Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 28 
jó reggelt
  2016-11-30 08:03:17, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  üdvözlések  
idézet
  2016-11-29 12:40:34, kedd
 
  Nem azok a legboldogabb emberek, akiknek mindenből a legjobb jut... Hanem azok, akik a legjobbat tudják kihozni mindabból, amijük van..



 
 
0 komment , kategória:  idézetek  
dekorációk
  2016-11-28 13:43:42, hétfő
 
 





































 
 
0 komment , kategória:  Általános  
műköröm
  2016-11-28 10:27:50, hétfő
 
 





























 
 
0 komment , kategória:  bohókás  
karácsony
  2016-11-27 22:04:37, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  karácsony  
advent első vasárnapja
  2016-11-27 22:00:15, vasárnap
 
 







Az adventi koszorú négy gyertyája az adventi időszak négy vasárnapját jelképezi. A keresztény hagyomány szerint a koszorún három lila és egy rózsaszín gyertya áll, amelyek a következőket szimbolizálják: hit, remény, szeretet, öröm. Advent első, második, és negyedik vasárnapján lila gyertyát, a harmadikon rózsaszínt gyújtunk meg. Elődeink azt tartották, hogy az advent négy hetében mintegy próbatételként négy különböző tulajdonságot kell megerősítenünk magunkban. Ezek a következők: igazságosság(hit), mértékletesség(remény), bátorság(öröm) és bölcsesség(szeretet).
Az adventi koszorú története

Az első adventi koszorút Johann Heinrich Wichern hamburgi evangélikus lelkész, az első gyermekotthon megalapítója készítette el, 1838-ban. Egy fából készült kerékbe az advent minden vasárnapján a vacsoránál egy-egy újabb gyertyát helyezett el, s szentestén a kerék közepére tette az ötödiket. A fa kerék helyett örökzöldből, szalmából, vesszőből készült koszorúk kerültek az asztalokra, és egy kertész ötlete alapján az ajtókra fölakasztható adventi koszorúk is megjelentek.

Egy másik leírás szerint a lelkész 23 gyertyát helyezett el egy felfüggesztett szekérkeréken, mely körül minden nap eggyel többet gyújtott meg karácsonyig. Ez az Adventi naptár alapja.
Advent első hete - Igazságosság - Lila gyertya

A templomi terítő lila, a szertartáson a pap lila miseruhát vagy stólát visel, illetve az adventi koszorún elsőnek meggyulladó gyertya színe is lila. Az első gyertya meggyújtásakor végiggondolhatjuk azokat a próféciákat, amik a Messiás eljövetelét előre meghirdették. Jézus bennünket helyettesítő áldozatát előre hirdették a próféták.

Feladat:

Legyünk őszinték magunkhoz és másokhoz. Törekedjünk arra, hogy érzéseink, gondolataink és cselekedeteink összhangban legyenek.

forrás:https://www.facebook.com/anny.vargane
 
 
0 komment , kategória:  karácsony  
karácsonyi muffin
  2016-11-27 21:56:53, vasárnap
 
 




Hozzávalók 12 darabhoz:
Az alap 12 darabhoz:
25 dkg liszt
20 dkg cukor
2 egész tojás
1/2 csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
10-15 dkg puha vaj
1 dl tej
1 csipet só
1 ek méz
1/2 kk fahéj
1/2 kk mézeskalácsfűszer
kevéske rum

ELKÉSZÍTÉSE:

Az alapanyagokat egy nagy tálba teszünk és összeturmixoljuk, majd a muffinformába öntjük. A formát csak 3/4-ig töltsük meg, különben a sütemény ,,túlcsordul". Ha fém muffinformát használunk, vajazzuk ki, mielőtt beletesszük a masszát. Erre akkor nincs szükség, ha papírkosárkákat vagy szilikon muffinformát használunk a sütéshez.

A muffin 200 fokon, előmelegített sütőben 20 perc alatt elkészül.

Díszítés: Sütés előtt tesszük a tetejére a mazsolát és/vagy a csokoládét, utána meghintjük porcukorral. Ha cukormázzal és színes cukorkákkal díszítjük, csak sütés után tegyük rá.
 
 
0 komment , kategória:  karácsony  
narancslikőr házilag
  2016-11-27 21:55:48, vasárnap
 
 




Hozzávalók
1 liter jó minőségű vodka
40 dkg cukor
5 nagy narancs
1 citrom
víz

ELKÉSZÍTÉSE:

A gyümölcsöket kefével alaposan mossuk meg, hogy eltávolítsuk róluk a vegyszermaradványokat. Zöldséghámozóval pucoljuk meg őket, figyelve arra, hogy a héjakon ne maradjon fehér rész, máskülönben a likőr keserű lehet.

A héjakat tegyük egy nagy, tisztára mosott befőttes üvegbe, öntsük rá a vodkát, fedjük le, és sötét, hűvös helyen hagyjuk állni egy hétig, miközben minden nap rázzuk fel.

Az egy hét elteltével főzzünk a cukorból és 5 dl vízből szirupot: a cukrot öntsük a forró vízhez, és kis lángon forraljuk kb. tíz percig. Ha kihűlt, öntsük a leszűrt likőrhöz, és lezárva ismét tegyük el pihenni, ezúttal két-három hétig, naponta felrázva.

Minél tovább érik, annál finomabb lesz.

TIPPEK:

• A likőrt feldobhatjuk különféle fűszerekkel, például fahéjjal, kardamommal, vaníliával, szegfűszeggel vagy csillagánizzsal. A likőrkészítés első fázisában adjuk őket a gyümölcshéjhoz.

