Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
Radnóti Miklós: Majális
  2019-05-01 14:42:40, szerda
 
  A hangra forgó zeng a fű között,
s hördül, liheg, akár egy üldözött,
de üldözők helyett a lányok
kerítik, mint tüzes virágok.

Egy lányka térdre hull, lemezt cserél,
a háta barna, lába még fehér,
a rossz zenén kis lelke fellebeg
s oly szürke, mint ott fönt a fellegek.

Fiúk guggolnak és parázslanak,
az ajkukon ügyetlen szép szavak,
duzzasztja testük sok kicsiny siker
s nyugodtan ölnek, majd ha ölni kell.

Lehetnének talán még emberek,
hisz megvan bennük is, csak szendereg
az emberséghez méltó értelem.
Mondjátok hát, hogy nem reménytelen.

 
 
0 komment , kategória:  versek  
Tasnádi Györgyi Éljen a majális, háborogni fatális!
  2019-05-01 14:36:35, szerda
 
  Ma már semmit nem jelent az éljen Május 1,
munka ünnepébe bújt, rőt-mázos, régi kegy.
Szünnapján fellélegző, gálya-dolgozó
falinaptárán pirult, kis hamis, magyar szó.

Tisztes munka, becsület, megérdemelt juss
ott piheg a föld alatt, de nem a tiéd, kuss!
Kidolgozod beledet, akkor sem marad,
fillérekért kenyereket ma már nem adnak.

Vattacukros ligetben száll a léggömb-show,
jól esne a virsli is, de húsból lenne jó!
Van ám tömeg, alkohol folyik álmokon,
tapsikolva vigyorog a hóhér nagy bakon.

Tanulj birka celebet, dögrovásra jutsz,
közmunkási köröket megabroncsolva futsz.
Ha kikerülsz, vegetálsz holt reményeden,
nincstelenül ünnepelsz a fűben éhesen.

Arcodon a napfény íz olyan jól esik,
elfelejted azt is, hogy az urad vért iszik.
Áldozati báránykát bank mezőre tarts,
ünneplőben agy-mosottan pusztulásba hajts.

Dolgoznak már a fűtők, szép tavaszi nap
életerős virágszirmot nem nyirbálhat fagy.
Tiszta szívekben ragyog éles igazság,
ébredésed ünnepén lesz népi vigasság.
 
 
0 komment , kategória:  versek  
Mester Margit Mária boldoggá avatása
  2019-05-01 14:28:27, szerda
 
  A boldoggáavatási ügy előkészítését 2003-ban engedélyezte Erdő Péter bíboros. 2016-ban az Unum Társaság kinevezte Balog Márta CB nővért posztulátorrá. 2017. június 8-án a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia arról nyilatkozott, hogy támogatja az ügyet. Az eljárás egyházmegyei szakasza 2018. március 12-én kezdődött.
Végéhez közeledik Mester Margit Mária, az Unum Társaság (Unum Sanctissimae Trinitatis, UST) alapítója boldoggá avatási eljárásának egyházmegyei szakasza - közölte Balog Márta posztulátor. Az év eleje óta honlap segítségével ismerkedhetnek meg a rendalapító életével és lelkiségével az érdeklődők.
Mester Margit Mária 1906. december 10-én született a Tolna megyei Tamásiban. A budapesti Sacré Coeur nővérek internátusában tanult, hét évet töltött itt. 18 éves korában fogalmazódott meg először benne a vágy, hogy életét teljesen Krisztusnak adja. Olyan szerzetesközösséget keresett, melyben sajátos lelki ajándéka szerint egészen Istennek, a benne való egység és szeretet szolgálatának szentelheti életét.
1927. október 3-án tisztasági fogadalmat tett, majd 1928 augusztusában Érden belépett a vizitációs apácák rendjébe, ahol Bogner Mária Margit szobatársa lett. A tél folyamán mindketten megbetegedtek. Mester Margit 1929. január 27-én hazatért gyógyulni. Lelkiatyja tanácsára nem tért vissza a rendházba. Másfél évet a Jézus Szíve Népleányai Társaságánál töltött, majd a Magánalkalmazottak Biztosító Intézetében tisztviselőként dolgozott. 1932-35 között a Sophianumban magánúton elvégezte a gimnáziumot, és leérettségizett.
...... ........... ...........


