Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/3 oldal   Bejegyzések száma: 20 
Mága Zoltán: Boldog Anyák napját!
  2019-05-05 12:51:32, vasárnap
 
  Facebook oldali videó Link  
 
0 komment , kategória:  Anyák napja  
Húsvét 3. vasárnapja. 05.05
  2019-05-05 12:16:43, vasárnap
 
  Videó Link  
 
0 komment , kategória:  Csiksomlyo szentmisék  
Anyák napja 2019 - Böjte Csaba testvérrel
  2019-05-05 12:08:34, vasárnap
 
  "Színe szárnyú kis madárka csicsereg az ágon,
Tarka szegfű mosolyog a meleg napsugáron.
Virág, madár, s az én szívem őszintén kívánja:
Édes anyát a jó Isten éltesse, megáldja."

Videó Link
Dévai gyerekek műsora

Ami számomra megható volt - hogy minden anyuka kapott a gyerekektől virágot puszival társítva.a templomba.
 
 
0 komment , kategória:  Böjte Csaba atya miséi  
Húsvét 3. vasárnapján Déváról 05.05 Déva
  2019-05-05 12:05:55, vasárnap
 
  Ünnepi szentmise
Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Böjte Csaba atya miséi  
Dér Katalin: A Biblia olvasása
  2019-05-05 08:40:15, vasárnap
 
  A Biblia Isten szava

2019. május 4., szombat | 14:58
A szerző klasszika-filológus, teológus, az irodalomtudományok doktora. A Kairosz Kiadónál immár másodszor megjelent könyvében a bibliai nyelvezet és az azt formáló gondolkodásmód sajátosságairól elmélkedik.
Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Biblia - szentírások  
Radnóti Miklós: Huszonnyolc év
  2019-05-05 08:37:50, vasárnap
 
  Olyan költőtől választottunk ,,anya-verset", akinek 110 évvel ezelőtti születésnapja egyúttal édesanyja halála napja lett. A Radnótira jellemző formai tökéletességben megrázó erővel szólal meg az egész életen át hordozott tragédia. 1909. május 5-én született Radnóti Miklós.

*
Erőszakos, rút kisded voltam én,
ikret szülő anyácska, - gyilkosod!
öcsémet halva szülte-é,
vagy élt öt percet, nem tudom,
de ott a vér és jajgatás között
úgy emeltek föl a fény felé,
akár egy győztes, kis vadállatot,
ki megmutatta már, hogy mennyit ér:
mögötte két halott.

Mögöttem két halott,
előttem a világ,
oly mélyről nőttem én,
mint a haramiák;
oly árván nőttem én
a mélységből ide,
a pendülő, kemény
szabadság tágas és
szeles tetőire.

Milyen mély volt gyerekkorom,
s milyen hűvös.
Hívó szavad helyett kígyó
szisszent felém játékaim
kis útain, ha este lett
s párnáimon vért láttam én
a gyermeket elrémítő,
nagy, hófehér pehely helyett.

Milyen mély volt gyerekkorom,
s milyen magos az ifjúság!
A két halál megérte-é?
kiáltottam a kép felé,
mely ott sütött szobám falán.
Hoszonnyolc éves voltál akkor,
a képen huszonöt talán,
ünnepélyes ifjú nő,
komolykodó, tünődő.

Huszonnyolc éves voltál akkor,
most ugyanannyi lettem én,
huszonnyolc éve, hogy halott vagy,
anyácska, véres szökevény!

Anyácska, véres áldozat,
a férfikorba nőttem én,
erősen tűz a nap, vakít,
lepke kezeddel ints felém,
hogy jól van így, hogy te tudod,
s hogy nem hiába élek én.

1927
 
 
0 komment , kategória:  versek  
Anyák napi versek
  2019-05-05 08:34:07, vasárnap
 
  Anyák napi versek családii Net oldalon Link  
 
0 komment , kategória:  Anyák napja  
Isten éltesse az Édesanyákat.
  2019-05-05 08:31:23, vasárnap
 
  Ha neked Nő, aki Édesanya vagy
Részletek itt olvashatók Link
 
 
0 komment , kategória:  Anyák napja  
Útravaló – 2019. május 5., húsvét 3. vasárnapja
  2019-05-05 08:28:17, vasárnap
 
