|
2007-12-17 04:16:10, hétfő
|
|
|
Kocsonya
Hozzávalók (6 személyre):
2 kg vegyes disznóság
15 dkg vöröshagyma
8 dkg sárgarépa
5 dkg fehérrépa
3 dkg zellergumó
babérlevél
fokhagyma
feketebors (szemes)
darabka fűszerpaprika
só
(ecet, citromlé)
A megtisztított (szükség esetén leperzselt) disznóságokat alaposan mosd meg, s annyi hideg vízben tedd fel főni, amennyi ellepi (max. 3 liter). Ha a víz felforrt, szedd le a tetején képződő habot, majd tedd bele a fűszereket és a zöldségeket. Fedő alatt, lassú tűzön főzd, amíg a hús teljesen meg nem puhul, . (Ha a répákat is bele akarod tenni a kocsonyába, akkor azokat vedd ki, még mielőtt szétfőnének, s ha kihűltek, szeleteld fel.) A megpuhult húsdarabokat csontozd ki, darabold fel, s helyezd el (megfelelően mély) üveg vagy porcelán tálakban (ekkor mehet hozzá a kimentett zöldség is). A levet zsírtalanítsd és tisztítsd meg úgy, ahogy az aszpikot szokás, de zselatint ne használj, ha a dermesztési próba elsőre nem sikerült, inkább főzd tovább a levet. (A dermesztési próbánál egy kiskanálnyi lehűtött levet hideg helyre - de nem mélyhűtőbe - teszünk, s a lé akkor jó, ha ott egy negyed órán belül megkocsonyásodik.) Végül a kocsonya megtisztított és kihűlt (de még nem dermedő) levét öntsd rá a húsdarabokra, s a tálakat tedd hideg helyre (de nem a mélyhűtőbe).
A tálaláskor ecetet vagy citromlevet kínálj hozzá. (Van, ahol őrölt pirospaprikát is szórnak a tejére.)
A kocsonyát a disznó (vagy malac) olyan részeiből főzzük, amelyek jó tartást adnak a lének, így elsősorban fejet, lábat, körmöt, farkat és bőrkét használunk vegyesen. A hús egy kisebb része lehet füstölt is. |
|
|
0 komment
, kategória: receptek |
|
Címkék: megkocsonyásodik, pirospaprikát, fűszerpaprika, zsírtalanítsd, disznóságokat, megtisztított, húsdarabokra, húsdarabokat, megfelelően, dermesztési, zöldségeket, citromlevet, szétfőnének, kiskanálnyi, vöröshagyma, leperzselt, zellergumó, használunk, fűszereket, tálaláskor, mélyhűtőbe, babérlevél, elsősorban, hozzávalók, kocsonyába, feketebors, személyre, részeiből, disznóság, sárgarépa, megpuhult, kocsonyát, kimentett, tisztítsd, fehérrépa, zselatint, tetején képződő, megpuhult húsdarabokat, kimentett zöldség, levet zsírtalanítsd, aszpikot szokás, dermesztési próba, dermesztési próbánál, kiskanálnyi lehűtött, negyed órán, kocsonya megtisztított, tálakat tedd, tálaláskor ecetet, kisebb része,
|
|
|
|
tetején képződő, megpuhult húsdarabokat, kimentett zöldség, levet zsírtalanítsd, aszpikot szokás, dermesztési próba, dermesztési próbánál, kiskanálnyi lehűtött, negyed órán, kocsonya megtisztított, tálakat tedd, tálaláskor ecetet, kisebb része, megkocsonyásodik, pirospaprikát, fűszerpaprika, zsírtalanítsd, disznóságokat, megtisztított, húsdarabokra, húsdarabokat, megfelelően, dermesztési, zöldségeket, citromlevet, szétfőnének, kiskanálnyi, vöröshagyma, leperzselt, zellergumó, használunk, fűszereket, tálaláskor, mélyhűtőbe, babérlevél, elsősorban, hozzávalók, kocsonyába, feketebors, személyre, részeiből, disznóság, sárgarépa, megpuhult, kocsonyát, kimentett, tisztítsd, fehérrépa, zselatint, fokhagyma, szeleteld, sikerült, kihűltek, teljesen, kocsonya, használj, tálakban, porcelán, felforrt, lehűtött, aszpikot, citromlé, darabold, alaposan, próbánál, csontozd, vegyesen, szükség, répákat, zöldség, darabka, teszünk, füstölt, helyezd, szórnak, tálakat, tartást, képződő, dermedő, amennyi, amelyek, tetején, mielőtt, akarod, azokat, főzzük, elsőre, ellepi, vízben, kisebb, szokás, inkább, helyre, esetén, vegyes, kínálj, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | Hét | Ked | Sze | Csü | Pén | Szo | Vas | |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |
29 | 30 | |
| |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
0 db bejegyzés |
e év: |
0 db bejegyzés |
Összes: |
7620 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 1354
- e Hét: 8132
- e Hónap: 12536
- e Év: 44265
|
|
|