Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
Ferenc pápa: A pásztor szeret, legeltet, készülődik
  2018-05-18 22:22:44, péntek
 
  Ferenc pápa: A pásztor szeret, legeltet, készülődik
2018. május 18. péntek
Szeretsz-e? - kérdezi az Úr és valóban ez a keresztény ember legfontosabb kérdése - értelmezte Ferenc pápa május 18-án a Szent Márta-ház kápolnájában bemutatott reggeli szentmise homíliájában a Jézus és Péter apostol közötti párbeszédet.
A keresztény ember feladata ,,szeretni, legeltetni és készülődni a keresztre", de legfőképp elkerülni a kísértést, hogy ,,beleüsse az orrát mások életébe". Ferenc pápa konkrét magatartásformákba öntötte Krisztus ,,Kövess engem!" felszólítását. A feltámadt Jézus a Tibériás tavánál találkozott az apostolokkal és ekkor kérdezte meg Pétertől háromszor is, hogy szereti-e őt. Régi nevén szólítja meg: ,,Simon, János fia", és ezzel visszautal a kezdetekre, ahonnét a névváltoztatással hívta ki az Úr. Mindenkinek van egy személyes története Krisztussal, mint Péternek, akinek az útja nehéz momentumokon is keresztül haladt, egészen a kakasszóig.
Ferenc pápa homíliájában az Úr három jelzésére emlékeztetett, mellyel Péter apostolhoz fordul: ,,Szeretsz engem? Legeltesd bárányaimat! Készülődj!" Mindenekelőtt a szeretet az a lényegi nyelv, ami által Isten Fiának tanítványai lehetünk. Azután jön a legeltetés, a gondozás, mert a pásztor elsődleges feladata, hogy legeltessen. A püspök és a pap identitása az, hogy pásztor. ,,Szeress engem, legeltess és készülődj! Szeress engem, jobban, mint a többiek! Szeress engem, ahogy tudsz, csak szeress." Ezt kéri az Úr a pásztoroktól és ezt kéri tőlünk is: ,,Szeress engem!" Az Úrral való párbeszéd első lépése a szeretet! - hangsúlyozta ismételten a pápa.
Második fő gondolatában a pápa arra emlékeztetett egyértelműen, hogy akik átölelik az Urat, azok vértanúságra jelöltek, arra, hogy keresztet hordozzanak. Ám ez a kereszt iránytű, mely eligazítja a pásztort a haladásban. ,,Készítsd fel magad a próbatételekre, készítsd fel magad arra, hogy mindent elhagyj, mert jön egy másik, és másféle dolgokat csinál. Készítsd fel magad erre a megsemmisülésre az életben. A megaláztatások útjára visznek téged, meglehet, a vértanúság útjára. És azok, akiknek eddig pásztora voltál és dicsértek téged és jókat mondtak rólad, most ellened szólnak majd, mert a másik, aki utánad jön, jobbnak tűnik. Készítsd fel magad a keresztre, amikor oda visznek téged, ahová nem akarod. Szeress, legeltess és készülődj! Ez a pásztor menetlevele, az iránytűje! - emelte ki a pápa.
Ferenc pápa reggeli homíliája utolsó gondolatában arra a kísértésre hívta fel a figyelmet, mellyel az ember beleüti az orrát mások dolgába, anélkül, hogy megelégedne a saját ügyeivel. ,,Foglalkozz a saját dolgaiddal, ne üsd bele az orrod mások életébe! - intett a pápa. A pásztor szeret, legeltet és a keresztre készülődik, a számadásra, és nem üti bele az orrát mások dolgába, és nem vesztegeti az idejét egyházi érdekszövetségekre. Szeret, legeltet, készülődik és nem esik kísértésbe - zárta összefoglaló gondolatával Ferenc pápa péntek reggeli homíliáját.

Fotó: Vatican News
.....


Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
A Boldogasszony-zarándokvonat útja 05.18
  2018-05-18 22:13:02, péntek
 
  2018. május 18. péntek 10:20
A csíksomlyói búcsúba tartó Boldogasszony-zarándokvonat Nagyváradot, Kolozsvárt és Marosvásárhelyet érintette május 17-én. A zarándokokat minden állomáson ünnepélyesen köszöntötték
A nagyváradi állomásra csütörtökön délben futott be a Boldogasszony-vonat. A zarándokokat Böcskei László megyéspüspök és Fodor József általános helynök fogadta. A főpásztor a zarándokok imájába ajánlotta a nagyváradi egyházmegyét, és Isten áldását kérte további útjukra és életükre.
A vonat délután, több mint negyven perces késéssel érkezett Kolozsvárra, ahol tánccal és pogácsával köszöntötték a zarándokokat. Veres Stelian plébániai kormányzó úgy fogalmazott, ez a találkozás ,,mindannyiunkat megerősít keresztény hitünkben, nemzetünk tudatában és az összetartozás érzésében". Hozzátette: ,,Napjainkban hatványozottan szükségünk van a Boldogasszony, a Magyarok Nagyasszonyának oltalmára, valamint a hitre, a reményre, a szeretetre, mert a csüggedés sokszor vesz erőt nemzetünkön.
Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere köszöntőjében hangsúlyozta: azt kívánja, hogy a zarándokok érezzék otthon magukat Erdélyben, és a tág értelemben vett Kárpát-medencében. ,,A zarándoklás meghaladja a felekezeti kereteket, ez magyarságunk megélése" - fogalmazott Oláh Emese.
Mile Lajos, Magyarország kolozsvári főkonzuljának megfogalmazása szerint a zarándokok jelenléte és e találkozás ,,bizonyítja leginkább ragaszkodásunkat a hagyományainkhoz, kultúránkhoz, nemzeti értékeinkhez, egymáshoz, valamint azonosságtudatunk megőrzésének képességéhez".
A zarándokok nevében többen is üdvözölték a helyieket, köztük a zarándoklat lelkivezetője, Varga Lajos váci segédpüspök is.

Magyar Kurír
...... .......



- A Duna Televízió közvetíti a csíksomlyói búcsút Változatos műsorokkal készül pünkösd ünnepére a közmédia. Szombaton, május 19-én 11.30-tól idén is a Duna Televízió közvetíti a csíksomlyói pünkösdi búcsút.
A Duna Televízión szombaton délután 2 órától a Válaszút vándora: Kallós Zoltán öröksége című magyar művészeti műsort láthatják a nézők. 14.55-től a Jónak lenni jó - Visszatekintő kisfilmet ajánljuk; majd egy magyar filmdrámát Ranódy László rendezésében, Akiket a pacsirta elkísér címmel.
A Duna World csatornán szombaton délelőtt 10.40-től a Csángók költője - Egy csángó amerikai éjszakában című dokumentumfilmet, 15.45-től pedig a Csíksomlyói pünkösdi búcsút követhetik a nézők. Este nyolc órakor kezdődik a Dokuzóna, melyben először Zarándokút a Szentföldön, végül a Zarándokút Bosznia és Hercegovinában című nemzetiségi dokumentumfilm látható a Duna World csatornán.
Az M3 szombat estére Gaál Albert-filmekkel készül: 19.20-kor a Férfiak mesélik..., majd a Baltazárok című magyar tévéfilmet tűzi műsorára. Az M2 Petőfi TV szombat estére koncerteket tűzött műsorára: 22.45-től Little G Weevil, 00.20-tól az Interpol zenél az ifjúsági csatornán.
Vasárnap, május 20-án 11 órától evangélikus pünkösdi istentisztelet közvetítését láthatják a nézők Kiskőrösről a Duna Televízión; majd 12.50-től Jó ebédhez szól a nóta. A csatorna vasárnap 13.25-kor megismétli a Válaszút vándora: Kallós Zoltán öröksége című művészeti műsort. Gyönyörű tájakra kalauzol vasárnap délután az M5 csatorna: 17 órától a Vad vidékek - Brazília, 18 órától a Négy évszak a magyar pusztán című dokumentumfilmet kínálja.
Vasárnap este a Szent Ferenc című kétrészes olasz filmdráma első részét tűzi műsorra a Duna Televízió. Az M2 Petőfi TV vasárnapi Filmklubjában az Ébredések című amerikai filmdrámát, míg az M3 kínálatában a Szabó István rendezte Szerelmesfilm című mozit láthatják a nézők.
Pünkösdhétfőn, május 21-én 9 órától a Duna Televízió közvetíti felvételről a csíksomlyói csángó misét. Este 22 órától az Övék a mennyek országa 3. - Szíria című magyar hírműsort, 22.31-től pedig a Szent Ferenc olasz filmdráma második részét tűzi műsorra a csatorna.
Hétfőn az M5 csatornán 20.10-től A kék bolygó következő részét láthatják az érdeklődők, majd 21.15-től Richard Wagner: A walkür című háromfelvonásos zenedrámáját élvezhetik a Kárpát-medence egész területén ingyenesen, akár HD felbontásban is az M5 csatorna nézői. Az M2 Petőfi TV ifjúsági csatorna kínálatában hétfő este 21.05-től látható a 7kor nálam! Dallos Bogival és Weisz Fannival; majd 22.40-től az Akusztik, benne Molnár Tamás szerzői estje.

