Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 19 
Ferenc pápa pünkösdhétfői homíliája
  2018-05-22 23:59:25, kedd
 
  Ferenc pápa pünkösdhétfői homíliája: Az egyház legfőbb vonása az anyai gyengédség
2018. május 21. hétfő 15:58
Első alkalommal ünnepelte a Katolikus Egyház a márciusban bevezetett ünnepet, Mária egyházanyaságát. Május 21-én, pünkösdhétfőn Ferenc pápa reggeli homíliájában az egyház anyai jellegéről és a gyengédségről elmélkedett.
-,,Az egyház női, anya..., amikor férfi egyházzá válik, akkor vénkisasszonyok egyháza lesz, mely képtelen a szeretetre, képtelen a termékenységre" - fogalmazott a pápa a Szent Márta-házban bemutatott reggeli szentmise homíliájában pünkösdhétfőn, Szűz Mária, az Egyház Anyja ünnepén.
Az új Mária-ünnepet 2018. március 3-án vezette be a Szentatya, az Ecclesiae Mater dekrétummal, melyet az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció készített. Az ünnep Ferenc pápa kifejezett óhajára került pünkösd másnapjára, hogy segítse a lelkipásztorokban az anyai érzék gyarapodását.
Homíliája kezdetén a pápa kiemelte, hogy az evangéliumokban Máriát mindig Jézus anyjának nevezik, sohasem hívják ,,úrnőnek" vagy ,,József özvegyének". Anyasága végigjárja az egész Szentírást, az angyali üdvözlettől kezdve egészen a végéig: ezt a sajátosságot az egyházatyák azonnal megértették, mint olyan vonást, mely az egyházat érinti és felövezi.
Az egyház női, mert az egyház, az ecclesia jegyes, mert nő; és anya, aki világra szül. Jegyes és anya. Az egyházatyák még tovább mennek és ezt mondják: »A te lelked is Krisztus jegyese és anya«. Ebben a magatartásban, mely Máriától ered, megérthetjük, hogy ő az Egyház Anyja, és ezt az egyház női dimenziójaként értelmezhetjük. Ha ez hiányzik, az egyház elveszti identitását, és akkor jótékonysági társulás, futballcsapat vagy valami más lesz az egyházból, de nem egyház - szögezte le reggeli homíliájában a Szentatya
- Csak egy női egyház képes termékeny lenni az Isten szándéka szerint, aki asszonytól akart születni, hogy egy asszony útjára tanítson minket. Fontos, hogy az egyház asszony legyen, hogy a jegyes és az anya magatartását hordozza. Amikor ezt elfejeltjük, és az egyház férfiúi egyház lesz, a női dimenzió nélkül, akkor szomorú vénkisasszonyok egyháza lesz, mely elszigeteltségben él, képtelen a szeretetre, képtelen a termékenységre. Asszony nélkül az egyház nem halad előre, mert ő maga asszony. Az egyháznak ez a vonása Máriától ered, mert Jézus akarta így - hangsúlyozta a pápa.
- A nőt leginkább megkülönböztető tulajdonsága a gyengédsége. Mária, ,,miután világra hozta egyszülött gyermekét, pólyába takarta, és jászolba fektette". Vagyis gondjába vette, szelíden és alázatosan, mert ezek a vonások az anyák legfontosabb tulajdonságai. Az egyház, amelyik anya, a gyengédség útját járja. Ismeri a simogatás, a csend, a rápillantás megannyi bölcsességét. Tud együtt érző lenni és csendben maradni. Azoknak a lelkeknek is, akik az egyházhoz tartoznak, és ismerik annak anyai jellegét, ezen az anyai úton kell haladniuk, mint alázatos, gyengéd személy, aki mosolyog és szeretettel teljes - hangzott el Ferenc pápa pünkösdhétfői homíliájában, Szűz Mária, az Egyház Anyja ünnepén.

Forrás: Vatikáni Rádió
Fotó: Vatican News
Magyar Kurír

...... .....

 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
A Szentek Ügyeinek Kongregációja
  2018-05-22 23:53:13, kedd
 
  Szentek Ügyeinek Kongregációja dekrétumai hősies erények elismeréséről
2018. május 21. hétfő 19:59
Ferenc pápa május 19-én, szombaton kihallgatáson fogadta Angelo Amato bíborost, a Szentek Ügyeinek Kongregációja prefektusát, akit meghatalmazott az alábbi dekrétumok közzétételére, melyekben tizenkét Isten szolgája hősies erényeinek elismerése szerepel.

