|
1/2 oldal
|
Bejegyzések száma: 13
|
|
|
|
2007-10-20 20:02:10, szombat
|
|
|
Megszülettél, és amikor eljön a pillanat, vendégeskedésed befejeződik
e bolygón. E két pillanatot nem határozhatod meg, ám amit közöttük
teszel, abban az Idő lehet a barátod és lehet az ellenséged. Intézd
úgy, hogy a barátod legyen!
Frank Crane
|
|
|
0 komment
, kategória: idézetek |
|
|
|
|
|
2007-10-20 19:30:08, szombat
|
|
|
Hozzávalók:
60-70 dkg nyers füstölt tarja, 40 dkg nagy szemű bab, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg zsír (legjobb a libazsír), 4 tojás, 1 teáskanál pirospaprika, 1 gerezd fokhagyma, törött fekete bors, 10 dkg árpagyöngy.
A sóletet a legjobb előzőleg beáztatott cserépedényben készíteni. A szintén előre beáztatott babot és árpagyöngyöt levétől leszűrjük, hozzáadjuk a megtisztított és nagyon apróra vagdalt vöröshagymát, szétzúzott fokhagymát, és beleöntjük a cseréptálba. A babban kis fészket mélyítünk, és belefektetjük az előző nap hideg vízbe áztatott füstölt húst. Köré rakjuk az alaposan megmosott héjas, nyers tojásokat. Meghintjük pirospaprikával és borssal, ráöntjük a felolvasztott zsírt, és annyi vizet, hogy az egészet ellepje. A cseréptálat lefedjük, és hideg sütőbe téve, 15 percig takaréklángon, további 20 percig valamivel erősebb lángon, majd 3 órán keresztül közepes lángon sütjük. Ezután a sütőből kivesszük, villával óvatosan felkeverjük, a füstölt húst pedig kivéve belőle, felszeleteljük. A tojásokat meghámozzuk és félbevágjuk.
Tálaláskor a sonkaszeleteket és a tojást a bab tetejére helyezzük.
Ha nem cserépedényben készítjük, akkor lehetőleg vastag falú fazékba tegyük a hozzávalókat. Ilyenkor a sütőt elő lehet melegíteni, és a babon lévő víz kétujjnyival több legyen, mint amennyi ellepi. A fazék fedőjét alufóliával takarjuk le, hogy semmi illat, íz el ne illanhasson a fazékból. |
|
|
0 komment
, kategória: receptek |
|
|
|
|
|
2007-10-20 19:28:13, szombat
|
|
|
Hozzávalók
Egy 24 cm átmérőjű, 2 liter térfogatú sütőformához:
A tésztához: 2 evőkanál Ráma margarin, 8 db tojás, 20 dkg barnacukor, 15 dkg liszt, 5 dkg étkezési keményítő, 5 dkg kakaó.
A töltelékhez: 1 üveg meggybefőtt (kb. 45 dkg gyümölcs), 3 teáskanál étkezési keménytő, 2 evőkanál cseresznyepálinka vagy meggylé, 7,5 dl tejszín, 2 evőkanál porcukor, 5 dkg csokoládé.
A tojásokat szétválasztjuk, a tojássárgáját 8 evőkanál meleg vízzel és a cukorral sűrű krémmé habosítjuk. Megolvasztjuk a margarint, és a masszához csorgatjuk. A tojásfehérjét kemény habbá felverjük, a masszához adjuk. A lisztet, a keményítőt és a kakaót összekeverjük, ezután a tojásos habra szórjuk, majd lazán belekeverjük.
A tésztát a sütőpapírral kibélelt formába töltjük, és előmelegített sütőben 200 C°-on kb. 30 percig sütjük, majd kihűtjük. A meggybefőttet leszűrjük, a levét felfogjuk, és 16 szem meggyet félreteszünk. 2,5 dl meggylevet kimérünk, két evőkanálnyi levet összekeverünk a keményítővel, majd a maradék meggylevet felforraljuk. Ezután a keményítővel elkevert masszát hozzákeverjük a meggyléhez, és újból felforraljuk, majd hozzáadjuk a lecsepegtetett meggyet, és kihűtjük. A piskótát kétszer elvágjuk, a kapott három lapot a cseresznyepálinkával vagy meggylével meglocsoljuk.
A tortaformát előkészítjük és beletesszük az első lapot. A tejszínt a cukorral kemény habbá verjük. Az elkészített meggymassza felét és a felvert tejszín harmadát az első lapra kenjük, majd ráhelyezzük a második lapot. A meggymassza másik felét, majd a tejszín második harmadát rákenjük, és a harmadik lappal befedjük, hidegre tesszük. A maradék egyharmad tejszínhabot nyomózsákba téve díszítjük a tortát, csillagcsővel rózsaformákat nyomunk körben a szélére, majd megszórjuk reszelt csokoládéval. |
|
|
0 komment
, kategória: receptek |
|
|
|
|
|
2007-10-20 19:26:04, szombat
|
|
|
Hozzávalók:
1 kg burgonya, 12 dkg vaj, 4 tojássárgája, 1 kis reszelt szerecsendió, só.
A burgonyát meghámozva kockákra vágjuk, és sós vízben megfőzzük. Leszűrjük, és néhány percig fedő nélkül a tűzön hagyjuk, hogy a víz teljesen elpárologjon. Ezután áttörjük Hozzákeverjük a lágy vajat, a tojássárgáját és a szerecsendióval fűszerezzük.
Kivajazunk egy sütőlapot és arra egyenletes kis karikákat nyomunk a fűszerezett képlékeny masszából. Előzőleg egy megfelelő méretű (és az egyik sarkán levágott) nejlonzacskóba töltjük a burgonyamasszát. Kb. 180 C fokos sütőben aranysárgára sütjük.
Nagyon jó köret, mert jól is néz ki. Különböző halból, szárnyas, marhahúsból készült mártásos ételek mellé adjuk. |
|
|
0 komment
, kategória: receptek |
|
|
|
|
|
2007-10-20 19:22:11, szombat
|
|
|
Hozzávalók:
fél kg brokkoli, fél kg kemény paradicsom, 20 dkg trappista sajt, 1 pohár tejföl, 1 egész tojás, 5 dkg zsemlemorzsa, 1 evőkanál só, késhegynyi curry, 1 kávéskanál vaj, ételízesítő.
A brokkolit sós vízben megfőzzük, a paradicsomokat karikára vágjuk, 20 dkg-nyi sajtot pedig egyforma csíkokra vágunk. A tepsit kivajazzuk és ráterítjük a brokkoli felét, ízesítjük. Következik a paradicsomréteg, majd a sajtlapokkal beborítjuk. Ráterítjük a megmaradt brokkolit, ízesítjük és megszórjuk a zsemlemorzsával. A tejfölt elkeverjük a felvert tojással, a curryvel, a sóval, majd ráöntjük a tetejére. A maradék sajtot lereszeljük és rászórjuk. Forró sütőben, kb. 20 percig sütjük.
|
|
|
0 komment
, kategória: receptek |
|
|
|
|
|
1/2 oldal
|
Bejegyzések száma: 13
|
|
|
|
2007. Október
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
177 db bejegyzés |
e év: |
767 db bejegyzés |
Összes: |
7620 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 632
- e Hét: 7410
- e Hónap: 11814
- e Év: 43543
|
|
|