Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
A legjobb téli vitaminbombák: 5 citrusféle, amiből sokat...
  2016-01-12 23:18:12, kedd
 
  A legjobb téli vitaminbombák: 5 citrusféle, amiből sokat kell enned!

Lehet sárga, zöld, kerek, tojásdad... A citrusfélék világa igen változatos. Ráadásul mindegyik tele van vitaminnal, ezért fontos, - különösen télen - hogy minél többet együnk belőlük. Mutatjuk az öt leghatékonyabbat!

Mandarin

Ez a Dél-Kínából származó gyümölcs csak a XIX. században érkezett Európába. A narancsnál kisebb, íze édesebb, héját könnyebb hámozni. Vitamintartalom tekintetében a citrom és a narancs mögött, a harmadik helyet foglalja el. Héjából hideg sajtolással olajat nyernek ki, ami segít az álmatlanság leküzdésében, enyhíti a bél, az epe és a gyomor panaszait. A mandarin tökéletes kiegészítője túrós, sajtkrémes édességeknek és szárnyasból készült salátáknak.






Citrom

A frissítő és savanykás gyümölcs lereszelt héja és frissen facsart leve kitűnő ízesítője salátaönteteknek, mártásoknak, italoknak és desszerteknek. Néhány csepp citromlé megóvja a barnulástól az almát, a zellert, az avokádót és még sok más zöldséget és gyümölcsöt. Magas C-vitamin tartalma miatt jó ellenszere a meghűléses betegségeknek.

Kumkvat

Héjastól, magostól, egészben fogyasztják, íze jellegzetesen citrusos. Húsa savanykás, héja édeskés aromájú. Sokrétűen felhasználható: nyersen magában és gyümölcssalátákban, koktélok díszítésére használják, de dzsem is készíthető belőle, valamint karamellizálva, köretként szintén kiváló. Mártás, chutney, lekvár, zselé és likőr is készül belőle. Héját és húsát cukrozott édességnek is érdemes elkészíteni.






Lime

A citromhoz hasonló gyümölcs, de kisebb, és éretten is zöld marad. Íze enyhén kesernyés és fanyar. Délkelet-Ázsiából, Indiából származik, de ma már a legtöbb trópusi országban termesztik. Mivel sokkal karakteresebb az íze, mint a citromé, leginkább koktélokhoz használják, de egzotikus raguk, curryk savanyítására is használják, de desszertekhez is kiváló.

Narancs

A gyümölcs héja és húsa között található fehér réteget mindig gondosan távolítsuk el, mert jelentősen rontja az ízét. A narancs tökéletesen harmonizál a csirke- és a kacsahússal. Ha két hétnél tovább tároljuk, jelentősen csökken a C-vitamin-tartalma. Kevesen tudják, hogy gazdag antioxidánsokban, ezért rákmegelőző hatású.

DÖMÖTÖR VIOLA

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Grillezett zöldségek sajttal
  2016-01-12 23:12:52, kedd
 
  Grillezett zöldségek sajttal

Hozzávalók 4 személyre:
4-5 db zsenge cukkini
1 db nagy fej hagyma
1-2 db paradicsom
2 db TV-paprika
10-15 dkg trappista vagy edámi sajt
1 mokkáskanál oregánó
1 mokkáskanál bazsalikom

bors
olasz zöldfűszerkeverék (majoránna, oregánó, kakukkfű, szerecsendió, borsikafű, fűszerpaprika, feketebors és rozmaring-őrlemények)

Elkészítés: Megmossuk a friss zöldségeket, majd a cukkinit felkarikázzuk, a többit szeletekre vágjuk. Folyamatos keverés közben olívaolajon pároljuk kb. 10 percig, közben oregánóval, bazsalikommal és a fűszerkeverékkel megszórjuk. Jól megkeverjük, majd fedő alatt még kb. 5-6 percig pároljuk. Aztán jénai sütőtálba tesszük, elegyengetjük, és bőven megszórjuk reszelt sajttal. Grill lángon kb. 10-12 percig sütjük. Majd 10x10-es kockákra vágva még melegen tálaljuk. Jó étvágyat!

