Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
Szűzanya őszi hátérrel
  2019-10-15 21:42:46, kedd
 
  ...... ........... ...........

 
 
0 komment , kategória:  Mai nap, hét képe  
Ferenc pápa: Az Isten előtti önvád szabadít meg a képmutatás
  2019-10-15 21:35:30, kedd
 
  "Ez a magatartás a nagy hazudozótól, az ördögtől ered. Ő a nagy képmutató, a képmutatók pedig az ő örökösei."
Ferenc pápa: Az Isten előtti önvád szabadít meg a képmutatástól
.........


Jézus nem tolerálja, nem viseli el a képmutatást, ezért nevezi a farizeusokat ,,fehérre meszelt síroknak" - emelte ki Ferenc pápa reggeli homíliájában, az október 15-én reggel a Szent Márta-ház kápolnájában bemutatott szentmisén.
A napi evangélium Lukács könyve 11. fejezetéből így hangzik: ,,Egy farizeus meghívta Jézust, hogy étkezzék nála. Ő el is ment, és asztalhoz telepedett. Amikor a farizeus látta, hogy Jézus étkezés előtt nem mosott kezet, megütközött rajta. Az Úr ekkor így szólt hozzá: »Ti, farizeusok, tisztán tartjátok ugyan a pohár és a tál külsejét, de belül tele vagytok rablással és gonoszsággal. Esztelenek! Hát nem az alkotta a belsőt, aki a külsőt is? Adjátok inkább oda a rászorulóknak azt, amitek van, és akkor majd mindjárt tiszták lesztek egészen!«" (Lk 11,37-41).
Van egy magatartás, amit az Úr nem visel el: a képmutatás - hangsúlyozta homíliájában az evangélium e szakaszára építve gondolatait a Szentatya. Kifejtette: Jézust egy ilyen hipokrita hívja meg. Nem barátságból, hanem hogy elítélje őt. A képmutató másnak mutatkozik, mint amilyen valójában; titokban másként gondolkodik, mint ahogy beszél.
Jézus gyakran hívja a farizeusokat ,,képmutatóknak", ,,fehérre meszelt síroknak". Ez nem sértés, ez az igazság! - szögezte le a pápa. - ,,Kívülről tökéletes vagy, sőt állig be vagy gombolva a romlottsággal szemben, de belülről egészen más vagy." Ez a magatartás a nagy hazudozótól, az ördögtől ered. Ő a nagy képmutató, a képmutatók pedig az ő örökösei. A képmutatás az ördög nyelve, gonosz nyelv, mely bejut a szívünkbe, és ott elhinti annak magvait az ördög.
A pápa kifejtette: ,,A képmutató nyelvezet nem mondom, hogy normális, de köznapi, mindennapos. Megjelenni egyféle módon, és másnak lenni valójában. A hatalmi harcban például az irigység és a féltékenység miatt egy adott módon létezel, de belülről ott van a gyilkos méreg, mert a képmutatás öl, mindig. Előbb vagy utóbb gyilkol."
Ki kell gyógyulni ebből a magatartásból! De mi az ellenszere? Hogy az igazságot mondjuk Isten előtt, vagyis megvádoljuk önmagunkat. Vádolni kell magunkat! - emelte ki Ferenc pápa. ,,Ezt és azt csináltam, ezeket gondoltam, de rosszul. Irigykedő vagyok, szét akarom rombolni..." - és ami belül van, kimondjuk az Úr előtt. Ez nem szokványos lelkigyakorlat, de törekedjünk rá! Vádoljuk magunkat a szívünkben, tekintsük magunkat bűnösnek a képmutatásban és a gonoszságban. Az ördög ugyanis gonoszságot hint el, ezért mondjuk az Úrnak: ,,Nézd csak, Uram, milyen vagyok!" Mondjuk alázattal! - buzdított a Szentatya.
Tanuljuk meg önmagunkat vádolni! Talán túl erős ez, de így van. Az a keresztény, aki nem tudja önmagát vádolni, nem jó keresztény, és azt kockáztatja, hogy képmutatásba esik. Emlékezzünk Péterre, amikor így szólt Jézushoz: ,,Távozz tőlem, Uram, mert bűnös ember vagyok!" Tanuljuk meg vádolni saját magunkat! - hangsúlyozta kedd reggeli homíliájában Ferenc pápa.

