Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Konyhai kisokos
  2012-03-31 17:59:50, szombat
 
  Burgonyatészta (krumplitészta)

Konyhai kisokos

Burgonyatészta (krumplitészta)

Hozzávalók:
1 kg krumpli
25 dkg liszt
1 tojás
1 csapott ek zsír,. vagy vaj
kevés só.

Elkészítése: A krumplit héjában megfőzzük, meghámozzuk és azon melegében áttörjük. Ha kihűlt, beledolgozzuk a lisztet, a tojást, a zsíradékot és megsózzuk. A masszát jól összedolgozzuk, hogy egyenletes és ruganyos legyen.

Nudlihoz, szilvásgombóchoz, barackosgombócokhoz, egyéb finomságokhoz, pl. kenyérben, cipóbansütésekhez is használhatjuk. A tojás mennyisége növelhető, a liszt vidékenként változik, sok helyen rozs, zab, kukoricaliszt is megy bele, Ez az alaprecept, de semmi se tiltja a kísérletezgetést. A végeredmény a lényeg.


Nokedli, galuska

Hozzávalók:
50 dkg liszt
3 tojás

kb 3 dl víz

Elkészítése: A hozzávalókat összekevered. Nem kell görcsölni vele, a nokedli tésztája akkor jó, ha kissé csomós. Sós vízbe szaggasd, és ha feljütt, kissé még (pár percig) főzd, hogy a közepe is átfőjön. A víz liszttől, tojástól függő, érzésre kell önteni. Ne folyjon, de ne is álljon össze.

Készíthetjük rétesliszttel felesben, és a víz egy része is helyettesíthető tejjel. Érdemes kipróbálni. A nokedli és a galuska közti külömbség nüansznyi. A nokedli apróbb, egységesebb, és általában szaggatóval készítjük, a galuskát kanállal szaggatjuk, és amolyan "emberes" falatokat kapunk.


Gyúrt tészta készítése házilag

Elkészítése: A gyúródeszkára szitáljuk a lisztet, közepébe kis mélyedést csinálunk, amelybe beleütjük a tojásokat és megsózzuk. Óvatosan összeállítjuk, majd gyúrással alaposan kidolgozzuk úgy, hogy a tészta sima és csomómentes legyen. Ezután cipókat alakítunk ki, tetejüket vékonyan megkenjük zsírral, hogy felülete ne száradhasson ki, és tiszta ruhával letakarva 25-30 percig pihentetjük. A pihentetett tésztákat kinyújtjuk. A sodrófával vékonyított, nyújtott tésztát állandóan forgatjuk, hogy vastagsága egyenletes, formája kör alakú legyen.

Mielőtt a tészta készítéséhez hozzákezdenénk, tudni kell azt az aranyszabályt, hogy az igazi gyúrt tésztába egy cseppnyi vizet sem teszünk, és hogy a tészta minősége elsősorban a jó kidolgozástól függ. A nyújtáshoz mindig csak minimális lisztet használjunk, mert a sok liszt repedezetté teszi a tészta felületét. Ha cérnametéltet csinálunk, feltekerjük a sodrófára, kihúzzuk belőle, és vékonyan felszeleteljük az egészet. Meglisztezzük, tíz ujjunkkal fellazítjuk, hogy a liszt tapadásmentessé tegye, majd kiszárítjuk, vagy azonnal hasznosítjuk. A finommetélt még vékonyabb cérnametélt. Ugyanígy készül a szélesmetélt is, csak szélesebb csíkokra metéljük. Eperlevelet derelyeszaggatóval csinálunk, kiterített állapotában, kockatésztát úgy, mint a szélesmetéltet, csak még szélesebbre vágjuk, végül megmetéljük keresztben. A lebbencstésztához kiszárítjuk, kézzel összetörjük kisebb-nagyobb darabokra, és főzés előtt kissé megpirjuk a lábosban.