Börtönből való szabadulása után írta: ,,Csak szeretni jöttem vissza a halálból az életbe!" Az öt év börtön után sem lanyhult lelkesedése, és minden hétköznapi áldozatot, találkozást arra használt fel, hogy Isten szeretetének hordozója és továbbadója legyen: ,,Az én utam a szeretet. Nincs időm másra" - vallotta. A börtön után az életprogramja ugyanaz maradt, a szeretet ,,ragályát" akarta terjeszteni, amelynek tünetei: ,,mosoly az arcon, másokat dicsérő szó az ajkon, segítőkészség a kézben".
Mester Margit Mária 1961. június 22-én hunyt el Budapesten. Mivel halála a kommunista diktatúra idején történt, nem lehetett elkezdeni a boldoggá avatási eljáráshoz szükséges anyagok gyűjtését, és szóba se kerülhetett az ügy egyházmegyei hivatalos kivizsgálása. 1990 után újra felmerült a boldoggá avatási eljárás ügye, de a rendszerváltás után a szerzetesrendek újraindulása sok erőt és energiát igényelt, és mivel nem voltak szakképzett posztulátorok sem, az ügy elindítása tovább késlekedett.
Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Női szentek bemutatás  
Ünnepi ebédem - Frankfurti leves
  2019-05-01 14:09:25, szerda
 
  ...... ..............



Ebbe a receptes csészébe tálaltam a kész frankfurti levest


 
 
0 komment , kategória:  saját készítés  
Google a kétkezi munkások előtt.
  2019-05-01 14:00:46, szerda
 
  A munka ünnepe 2019: ezzel tiszteleg ma a Google a kétkezi munkások előtt. Link  
 
0 komment , kategória:  érdekes képek  
A 2019-es munkaszüneti napok tömör listája
  2019-05-01 13:59:10, szerda
 
  A 2019-es munkaszüneti napok tömör listája 2019 évben Link  
 
0 komment , kategória:  Pontos idő  
A munka ünnepe mellett az EU-csatlakozás 15 éves .........
  2019-05-01 13:57:40, szerda
 
  A munka ünnepe mellett az EU-csatlakozás 15 éves évfordulóját
ünnepeljük ma, kevesebb mint egy hónappal az európai parlamenti választások előtt. Az ellenzéki pártok mind tartanak ma rendezvényeket, míg Orbán Viktor Varsóba utazott, de lesz ma Nagy Futam is. Kövesse a nap eseményeit a hvg.hu-val!
HVG oldalon Link
 
 
0 komment , kategória:  Hírek  
Történelmi emlékezés - Május i.re
  2019-05-01 13:53:52, szerda
 
  Nem csak a munka ünnepe miatt emlékezetes május 1. Link  
 
0 komment , kategória:  érdekes képek  
Az élet igéje – 2019. május
  2019-05-01 13:39:42, szerda
 
  2019. május 1., szerda | 13:00
Az egész világon milliók olvassák és igyekeznek tettekre váltani - Chiara Lubich, a Fokoláre mozgalom alapítója kezdeményezése szerint - az adott hónapra kiválasztott bibliai mondatot és a hozzáfűzött magyarázatot, amely széles körben hatással van az egyének és közösségek életére.
.........


