|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 4
|
|
|
|
2013-06-05 23:59:13, szerda
|
|
|
Tanuljunk Japántól!
Olvassátok el ezeket a csodálatos tényeket Japánról!
1. Tudtad, hogy a japán gyerekek tanáraikkal együtt negyed órán keresztül maguk tisztítják az iskoláikat? Ennek köszönhetően a fiatal generáció már vigyáz a tisztaságra és igényli is azt.
2. Tudtad, hogy a kutyatartó japán polgároknak kötelező egy csomagot vinni magukkal, amibe beleteszik a kutya elejtett ürülékét? A higiéniának és buzgóságuknak köszönhetően a tisztaság a japán erkölcs részévé vált.
3. Tudtad, hogy a takarítókat Japánban "egészségmérnöknek" nevezik? Havi 1,3- 2,2 millió Forint között keresnek, illetve írásbeli és szóbeli vizsgán is részt kell venniük?
4. Tudtad, hogy Japánnak egyáltalán nincs természetes erőforrása? Évente több száz földrengésnek van kitéve, mégis a világ 2. legnagyobb gazdasági hatalmává válhatott.
5. Tudtad, hogy Hiroshima mindössze 10 év alatt visszanyerte az atombombázás előtti gazdasági színvonalát?
6. Tudtad, hogy Japánban tilos telefont használni a vonatokon, éttermekben és bármilyen fedett helyiségben?
7. Tudtad, hogy a japán diákok elsőtől hatodik osztályig etikáról és emberi kapcsolatokról tanulnak?
8. Tudtad, hogy a japánok az egyik leggazdagabb nép, mégsem alkalmaznak bejárónőt vagy takarítót? A szülők és a gyermekek felelősek a háztartásért.
9. Tudtad, hogy az első három évfolyamon nincs vizsga az iskolákban? Az oktatásuk célja, hogy a gyerekek személyiségét fejlesszék és magukévá tegyék az alapvető szabályokat, nem pedig az, hogy az elméletet bemagolják, majd visszamondják.
10. Tudtad, hogy egy büfében a japánok csak annyit esznek, amennyi még nem veszik kárba? Nem dobnak ki ételt, és nem pazarolják azt.
11. Tudtad, hogy a vonatok átlagos késése Japánban 7 másodperc ÉVENTE? Nagyra becsülik az emberek idejét és másodpercre pontosak.
12. Tudtad, hogy a gyermekek az iskolában minden étkezés után megmossák a fogaikat? Figyelnek az egészségre már a gyermekévekben is.
13. Tudtad, hogy a tanulók fél óra alatt eszik meg ebédjüket, ezzel is biztosítva a lehető legjobb emésztést? Amikor erről kérdezték az embereket azt válaszolták:
Ezek a tanulók alkotják Japán jövőjét!
|
|
|
0 komment
, kategória: Általános |
|
|
|
|
|
2013-06-05 19:46:49, szerda
|
|
|
Amikor a szomszéd mami azzal dicsekedett, hogy eltette télire a zölddió-befőttet, csak néztem rá? Befőtt zölddióból? Itt a szezonja, kipróbálom.
A mama elmondta a receptet, a kíváncsiság pedig rávitt, hogy elkészítsem első zölddió- befőttemet. Ez néhány éve történt. Mondanom sem kell, hogy azóta nincs megállás. Június elején-közepén fő elfoglaltságom éléskamra-ügyben a ,,diózás".
Két darab ötliteres üvegbe való dió beszerzésével kezdődik a procedúra. A diókat villával szurkálom meg, majd hideg vízzel csordultig töltöm az üvegeket. Két héten keresztül minden nap egyszer kiöntöm a vizet belőlük, majd újratöltöm azokat, s hűvös helyen pihentetem.
A 15. napon a két darab ötliteres üvegben lévő diót nagy lábosba teszem és egy deciliter 10 százalékos ecetet, valamint annyi vizet öntök hozzá, hogy ellepje a gyümölcsöt. Felforralom, majd a levet leöntöm róla. A dióm megpuhul és fekete lesz.
Ezt követően újra annyi vizet öntök hozzá, hogy ellepje, hozzáadok 1 kg cukrot, 1 kis darab fahéj rudat, 8-10 darab szegfűszeget, 1 teáskanál citromsavat és - kevergetve - újra felforralom, majd 24 órán át pihenni hagyom. Másnap és harmadnap (!) forralást megismétlem. Ekkor kiszedem a diót, 720 ml-es üvegekbe rakom, üvegenként ráöntök egy stampedli - bármilyen - rumot, majd a forró lével csordultig töltöm.