Forrás: MTVA Sajtóosztály
 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
Tűnődések II. János Pál pápával
  2018-05-18 22:01:13, péntek
 
  ...... ........... .......


2018. május 18. péntek
Gondolatok a szentatyától a mindennapokra. Egyszerű szavak, melyek által mégis olyan alapvető fogalmakon gondolkodhatunk, mint szeretet, szabadság, igazság, irgalmasság - Szent II. János Pál pápa tanítása szerint.
Tanuljátok a szeretetet - azt a nehéz szeretetet, amelyik nem fut el a szenvedés elől.
Az embernek, ha szíve mélyéig érteni akarja önmagát, Krisztushoz kell mérnie magát.
Az imádság életszükséglete a léleknek. Minden tevékenységnek az imádságban kell gyökereznie. Át kell imádkoznunk gondolatainkat és szavainkat is.
Ha az ember felül tudja múlni önmagát, akkor nem lehet véges, befejezett lény - egy olyan ,,rés", valami olyan befejezetlenség van benne, amely megnyitja őt a végtelen felé és amely örök nyugtalanságának oka.
Korunk legnagyobb rossza nem annyira Isten nyílt tagadása, hanem annak a kísértése, hogy az ember úgy éljen, mintha Isten nem is létezne.
Szükségünk van a megtérésre - ezáltal nyerjük vissza méltóságunkat. A méltóságunk igényli, hogy szabadságban éljünk.
Az együttérzés keserűbb tud lenni a fájdalomnál. Mert a szenvedésnek megvannak a természetes határai, de az együttérzés nyitottá teszi az embert a végtelen felé, széttépi anélkül, hogy elpusztítaná.
Atya, Fiú és Szentlélek kifürkészhetetlen kapcsolatában az igazságosságot átölelő szeretet utat nyit az irgalomnak, az igazságosság pedig az irgalom által kinyilvánítja a szeretet tökéletességét.
A Szentlélek - azzal, hogy feltárja a világnak a Golgota bűnét, az ártatlan Bárány halálát, amint azt pünkösdkor tette - leleplez minden bűnt, melyet bárhol és az emberi történelem folyamán bármikor elkövetnek, megmutatva szoros kapcsolatukat Krisztus keresztjével.
A megváltást a Fiú teljesítette, mint Fölkent, ki a Szentlélek erejében jött és tevékenykedett, és végül a keresztfán teljes áldozatul adta magát. De ez a megváltás állandó folyamat az emberek szívében és tudatában, a világ történetének folyamán, a Szentlélek által, aki a ,,másik Vigasztaló".
A szeretet magában foglalja a Szentlélek minden adományát, de mindenekelőtt az istenfélelmet, minden bölcsesség kezdetét.
Magyar Kurír


