2014-10-31 11:46:12, péntek
|
|
|
Gesztenyével és gombával töltött sült paprika zellerraguval
Hozzávalók 4 személyre:
1-1 db nagy kápia (zöldpaprika) kaliforniai paprika (4 nagy kápiához volt elég ez a töltelék mennyiség)
1 fej vöröshagyma
1 +1/2 marék főtt gesztenye
8 db közepes csiperkegomba és 2-3 db fűszeres ízű vad gomba (itt szárított shiitake) vagy lehet vargánya, rókagomba, keserű gomba
1 marék vadrizs
2 marék quinoa
2-3 evőkanál chia mag (elhagyható)
1 hegyes erős zöldpaprika
1 marék félbevágott zöld olajbogyó
1 gerezd fokhagyma
2 evőkanál durvára vágott friss rozmaring levél vagy 1 teáskanál szárított rozmaring
1-1 teáskanál kakukkfű és oregánó, néhány szem tarkabors frissen őrölve, leheletnyi szerecsendió
2-3 kis darab keserűfű gyökér szelet őrölt pora (poligonum multiflorum) - ez el is hagyható
2 evőkanál extraszűz olívaolaj
1 evőkanál szezámolaj (kesernyés ízéért használtam)
házi zsír vagy kókuszolaj a sütéshez, 1 dl víz vagy zöldség-alaplé (itt kacsahúsból készült, fűszeres erőlevest használtam)
himalája só ízlés szerint
Elkészítése:
A vadrizst és a quinoát külön lábosban odateszem főni annyi vízben, amennyi ellepi. Kb. 15-25 perc alatt mindkettő megfő.
A 3 db shiitake gombát együtt főztem a vadrizzsel kb. 10 percig, így megspórolván az áztatást, ami 1-2 órát felvesz. Erre most nem volt időm.
Ez idő alatt apróra vágom a hagymát, fokhagymát, vékonyan felkarikázom az erőspaprikát, kissé darabosabbra vágom a gombát, és félbevágom az olajbogyókat. Megmosom a kápiákat, hosszában kettévágom, rajta hagyva a csumát és szárat is. Magoktól és erezettől megtisztítom, félreteszem. A sütőt begyújtom, és legmagasabb fokozaton előmelegítem.
Az olívaolajon kissé lepirítom a fokhagymát és hagymát. Hozzáadom az erőspaprikát, a gombát és az olajbogyókat, időközönként megkeverve dinsztelem néhány percig. A rizzsel fövő, behidratálódott shiitake gombát kiveszem, apróra vágom, és a zöldségkeverékkel elegyítem.
Külön serpenyőbe teszek 1 evőkanál szezámolajat és a durvára tördelt gesztenyéket (nem pürésítem). Folytonosan kevergetve 2-3 perc alatt lepirítom, utána hozzáadom a többihez.
A megfőtt quinoát és vadrizst leszűröm, és a nyers chia maggal együtt elvegyítem a gombás eleggyel. Fűszerezem, és 2-4 evőkanál erőlevest vagy zöldséglevet hozzáöntve 4-5 percig kavargatva összepárolom.
Tűzálló tálat kikenem 3-4 evőkanál olvasztott kókuszzsírral.
Megtöltöm a kápiákat a gesztenyés gabona eleggyel.
Szorosan egymás mellé helyezem, hogy ne dőljenek el, és lefödve a sütőbe helyezem.
10 perc sütés után 1/2 dl zöldség alaplevet aláöntök és tovább sütöm, amíg a paprikák megfonnyadnak, de még kissé nyersek, hogy ne essenek szét.
Kb. 20-25 perc alatt készre sül.
Mustáros, angol-zelleres édeskömény raguval tálaltam.
Mustáros, angol zelleres édeskömény ragu
Hozzávalók:
1/2 édeskömény gumó és zöldje
5-6 szár angol zeller (halványító zeller)
1-2 gerezd zúzott fokhagyma
1/2 citrom reszelt héja
csipetnyi gyömbérpor, fehérbors
1/2 csokor petrezselyemzöld
1-2 teáskanál enyhén csípős mustár
1-3 evőkanál bio joghurt vagy rizstejszín (ez esetben kevés frissen facsart citromlé is kell hozzá, ízlés szerint)
3-4 dl zöldségalaplé vagy erőleves (itt kacsából főtt erőleves)
1-2 evőkanál liszt (itt csicseriborsó liszt) a sűrítéshez.
2-3 evőkanál kókuszolaj
Elkészítése:
Az édeskömény gumót hosszában csíkokra vágom, a halványító zellert pedig vékony félhold alakokra.
A zúzott fokhagymát kókuszolajon kissé pirítom, hozzáadom a zöldségeket, kevergetve pirítom 4-5 percig, annyi zöldségalap levet öntök rá, amennyi éppen ellepi, és kb. 10-15 percig lefödve párolom.
A megpárolódott zöldségek felét kiveszem, pürésítem, visszateszem a lábosba, az egészet fűszerezem, belekeverem a mustárt, a reszelt citromhéjat, az apóra vágott zöldpetrezselymet és édeskömény zöldjét (ha nincs, az sem gond), és liszttel megszórva folytonos kavarás mellett besűrítem.
Végül elkeverem benne a joghurtot vagy a rizstejszínt.
Jó étvágyat hozzá! |
|
|
0 komment
, kategória: Candida |
|
|
|