  A föltámadás utáni események ránk maradt emlékei, melyekről a Szentírás lapjain olvashatunk, arról győzik meg az Istenhez ragaszkodó embert, hogy félelem és bizonytalanság nélkül ráhagyatkozhat Istenre, az ő üdvözítő akaratára.
A húsvét utáni negyven nap során az apostolok meggyőződtek arról, hogy Mesterük, Jézus Krisztus valóban föltámadt a halálból. Amit előre megmondott, az igazolt, megtapasztalt valóságnak bizonyult. A tanítványok az őket reménytelenségbe taszító nagypénteki események után szembesültek azzal, hogy íme, nem képzelődés, nem dublőr csalása, nem is mások meggyőző bizonygatása, hanem a tény, hogy az általuk ismert Emberfia újra velük van. Erről az ígért másvilág rendje szerint élő, föltámadt Krisztussal való találkozásuk győzte meg őket.
A következtetésük nem lehetett más, mint a döntés: érdemes Jézus Krisztus szavára bízni az életüket, és vállalni a küldetésüket. Fáradozniuk kell, hogy Jézus szava szerint boldog lehessen mindenki, aki bár nem látta a Föltámadottat, hozzá csatlakozva mégis örök üdvösségnek nézzen elébe. Nem volt és ma sincs más alapja a Krisztus-követésnek, mint a húsvét, ahogyan ezt már Szent Pál leírta: ,,Ha Krisztus nem támadt föl, hiábavaló a hitünk." Ez minden nemzedékek számára, így számunkra is megnyugtató.
Péter, aki nagycsütörtök estéjén még megtagadta Krisztust, ennek a bizonyosságnak a nyomán tudott, a mai olvasmány szavai szerint, életveszélyes tanúságot tenni a rettegett főtanács előtt. Erre épült Péter főpásztori megbízatásának megismétlése is a Tibériás-tó partján: ,,Legeltesd bárányaimat!" Ma is ez adja Isten népének egységét és a pápa vezetői tekintélyét az Egyházban. Ma is a húsvét teszi hőssé a XXI. század mártírjait.
Ezért a húsvéti időben nem hiányzik a hálaadás imája a krisztusiak ajkáról: ,,Föltámadt Krisztus e napon, hála légyen az Istennek." Mi is merjük mondani a Jelenések könyvéből való szentlecke alapján: ,,Méltó a Bárány (az Isten értünk áldozatul adott Fia), akit megöltek, aki föltámadt, hogy övé legyen a hatalom, a gazdagság, a tisztelet, a dicsőség és az áldás."
Mindez akkor is érvényben marad, ha Jézus tanítványait azóta is szorongatja e világnak minden önző hatalma. Az Egyház továbbra is az örök partok felé haladó hajó, amely hányódik ugyan, de el nem süllyed. Erre a meggyőződésre és kétezer éves tapasztalatra lehet hivatkozni, amikor újra és újra megjelennek e világ bölcsei, azt harsogván: Most aztán biztosan vége lesz a kereszténységnek.
A húsvét fényében született a keresztény emberek hite. De mindig szükséges a kezdetek emlékének tanulmányozása és a két évezred növekvő Egyházának tanúságtétele. Hűségünk jele lehet minden mondott és énekelt alleluja, amíg ennek a múló, de örök életre hívott emberi létnek vándorai vagyunk.
 
 
0 komment , kategória:  Útravaló_Adoremus  
Húsvét 3. vasárnapja 05.05
  2019-05-05 08:26:39, vasárnap
 
  OLVASMÁNY az Apostolok Cselekedeteiből
Az apostolok a Szentlélek által tanúságot tesznek Krisztus mellett.
Azokban a napokban az apostolokat a jeruzsálemi főtanács elé állították:
A főpap kérdőre vonta őket: ,,Szigorúan megparancsoltuk nektek, hogy ne tanítsatok az ő nevében, és lám, egész Jeruzsálem tele van tanításotokkal. Ránk akarjátok hárítani annak az embernek a vérét."
Péter és az apostolok így válaszoltak: ,,Inkább kell engedelmeskedni Istennek, mint az embereknek. Atyáink Istene feltámasztotta Jézust, akit ti keresztfára feszítve megöltetek. Isten jobbja fejedelemmé és Megváltóvá emelte, hogy megtérítse Izraelt, és megbocsássa bűneit. Mi ezeknek a dolgoknak tanúi vagyunk a Szentlélekkel egyetemben, akit az Isten megadott azoknak, akik engedelmeskednek neki."
Erre odahívatták az apostolokat, megvesszőztették őket, aztán rájuk parancsoltak, hogy Jézus nevében ne beszéljenek, azután szabadon engedték őket. Boldogan távoztak a főtanácsból, mert méltók lettek arra, hogy Jézus nevéért gyalázatot szenvedjenek.
Ez az Isten igéje. ApCsel 5,27b-32.40b-41

