Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 18 
„A szegények kenyerét pazaroljuk el”
  2019-10-17 23:13:13, csütörtök
 
  Ferenc pápa üzenete az élelmezési világnapon
...... .........


Ferenc pápa október 16-án, az élelmezési világnapon üzenetet intézett Csü Tung-jühöz (Qu Dongyu), az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO főigazgatójához. A Szentatya hangsúlyozza: vissza kell térnünk egy egyszerűbb életmódhoz, egészséges kapcsolatot fenntartva saját magunkkal, testvéreinkkel és a természettel.
Kegyetlen és igazságtalan, hogy manapság, amikor minden ember számára lenne elegendő élelem, mégsem jut hozzá mindenki. A világ egyes részein kidobják az ételt, túlzott mértékben fogyasztják, vagy más, nem élelmezési célokra használják fel. Az idei világnap témájának megfelelően a cél a Zéró Éhínség megvalósítása, vagyis az, hogy mindenki egészséges táplálékhoz juthasson.
Az élelmezési világnap minden évben annyi testvérünk kiáltását visszhangozza, amennyien továbbra is az éhínségtől és a rosszul tápláltságtól szenvednek. Az elmúlt évtizedek erőfeszítései ellenére a 2030-ig tartó időszakra vonatkozó fenntartható fejlődési menetrend a világ számos részén valójában továbbra is megvalósításra váró program. Válaszként az emberiségnek erre a kiáltására a FAO idén a következő témát javasolta: ,,Tetteink alakítják a jövőt. Egészséges táplálkozás az éhínségmentes világért". Ez a téma is kiemeli az élelem-táplálkozás egyensúlyában bekövetkezett torzulást.
Látjuk, hogy az élelmiszer megszűnik a megélhetés eszköze lenni, a személyes önpusztítás csatornájává válik. A 820 millió éhezővel szemben a mérleg másik serpenyőjében csaknem 700 millióan vannak a túlsúlyos emberek, akik helytelen étkezési szokások áldozatai. Nemcsak az ,,anyagi javakban bővelkedő népek" (vö. VI. Pál: Populorum progressio, 3) fiai között találjuk őket, hanem az alacsony jövedelmű országokban is, ahol rosszul táplálkoznak, követve a fejlett térségek élelmezési modelljeit. A rosszul tápláltságot illetően a bőséghez kapcsolódó betegségek származhatnak egyrészt a túlzás, másrészt a hiány okozta egyensúlyzavarból. Az első gyakran okoz cukorbetegséget, szív- és érrendszeri betegségeket, valamint a degeneratív betegségek egyéb formáit, míg a második következtében egyre nő az anorexia és a bulimia okozta halálesetek száma.
Szükséges tehát szemléletünk és cselekvési módunk megváltoztatása, és ehhez fontos kiindulási pont a táplálkozás. A teremtett világ gyümölcseinek köszönhetően élünk (vö. Zsolt 65,10-14; 104,27-28), és ezeket a javakat nem lehet pusztán használati és birtoklási tárggyá lefokozni. A táplálkozási zavarokat csak úgy lehet leküzdeni, ha olyan életstílust folytatunk, amelyet a kapott javakért érzett hála inspirál. Keressük a mértékletességet, legyünk önmegtartóztatók, uralkodjunk magunkon és legyünk szolidárisak! Ezek az erények kísérték az emberiség történelmét. Arról van szó, hogy vissza kell térnünk az egyszerűséghez és a józansághoz, és létünk minden pillanatát a másik szükségleteire fordított figyelem lelkületével kell élnünk. Így megszilárdíthatjuk kapcsolatainkat egy olyan testvériségben, amely a közjóra irányul és amely kerüli az individualizmust és az egoizmust. Ezek ugyanis éhínséget és társadalmi egyenlőtlenséget eredményeznek. Olyan életstílust folytassunk, amely lehetővé teszi, hogy egészséges kapcsolatot ápoljunk önmagunkkal, testvéreinkkel és a környezettel, amelyben élünk.
A család szerepe kiemelkedően fontos abban, hogy ilyen életformát tegyünk magunkévá. Ezért a FAO különös figyelmet szentelt a mezőgazdaságból élő családok védelmének és a családban folytatott mezőgazdasági tevékenység támogatásának. A családon belüli, valamint a női és anyai érzékenységnek köszönhetően megtanulhatjuk élvezni a föld gyümölcseit anélkül, hogy visszaélnénk velük, és felfedezzük a legjobb eszközöket egy olyan életmód terjesztéséhez, amely tiszteletben tartja az egyéni és a közös javakat.
Másrészt a nemzetek közötti kölcsönös függés segíthet abban, hogy félretegyük a partikuláris érdekeket és erősítsük a bizalmat és a baráti kapcsolatokat a népek között (vö. Az Egyház társadalmi tanításának kompendiuma, 482). Kívánom, hogy az idei téma segítsen minket abban, hogy ne feledjük azokat, akik kevésbé egészséges módon táplálkoznak. Kegyetlen, igazságtalan és paradox, hogy ma mindenki számára van élelem, és mégsem fér hozzá mindenki; vagy az, hogy vannak a világon olyan régiók, ahol az ételt elpazarolják, kidobják, fogyasztását túlzásba viszik vagy más, nem élelmezési célokra használják fel. Ahhoz, hogy kijussunk ebből a spirálból, olyan gazdasági intézményeket és társadalmi programokat kell előmozdítanunk, amelyek ,,lehetővé teszik, hogy a legszegényebbek rendszeresen hozzáférjenek az alapvető létfenntartási cikkekhez (Laudato si', 109).
Az éhínség és a rosszul tápláltság elleni harc nem fog megszűnni, amíg kizárólag a piac logikája érvényesül és amíg csak a mindenáron való nyereségre törekednek, az ételt puszta kereskedelmi termékké fokozzák le, amely pénzügyi spekulációnak van kitéve, eltorzítva kulturális, szociális és erőteljesen jelképes értékét. Az első aggodalmunk legyen mindig az ember, különösen az az ember, akinek hiányzik a mindennapi élelem és aki nehezen tud családi és társadalmi kapcsolataival foglalkozni (vö. uo., 112-113). Amikor a személy majd megkapja az őt megillető helyet, akkor a humanitárius segítségnyújtási műveletek és fejlesztési programok hatékonyabbak lesznek, és meghozzák a remélt eredményeket. Nem felejthetjük el, hogy amit felhalmozunk és elpazarolunk, az a szegények kenyere.
Ezt a néhány gondolatot szerettem volna megosztani Önnel, Főigazgató úr, az idei élelmezési világnap alkalmából, miközben kérem Istent, hogy áldja meg mindannyiukat és tegye gyümölcsözővé munkájukat, hogy állandóan növekedjen a béke, az egész emberi család hiteles és átfogó haladása szolgálatában.