- II. János Pál pápa imája:
Uram, köszönöm Neked az ajándékba kapott éveket és évtizedeket. Köszönöm az életem minden eredményét, amivel megörvendeztettél és minden kudarcát, amivel a korlátaimra figyelmeztettél. Köszönöm a családtagjaimat, akik elviselnek, akik mellettem állnak és szeretnek. Uram, kérlek, bocsásd meg, amit rosszul tettem, és amit elmulasztottam. Köszönöm, hogy Te nem mégy nyugdíjba, hanem ma is mindent megteszel az üdvösségemre. Uram, adj nekem hálás szívet, hogy mindig észrevegyem: több okom van a hálára, mint a panaszra. Ments meg az irigységtől, elégedetlenségtől, nyugtalanságtól, a mindent-tudás látszatától és a mindent-jobban-tudás hazugságától, a gyanútól, hogy valaki mindig bántani akar. Ments meg a közönytől, a házsártos, barátságtalan viselkedéstől, az örökös zsörtölődéstől, a rút önzéstől, a mindent elborító keserűségtől és a hiábavalóság nyomasztó érzésétől. Uram, adj erőt, hogy békésen hordjam az öregkor terheit, humorral fogadjam a feledékenységem jeleit, erőtlenségemet, érzékszerveim tompulását,
testi-szellemi erőm hanyatlását. Uram, adj bölcs szívet, hogy meg ne feledkezzem a végről itt, és a kezdetről odaát. Kérlek, adj kedvet a munkához, amit még elvégezhetek. Tégy hasznossá, hogy ne érezzem csak tehernek magamat és adj alázatot, hogy belássam, hogy egyre inkább másokra szorulok. Adj kedvet az imádsághoz, a Veled való beszélgetéshez. Adj világosságot, hogy jól lássam magam, és jól lássak másokat is. Adj jó kedvet és nyitottságot, hogy még mindig tudjak befogadni
és adj szeretetet, hogy ne csak panaszkodjak mások hidegsége miatt, hanem árasszam a szereteted melegét. Uram, maradj az, aki mindig is voltál: a megbocsátó Édesatyám. Ez indítson arra, hogy én is tudjak megbocsátani. Ne engedd, hogy valaha is fáradt legyek a köszönet-mondáshoz. Ne engedd, hogy valaha is abbahagyjam a dicséretedet. Tartsd meg és növeld a hitemet.
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
2018-as pünkösdi nagybúcsú nyító szentmise
  2018-05-18 21:44:32, péntek
 
  Május 18-án, pénteken az este 7-kor kezdődő szentmise nyitotta meg a csíksomlyói pünkösdi zarándoklatot. A szentmisét követően a kegytemplomban egész éjszakán át tartó virrasztás kezdődik.

Videó Link

...... ...........

 
 
0 komment , kategória:  Csiksomlyo szentmisék  
Zakeus a vámos
  2018-05-18 10:04:27, péntek
 
  Jézus és Zakeus - A jerikói fővámos, Zakeus megtérésének megkapó története Itt olvasható Link

Zakeus a vámosok, vagyis az adószedők a zsidó nép körében tudvalevőleg megrögzött bűnösöknek számítottak. Ők hajtották be kíméletlenül az emberektől a megszálló idegen, a Római Birodalom kincstára vagy a Róma által kinevezett kiskirályok számára az adókat. Sokan voltak közöttük, akik a kiszabott súlyos adóknál még több pénzt csikartak ki az emberektől a maguk hasznára. Nos, ez a jerikói Zakeus nemcsak vámos volt, hanem a vámosok feje, vagyis magas rangú állami hivatalnok. A nép és vallási vezetői, azaz a farizeusok megvetéssel néztek az ilyen kollaboráns árulóra.
Kép: Zakeus a fán Link

Zakeus főadószedő példázata Link

Az ajtó még nyitva áll jöjj..... Link

Csoda, hogy Zákeus nem esett le a fáról meglepetésében. Gyorsan lemászott és egy pillanat múlva már széles mosollyal az arcán ott állt Jézus előtt.
...... ........... ..............


A gazdag ember döntése Link

- Zakeus megtérése Link
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Szent I. János pápa és vértanú 05.18
  2018-05-18 07:27:28, péntek
 
  SZENTLECKE a Jelenések könyvéből
Aki kinyitja az ajtót, ahhoz bemegyek, és vele étkezem, ő meg velem.
Ezt mondja az Ámen, a hű és igaz tanú, Isten teremtésének kútforrása:
,,Nézd, az ajtóban állok, és kopogtatok. Aki meghallja szavamat, és kinyitja az ajtót, ahhoz bemegyek, és vele étkezem, ő meg velem.
A győztest magam mellé ültetem a trónra, amint én is győztem, és Atyámmal együtt ülök a trónon. Akinek füle van, hallja meg, mit mond a (Szent)lélek az egyházaknak!"
Ez az Isten igéje.
Jel 3,14b.20-22

EVANGÉLIUM Szent Lukács könyvéből
Nektek adom az országot, mint ahogy Atyám nekem adta.
Az utolsó vacsorán versengés támadt az apostolok között, hogy melyikük a nagyobb.
Erre Jézus azt mondta nekik: ,,A királyok uralkodnak a népeken, s akik hatalmat gyakorolnak fölöttük, jótevőiknek hívatják magukat. Közöttetek ne így legyen. A legnagyobb legyen olyan, mintha a legkisebb volna, az elöljáró pedig mintha a szolga volna. Mert ki a nagyobb, aki az asztalnál ül, vagy aki felszolgál? Nyilván az, aki az asztalnál ül. Én mégis úgy vagyok köztetek, mint aki szolgál. Ti kitartottatok velem megpróbáltatásaimban. Ezért nektek adom az országot, mint ahogy Atyám nekem adta, hogy majd asztalomnál egyetek és igyatok országomban, és trónon ülve ítélkezzetek Izrael tizenkét törzse fölött."
Ezek az evangélium igéi.
Lk 22,24-30

Szent I. János pápa és vértanú
...... ........... ........... ......