SZENTLECKE a Jelenések könyvéből
Méltó a Bárány, akit megöltek, hogy övé legyen a hatalom és a dicsőség.
Én, János, amint látomásomban néztem a trónt, az élőlények és a vének körül angyalok seregének hangját hallottam. Számuk tízezerszer tízezerre és ezerszer ezerre rúgott. Harsányan zengték: ,,Méltó a Bárány, akit megöltek, hogy övé legyen a hatalom, a gazdagság, a bölcsesség, az erő, a tisztelet, a dicsőség és az áldás!" Majd hallottam, hogy minden teremtmény a mennyben, a földön, a föld alatt és a tengerben, az egész világmindenséggel egyetemben ezt harsogta: ,,A trónon ülőnek és a Báránynak áldás, tisztelet, dicsőség és hatalom örökkön-örökké!"
A négy élőlény így felelt: ,,Ámen", a vének pedig leborultak és imádták.
Ez az Isten igéje. Jel 5,11-14

EVANGÉLIUM Szent János könyvéből
Jézus fogta a kenyeret, és adott nekik. Ugyanígy halból is..
...... ........


Feltámadása után Jézus egy alkalommal így jelent meg tanítványainak a Tibériás-tó partján:
Együtt voltak Simon Péter és Tamás, melléknevén Didimusz, továbbá a galileai Kávából való Natanael, Zebedeus fiai és még két másik tanítvány. Simon Péter így szólt hozzájuk: ,,Megyek halászni." ,,Mi is veled megyünk" - felelték. Kimentek és bárkába szálltak. De azon az éjszakán nem fogtak semmit.
Amikor megvirradt, Jézus ott állt a parton. A tanítványok azonban nem ismerték fel, hogy Jézus az.
Jézus megszólította őket: ,,Fiaim, nincs valami ennivalótok?" ,,Nincs" - felelték. Erre azt mondta nekik: ,,Vessétek ki a hálót a bárka jobb oldalán, ott majd találtok." Kivetették a hálót, s alig bírták visszahúzni a tömérdek haltól.
Erre az a tanítvány, akit Jézus szeretett, így szólt Péterhez: ,,Az Úr az!" Amint Simon Péter meghallotta, hogy az Úr az, magára öltötte köntösét - mert neki volt vetkőzve -, és beugrott a vízbe.
A többi tanítvány követte a bárkával. A hallal teli hálót is maguk után húzták. Nem voltak messze a parttól, csak mintegy kétszáz könyöknyire.
Amikor partot értek, izzó parazsat láttak, s rajta halat, mellette meg kenyeret. Jézus szólt nekik: ,,Hozzatok a halból, amit most fogtatok." Péter visszament, és partra vonta a hálót, amely tele volt nagy hallal, szám szerint százötvenhárommal, s bár ennyi volt benne, nem szakadt el a háló.
Jézus hívta őket: ,,Gyertek, egyetek!" A tanítványok közül senki sem merte megkérdezni: ,,Ki vagy?" - hiszen tudták, hogy az Úr az. Jézus fogta a kenyeret, és adott nekik, Ugyanígy halból is.
Ez volt a harmadik eset, hogy a halálból való feltámadása után Jézus megjelent nekik.
*
Miután ettek, Jézus megkérdezte Simon Pétertől: ,,Simon, János fia, jobban szeretsz-e engem, mint ezek?" Péter így szólt: ,,Igen, Uram, te tudod, hogy szeretlek."
Erre Jézus azt mondta neki: ,,Legeltesd bárányaimat!" Aztán újra megkérdezte tőle: ,,Simon, János fia, szeretsz te engem?" Ő azt felelte: ,,Igen, Uram, tudod, hogy szeretlek!" Erre azt mondta neki: ,,Legeltesd juhaimat!"
Majd harmadszor is megkérdezte tőle: ,,Simon, János fia, szeretsz engem?" Péter elszomorodott, hogy harmadszor is megkérdezte: ,,Szeretsz engem?", és ezt válaszolta: ,,Uram, te mindent tudsz, azt is tudod, hogy szeretlek!" Jézus pedig ismét ezt mondta: ,,Legeltesd juhaimat!
Bizony, bizony, mondom neked: Amikor még fiatal voltál, felövezted magad, és oda mentél, ahova akartál. De ha majd megöregszel, kiterjeszted karjaidat. Más fog felövezni téged, és oda visz, ahova nem akarod."
Azt jelezte e szavakkal, hogy (Péter) milyen halállal dicsőíti majd meg az Istent. Azután hozzátette: ,,Kövess engem!"
Ezek az evangélium igéi.
Vagy rövidebb forma a *-ig Jn 21,1-14 Jn 21,1-19

Imádság
Urunk, Jézus Krisztus! A te megelőző és mindent felülmúló szeretetednél nincs nagyobb. Azért jöttél el emberi világunkba, azért lettél emberré és éltél a földön, azért tanítottad az embereket, azért vállaltad a szenvedést és a halált, azért támadtál fel a halálból és küldted el pünkösdkor a Szentlelket, hogy megismerjük a mennyei Atya végtelen szeretetét. Éljen bennünk a te szereteted és ezt tartsuk életünkben a legnagyobb ajándéknak. Az élet szeretet nélkül, a szeretet megvallása nélkül értelmetlen. A szeretetben megtalálom életem értelmét. Segíts, hogy naponta cselekedetekkel mutassam ki szeretetemet feléd és embertársaim iránt.