,,Békesség nektek! Amint engem küldött az Atya, úgy küldelek én is titeket." (Jn 20,21)
János evangélista, miután elbeszélte Jézus tragikus kereszthalálát, amely megzavarta és félelemmel töltötte el a tanítványait, meglepő hírt közöl: Jézus feltámadt és visszatért övéi közé! Húsvét reggelén ugyanis a Feltámadott felismerhetően megmutatkozott Mária Magdolnának. Ugyanaznap este pedig megjelent a tanítványoknak, akik mély fájdalmukban leverten és csalódottan bezárkóztak házukba.
Jézus a keresésükre indul, mert újra találkozni szeretne velük. Nem számít, hogy megtagadták és elmenekültek a veszély elől, hanem inkább megmutatja nekik a szenvedések nyomát a kereszten meggyötört testén, a sebhelyet a kezén és átszúrt oldalán. Első szavaival békét kíván: igazi ajándék ez, mely a lélek mélyére hatol, és átalakítja az életünket.
A tanítványok ekkor végre felismerik, és újra öröm tölti el őket, mert ők is úgy érzik, begyógyultak sebeik, vigaszt és fényt találnak újra együtt Urukkal és Mesterükkel.
Ezután a Feltámadott nagyon fontos feladatot bíz erre a kis, törékeny csoportra: menjenek ki az utakra, és vigyék a világba az evangélium újdonságát, ahogyan Ő tette. Micsoda bátorság a részéről! Amint az Atya bízott őbenne, Jézus is teljesen megbízik tanítványaiban.
Végül Jézus - fűzi hozzá János evangélista - ,,rájuk lehel", azaz megosztja velük benső erejét, a szívet és elmét megújító Szeretet-Lelkét.
- Jézus átélte az emberi lét teljességét: megtapasztalta a barátság örömét, a megtagadás fájdalmát, a munka fáradalmát és az úton lét fáradtságát; tudja, hogy milyenek vagyunk, ismeri a korlátainkat, a szenvedést és a kudarcot, amelyet nap mint nap megtapasztalunk. És mint a bezárkózott tanítványokat, bennünket is fölkeres egyenként a sötétségünkben, bezártságunkban, és megbízik bennünk.
A feltámadt Jézus azt kéri, hogy járjuk vele együtt a béke és az élet útját, hogy aztán ebben másokat is részesíthessünk. Elküld, hogy tanúságot tegyünk a vele való találkozásunkról, hogy ,,kilépjünk" önmagunkból, törékeny biztonságaink és korlátaink közül, hogy időben és térben folytassuk a küldetését, amelyet az Atyától kapott: adjuk hírül, hogy Isten a Szeretet.
- Chiara Lubich ezt az életigét 2005 májusában így magyarázta: ,,Ma már nem elégségesek a szavak. [...] Az evangélium hirdetése akkor lesz hatékony, ha az élet tanúságtételén alapul, mint az első keresztények esetében, akik elmondhatták: Azt hirdetjük nektek, amit hallottunk, amit saját szemünkkel láttunk... (vö. 1Jn 1,1) Akkor lesz hatékony, ha rólunk is elmondható lesz majd, ami róluk: »Nézd, hogy szeretik egymást, készek az életüket adni egymásért. (Tertullianus, Apologetico, 39,7) Akkor lesz hatékony, ha konkrét módon éljük a szeretetet úgy, hogy adunk: válaszolunk a szükséget szenvedőknek, képesek vagyunk ételt, ruhát vagy otthont adni annak, akinek nincs, barátságot annak, aki magányos vagy reményvesztett, támaszt annak, aki próbatételekkel küzd. Ha így élünk, Jézus vonzerejéről teszünk tanúságot a világban, és másik Krisztussá válva hozzájárulunk ahhoz, hogy műve folytatódjék." (C. Lubich, Az élet igéje 2005. május, Új Város 2005/05.)
- Mi is Jézus keresésére indulhatunk a fájdalomtól és a magánytól szenvedő emberekben. Nagy tisztelettel fölajánlhatjuk, hogy haladjunk együtt az élet útján a béke felé, amelyet Jézustól kapunk. M. Pia is ezt tette a barátaival egy dél-olaszországi kis központban, ahol a menekülteket szolgálják, akiknek arcáról az elszenvedett háborúk és erőszakos tettek fájdalmas történetei olvashatók le.
,,Hogy én mit keresek itt? - tette föl a kérdést M. Pia. - Jézus ad értelmet az életemnek és tudom, hogy őt ismerhetem föl és vele találkozhatom főleg a legsebzettebb testvéreimben. Az egyesületünkön keresztül fölajánlottuk nekik segítségünket az olasz nyelv oktatásában, és a munka- és lakáskeresésben, hogy először az anyagi szükségleteiket elégítsük ki. Megkérdeztük, hogy lelki segítséget is igényelnének-e, és ezt nagy örömmel fogadták az olasz kurzusra járó ortodox asszonyok. Egy másik központba baptista keresztények is érkeztek. A baptista lelkész segítségével megszerveztük, hogy vasárnaponként elkísérjük őket az istentiszteletre, jó néhány kilométernyire. Ebből a konkrét szeretetből megszületett és megerősödött a keresztények között a barátság, amelyet aztán tovább építettünk közös kulturális alkalmakkal, kerekasztal-beszélgetésekkel és koncertekkel is. Fölfedeztük, hogy egyetlen nép vagyunk, mely az egység építésének új útjait keresi a különbözőségben, hogy együtt tehessünk tanúságot Isten Országáról."
/Letizia Magri/