A pápát a ravennai udvarban fogva tartották, s néhány nap múlva, 526. május 18- án meg is halt ott. Holttestét Rómába szállították, és a Szent Péter- bazilika előcsarnokában temették el.
Katolikus sk oldalon Link

Wikipedia oldalon Link
 
 
0 komment , kategória:  Férfi szentek  
Adjatok hálát mindenért!
  2018-05-18 07:23:06, péntek
 
  2018. május 17. csütörtök
Máriapócson tartotta első püspöki liturgiáját május 13-án Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök. A szertartás során a főpásztor hálát adott a Könnyező Szűzanyának.
A máriapócsi görögkatolikus egyházközség már fiatal szerzetes korában szeretettel fogadta be a Nyíregyházi Egyházmegye új megyéspüspökét - emlékezett a 23 évvel ezelőtti eseményekre Szocska A. Ábel püspök első püspöki liturgiájának prédikációjában. Arra is megadta a magyarázatot, hogy miért itt, nemzeti kegyhelyünkön tartotta ezt a kiemelt szerepű szertartást: hálája jeléül a máriapócsiaknak és a Könnyező Szűzanyának.
Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Megáldották az országos rehabilitációs központ kápolnáját
  2018-05-18 07:17:34, péntek
 
  2018. május 17. csütörtök
Kápolnamegáldással, állandó kiállítás megnyitásával és tudományos üléssel ünnepelte május 17-én az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet (OORI), hogy száz éve, 1918. május 1-jén nyílt meg Budapest és Budakeszi határában elődje, a József Főherceg Tüdőbeteg Katonák Otthona.
A centenáriumi ünnepség központi eseményeként bemutatott szentmisében Erdő Péter bíboros, prímás megáldotta az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet főépületének harmadik emeletén kialakított, Kalkuttai Szent Terézről elnevezett kápolnát.
A szertartáson jelen volt többek között Bogárdi Szabó István, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke és Gáncs Péter evangélikus püspök; Balog Zoltán, az emberi erőforrások leköszönő minisztere; Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár és Pokorni Zoltán, a XII. kerület polgármestere. Erdő Péter bíboros a kápolnamegáldás alkalmával a kórházi lelkészi szolgálatról is beszélt.
.......


Erdő Péter bíboros beszédét az alábbiakban közöljük, mely itt olvasható
......


Link

 
 
0 komment , kategória:  vallás  
húsvét 7. hét péntek 05.18
  2018-05-18 07:12:46, péntek
 
  ...... ........... .............


Amikor (feltámadása után egy alkalommal) Jézus megjelent tanítványainak, és velük étkezett, megkérdezte Simon Pétertől: ,,Simon, János fia, jobban szeretsz-e engem, mint ezek?" Péter így szólt: ,,Igen, Uram, te tudod, hogy szeretlek." Erre Jézus azt mondta neki: ,,Legeltesd bárányaimat!"
Aztán újra megkérdezte tőle: ,,Simon, János fia, szeretsz te engem?" Ő azt felelte: ,,Igen, Uram, tudod, hogy szeretlek!" Erre azt mondta neki: ,,Legeltesd juhaimat!"
Majd harmadszor is megkérdezte tőle: ,,Simon, János fia, szeretsz engem?" Péter elszomorodott, hogy harmadszor is megkérdezte: ,,Szeretsz engem?", és ezt válaszolta: ,,Uram, te mindent tudsz, azt is tudod, hogy szeretlek!" Jézus pedig ismét ezt mondta: ,,Legeltesd juhaimat!
Bizony, bizony, mondom neked: Amikor még fiatal voltál, felövezted magad, és oda mentél, ahová akartál. De ha megöregszel, kiterjeszted karjaidat. Más fog felövezni téged, és oda visz, ahova nem akarod." Azt jelezte e szavakkal, hogy (Péter) milyen halállal dicsőíti majd meg az Istent. Azután még hozzátette: ,,Kövess engem!"