Vatikán, 2019. október 16. Ferenc pápa

Forrás: Vatikáni Rádió
Fotó: Vatican News
Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Könyv jelent meg Mindszenty bíborosnak a budapesti amerikai
  2019-10-17 22:55:36, csütörtök
 
  Könyv jelent meg Mindszenty bíborosnak a budapesti amerikai nagykövetségen töltött éveiről.
A Külgazdasági és Külügyminisztériumban mutatták be Deák András Miklós - Somorjai Ádám OSB - Zinner Tibor Menedékben - Amerikai diplomaták Mindszenty bíborosról 1957-1970 című könyvét október 16-án. A kötet Mindszenty József bíborosnak a budapesti amerikai nagykövetségen töltött éveit dolgozza fel.
Október 16-án, szerdán konferenciát tartottak a Külgazdasági és Külügyminisztériumban, ennek keretében ismertették a Menedékben - Amerikai diplomaták Mindszenty bíborosról 1957-1970 című könyvet. Az eseményen részt vett Michael August Blume apostoli nuncius is. A megjelenteket Kumin Ferenc helyettes államtitkár köszöntötte.
Mindszenty József bíboros, hercegprímás 1956. november 4-én, amikor a szovjet fegyveres erők felújították támadásukat a magyar nép ellen, menedéket kért a budapesti amerikai követségen. Az Egyesült Államok kormánya sürgős humanitárius alapon menedéket biztosított a bíborosnak, aki egészen 1971. szeptember 28-áig tartózkodott a Szabadság téri épületben.

Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Elhunyt híres emberek  
Esti imádság
  2019-10-17 22:48:34, csütörtök
 
  Két kezemet összetéve,
Leborulok, jó Atyám!
Kegyelmedből szálljon béke,
Csöndes álom csókja rám!
Ringass, ringass hű öledben!
Ott nyugszom legédesebben.

Védj meg Uram áldást hintve
Minden bajtól engemet!
Gondjaidba, kezeidbe
Ajánlom a lelkemet.
Ringass, ringass hű öledben!
Ott nyugszom legédesebben.