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Gombás rakott csirkemell
  2016-01-12 23:09:40, kedd
 
  Gombás rakott csirkemell

Hozzávalók:
40 dkg csirkemell
20 dkg gomba
3 főtt tojás
1 nyers tojás
3 db zsemle
5 dkg margarin
15 dkg reszelt sajt
4 dl tejföl

bors
ételízesítő

Elkészítés: A csirkemellet nagyon vékony csíkokra felszeleteljük, margarinnal kikent jénai tálba helyezzük, hogy az edény alját befedje.

A zsemléket beáztatjuk, kinyomkodjuk, és összekeverjük a felaprított gombával és főtt tojással. Ízlés szerint fűszerezzük, majd összedolgozzuk a nyers tojással. Ezzel a töltelékkel befedjük a húst, 3-4 dl tejfölt teszünk a tetejére.

Közepesen meleg sütőben 40 percet sütjük, majd megszórjuk a reszelt sajttal, ráolvasztjuk.

Rizzsel, savanyúsággal tálaljuk.





Megjegyzés

Fotó: AS

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Gyümölcsleves
  2016-01-12 23:07:12, kedd
 
  Gyümölcsleves

Hozzávalók:
30-35 dkg bármilyen gyümölcs
cukor
1-2 csomag vaníliás pudingpor
2 dl tejszín
fahéj
fél csomag vaníliás cukor

Elkészítés: A megtisztított gyümölcsöket kb. 2 liter vízbe tesszük a fahéjjal. Felforraljuk. A pudingport a tejszínnel kikeverjük csomómentesre, majd folyamatos kevergetés mellett a leveshez öntjük. Ízesítjük ízlés szerint, és pár perc alatt készre főzzük.





Nagy Katalin

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Hétvégére visszatér a hideg
  2016-01-12 16:06:12, kedd
 
  Hétvégére visszatér a hideg





Fokozatos lehűlés veszi kezdetét, hétvégére visszatér a hideg, téli idő, a pénteki nagy havazásra azonban egyre kisebb az esély.

A hét eleji szinte kora tavasziasan enyhe időt követően a hét közepétől napról napra hidegebb levegő áramlik majd fölénk, jelentősebben a hét legvégére esik vissza a hőmérséklet, vasárnap az ország nagy részén várhatóan már

egész nap fagyni fog.

A számítógépes modellek által korábban vázolt mediterrán ciklon előreláthatólag azonban jóval szelídebb formában vonul át hazánk fölött, pár centiméternyi megmaradó hóra inkább csak az Északi-középhegység térségében, illetve egészen északkeleten van esély. Dél felé haladva egyre inkább eső lesz a jellemző csapadékforma, az átmeneti zónában (elsősorban az ország középső, nyugat-kelet irányú sávjában) vegyes halmazállapotra készülhetünk.




Az Időkép saját fejlesztésű WRF-modellje által várt csapadékeloszlás csütörtök késő este (A térképen kék szín jelöli a hóban érkező csapadékot.)

Napközben a csapadékzóna fokozatosan kelet felé tevődik, délután inkább már csak a Tiszántúlon fordulhat elő kisebb havazás, havas eső. A Dunántúlon és a középső tájakon megerősödik az északnyugati szél, a csúcshőmérséklet pedig hazánk nagy részén még fagypont fölött, 0 és +6 fok között alakul, fagyni inkább csak az Északi-középhegység magasabban fekvő részein fog.

Szeles, hideg hétvége





Hétvégén a ciklon hátoldalán erős, főként vasárnap helyenként viharos északias szél kíséretében fagyos, sarkvidéki eredetű légtömegek árasztják el hazánkat, így bár jelentős csapadékra már nem számíthatunk, a hőmérsékletet tekintve mindenképp télies jellege lesz időjárásunknak. Vasárnap reggelre elsősorban a derült, szélcsendes, hófödte északi megyékben süllyedhet -10 fok alá a hőmérséklet, és ekkor az ország nagy részén már napközben is fagypont alatti csúcshőmérsékletet mérhetünk.

Írta: Cséki Gergő

Forrás: https://www.idokep.hu

Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2015.12 2016. Január 2016.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 284 db bejegyzés
e év: 2929 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 575
  • e Hét: 977
  • e Hónap: 6559
  • e Év: 123212
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.