Elmélkedés
Szeretsz-e engem?
A húsvéti időszakban a feltámadt Jézus jelenéseiről olvasunk az evangéliumokban. E jelenések egyrészt megerősítik az apostolokat, hogy az Úr valóban él, feltámadt a halálból, másrészt fokozatosan feltárják küldetésüket, miszerint tanúságot kell tenniük az Úr megváltó haláláról és feltámadásáról. A mai vasárnap evangéliuma, amely a csodálatos halfogást, majd ezt követően Péter vallomását és a neki szóló különleges hatalom adását beszéli el, megfelel a kettős szándéknak.
A történet Péter apostol kezdeményezésével indul, aki ezt mondja társainak: ,,Megyek halászni." Kissé meglepődünk ezen a kezdeményezésen, hiszen három évvel korábban, Jézus nyilvános működésének kezdetén, amikor az Úr meghívta első tanítványait, Péternek a következő ígéretet tette: ,,Ne félj, ezentúl emberhalász leszel!" (Lk 5,10). Talán elfelejtette volna Péter ezt az ígéretet? Eredeti mesterségét mindenesetre nem felejtette el, megvan még a régi bárka, megvan a háló és itt vannak társai is, akikkel korábban együtt halászott. Karja talán kissé elszokott az evezéstől és a háló kivetésétől, de a korábban sokszor gyakorolt mozdulatokat nem felejtette el. Társai hozzá hasonlóan gondolkodnak, követik Pétert, ők is úgy gondolják, hogy az évekig tartó tanítványi élet után most vissza kell térniük ahhoz a munkához, amitől egykor Jézus elszólította őket.
Az egész történetet be lehetne állítani nagyon pozitívan is, miszerint tulajdonképpen nem is akartak visszatérni eredeti mesterségükhöz és munkájukhoz, csupán el akartak kezdeni valami újat és a lelkesedés vezette őket, de ha őszinték vagyunk, akkor nem ez érződik ki a jelenetből, hanem a csalódottság. Nincs szó itt új hivatásuk felismeréséről, hanem inkább elkeseredett embereket látunk, akiknek nagy álma Mesterük halálával szertefoszlott, s most halászni indulnak, mert úgy érzik, máshoz nem értenek. Csalódottságukat fokozza a sikertelen munka, az eredménytelen fáradozás, hiszen egyetlen halat sem tudnak fogni. Ebből a vert helyzetből csak felemelkedni lehet, s jön is a fordulat, mégpedig Jézus megjelenésével, akit azonban csak azt követően ismernek fel, hogy szavára kivetik a hálókat, s a hálók azonnal megtelnek hallal. Ez a jel, ez a csoda segíti őket a felismerésben: aki segített nekik, nem lehet más, mint Jézus, akinek közelében számos hasonló csodát megtapasztaltak. Az evangélista így összegzi az apostolok tapasztalatát: senki sem kérdezte meg, hogy ki tett csodát, mert mindannyian tudták, hogy az Úr az.
A csodálatos halfogás után Jézus háromszor kérdezi meg Pétert, hogy szereti-e őt, s Péter háromszor vallja meg szeretetét az Úr iránt. Jézus nem arra kíváncsi, hogy Péter szereti-e a nyájat, amelynek vezetését rá akarja bízni, hanem hogy szereti-e őt. Egyedül az Úr iránti szeretet lehet az alapja annak, hogy valaki a krisztusi közösség vezetője legyen. Mert a nyájat csak az tudja majd szeretettel szolgálni, aki szeretetből odaadta életét az Úrnak.
Nem csak az Egyház vezetőinek, hanem mindenKkrisztus hívőnek érdemes időről időre megújítani szeretetét Jézus iránt, amely szeretet biztos alapja az Egyháznak és Isten országáért végzett szolgálatunknak.
C. Horváth István Sándor
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
     2/3 oldal   Bejegyzések száma: 20 
2019.04 2019. Május 2019.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 404 db bejegyzés
e év: 4631 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3025
  • e Hét: 26085
  • e Hónap: 59239
  • e Év: 292986
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.