Végezetül következik a palackozás. Tartósítószert nem teszek bele: úgy zárom le, hogy két réteg fólia közé késhegynyi nátrium-benzoátot teszek, majd ezt az üveg szájára húzom, s erre tekerem rá a fedelet. Így mehet a száraz dúnsztba.
Ez a befőtt szerintem maga a csoda! Időigényes munka, de amikor mondjuk Márton napján, a sült libacomb mellé fogyasztod, csettintesz: megérte a fáradozás. A zölddió befőtt egyébként sok helyütt a karácsonyi ünnepi menü elhagyhatatlan része.
|
|
|
0 komment
, kategória: receptek |
|
|
|
|
|
2013-06-05 14:55:09, szerda
|
|
|
Hozzávalók:
6 tojás
5 evőkanál xilit/eritrit
2 evőkanál kókuszolaj
2 evőkanál forró víz
10 dkg kókuszreszelék
A krémhez:
1/2 liter frissen facsar narancslé (kb. 8-10 narancsból)
8-10 dkg xilit/eritrit (a narancs savasságától függően)
4 tojás
1 evőkanál étkezési keményítő
15 dkg vaj
2 evőkanál méz
A bevonáshoz és a díszítéshez:
15 dkg étcsokoládé (magas kakaótartalmú, legalább 70 %-os)
2 evőkanál napraforgó olaj
kb. 2 evőkanál kókuszreszelék
kandírozott narancshéj, vagy friss narancsgerezdek
A sütőt előmelegítjük 180 fokra (légkeverésen 160 fok), egy tetszőleges formát kibélelünk sütőpapírral.
A 6 tojást kettéválasztjuk, a fehérjét csipet sóval habbá verjük, a sárgájukat habosra keverjük 5 evőkanál xilittel, 2 evőkanál olajjal és 2 evőkanál forró vízzel. Belekeverünk 10 dkg kókuszreszeléket, majd óvatosan beleforgatjuk a fehérjehabot is. Formába simítjuk és az előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük. Rácsra téve kihűtjük.
A krém elkészítése:
A narancslevet elkeverjük a xilittel és vízgőz felett feloldjuk benne. A 4 tojást kissé elhabarjuk és folyamatos keverés mellett hozzáöntjük a narancslevet, valamint a keményítőt. Az egészet tegyük vissza a vízgőzre, majd kevergetve sűrítsük be. Akkor jó, ha a kanál hátán csíkot lehet húzni és nem folyik össze. Amikor kihűlt a krém keverjük habosra a vajat a mézzel, majd kanalaként adagoljuk hozzá a narancskrémet is. Egy 30 cm-es hosszúkás formát béleljünk ki folpackkal, majd helyezzünk bele egy réteg kockára vágott piskótát, töltsük meg krémmel, a közöket is, majd újabb réteg piskóta következik. Krémmel fejezzük be a rétegezést, ütögessük meg alulról a formát, hogy mindenhol kitöltse a krém a réseket, majd hajtsuk rá a folpackot és tegyük pár órára hideg helyre (akár a mélyhűtőbe is mehet rövid időre). Borítsuk óvatosan tálcára a süteményt, szedjük le róla a folpackot, majd csorgassuk rá az olvasztott csokoládét, melyben elkevertük az olajat is. Hagyjuk kicsit megdermedni, majd díszítsük száraz serpenyőben átpirított kókuszreszelékkel és kandírozott narancshéjjal, vagy friss narancsgerezdekkel. |
|
|
0 komment
, kategória: édes sütik |
|
|
|
|
|
2013-06-05 14:33:00, szerda
|
|
|
Hozzávalók, 10 adag gofrihoz:
16 dkg vaj
40 dkg liszt
14 dkg reszelt sajt - parmezán és trappista vegyesen
1,5 dl tejföl
2 kis tojás
1 púpos teáskanál sütőpor
víz - kb. 2,5 - 3 dl
só
vegeta fűszerkeverék
4 gerezd fokhagyma
A vajat megolvasztottam, robotgéppel összekevertem a tojással, sajttal, tejföllel, fűszerekkel, bele reszeltem a fokhagymát, sóztam, majd ment bele kanalanként a liszt és a sütőpor. Ehhez jött annyi víz, hogy nokedlitészta sűrűségű legyen a tészta. |
|
|
0 komment
, kategória: sós sütik |
|
|
|
|
|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 4
|
|
|
|
2013. Június
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
48 db bejegyzés |
e év: |
776 db bejegyzés |
Összes: |
7620 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 1217
- e Hét: 5445
- e Hónap: 9849
- e Év: 41578
|
|
|