Nyisd meg Atyám, trónodiglan
Éj sötétjén az eget,
Hadd lássam meg álmaimban
Ragyogó szent képedet!
Ringass, ringass, hű öledben!
Ott nyugszom legédesebben. Ámen
 
 
0 komment , kategória:  versek  
Diószegi László riportja a szentlélekkel
  2019-10-17 22:18:31, csütörtök
 
  Bibliai előadás.a szentlélekről
...... ........... ......





 
 
0 komment , kategória:  Gazdagrét Szentangyaloktemplom  
Karel Gott Égi születés 2019. október 1.
  2019-10-17 22:01:56, csütörtök
 
  Gyász miséje 2019.10.12 Videó Link

- 80 éves korában meghalt Karel Gott, akit a Kelet Sinatrájaként és Prága aranyhangjaként is gyakran emlegettek. Felesége tájékoztatása szerint az énekest családi körben, álmában érte a halál kedd éjjel.
Gott a betegsége előtt idős kora ellenére is rendszeresen fellépett és turnézott. Egy-egy fellépéséért átlagban 300-500 ezer koronát (3,4 millió és 5,65 millió forint közötti összeget) kért, ezzel az ő gázsija volt a legmagasabb a cseh énekesek között.
Karel Gott a második világháború kitörésének évében született, 1939 júliusában, a nyugat-csehországi Plzeňben (ami 2015-ben Európa kulturális fővárosa volt), majd hatéves korától Prágában élt. Saját bevallása szerint nem volt túl jó tanuló, nem hajtott a jó jegyekért, az órákon sem figyelt, így gyakran kapott intőket, és olykor a szüleit is behívatták az iskolába.
Később villanyszerelőnek tanult, de 19 éves korától már prágai kávéházakban énekelt, közben pedig opera szakot végzett. Később, 1968-ban Ausztriát képviselte az Eurovíziós Dalfesztiválon a Tausend Fenster (Ezernyi ablak) című dallal, Csehszlovákia ugyanis nem vett részt a versenyen. Akkor a tizenharmadik lett, de még ugyanebben az évben előrukkolt a Lady Carnevallal, ami egy életre megalapozta a sikerét.
A sikernek köszönhetően szinte állandóan koncertezett - 1999-ben még New Yorkban is fellépett - , filmekben szerepelt, és közben számos díjat is bezsebelt. 2013-ban például harmincnyolcadjára is első lett a Cseh Csalogány nevű, korábban Arany Csalogánynak nevezett országos szavazáson.
...... ......


Bővebben és több videóval Link
 
 
0 komment , kategória:  Elhunyt híres emberek  
Okos rózsafüzér a Vaticánba.
  2019-10-17 21:50:36, csütörtök
 
  Katolikus ma oldalon Link

.Okos rózsafüzér ........

 
 
0 komment , kategória:  érdekes képek  
Mielőtt gyónni indulsz , Kérd Istent!
  2019-10-17 21:44:08, csütörtök
 
  Katolikus ma oldalon Link  
 
0 komment , kategória:  Biblia - szentírások  
Bekapcsolódni Jézus missziójába!
  2019-10-17 21:29:19, csütörtök
 
  A keresztség erejében Isten népének minden tagja misszionárius tanítvány lett (vö. Mt 28,19). Minden megkeresztelt ember, akármilyen egyházi funkciója vagy hitismeretekben való jártassága legyen is, az evangelizáció aktív alanya. Helytelen volna egy olyan elképzelésre gondolnunk, miszerint szakképzett munkások viszik előre az evangelizációt, miközben a nép többi tagja egyszerűen csak befogadja cselekedeteiket. Az új evangelizációnak magában kell hordoznia minden egyes megkeresztelt újfajta aktív szereplővé válását. (Ferenc pápa: Evangelii Gaudium 120)
Ezt a célt szolgálja, és ehhez szeretne gyakorlati segítséget nyújtani katolikus keresztényeknek az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus 3. előkészítő évében Az evangelizáció iskolája, mintegy A szentségimádás iskolájának folytatásaként.
...... ........... ..............