Forrás: Vatikáni Rádió
Fotó: Vatican News
Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Székely Jánossal és Varga Lászlóval ünnepelték jubileumukat
  2019-10-15 21:27:49, kedd
 
  "Nagyon köszönöm, hogy vagytok! Nagyon örülök, hogy a mi egyházmegyénkben is növekszik a Cursillo, növekszenek a közösségek. Nem lehetek elég hálás a Szentléleknek és nektek, mert ti vagytok az eszközei ennek a növekedésnek! Hálás vagyok értetek, és számítok rátok!"
Székely Jánossal és Varga Lászlóval ünnepelték jubileumukat a kaposvári cursillósok.
...... .........


Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Dr. Székely János püspök  
Szűzanyám - versben
  2019-10-15 21:25:04, kedd
 
  Anyám, te, aki fent vagy az égben,
Vigyázz reánk a sok nehézségben.
Te megtehetsz mindent, mit tőled kérünk,
Magyarok Nagyasszonya, könyörögj értünk!

Te vagy az asszony, kit Isten választott,
Az Ő egyetlen Fia benned fogantatott.
Megszülted Őt, hogy életét adja nékünk,
Magyarok Nagyasszonya, könyörögj értünk!

Vigyázz azokra, kik betegek, félők,
Mert ők is csak Téged szeretők.
Ne hagyd el azokat sem, akik szegények,
Mert a szívükben őriznek, Szűzanyám, Téged.

Legyek az életben szegény, vagy gazdag,
De ígérem, Téged soha el nem hagylak.
Te sem hagytál cserben, bármit is kértem,
Mindig velem voltál, segítettél nékem.

Téged dicsőít a Föld és az Ég,
Téged tisztel minden nemzedék.
Mert Te vagy az Asszony, hazánk reménye
Ezért kér szívből a világ népe,

Soha ne hagyj el minket, légy velünk,
Magyarok Nagyasszonya, könyörögj értünk!Ámen
 
 
0 komment , kategória:  versek  
A templomból való kimozdulás 10 tétele
  2019-10-15 16:42:10, kedd
 
  Jézus belülről kopogtat, hogy engedjük ki.
Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Az emberiség krízisből krízisbe vándorol
  2019-10-15 16:32:33, kedd
 
