
A Reménység Esték keretében hétről hétre közösen dicsőítünk és imádkozunk veletek, bemutatva az Ez az a nap! történelmét is. Tartsatok velünk ezen az online alkalmon és szóljatok ismerőseiteknek is!
Dicsőítés: Hanna, Pintér Béla, Prazsák László
Igei gondolatok: Sipos József (Kárpátaljai Református Ifjúsági lelkész, Beregszász), Erdei Sámuel (Ifjúsági lelkész, Worship Night, Partium), László Viktor
Történelmünk: Hősök tere, 2004. Videó Link

- Ez az a nap! 2013 LIVE (Teljes album) videó Link

- Ez az a nap! 2013, Budapest Aréna, MTV adás HD '52 (Official) videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Budapest képekben, hírek  
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 19 
2020.05 2020. Június 2020.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 485 db bejegyzés
e év: 6233 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4696
  • e Hét: 27756
  • e Hónap: 60910
  • e Év: 294657
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.