Isten szolgája August Józef Hlond szalézi szerzetes, varsói bíboros, érsek, lengyel prímás, a bevándorlók számára alapított Krisztus Társasága Kongregáció alapítója hősies erényeinek elismerése, aki 1881. július 5-én született Lengyelországban, és 1948. október 22-én halt meg Varsóban.

Isten szolgája Miguel Ángel Builes, a kolumbiai Santa Rosa de Osos püspöke, több szerzeteskongregáció alapítója hősies erényeinek elismerése, aki a kolumbiai Antioquiában született 1888. szeptember 9-én, és Medellínben halt meg 1971. szeptember 29-én.

Isten szolgája Enrico Mauri olasz egyházmegyés pap, Krisztus Király oblátus nővéreinek alapítója hősies erényeinek elismerése, aki a Como melletti Bosisio Pariniben született 1883. október 26-án, és Sestri Levantéban halt meg 1967. május 10-én.

Isten szolgája Jean-Baptiste Berthier francia szerzetes pap, a Szent Család missziós kongregáció alapítója hősies erényeinek elismerése, aki a franciaországi Châtonnay-ben született 1840. február 24-én, és a hollandiai Grave-ben halt meg 1908. október 16-án.

Isten szolgája Wilhelm Eberschweiler német jezsuita pap hősies erényeinek elismerése, aki 1837. december 5-én Püttlingenben született, és a hollandiai Exatenben halt meg 1921. december 23-án.

Isten szolgája Pietro Uccelli atya, a Xavéri Szent Ferenc Külmissziós Társaság tagja hősies erényeinek elismerése, aki az olaszországi Barco di Bibbianóban született 1874. március 10-én, és Vincenzában halt meg 1954. október 29-én.

Isten szolgája Pio Dellepiane, a minimita rend fogadalmas szerzetes papja hősies erényeinek elismerése, aki Genovában született 1904. január 4-én, és 1976. december 12-én halt meg Rómában.

Isten szolgája Norbert McAuliffe atya, a Szent Szív Testvérek Intézetének tagja hősies erényeinek elismerése, aki New Yorkban született 1886. szeptember 30-án, és az ugandai Alokolumban halt meg 1959. július 3-án.

Isten szolgálója Jézus sebeiről nevezett Francisca szerzetesnővér, a spanyolországi badalonai Isteni Gondviselés monostor tagja hősies erényeinek elismerése, aki Badalonában született 1860. június 26-án, és ugyanott halt meg 1899. június 4-én.

Isten szolgálója a Szűz Máriáról nevezett Eleonóra domonkos szerzetesnővér hősies erényeinek elismerése, aki az argentínai Cerro Famatinában született 1841. augusztus 14-én, és az argentínai Córdobában halt meg 1900. december 28-án.

Isten szolgálója Jézus Szent Szívéről nevezett Mária Angéla nővér, világi nevén Maria Cäcilia Autsch, a Legszentebb Szentháromság Kongregáció tagja hősies erényeinek elismerése, aki Rölleckenben született 1900. március 26-án, és az auschwitzi koncentrációs táborban halt meg 1944. december 23-án.

Isten szolgálója Maria Edvige Zivelonghi nővér, a Jézus Leányai Kongregáció tagja hősies erényeinek elismerése, aki az olaszországi Breonio-Gorgusellóban született 1919. április 26-án, és 1949. március 18-án halt meg Valpolicellában.

Forrás: Vatikáni Rádió
Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Ferenc pápa Twitter-üzenete május 21-én, pünkösdhétfőn
  2018-05-22 23:48:52, kedd
 
  Istennek szüksége van olyan emberekre, akik elviszik a világba megbocsátását és irgalmasságát.

Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Merjünk-e a Szentföldre zarándokolni?
  2018-05-22 23:47:09, kedd
 
  2018. május 20. vasárnap 16:04
A kérdésről Horváth Zoltánnal, a terézvárosi Avilai Szent Teréz-templom plébánosával - aki évtizedek óta vezet zarándoklatokat Jézus életének helyszíneire
Képen: Magyar zarándokcsoport Názáretben Horváth Zoltán vezetésével
........