Csipetke, csipkedli
Hozzávalók:
15 dkg. liszt (amennyit a tojás felvesz) 1nagyobb tojás
1/2 kk só, de ízlés szerint több-kevesebb
Elkészítése: A hozzávalókat alaposan összegyúrjuk, lisztet dobunk még a tálba jó bőven, és elkezdjük hagyományosan apró darabkákra csipkedni, majd sodrani ujjal.
Van egy gyorsabb módja is. Deszkán nyújtsd ki 2-3 mm vastagra, és pizzaszeletelő görgővel, derelyeszaggatóval, vagy simán késsel csikozd fel ugyanekkorára, alaposan lisztezd be, vissza ne ragadjon, majd kockázd fel. Hintsd meg bőven liszttel újból, és tenyérrel sodord meg. Tizede idő alatt kész, és szebb, egyenletesebb is.
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
Címkék: szilvásgombóchoz, kísérletezgetést, helyettesíthető, tapadásmentessé, burgonyatészta, összedolgozzuk, hozzákezdenénk, szélesmetéltet, pizzaszeletelő, felszeleteljük, összeállítjuk, egyenletesebb, rétesliszttel, hagyományosan, ugyanekkorára, aranyszabályt, beledolgozzuk, használhatjuk, krumplitészta, meglisztezzük, finomságokhoz, kidolgozástól, gyúródeszkára, kukoricaliszt, cérnametéltet, szélesmetélt, hasznosítjuk, hozzávalókat, készíthetjük, kockatésztát, összekevered, készítéséhez, összegyúrjuk, száradhasson, vidékenként, kidolgozzuk, krumplit héjában, tojás mennyisége, liszt vidékenként, hozzávalókat összekevered, nokedli tésztája, galuska közti, nokedli apróbb, galuskát kanállal, gyúródeszkára szitáljuk, tészta sima, pihentetett tésztákat, sodrófával vékonyított, tészta készítéséhez, igazi gyúrt, cseppnyi vizet, tészta minõ,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Csak a fogyatkozás látható  Szép estét  Bounty krémes  Facebookon kaptam  Julian Brass gondolata  Facebookon kaptam  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Fekete István - Akác  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Facebookon kaptam  Ágai Ágnes – Csendélet  Minden harmadik...  Szívem tiéd  Ne kapaszkodj magasabbra,  Próbálj meg ...  Png lepke  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Facebookon kaptam  Ágai Ágnes – Csendélet  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Minden harmadik...  Png kislány  A jó emberek mindig szépek mar...  A másik dolog,  Facebookon kaptam  Esti kép  Zilahy Lajos gondolata  Akarat  Facebookon kaptam  Szép estét  Csak a fogyatkozás látható  Zilahy Lajos gondolata  Jónás Tamás – Végtelen b...  Szép álmokat!  Gonosz démon-álarc  Mindig jusson idő nevetni  Alvó cicák  Alázat  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Adakozás  Adakozás  Az igazi szeretetért rendszeri...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png lepke  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Png nő  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Bertolt Brecht -től idézet  Mai harmónia kártyám  Neked tudnod kell  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Csak a fogyatkozás látható  Png ház  Alvó cicák  Minden harmadik...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png csokor  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Alvó cicák  Az igazi szeretetért rendszeri...  Szép napot kívánok  Albert Einsteinről  Ágai Ágnes – Csendélet  Még csak most kezdődik a nap  Paul David Tripp Április 19  Mai harmónia kártyám  Irgalom és ítélet  Bertolt Brecht -től idézet  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png virág  Irgalom és ítélet  Rátalálsz  Facebookon kaptam Annuska bar...  Szívem tiéd  Albert Einsteinről  Facebookon kaptam  Bertolt Brecht -től idézet  Png fotel  Png telefon  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Alvó cicák  Leonardo da Vinci gondolata  Rátalálsz  Facebookon kaptam  Akarat  Rátalálsz 
Bejegyzés Címkék
krumplit héjában, tojás mennyisége, liszt vidékenként, hozzávalókat összekevered, nokedli tésztája, galuska közti, nokedli apróbb, galuskát kanállal, gyúródeszkára szitáljuk, tészta sima, pihentetett tésztákat, sodrófával vékonyított, tészta készítéséhez, igazi gyúrt, cseppnyi vizet, tészta min&#245, nyújtáshoz mindig, tészta felületét, liszt tapadásmentessé, lebbencstésztához kiszárítjuk, tojás felvesz, hozzávalókat alaposan, gyorsabb módja, szilvásgombóchoz, kísérletezgetést, helyettesíthető, tapadásmentessé, burgonyatészta, összedolgozzuk, hozzákezdenénk, szélesmetéltet, pizzaszeletelő, felszeleteljük, összeállítjuk, egyenletesebb, rétesliszttel, hagyományosan, ugyanekkorára, aranyszabályt, beledolgozzuk, használhatjuk, krumplitészta, meglisztezzük, finomságokhoz, kidolgozástól, gyúródeszkára, kukoricaliszt, cérnametéltet, szélesmetélt, hasznosítjuk, hozzávalókat, készíthetjük, kockatésztát, összekevered, készítéséhez, összegyúrjuk, száradhasson, vidékenként, kidolgozzuk, csomómentes, fellazítjuk, szélesebbre, pihentetett, elkészítése, vékonyított, végeredmény, repedezetté, használjunk, pihentetjük, feltekerjük, cérnametélt, állapotában, egységesebb, meghámozzuk, eperlevelet, kiszárítjuk, szaggatóval, megmetéljük, finommetélt, összetörjük, egyenletes, kipróbálni, keresztben, alaprecept, hozzávalók, vastagsága, nyújtáshoz, kiterített, szaggatjuk, mennyisége, darabkákra, sodrófával, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1096
  • e Hét: 5324
  • e Hónap: 9728
  • e Év: 41457
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.