Fotó: Cittanuova.it
Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Biblia - szentírások  
A becenevem Anya, a teljes nevem Anya, Anya, Anya, Anyaaa!
  2019-05-01 13:34:20, szerda
 
  ...... .........


Május 5-én vasárnap köszöntjük az édesanyákat. Az alábbi írással készüljünk együtt anyák napjára.
- Hazaér a férj a munkából, és a konyhába belépve döbbenten megáll. A látvány, ami fogadja, egy káoszkutató számára is komolyabb tanulmány lenne. A földön játékok hevernek szanaszét, a kisebbik lánya éppen a hűtőszekrényt rámolja kifelé. A pulton mindenfelé piszkos edények... Az ikrek éppen az estére szánt csokitortát eszik, kézzel, a földön ülve, a kutya inkább a leborított spagettis tálat választja uzsonnájának. Mindezek közepén ül a felesége, kényelmes otthoniban és kócosan. Kezében kávés pohár. A férfi megpróbál előbbre jutni, de majdnem elcsúszik az egyik elgurult zsírkrétán. A felesége ránéz: Most meg se kérdezed, hogy mit csináltam egész nap? Pedig ma valóban nem csináltam semmit.
Ha a klasszikus háztartásbeli anyaképről van szó, mindig ez a jelenet villan a szemem elé. Léteznek elképzelések, általánosan helyesnek vélt sztereotípiák, de anyának lenni olyan, mint kiszámolni egy matematikai egyenletet. Nem csupán egy megoldási irány létezik. Többféle tapasztalatot igazol az élet. A jövő évi Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust szervező titkárságon dolgozó édesanyák ezekről a különböző tapasztalatokról beszélgettek egy gyermekzsivajjal teli délutánon. Sokszínűségük hamar kirajzolódott, sokgyermekesként, egyedülállóként vagy nagymamaként osztották meg egymással emlékeiket és élményeiket. Beszélgetésük során szóba került a munka és az anyaság kettőse, a születés, a gyermekekkel való kapcsolatok és a hétköznapok hol nehezen, hol könnyen forgó mókuskereke is.