A szentföldi zarándoklat egy életre meghatározó élményt jelent - mondják sokan, akik már felkeresték Jézus életének helyszíneit. A médiából sugárzó hírek azonban rengeteg hívőt elriasztanak attól, hogy vállalkozzanak egy szentföldi útra az izraeli-palesztin konfliktus és a közel-keleti helyzet bizonytalansága miatt. A Vatikáni Rádió utánajárt, mennyire megalapozottak ezek a félelmek: Horváth Zoltánt, a terézvárosi Avilai Szent Teréz-templom plébánosát kérdezték, aki immár több évtizede rendszeresen visszatér Jézus földjére.
,,Amikor a Szentföldön vagyunk, átjár bennünket a Jézussal való személyes kapcsolat. Az ott kapott isteni szikra benne marad az emberben, és ezért érdemes többször is visszatérni Krisztus földjére" - mondta. ,,A zarándokok letehetnek egy nehéz csomagot, amely húzza a kezüket. Ehhez ki kell hogy nyissák tenyerüket, el kell engedniük azt a csomagot, hogy aztán szabad legyen a kezük és át tudják ölelni Jézust." A Zoltán atya vezetésével nemrégiben a Szentföldön járt zarándokokat arról kérdezték, mit jelentett számukra a szentföldi út.
,,Felemelő megélni azt, hogy ott lehetek, ahol a mi Urunk Jézus Krisztus megtestesülése, működése és feltámadása történt. Ezeket a helyeket megérinteni, megsimogatni, illetve felkeresni azokat a helyszíneket, ahol magyar emlékek vannak. Csodálatos megélni azt, hogy nemcsak katolikus vagyok, hanem magyar is. Tehát számomra a magyarságomnak a megerősítése is volt ez az út."
Az Egyesült Államok május 14-én áthelyezte nagykövetségét Tel Avivból Jeruzsálembe. Giacinto-Boulos Marcuzzo püspök, a latin patriarkátus helynöke a SIR olasz katolikus hírügynökségnek nyilatkozva kiemelte: kérjük az érdekelt országok politikai vezetőit, hogy munkálkodjanak a béke megteremtésén. A sok árny mellett azonban Jeruzsálemben néhány fénysugár is felvillan: a zarándokok. ,,Folyamatosan növekszik a zarándoklatok száma. A fellendülés nyilvánvaló - mutatott rá örömmel a püspök. - Elsősorban Kelet-Európából: Oroszországból, Ukrajnából, valamint Ázsiából: Vietnámból, Kínából, a Fülöp-szigetekről, Koreából, Japánból érkeznek a zarándokok. Nincs ok az aggodalomra az ideérkező hívek számára, mert a Szentföldön a zarándokokat »érinthetetlennek« tekintik. Ma sokkal inkább, mint bármikor korábban Jeruzsálemben a béke a zarándokok lábán jár. Nyugodtan gyertek a Szentföldre" - hív mindenkit Giacinto-Boulos Marcuzzo püspök, a latin patriarkátus helynöke.

Forrás: Vatikáni Rádió
Fotó: Vatican News
Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
IV. Károly ereklyéit helyezték el Jászóvárott
  2018-05-22 23:35:43, kedd
 
  2018. május 22. kedd 13:55
Május 21-én ünnepi szentmisében helyezték el a jászóvári premontrei apátsági templomban IV. Károly csontereklyéjét. Az eseményről Gábor Bertalan szepsi esperes, plébános tájékoztatott.
A szentmise főcelebránsa Ambróz Márton ©trbák OPraem jászóvári főapát volt, akivel együtt miséztek a rend és a környék papjai. A csontereklyét a Szent György Lovagrend és a Károly Király Imaliga tagjai kíséretében Habsburg-Lotharingiai Ildikó vitte az oltárhoz.
Szentbeszédében a premontrei főapát örömét fejezte ki, hogy Szlovákiában - Pozsony és Pöstyén után - immár Jászóvárott is tiszteletüket fejezhetik ki a hívek a volt osztrák császár és magyar király ereklyéi előtt. Arra bátorította a lelkes résztvevőket, hogy bizalommal kérjék a nemes hitvalló közbenjárását, aki különösen is érti a megalázottak helyzetét.

Forrás és fotó: Szepsi Római Katolikus Espresesség

Magyar Kurír
...... ........... ......



...... ..........

 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Meglepő bíborosi kinevezések
  2018-05-22 23:31:23, kedd
 
  2018. május 22. kedd 18:18
Május 20-án, a déli Regina Coeli elimádkozása után jelentette be a Szentatya, hogy június 29-én új bíborosokat fog kinevezni. Köztük több olyan név elhangzott, amely meglepő, szokatlan az Egyház történetében.
.........