• Az alkoholos héjakat ne dobjuk el, használhatjuk például sütemények, desszertek készítéséhez.

forrás: vital.hu
 
 
0 komment , kategória:  karácsony  
almás sütik
  2016-11-27 21:41:48, vasárnap
 
  Zabpelyhes-almás sütemény
Hozzávalók: 2 közepes alma, 10 dkg zabpehely, 3 dl tej, 4 ek. méz, 1 tojás, fél dl olaj, 20 dkg grahamliszt, 1 cs. sütőpor, ízlés szerint fahéj

A zabpelyhet 20 percre beáztatom 3 dl tejbe. Az almát meghámozom, lereszelem és meghintem a fahéjjal. Hozzákeverem a mézet, az olajat, a tojást és az áztatott zabpelyhet. Ezután rászórom a lisztet és a sütőport, összevegyítem és az egészet egynemű masszává keverem. Papírral bélelt közepes méretű tepsibe teszem és 170 fokon tűpróbáig sütöm. Ha túl gyorsan sülne és még a belseje nyers, érdemes egy darab alufóliával letakarni.
Langyosan tálalom,. Kínálhatunk hozzá bármilyen lekvárt is, de anélkül is nagyon finom!

Illatos-almás kosárkák
Hozzávalók: 1 csomag fagyasztott leveles tészta, 3 közepes alma, 3-4 kanál barna nádcukor, 5-6 kanál darált keksz vagy őrölt zabpehely, mézeskalács fűszerkeverék

Egy 12 lyukú muffinformát előkészítek, vékonyan kikenem olajjal. A tésztát vékonyra nyújtom, 12 darabba vágom. Közben az almát megmosom és héjastól vékony szeletekre vágom, magházát eltávolítom. A tésztát megszórom kicsit darált keksszel vagy őrölt zabpehellyel és beleteszem az almaszeleteket. Megszórom barnacukorral és mézeskalács fűszerrel, 200 fokos sütőbe tolom és várom az illatokat.
Desszertként vagy uzsonnára ajánlom, langyosan a legfinomabb!

Almás-mogyorós aprósütemény
Hozzávalók: 1 közepes alma reszelve, 10 dkg margarin, 10 dkg darált mogyoró, 20 dkg liszt, 1 tk. sütőpor, 10 dkg cukor

A hozzávalókat összekeverem és -gyúrom egy nagy tálban. Két nagy tepsit kibélelek sütőpapírral és a tésztából diónyi gombócokat formázok, amiket elrendezek a tepsin. Kézzel mindegyiket kicsit meglapítom és 180 fokos sütőben sütöm kb. 10-12 percig
Sokáig eltartható fém dobozban, de finom íze és illata miatt gyorsan el szokott fogyni!




 
 
0 komment , kategória:  édes sütik  
reform töltött káposzta
  2016-11-27 21:39:41, vasárnap
 
 




Hozzávalók:
1 kg vágott savanyú káposzta és 8-10 savanyú káposztalevél
1 közepes vöröshagyma
1 mokkáskanálnyi csemege pirospaprika
1 mokkáskanálnyi majoránna
1 mokkáskanál őrölt fekete bors
2 gerezd fokhagyma
3 evőkanál olaj
1 púpozott evőkanál zabpehelyliszt

A töltelékhez:
240 dkg darált sertéshús vagy pulyka felsőcomb
6 evőkanál zabpehely
1 tojás
1-1,5 dl tejszín vagy tejföl
kb. 1 csapott kiskanál só
1 mokkáskanálnyi csemege pirospaprika
1 mokkáskanálnyi majoránna
fél mokkáskanál őrölt fekete bors
1 gerezd zúzott fokhagyma

ELKÉSZÍTÉSE:

A töltelékhez a húst a zabpehellyel, a tojással, a tejszínnel és a fűszerekkel jól összekeverjük. 10-15 percre félretesszük, hogy a pehely egy kissé megdagadjon. A káposztaleveleken végighúzódó erek vastag részét kivágjuk, hogy hajtogatni tudjuk. A leveleket úgy fordítjuk, hogy a vastag ér velünk szemben legyen, mert így lehet könnyebben feltekerni. Mindegyik közepére tölteléket halmozunk. A levél egyik oldalát ráhajtjuk, majd felcsavarjuk, végül a másik oldalát a batyuba gyűrögetjük. Az esetlegesen kimaradó töltelékből gombócokat formálunk.

A savanyú káposztát aszerint, hogy milyen savanyúan szeretjük, kimossuk. A szálakat át is vághatjuk, hogy ne legyenek túl hosszúak. Egy mély lábasban a megtisztított, felaprított hagymával összekeverjük, a pirospaprikával, a majoránnával, a zúzott fokhagymával és a borssal fűszerezzük. A tetején szép sorban elrendezzük a töltelékeket, és annyi vizet (5-6 dl) öntünk rá, amennyi ellepi. Felforraljuk, majd az edényt félig letakarva egyenletes tűzön kb. 50 perc alatt puhára főzzük. Időközben az edényt néhányszor megrázzuk, nehogy a káposzta letapadjon. Keverni nem lehet, mert akkor a töltelék összetörik. Az elfővő levet folyamatosan pótoljuk.

Amíg a káposzta fő, az olajból és a lisztből vékony, zsemleszínű rántást készítünk. A kész töltelékeket a lábasból kivesszük. Az apró káposztát a rántással besűrítjük (fölaprított kaporral is fűszerezhetjük), s néhány percig főzzük, a töltelékeket visszahelyezzük.
 
 
0 komment , kategória:  karácsony  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 28 
2016.10 2016. November 2016.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 1 db bejegyzés
e hónap: 28 db bejegyzés
e év: 422 db bejegyzés
Összes: 7552 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 142
  • e Hét: 1685
  • e Hónap: 3846
  • e Év: 12701
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.