*
Az új evangelizációnak magában kell hordoznia minden egyes megkeresztelt újfajta aktív szereplővé válását. (Ferenc pápa: Evangelii Gaudium 120)
Ezt a célt szolgálja, és ehhez szeretne gyakorlati segítséget nyújtani katolikus keresztényeknek az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus 3. előkészítő évében Az evangelizáció iskolája, mintegy A szentségimádás iskolájának folytatásaként.
Miért küld misszióba Jézus? Hirdessem az Igét, vagy csak éljek példás életet? Hirdessem az utcákon, tereken is? Hogyan missziózzak, ha nem tudok ,,nagy dolgokat" tenni? Hogyan lehet kitárni a plébániánk kapuit? Hogyan pásztoroljuk az új megtérőket?
,,Menjetek tehát, és tegyetek tanítvánnyá minden népet. Kereszteljétek meg őket az Atya és a Fiú és a Szentlélek nevében, és tanítsátok meg őket arra, hogy megtartsák mindazt, amit parancsoltam nektek! És íme, én veletek vagyok minden nap a világ végéig!" (Mt 28,19-20)
A kurzust azoknak ajánljuk, akik szeretnének bekapcsolódni Jézus missziójába! Link

James Mallon - Egyház-felújítás I Előadás Az evangelizáció iskolája keretében videó Link

- Az evangelizáció iskolája (2019) több videó anyaggal Link
 
 
0 komment , kategória:  Szentségimádás  
Október 16 - A kenyér világnapja van
  2019-10-17 12:55:39, csütörtök
 
  Október 16 - A kenyér világnapját ünnepelték Szekszárdon a pék szakmát tanuló diákok! Engem is meghívtak, hogy áldjam meg az általuk őrölt, dagasztott, sütött foszlós belű kenyeret!! Isten áldását kérem mindazokra, akik a mindennapi kenyerünket asztalunkra teszi!! Tisztelettel, Csaba t.
...... ........... ........... ..........


ÍME A KENYÉRSÜTÉS HAGYOMÁNYOS MENETE:A liszt előkészítése már a sütés előtti este megtörténik: átszitálják, és teknőbe öntik. Ezután jön a kovászolás. A gazdasszonynak mindig van kovásza, nem szívesen ad másnak belőle, mert azzal - néphagyomány szerint - a kenyér hasznát elveszti.A dagasztás az asszonyi munkák egyik legnehezebbike, plusz még éjszaka végzik, mert a kovász éjfélre kel meg.A dagasztás körülbelül két óra hosszáig tart, egészen addig, amíg lyukak nem keletkeznek a tésztában, és könnyen el nem válik az edény oldalától. Akkor összehajtják, és a teknő egyik végébe helyezik. Letakarják, hogy most már az egész tészta együtt keljen meg.Utána hozzákezdenek a kemence fűtéséhez. Mikor már megfelelően meleg, hozzákezdhetnek a megkelt kenyértészta szakításához. Ehhez gyékényből vagy szalmából font kosarakat használnak. Olyan mennyiségű tésztát helyeznek bele, hogy azt kitöltse. A kiszakított tésztát még állni hagyják, majd a sütőlapát segítségével megkezdik bevetését.A nagyméretű kenyerek általában három óra alatt sülnek meg. A kisebb méretű cipószámára rövidebb idő is elegendő. Mikor kiszedik őket, akkor az aljukat egy erre való kicsike seprűvel letisztítják, a felső részüket langyos vízzel lefröcskölik, így szép fényes piros-barna színt nyernek.
Általában egy hétre sütöttek: ,,rendes asszony szombaton süt, hétfőn mos" Ezzel azt érték el, hogy vasárnap mindig friss kenyeret tehettek az ünnepi asztalra. A kenyér megszegése a házigazda feladata, aki katolikus vidékeken az aljára keresztet rajzolt.
...... ........... ........... ............

 
 
0 komment , kategória:  Böjte Csaba atya miséi  
Választási eredmények Újbudán
  2019-10-17 12:44:06, csütörtök
 
  Tisztelt Újbudaiak!
A 2019-es helyi önkormányzati választások eredményeként a XI. kerület polgármestere Dr. László Imre lett. A választási eredmény jogerőre emelkedésének dátuma: 2019. október 17. 16:00. A választások következtében a 17 egyéni választókerületből 16 helyet a Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP-Jobbik koalíció képviselői szereztek meg, egyet pedig a FIDESZ-KDNP jelöltje. A kompenzációs listáról a FIDESZ-KDNP részéről további 6, ezenkívül a Mi Hazánk Mozgalom részéről egy képviselő került a képviselő-testületbe.
Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Választások  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 18 
2019.09 2019. Október 2019.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 371 db bejegyzés
e év: 4631 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 525
  • e Hét: 1604
  • e Hónap: 15042
  • e Év: 217955
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.