Az új bíborosok négy kontinensről származnak. ,,Származásuk az Egyház egyetemességét fejezi ki, mely ma is hirdeti Isten irgalmas szeretetét minden embernek a földön - magyarázta a pápa, majd hozzátette: - Az új bíborosoknak a római egyházmegyébe történő iktatása pedig a Péter széke és a világon jelen lévő részegyházak közötti elszakíthatatlan köteléket teszi nyilvánvalóvá." Tizenegyen nyolcvan év alattiak, vagyis egy esetleges konklávén pápaválasztó bíborosok, hárman már túllépték a nyolcvan évet
Az új bíborosok a következők: Link


- Anders Arborelius svéd bíboros: Az Egyház változik, a súlypont többé már nem Európa
2018. május 22. kedd 13:31
A bíborosi kollégium tagjai a világ legkülönbözőbb részein élnek. Hogyan ismerkednek meg egymással a bíborosok? Többek között erről kérdezte Anders Arborelius svéd bíborost a Német Katolikus Egyház internetes portálja, a Katholisch.de.
Azokban a városokban, ahol már nagyon régtől fogva hagyomány volt a bíborosi cím, most azonban a kinevezés elmaradt, ott csalódottnak és elfeledettnek érzik magukat. Az Egyház változik: a súlypont többé már nem Európa, az átkerült a világ másik részére. Európán belül is megfigyelhető ez az eltolódás, hiszen Észak-Európában korábban sosem volt bíboros. Sokak számára ezt talán nehéz megérteni.
Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Ronáldo kicsi gyerekek körében
  2018-05-22 23:21:44, kedd
 
  ...... ......

 
 
0 komment , kategória:  Real Madrid - Cr. Ronaldo  
Katolikus közösségi házat áldottak meg Gyimesbükkön
  2018-05-22 18:32:50, kedd
 
  2018. május 22. kedd 16:07
A magyar kormány támogatásával kialakított közösségi házat avattak fel május 21-én, pünkösdhétfőn a Székelyföld keleti peremén fekvő Gyimesbükkön, a helyi templom szomszédságában.
Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Megrongálták a csepeli kálváriát
  2018-05-22 18:29:22, kedd
 
  2018. május 22. kedd 10:00
Vandálok megrongálták a csepeli Tamariska-dombon lévő kálváriát - tájékoztatta a XXI. kerületi önkormányzat május 21-én közleményben az MTI-t. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) nyomoz az ügyben. Borbély Lénárd csepeli polgármester és Németh Szilárd országgyűlési képviselő szerint, mivel a rongálást pünkösd napján, május 20-án követték el, feltételezhető, hogy ,,a tett mozgatórugója aljas provokáció és/vagy a kereszténység elleni vak gyűlölet lehetett"
Arra kérték a csepelieket: fogjanak össze, ne engedjenek az erőszakos emberek nyomásának, ítéljék el a vandalizmust és a gyűlöletkeltés minden formáját. Közösen védjük meg keresztény közösségünket és kultúránkat - írták. Közölték, bíznak az igazságszolgáltatásban, és remélik, gyorsan kiderül kik követték el a rongálást, és példás büntetés vár rájuk.
A BRFK az MTI megkeresésére közölte: a XXI. kerületi rendőrkapitányság rongálás bűntette miatt indított nyomozást ismeretlen tettes ellen. Hozzátették, hogy Budapest rendőr főkapitánya nyomozócsoportot hozott létre az ügy felderítésére.
Magyar Kurír
Fotó: Illyés Tibor/MTI
.....


.
.....

 
 
0 komment , kategória:  Jézus a keresztúton  
Facebook szerver generálta: - Lelki társad
  2018-05-22 18:22:13, kedd
 
  Facebook szerver generálta:
A lelki társad - Milyen csodálatos. Ő mindig veled lesz, még a túlvilágon is! Ez a személy mindig figyelt rád és szeretni fog téged az idők végezetéig. Az Ő áldást jelentő reménysugara vezetni fog téged az életedben, bármi is történjen. Egy igazi Őrangyal!
...... ...........

 
 
0 komment , kategória:  Közösségi oldalak  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 19 
2018.04 2018. Május 2018.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 342 db bejegyzés
e év: 4978 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 525
  • e Hét: 1604
  • e Hónap: 15042
  • e Év: 217955
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.