  Gondjainkra a választ mindig valami "csodától" várjuk! Ez így volt Jézus korában is és ez így van ma is! Mennyi csodát tett Jézus, de az embereknek még több kellett volna! Jézus nagyon világosan beszél! Ninivé lakóinak nem még több segély, támogatás kell, hanem bűnbánat, megtérés! Jónás nem hangzatos elméleteket, adományokat, pályázati lehetőségeket vitt magával, hanem nyíltan hirdeti: minden hatalmatok, gazdagságotok ellenére "Még negyven nap, és elpusztul Ninive!" Jónás próféta könyve 3,4
Jézus által, a példaképül elénk állított niniveiek nem másban keresték a rájuk leselkedő pusztulás okát, hanem alázattal magukba száltak és ahogy a Szentírás megfogalmazza: "Ninive lakói hittek az Istennek. Böjtöt hirdettek, nagyok és kicsik egyaránt zsákruhát öltöttek. Amikor a szózat eljutott Ninive királyához, ő is leszállt trónjáról, levetette palástját, és zsákruhába öltözve hamuba ült. Aztán a király és a főemberek parancsára kihirdették és elrendelték Ninivében: ,,Ember és állat, ökör és juh semmit se egyék, ne legeljen, és vizet se igyék. Öltsön zsákruhát ember és állat, és harsány hangon könyörögjön az Istenhez. Mindenki hagyja el gonosz útjait és a rosszat, amit a keze végbevitt. Ki tudja, hátha irgalmas lesz és újra megbocsát az Isten, lecsillapul izzó haragja, és nem kell elvesznünk!" Jónás próféta könyve 3, 5-9
Döbbenetes, a bűnbánat, az újratervezés megmenti a királyt és az ő világát! Ninive nem gyilkos polgárháborúban, nem külső, politikailag erős szövetségesektől, nem gazdaságélénkítő csomagoktól, hanem önmaga hibáival való alázatos szembenézésből, őszinte bűnbánatból, kiengesztelődésre való készségéből áll talpra, születik újjá! Amikor Isten látta, hogy letérnek a gonosz útjaikról Ninive lakói, irgalmas szeretettel menti meg az ő népét!
A XXI. század emberét sem a még több pénz, de nem is a még több hatalom, szórakozás fogja megmenteni, hanem az önmagával való őszinte szembenézés, élete bölcs újratervezése, egy könnyebb, tisztább, szabadabb életforma! Ha letérünk gonosz útjainkról, a megszólás, a rágalom, az önzés, a kapzsiság, a paráznaság és a többi húsunkba maró bűneinktől, Isten egészen biztos, hogy megmutatja a mindannyiunk számára élhető, békés jövőbe vezető utunkat!
A bűnbánat életünket újratervező erejében bízva, Csaba t. 2019. október 14.
Idézet a bibliából:
Jézus köré sereglett a csodaváró tömeg, de ő így szólt hozzájuk: ,,Ez a nemzedék gonosz nemzedék. Csodajelet követel, de nem kap más jelet, mint Jónás próféta jelét. Ahogy Jónás jel volt a niniveieknek, úgy lesz az Emberfia is jel ennek a nemzedéknek. Az ítéleten majd ezzel a nemzedékkel együtt megjelenik Dél királynője is, és helyeselni fogja elítélésüket, hiszen ő a föld végéről is eljött, hogy hallgathassa Salamon bölcsességét; itt pedig nagyobb valaki van, mint Salamon. Ninive lakói is ott lesznek az ítéleten ezzel a nemzedékkel együtt, és helyeselni fogják a megbüntetését, mert ők Jónás szavára bűnbánatot tartottak; itt pedig nagyobb valaki van, mint Jónás." Lk 11,29-32
 
 
0 komment , kategória:  Böjte Csaba atya miséi  
Leégett a Grenoble-i templom
  2019-10-15 16:28:54, kedd
 
  Szándékos gyújtogatás okozta a tüzet, amelyben leégett a Grenoble-i templom.
dén január 16-ról 17-re virradó éjszaka leégett a francia Alpok lábánál fekvő Grenoble városának Szent Jakab-temploma. Az alaposabb vizsgálat azt bizonyította, hogy szándékos gyújtogatás történt.
Az eset után a hivatalos közlemény rövidzárlat okozta tűzről beszélt. Ezzel szemben bebizonyosodott, hogy szándékos gyújtogatás történt - adta hírül október 10-i közleményében Guy de Kerimel, a Grenoble-vienne-i egyházmegye püspöke.
Január közepén éjjel borult lángba a grenoble-i Szent Jakab-templom, és pár óra alatt az egész épület leégett. Csak a harangtorony és egy kereszt maradt meg a pusztító tűz után.
A templom a környék kedvelt temploma volt, ahová sokan jártak misére és imádkozni. A tűzeset utáni rendőrségi jelentés még rövidzárlat okozta balesetről szólt, de az azt követő alaposabb vizsgálat megállapította, hogy szándékos gyújtogatás történt.
,,A hír még nagyobb szomorúsággal tölt el bennünket - írja a püspök nyilatkozatában. - Lesújtóan hat az Isère környéki katolikus hívekre. Ez a bűntett támadás a lelkiismereti szabadság, a vallásszabadság és a békés együttélés ellen. A plébánia híveit a támogatásomról és imádságomról biztosítom. Ahogy azt már korábban ígértem, a templomot újból felépítjük... A barbár támadás része annak a gyújtogatássorozatnak, mely Grenoble térségében több egyházi intézményt sújtott. Kísértés lenne most engedni a félelemnek. Ellenkezőleg, ezek az események arra indítanak, hogy építsünk fel egy olyan társadalmat, amely tiszteletben tartja a szabadságot és szívén viselő a közjót" - fogalmaz a Grenoble-i püspök.

