|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 7
|
|
|
|
2009-09-04 11:26:04, péntek
|
|
|
EGYSZERŰ LÁNGOS
Hozzávalók: 40 dkg finomliszt, 1 tojássárga, 2 közepes nagyságú főtt burgonya, 1-1,5 dl tej, 3 dkg élesztő, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál cukor, a tetejére fokhagyma, reszelt sajt és tejföl.
Elkészítése: Fél dl langyos tejben szétmorzsoljuk az élesztőt és belekeverjük a cukrot. Beleöntjük egy nagy bögrébe. Langyos helyen addig kelesztjük, amíg az élesztő "felfut" a bögre tetejére. Az áttört, főtt, még langyos burgonyát összedolgozzuk a liszttel, a tojássárgájával, az élesztővel, és annyi meglangyosított tejet adunk még hozzá, hogy közepesen kemény tésztát kapjunk. Jól kidolgozzuk (ez kis konyhai robotgép keverőjével percek alatt lehetséges), és egy cipót formálva belőle, tetejét liszttel meghintjük. Nagy tálba rakjuk, és tiszta konyharuhával letakarjuk. Langyos helyen (de nem a meleg tűzhely szélén) duplájára kelesztjük, majd lisztezett deszkán ujjnyi vastagra kinyújtjuk. Tenyérnyi darabokat szakítva ki belőle, kissé kihúzogatjuk, és 180 fokra forrósított olajban 2-3 perc alatt szép barnáspirosra sütjük. A lángosokat tálcára állítjuk, hogy a felesleges olaj lecsuroghasson róluk. Zúzott fokhagymával, tejföllel bekenve, reszelt sajttal meghintve rögtön kínáljuk. Kissé munkaigényes, de nagyon finom.
|
|
|
0 komment
, kategória: receptek |
|
|
|
|
|
2009-09-04 10:49:02, péntek
|
|
|
Burgonyás lángos másképpen
Hozzávalók: 4 evőkanál burgonyapehely, 1 db egész tojás, 2 dl tej, 10-15 dkg finomliszt, 2 dl tejföl, 1 csapott teáskanál sütőpor, 1 teáskanál reszelt vöröshagyma, 1 csapott teáskanál só, 1 mokkáskanál törött fekete bors, késhegynyi szerecsendió-reszelék.
Elkészítése: A tojást a tejjel habosra verjük. Megfűszerezzük, belekeverjük a burgonyapelyhet, és 10 percig hagyjuk állni. Ez után újból összekeverjük és annyi lisztet adunk hozzá, hogy galuskasűrűségű legyen. Ötpercnyi pihentetés után ismét átkeverjük, majd olajos kézzel féltenyérnyi nagyságú, egy centi vastag darabokra szaggatjuk. Egyenként beletesszük a 180 fokra felhevített olajba, és 2-3 perc alatt szép pirosra megsütjük. A fölösleges olajat lecsöpögtetjük, illetve mindkét oldalát papírtörülközővel leitatjuk. Megsózott tejföllel tesszük az asztalra. Igen olcsó, ám nagyon finom és egyszerű vacsora, vagy pedig nagy társaságnak folyamatosan sütve kitűnő sör- vagy borkorcsolya. Egyszerűen és gyorsan készíthető, nagyon olcsó és kiadós.
|
|
|
0 komment
, kategória: receptek |
|
|
|
|
|
2009-09-04 10:41:28, péntek
|
|
|
Zöldbabsaláta fokhagymás öntettel recept
Hozzávalók:
1 kg zöldbab
4 paradicsom
3 burgonya
1 csokor bazsalikom
A öntethez
1 tojássárgája
4 gerezd fokhagyma
1 kávéskanál mustár
őrölt bors
só
3,5 dl olaj
citromlé
Elkészítés:
A paradicsomokat meghámozzuk, negyedekre vágjuk, és belsejüket kikaparjuk. A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, és felkarikázzuk. Az öntethez a zúzott fokhagymát a tojássárgájával simára keverjük, majd a mustárral és a fűszerekkel ízesítjük. Hozzáadjuk az olajat, először cseppenként, majd vékony sugárban. Végül a citromlével ízesítjük. A zöldbabot sós vízben roppanós puhára főzzük, majd lecsöpögtetjük. Mély tálba tesszük a szósz felét, belerakjuk a zöldbabot, rá a paradicsomokat, majd a burgonyát. A maradék öntetet a zöldségekre locsoljuk. Apróra vágott bazsalikommal megszórjuk. Csak tálaláskor keverjük össze!
Langyosan használjuk a zöldbabot a salátához, így kissé folyóssá teszi a szószt! |
|
|
0 komment
, kategória: receptek |
|
|
|
|
|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 7
|
|
|
|
2009. Szeptember
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
84 db bejegyzés |
e év: |
732 db bejegyzés |
Összes: |
7620 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 535
- e Hét: 4763
- e Hónap: 9167
- e Év: 40896
|
|
|