Kedves Olvasó! Csapjuk ki a zsalugátert, és a beszámolóikra néző kis ablakon kitekintve hallgassunk bele a társalgásba.
,,Első gyermekes édesanyaként úgy éreztem magam, mint aki nincs jó helyen. Dolgoztam, és közben óvodában volt a gyermekem. Háromévnyi gyes után nagyon nehezen tudtam megválni tőle, még ha csak a munkaidőm idejére is. A diplomámon friss volt a pecsét, és hívott a szakmám, fontos volt, hogy tapasztalatot szerezzek abban is. Idővel javult a helyzet, és mindkét feladatkörömben örömet találtam. Nagymamaként kevesebb a felelősségem, de a generációk közötti utat mindig próbálom egyengetni. Ismerem a gyerekek kedvenc előadóit, együtteseit, képben vagyok, ki kicsoda és hogyan néz ki. ,,Egyedül nevelem a fiamat, a kapcsolatunk folyton változik. Sokszor összecsapunk. Őt csak a sport érdekli, én meg szívesen tereltem volna a tanulás felé. Egy ilyen alkalommal a fejemhez vágta, hogy rossz anyja vagyok, és nem értem meg őt. Egy idő múlva utánam jött, és azt mondta: »Anyám, azért arra emlékszem, amikor kiskoromban dobáltad velem a kavicsokat a Dunába. Arra is emlékszem, hogy mindenhol könyveket olvastál nekem; az orvosi rendelőben például az Óz a nagy varázslót. És az is te voltál, aki a hátán vitt haza edzés után a jégcsarnokból, mert olyan fáradt voltam, és itthon vízben masszíroztad a lábamat.« Egymásra néztünk, és elnevettük magunkat."
,,Ami emlék azonnal eszembe jut, az az első gyermekem születése. Egyedül voltam a kórházi szobában, az orvosom nem tudott időben megjelenni. A férjeket akkor még nem engedték be, csak a nővér nézett rám néha-néha. Magamra voltam utalva a természettel és a babámmal. Az orvos csak a szülés végére érkezett meg. A mosdatás után a nővér a mellkasomra fektette az újszülött fiamat. Ez akkor ritka dolog volt. Emlékszem, ahogy feküdt rajtam, elernyedve a többórás küzdelemtől, csak a fél szeme volt nyitva, azzal nézett engem."
,,Számomra az anyaság legmeghittebb pillanatait az esti mesék jelentették. A szülői ágyon kucorodtunk össze, és mind a négy gyereknek külön-külön, általa választott mesét olvastam. Az ülhetett az ölembe, aki éppen soron következett. Az évek alatt ez egyfajta rítussá vált, a megnyugvás, az elpihenés idejévé. Így, bár a lányok már maguknak olvasnak, a kisebbek számára a mai napig nem érhet véget a nap összebújós meseolvasás vagy fejből mesélés nélkül."
,,Nálunk a gyerekekkel sokszor tervezést igényel, hogy térben és időben is együtt legyünk mindannyian. Egyikük Szibériában tanul, a másik kispap, a legidősebb nemrég házasodott, és ketten még gimisek. Már az egyetemi éveim alatt is szívesen gondoskodtam a csoporttársaimról. Már akkor is Maminak hívtak. Máig is inkább örömet, mint fáradozást jelent másokra odafigyelnem."
,,A fiam ötévesen egyszer csak elém állt: Egy hétig teljesítettem a kéréseiteket. A következő héten egyet sem fogok. De ezt nem rossz szándékból teszem. Csak ki kell pihennem magam."
Az együtt töltött délután egy családias csoportképpel zárult. Az anyukák és gyerekeik, kollégáik, barátaik álltak össze, hogy egy közös képpel üdvözöljék az édesanyákat.
Egyetlen kérdés maradt csak hátra: Ha az evolúció tényleg működik, hogyhogy még mindig csak két kezük van az édesanyáknak?


Fotó: Amrus Marcsi
Németh Kinga/Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Anyák napja  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
2019.04 2019. Május 2019.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 404 db bejegyzés
e év: 4631 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 11351
  • e Hét: 34411
  • e Hónap: 67565
  • e Év: 301312
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.