SZENTLECKE az Apostolok Cselekedeteiből
Fesztusz helytartó és Agrippa király beszélget Pál apostolról, aki a meghalt, de feltámadt Jézust hirdeti.
Amikor Pál apostol fogságban volt Cezáreában, Agrippa király és nővére, Bereniké odaérkezett, hogy üdvözölje Fesztuszt, az új helytartót. Már több napja ott időztek, amikor Fesztusz szóvá tette a király előtt a fogoly Pál ügyét:
,,Elődöm, Félix, itt hagyott egy foglyot. Amikor Jeruzsálemben voltam, a főpapok és a vének hozzám fordultak ügyében, és elítélését kérték. Azt válaszoltam nekik, hogy a rómaiak senkit sem szoktak kiszolgáltatni, amíg a vádlottat nem szembesítik vádlóival, és alkalmat nem adnak neki, hogy védekezhessék a vád ellen. Mikor aztán többen idejöttek, másnap késedelem nélkül a bírói székbe ültem, és elővezettettem azt az embert.
Amikor a vádlók előálltak, semmi olyan vádat nem hoztak fel ellene, amelyet én bűnnek minősíthettem volna. Csak vallásukkal kapcsolatban volt vele valami vitájuk, meg egy bizonyos Jézus nevű halottat emlegettek, akiről Pál azt állította, hogy él. Ezekben a vitapontokban nem tudtam eligazodni. Ezért megkérdeztem tőle, hajlandó-e fölmenni Jeruzsálembe, hogy ott ítélkezzenek fölötte ebben az ügyben.
Pál azonban föllebbezett, és azt kívánta, hogy ügyét küldjem a császárhoz. Úgy rendelkeztem tehát, hogy tartsák őrizetben, míg el nem küldöm a császárhoz."
Ez az Isten igéje.
ApCsel 25,13b-21

Imádság
Urunk, Jézus Krisztus! Te az alázatos, bizakodó, gyermeki lelkületet állítod elénk példaként, s ezzel megmutatod számunkra az utat, a lehetőséget, amely az üdvösségre vezet. Nem másokhoz akarjuk magunkat hasonlítani, hanem arra törekszünk, hogy Isten szemében növekedjünk, az ő akarata szerint éljünk. Az Atya által számunkra kijelölt úton szeretnénk járni, miként te is neki engedelmeskedtél keresztutadon. Isten dicsőségét szeretnénk szolgálni szavainkkal, tetteinkkel és egész életünkkel. Taníts bennünket a gyermeki bizalomra! Taníts minket keresztünk hordozására! Segíts minket, hogy az evangéliumhoz méltóan éljünk!

Elmélkedés C.Horváth István Sándor
A mai evangéliumi részben Jézus háromszor kérdezi Pétertől, hogy szereti-e őt, majd pedig ennek megvallása után ruházza rá azt a hatalmat, amelynek birtokában vezetni fogja a krisztusi közösséget, az Egyházat. A háromszori kérdést és feleletet egyes szentírástudósok azzal magyarázzák, hogy Jézus így adott alkalmat Péternek arra, hogy háromszori tagadását jóvátegye. Ugyanakkor az is elfogadható magyarázat, hogy Jézus csak egyszer kérdezett, de János evangélista így akarta kiemelni, hangsúlyozni az esemény fontosságát, Péter elsőségét az apostoli testületben és a neki adott egyedülálló küldetést.
Érdemes odafigyelnünk a küldetés alapjára, a Jézus iránti szeretetre. Az Úr ugyanis nem azt kérdezi Pétertől, hogy szereti-e a nyájat, a bárányokat, akiknek vezetését rá akarja bízni, hanem azt, hogy őt szereti-e. Az Egyház szolgálata és minden, az egyházi közösség javára végzett feladat szeretetet kíván. Mindenekelőtt az Úr iránti szeretetet, amely forrása lesz majd az Egyház tagjai felé megnyilvánuló szeretetnek, odaadásnak, figyelemnek és gondoskodásnak.
A harmadik kérdésnél Péter elszomorodik, ami egyértelműen az ő bűnbánatának jele. A megtérés, a bűnbánat és szeretet megvallása a feltétele annak, hogy az Úr küldetést adjon.
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
2018.04 2018. Május 2018.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 342 db bejegyzés
e év: 4978 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1115
  • e Hét: 2194
  • e Hónap: 15632
  • e Év: 218545
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.