Forrás: Vatikáni Rádió
Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Katasztrófa  
Meghívó Szüreti bálra
  2019-10-15 16:08:31, kedd
 
  Csaba testvér meghívása az alapítvány végzős diákjainak a 2019- es szüreti bálra Gyergyószárhegyre.

Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Böjte Csaba atya miséi  
Kosztolányi Dezső: Akarsz e játszani?
  2019-10-15 16:04:18, kedd
 
  A játszótársam, mondd, akarsz-e lenni,
akarsz-e mindig, mindig játszani,
akarsz-e együtt a sötétbe menni,
gyerekszívvel fontosnak látszani,
nagy komolyan az asztalfőre ülni,
borból-vízből mértékkel tölteni,
gyöngyöt dobálni, semminek örülni,
sóhajtva rossz ruhákat ölteni?

Akarsz-e játszani mindent, mi élet,
havas telet és hosszú-hosszú őszt,
lehet-e némán teát inni véled
rubin-teát és sárga páragőzt?

Akarsz-e teljes, tiszta szívvel élni,
hallgatni hosszan, néha-néha félni,
hogy a körúton járkál a november,
ez utcaseprő, szegény, beteg ember,
ki fütyürész az ablakunk alatt?

Akarsz játszani kígyót, madarat,
hosszú utazást, vonatot, hajót,
karácsonyt, álmot, mindenféle jót?
Akarsz játszani boldog szeretőt,
színlelni sírást, cifra temetőt?

Akarsz-e élni, élni mindörökkön,
játékban élni, mely valóra vált?
Virágok közt feküdni lenn a földön
s akarsz, akarsz-e játszani halált?

1912
 
 
0 komment , kategória:  versek  
A Jézusról nevezett (Avilai) Szent Teréz szűz és egyháztanít
  2019-10-15 15:35:03, kedd
 
  A Jézusról nevezett (Avilai) Szent Teréz szűz és egyháztanító
...... ......


- Igenaptár oldalon
SZENTLECKE Szent Pál apostolnak a rómaiakhoz írt leveléből
A Szentlélek maga jár közben értünk, szavakba nem foglalható sóhajtásokkal.
Testvéreim!
Az egész teremtett világ mindmáig sóvárogva vágyakozik, hogy a mulandóság szolgai állapotából felszabaduljon. De nemcsak a természet, hanem mi magunk is, akik a Lélek csíráit bensőnkben hordozzuk. Sóhajtozunk mi is, és várjuk a fogadott fiúság megvalósulását, testünk megváltását. Mert megváltásunk még csak reménybeli. De a remény, amelyet már teljesedni látunk, nem is remény többé. Ha tehát reméljük, amit még nem látunk, várjunk állhatatosan!
Gyöngeségünkben pedig segítségünkre siet a Lélek, hisz mi még azt sem tudjuk, hogy hogyan kell helyesen imádkozni. A Lélek azonban maga könyörög bennünk, emberi szóval ki nem fejezhető fohászkodással. Isten pedig, aki szívünket vizsgálja, tudja, hogy mit kíván bennünk a Lélek, mert ő Isten tetszése szerint jár közben a szentekért.
Ez az Isten igéje. Róm 8,22-27

EVANGÉLIUM Szent János könyvéből
Aki bennem marad és én őbenne, az bő termést hoz.
Abban az időben Jézus ezt mondta tanítványainak:
Én vagyok az igazi szőlőtő, Atyám a szőlőműves. Minden szőlővesszőt, amely nem hoz gyümölcsöt bennem, lemetsz rólam, azt pedig, amely gyümölcsöt hoz, megtisztítja, hogy még többet teremjen. Ti már tiszták vagytok a tanítás által, amelyet hirdettem nektek. Maradjatok bennem, akkor én is bennetek maradok. Miként a szőlővessző nem hozhat gyümölcsöt magától, ha nem marad a szőlőtőn, úgy ti sem, ha nem maradtok bennem.
Én vagyok a szőlőtő, ti a szőlővesszők. Aki bennem marad, és én őbenne, az bő termést hoz. Mert nélkülem semmit sem tehettek. Aki nem marad bennem, azt kivetik, mint a szőlővesszőt, és elszárad. Összeszedik, tűzre vetik és elégetik. Ha bennem maradtok, és szavaim is bennetek maradnak, akkor bármit akartok, kérjétek, és megkapjátok. Azáltal dicsőül meg Atyám, hogy bő termést hoztok, és a tanítványaim lesztek.
Ezek az evangélium igéi. Jn 15,1-8

