Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
bohókás
  2013-03-17 19:49:21, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  bohókás  
húsvéti sütik
  2013-03-17 19:02:39, vasárnap
 
 



Két omlós, krémes sütemény Húsvétra

Az alábbi két sütemény nagy erénye - azon kívül, hogy isteni finomak -, hogy előre lehet dolgozni, mivel a tésztának puhulnia kell, sőt mi több, annál ízletesebbek, minél tovább állnak. Éppen ezért időben lássunk neki,így az ünnepekre pont megfelelő állagúak lesznek, és az ízek is jól összeérnek. Hűtőben, dobozban tárolva napokig frissek maradnak.

CITROMOS SZELET

Hozzávalók:

Tésztához:
300 g liszt
1 egész tojás
70 g margarin
1 csomag szalalkáli
3 ek. porcukor
5 evőkanál tej

Krémhez:
5 dl tej
1 cs. vaníliás pudingpor
250 g margarin
200 g porcukor
2 cs. vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja és leve


Elkészítés:

1. A szalakálit elkeverem a lisztben, majd a többi hozzávalóval együtt alaposan összedolgozom a tésztát. Három egyenlő részre osztom, és nagyon vékonyra kinyújtom. A lapokat villával megszurkálom, hogy a tészta ne hólyagosodjon fel, majd sütőpapírral bélelt tepsiben, vagy a tepsi hátoldalán közepes hőmérsékleten kb. 8-10 perc alatt megsütöm.

2. A krémhez elkészítem a pudingot, és félreteszem hűlni. Közben a margarint habosra keverem a porcukorral, és habverővel óvatosan összedolgozom a pudinggal, majd hozzáadom a citrom héját és a levét is. A krémet a lapok közé egyengetem, végül konyharuhával lefedem, és egy kisebb súlyú könyvvel (vagy más nem nehéz tárggyal) lenyomatom. Egy éjszakán át hagyom állni, hogy a krémtől a lapok teljesen átpuhuljanak. Másnap porcukorral meghintve tálalom.

VANILIÁS MÉZES SZELET

Hozzávalók:

Tésztához:
400 g finomliszt
200 g porcukor
50 g vaj
2 tojás
2 evőkanál méz
2 evőkanál kakaópor
1 mokkáskanál szódabikarbóna
1 kk. őrölt fahéj

Krémhez:
3 csomag vaníliás pudingpor
6 dl tej
200 g porcukor
250 g vaj vagy margarin
1 cs. vaníliás cukor
1 kk. őrölt fahéj

Elkészítés:

1. A tésztához gőz felett megolvasztom a vajat, majd hozzákeverem a mézet, a porcukrot, a tojást, a kakaót és a fahéjat is, és addig kevergetem, míg egyneművé nem válik. Végül hozzáadom a szódabikarbónával elkevert lisztet is, és alaposan összegyúrom a tésztát.Folpackba csomagolom, és egy órára a hűtőbe teszem.

2. Amíg hűl, elkészítem a krémet. A pudingporokat 1-2 evőkanál tejjel simára keverem, majd a maradék tejjel sűrűre főzöm. A margarint kikeverem a porcukorral és a vaníliás cukorral, és a fahéjjal együtt a teljesen kihűlt pudinghoz keverem.

3. A tésztát 3 egyenlő részre osztom, és egyenként vékony lapokat nyújtok, villával megszurkálom, hogy ne hólyagosodjon fel sütés közben. Lisztezett, zsírozott tepsi hátulján 170 fokon, kb. 8 - 10 perc alatt készre sütöm (a mézes lapok nagyon gyorsan megsülnek!).

4. A lapokat megtöltöm a krémmel, és egy éjszakát állni hagyom. Másnap megpuhul, és szépen szeletelhető. Porcukorral meghintve tálalom.

Tipp: Porcukor helyett olvasztott csokival is díszíthetjük a tetejét. 10 dkg olvasztott csokoládét gőz fölött vajjal felolvasztunk, és a megtöltött sütemény tetejére simítjuk.



