|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 5
|
|
|
|
2014-10-07 20:46:46, kedd
|
|
|
Birsalmasajt
Hozzávalók kb. 2,5 kg-hoz:
2 kg birsalma
1,2-1,5 kg kristálycukor
2 citrom
A díszítéshez:
hámozott mandula
felezett dió
piros vagy zöld cukrozott cseresznye
aszalt vörösáfonya
natúr vágott pisztácia
1. A birsalmát megmossuk, héjával, magházával együtt felaprózzuk, majd annyi vízben, amennyi éppen ellepi, vajpuhára főzzük (30-35 perc). Leszűrjük (a főzővízre most nincs szükségünk, de citrommal, cukorral ízesítve remek itóka), jól lecsepegtetjük, majd áttörjük (A). Megmérjük a gyümölcspépet, aztán súlyával azonos mennyiségű cukorral, valamint 500 g-onként 1/2 citrom átszűrt levével összekeverjük (B), és folyamatosan keverve sűrűre főzzük. Jégkockákkal lehűtött vízfürdőbe állítjuk, többször megkeverve langyosra hűtjük.
2. Hideg vízzel kiöblítünk tetszés szerint kisebb őzgerinc-, puding- vagy egyéb rajzos süteményformát, illetve kompótostálkát. Némelyik aljára (csillag- vagy virágszerűen) néhány mandula- és/vagy diószemet csinosítunk, beleszedjük a masszát (C), elsimítjuk és 1-2 napig fedetlenül pihentetjük-szikkasztjuk.
3. Kiborítjuk a formából a birssajtot, (tüllernyővel letakarva) 4-7 napig ismét száradni nagyjuk, majd kilyukasztott oldalú-fedelű papírdobozokba tesszük, és hűvös helyen, de nem a hűtőszekrényben tároljuk.
4. Tálaláskor cukrozott cseresznyével, felezett dióval, aszalt áfonyával, pisztácával díszthetjük. Csak úgy magában, csemegeként fogyasztjuk, vagy az aszalt gyümölcsökkel azonos módon, sütemények készítéséhez felhasználhatjuk. Folpackba csomagolva ajándéknak is pompás lehet (nincs olyan messze a Karácsony...)! |
|
|
0 komment
, kategória: receptek |
|
|
|
|
|
2014-10-07 20:41:56, kedd
|
|
|
A birsalma 7 jótékony hatása
A mindenki által ismert mondás, miszerint napi egy alma az orvost távol tartja, a birs esetén is megállja a helyét. Az ősz illatos gyümölcse sikeresen veszi fel a harcot a megfázás, a hólyaghurut, a colitis és a depresszió ellen is.
A görög mitológia szerint Aphrodité, illetve Vénusz egy aranyalmát - arany birsalmát - kapott Paristól, mert a trójai királyfi őt tartotta a legszebbnek. Ezért már az ókorban a szerelem és a boldogság gyümölcsévé vált. Lássuk, miért érdemes beiktatni a birsalmát az étrendünkbe:
1. Erősíti az immunrendszert és jótékony hatással van a vérszegénységre, mivel számos vitamint. pektint és a tanint tartalmaz. Gazdag A-, B1-, B2-, B6- C-, E- és P-vitaminban, valamint ásványi anyagokban (vas, kalcium, kálium, foszfor, magnézium). Almasavat és csersavat is tartalmaz. A gyümölcsök közül a birsnek a legmagasabb a pektin tartalma. A pektin az emberi szervezet számára igen fontos, értékes rost. Szintén egyedülálló a P-vitamin (citrintartartom) tartalma, ami megelőzheti, vagy segítheti a skorbut, illetve a vérzékenység gyógyulását és a koleszterinszintet is szabályozza.
2. Étvágygerjesztő hatású: naponta egy fél birsalma elfogyasztása mézzel a lábadozási időszakban kiválóan meghozza az étvágyat.
3. Felveszi a harcot a hepatobiliáris betegségekkel: ide tartoznak az akut hepatitisz, krónikus. (ALP) hepatitisz, biliáris cirózis, rosszindulatú folyamat a máj érintettségével, stb. Mossunk meg 2-3 birset, vágjuk apró darabokra és napi három alkalommal együnk belőle. Ha a betegséget hányás kíséri készítsünk két birsből pürét, és azt fogyasszuk.
4. Csillapítja a vastagbélgyulladás tüneteit: ez alkalommal a birs magjait hasznosíthatjuk. Vegyünk 20 gramm magot és alacsony tűzön főzzük 2 deciliter vízben. Miután elpárolgott a folyadék fele, vegyük le a tűzről, hagyjuk kihűlni, szűrjük le, és két adagban igyuk meg.
5. Köptető hatású, kezeli a bronchitist és a kezdeti fázisban lévő tuberkulózis tüneteit is enyhíti: főzzünk meg 3 deciliter vízben 100 gramm birsmagot az előbb ismertetett módszer szerint. A főzetből napi 3-4 alkalommal fogyasszunk el 2 teáskanállal. Köhögés vagy angina esetén egy birset reszeljünk meg, majd 2 deciliter forró vízben hagyjuk egy órán át. Ezután igyuk meg az infúziót vagy gargarizáljunk vele.
6. Kezeli a hólyaghurutot: fogyasszunk naponta 50-100 milliliter birslevet, ami vízhajtó és fertőtlenítő-hatású.
7. Antidepresszáns hatású: a jó kedélyünk megőrzése érdekében minden étkezés után együnk egy kanál birslekvárt. Éjszakára pedig az éjjeliszekrényre tegyünk 1-2 érett birset. Éteri összetevői nyugtatóan hatnak.
|
|
|
0 komment
, kategória: egészség |
|
|
|
|
|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 5
|
|
|
|
2014. Október
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
38 db bejegyzés |
e év: |
909 db bejegyzés |
Összes: |
7620 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 377
- e Hét: 472
- e Hónap: 1684
- e Év: 29907
|
|
|