*
- Kárpátalja oldalon Link

- Katolikus Network oldalon Link

- Magyar kurír oldalon Link
Nagy Szent Terézre, kora és minden idők egyik legnagyobb misztikusára, a kármelita rend megújítójára emlékezünk liturgikus emléknapján, október 15-én.
Teréz 1515. március 28-án született Avilában szülei tizenegyedik gyermekeként. Korán kezdett olvasni, tudásvágyát nehezen lehetett kielégíteni. Kedvenc olvasmánya a szentek élete volt. Gyermeki lelkesedéssel előbb vértanú, majd remete szeretett volna lenni. Később, tizennyolc éves koráig mégis nagyvilági életet élt, tudatában volt szépségének és komolyan foglalkoztatta a férjhez menés gondolata.
Sokan szembeszegültek vele, sokan nagy lelkesedéssel csatlakoztak hozzá. Támasza volt többek között Keresztes Szent János, aki mellette állt akkor is, amikor a kármelita rend sarus ága 1575-ben elkeseredett támadást indított ellene.
Képen: Szent Teréz és Keresztes Szent János a Szentháromsággal (17. század)
...... ........... ...........


Teréz kemény, harcos természet volt. Azt mondta: ,,Soha nem fognak meggyőzni valamiről, ha a lelkiismeretemmel ellenkezik, még ha az egész világ vonul is fel ellenem!" Egy másik rend főnökének pedig ezt írta: ,,Már régóta nem esett olyan nehezemre semmi, mint a Kegyelmed sorait olvasni. És soha nem esett olyan jól széttépnem egy levelet..."
Képen: Szent Teréz-ábrázolás 1576-ból
...... ........... ........


,,Semmitől ne félj, semmi meg ne rettentsen. Minden elmúlik. Egyedül Isten marad ugyanaz. A türelem mindent elér. Ha Isten a tiéd, semmid nem hiányzik: Isten egyedül elég!"
1582. október 4-én éjjel halt meg Alba de Tormes kolostorában
Szeretettől izzó élete jelképeként nyughelyén, Alba de Tormesban ma is épen őrzik a szívét.
V. Pál 1614-ben boldoggá avatta. XV. Gergely 1622-ben Loyolai Ignáccal, Xavéri Ferenccel és Néri Fülöppel együtt avatta szentté. VI. Pál 1965 szeptemberében a spanyol írók védőszentjévé nyilvánította, 1970. szeptember 27-én Sienai Szent Katalinnal együtt egyháztanítóvá avatta.
Istenünk, te a Jézusról nevezett Szent Terézt Szentlelked által arra indítottad, hogy életművével a tökéletesség útját tanítsa az Egyházban. Add, hogy mennyei tanítása szüntelenül oktasson minket, és eltöltsön az igazi életszentség utáni vággyal. A mi Urunk, Jézus Krisztus, a te Fiad által, aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön örökké. Ámen.
A Szent Teréz műveit idéző ,,Virágoskertek Link

Forrás
Diós István: A szentek élete
Puskely Mária: A keresztény Európa szellemi gyökerei
Magyar Kurír

- 500 évvel ezelőtt, 1515. március 28-án született Avilai Szent Teréz. Török Csaba teológus írását közöljük a nagy kármelita szent életéről és életművéről. Link

- Avilai Szent Teréz műve és öröksége Link

- Avilai Szent Teréz vándorbotja bejárja a világot Link

 
 
0 komment , kategória:  Női szentek bemutatás  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
2019.09 2019. Október 2019.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 371 db bejegyzés
e év: 4631 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5225
  • e Hét: 28285
  • e Hónap: 61439
  • e Év: 295186
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.