 
 
0 komment , kategória:  húsvét  
húsvéti diós kalácskoszorú
  2013-03-17 18:55:36, vasárnap
 
 



Hozzávalók

Tésztához:
- 50 dkg finomliszt
- 40 dkg élesztő
- 3 dl langyos tej
- 3 ek. cukor
- csipet só
- 1 egész tojás és 1 sárgája
- 2 ek. étolaj

Töltelékhez:
- 10 dkg olvasztott vaj
- 30 dkg darált dió
- 10 dkg cukor
- 1 citrom reszelt héja

Tetejére:
- 1 tojássárgája
- darált dió
- kristálycukor

Elkészítés

1. Kb. 1 dl tejből, a cukorból és az élesztőből néhány perc alatt kovászt készítek. A lisztet tálba szitálom, majd a közepébe készített mélyedésbe ütöm a tojásokat, hozzákeverem a többi hozzávalót végül a kovászt, és lágy tésztát dagasztok. Meleg helyen, letakarva duplájára kelesztem, majd lisztezett deszkán kb. 2-3 mm vastag téglalapot nyújtok belőle.

2. A tésztát megkenem olvasztott vajjal, megszórom a cukros dióval, és a citromhéjjal, és hasonlóan mint a bejglit, óvatosan feltekerem. Áthelyezem egy sütőpapírral bélelt sütőtepsibe, koszorút formázok, és a két végét szépen összeillesztem, majd egy nagyon éles késsel kb. 3 cm-ként bevagdosom (nem vágom át teljesen) a karikát.

3. A sütőlemezen még 10-15 percig tovább kelesztem, lekenem tojássárgájával, meghintem darált dióval és kristálycukorral, majd 170 fokra előmelegített sütőben (légkeverésen) kb. 35 perc alatt aranybarnára sütöm. Mielőtt kiveszem, tűpróbával ellenőrzöm, hogy átsült-e a belseje.
 
 
0 komment , kategória:  húsvét  
méz és fahéj
  2013-03-17 18:29:01, vasárnap
 
 


A méz és a fahéj szinte minden betegségre jó. Itt az a 8 ok amiért érdemes fogyasztani őke

méz és fahéj

Az igazság az, hogy a fahéj és méz már évszázadok óta használatos betegségmegelőzésre, de hatékonysága nagymértékben függ attól, hogy milyen életmóddal, fizikai tevékenységgel és élelmiszerfogyasztással párosul.
Hagyományos Gyógyítás:
A méz és a fahéj előnyei

1. Természetes antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik. A sebre öntve megakadályozza a fertőzést, és elősegíti a gyógyulást. A méz és a fahéj rendszeres fogyasztása, általános egészséges táplálkozással és mérsékelt aktivitási szinttel kombinálva, megelőzi a szívbetegségeket és kitisztítja az eltömődött artériákat.

2. A méz és fahéj langyos vízben való fogyasztása kitisztítja a húgyhólyagot, valamint megszünteti a húgyuti fertőzéseket.

3. Rendszeres fogyasztása csökkentheti, és bizonyos esetekben teljesen gyógyítja az ízületi fájdalmakat.

4. Ez az ital erősíti az immunrendszert is, segít megfázás, vírusos fertőzések esetén.

5. A méz és a fahéj keverékét rákenve a fertőzött, gyulladt ínyre, csökkenti a fájdalmat és az ínyvérzést, valamint lassítja a fertőzés továbbterjedését.

6. Együtt fogyasztva, a méz és a fahéj megkönnyíti az emésztést, segít megakadályozni a felfúvódást, gázosodást.

7. A méz és fahéj együtt fogyasztva rengeteg energiát ad, így az emberek magasabb szellemi éberségi- és fizikai aktivitás szintet érnek el.

8. A méz és a fahéj nagyon hatásos fogyás- elősegítő

A lehető legjobb hatékonyság eléréséhez:
A fahéj és a méz külön-külön is hatékonyak, együttesen aztán maximálisan fellendítően hatnak az egészségre. Azonban a modern világ gyógyszeripartól való függősége ne tévesszen meg senkit, az az állítás, hogy a gyógyszerek képesek gyógyulást elérni függetlenül az életmódtól, nem igaz. Lassan nyílvánvalóvá válik, hogy a gyógyszeripar a maga “csodaszer" - eivel, egy tünet megszűntetésével, a mellékhatások során egy sor új tünetet hoznak létre.

A méz és a fahéj teljes gyógyhatását egy egészséges életmód részeként fejtheti ki.

Források:
http://www.naturalbloom.com/articles/ayurveda-108/
http://www.benefits-of-honey.com/heaty.html
 
 
0 komment , kategória:  egészség  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
2013.02 2013. Március 2013.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 111 db bejegyzés
e év: 776 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 366
  • e Hét: 4594
  • e Hónap: 8998
  • e Év: 40727
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.