Belépés
wob.blog.xfree.hu
" Egy ember értékét saját maga adja, és nem az amije van " ... weisz tomy
1949.09.16
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
Világunk
  2019-09-24 18:46:19, kedd
 
  Olyan világban élünk, amelyben-ahogy mondani szokták-egyre tökéletesebbek az eszközök, de egyre homályosabbak a célok. Egészen egyszerű kérdésekkel nem vagyunk sokszor tisztában : hogy mi végre vagyunk e világon ? Mi az életem célja ? Mi az értelme ? Van-e egyáltalán célja, van-e egyáltalán értelme ?
Olyan világban élünk, amelyben sokszor nem találjuk, mihez igazodjunk. Bálványimádó világban élünk, amelyben mintha a legfőbb jó a fejlődés volna. S a fejlődést leszűkitjük a technikai fejlődésre, és az anyagi javak fölhalmozására.
Megfeledkazünk arról, hogy ránk van bizva ez a föld : nem mi vagyunk a teremtői, de mi vagyunk a felelősei, akik vagy törődünk vele, vagy elpusztitjuk. A boldogság és a boldogulás nem ugyanaz !
Szeretnénk mindannyian békében élni. A béke azonban önmagától nem keletkezik, nekünk magunknak kell rendet tartanunk önmagunkban és a környező világunkban. Amikor úgy rendezzük be a világot, hogy mások elszegényedése lesz a következmény annak, hogy az emberiség egy szűk rétege meggazdagodik, biztos, hogy nem jó uton járunk.
Vajon számunkra érték-e az élet ? Vagy csak addig van értéke az emberi életnek, amig hasznot hajt, ami jövedelmet, profitot termel ? Értéknek tekintjük e az öregek életét ? Vajon értéknek tartjuk e a családot ? a házassági hűséget, értéknek tartjuk e a gyermekeinket ? Amikor a gyermek sokak számára az érvényesülésnek az akadálya, nem pedig a jövő reménye, akkor nagyon messze járunk azoktól az alapoktól, amelyre Szent István épiteni akart.
Mi az, amit mi, mai keresztények az utánunk következő nemzedéknek tovább akarunk adni ? Gondolunk e a felelősségünkre, hogy igenis értékeket kell továbbadnunk, egy élhető világot, nem pedig egy lepusztult és elembertelenedett környezetet és társadalmi berendezést, amely az önzés, az individializmus, a személyiség jogainak túlértékelése következtében megfeledkezik a másokért vállalt szolidaritásról ?
Sorolhatnék hosszan statisztikai adatokat, amelyek azt bizonyitják, hogy Európa hűtlen lett a keresztény örökséghez. Nemet kell mondanunk a pénz istenitésére.
Madách Imre " Az ember tragédiájá"-ban fölteszi a kérdést, amit nekünk ma is föl kell tennünk : " E szűk határú lét-e mindenem ? "
Továbbá Márton Áron gondolataival fejezném be:
"Vallom és hirdetem, hogy vannak olyan igazságok, amelyeknek alapján minden igaz embernek találkozniok kell. Ahogy Erdély földjén a hegyek völgyekkel, a mezők erdőkkel, hófedte bércek a siksággal váltakoznak, éppen úgy váltakoznak a népek Erdély földjén, ahol három nyelven beszélnek és hat-hétféle szertartás szerint imádják Istent, de van a Krisztusi evangéliumnak ereje, amely hozzásegit ahhoz, hogy különféle ellentétek összhangba olvadjanak fel, és a testvéri együttmüködés útját egyengessék. " Kelt: 1939.február 12. Ezek a mondatok egyetemes érvényűek, az egész emberiségre, Európára.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
2019.08 2019. Szeptember 2019.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 8 db bejegyzés
e év: 136 db bejegyzés
Összes: 803 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 311
  • e Hét: 1210
  • e Hónap: 2124
  • e Év: 12883
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.