Belépés
dandej.blog.xfree.hu
Isten szeret! Jézus él! Jézus Krisztus, Isten Fia! Grád Károlyné
1952.12.21
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A Biblia értelmezése hitet kíván
  2013-06-30 09:31:49, vasárnap
 
  ,,Senki sem ismerheti az Isten gondolatait, csak az Isten Lelke." (1Korinthus 2:11b - NIV fordítás)




Hallottál már valakit így beszélni: ,,Rendben van, de ez csak a te bibliaértelmezésed"? Ez, olyan, mintha egy kicsi szó megcáfolna mindent, amit előzőleg mondtak. Valójában azonban semmit sem cáfolt meg.

A Szentírás magyarázatának, értelmezésének vannak helyes és helytelen módjai. Van néhány módszer a Biblia magyarázatára, amelyik mindig rossz értelmezést ad.

És itt van hat elfogadott bibliaértelmezési elv, amely mindenhol alkalmazható:

1. Hitre és Szent Lélekre van szükséged a Biblia értelmezéséhez. A Bibliának nincs semmi értelme a hitetlenek számára, de Isten ,,szerelmes levele" a hívőknek. Mikor egy nem hívő olvassa az Igét, az olyan, mintha egy másvalakinek szóló levelet olvasna. A Biblia egy szellemi könyv, melyet csak szellemi emberek érthetnek meg. A Biblia azt mondja az 1Korinthus 2:11-ben: ,,Senki sem ismerheti az Isten gondolatait, csak az Isten Lelke." (NIV fordítás)

2. A Biblia önmagának a legjobb szövegmagyarázata. A Szentírás értelmezi a Szentírást. Gyakorold ezt az elvet úgy, hogy szerezz egy Bibliát, melyben kereszthivatkozások vannak a lap szélén (vagy a versek után). Ha fellapozod és elolvasod a kereszthivatkozásokat, akkor sokkal átfogóbb és tisztább képed lesz arról, mit mondott Isten, a teljes Igéjében, nem pedig csak abban az egy szövegrészletben.

3. Olvasd az Ószövetséget az Újszövetségre gondolva, és viszont, mikor az Újszövetséget olvasod, tartsd szem előtt az Ószövetséget. Az Újszövetség el van rejtve az Ószövetségben, az Ószövetség pedig az Újszövetségben tárul fel.

4. Azokat a szakaszokat, melyek nem tiszták számodra, mindig az egyértelmű, világos szakaszok fényében értelmezd. Vedd figyelembe Istennek a Szentírásban kijelentett teljes bölcsességét, hogy helyes megértést nyerj, mikor olyan szakaszokat találsz, melyek látszólag ellentmondásban vannak, vagy cáfolják egymást. Például 1Korinthus 15:29 egy nagyon homályos utalást ad a halottakért való megkeresztelkedésre. Ez az egyetlen hely a Szentírásban, ahol ez a gondolat említve van. Pál nem beszél róla többet és a Szentírás sem. Hadd magyarázzák az üdvösségről és a bemerítésről szóló világos igehelyek ezt a homályos verset, és nem fordítva.

5. Ne állíts fel doktrínákat egyetlen történelmi esemény alapján. Tekintsd úgy a Biblia történelmi szakaszait, amiért azok meg lettek örökítve: tanulságként. Ne építs ezekre hitelveket. Például Márk 1:35-ben a Biblia azt mondja, hogy Jézus nagyon korán felkelt, elment egy magányos helyre, és imádkozott. Ez azt jelenti, hogy neked is fel kell kelned hajnali négykor, el kell menned valahova otthonról, és így kell imádkoznod? Természetesen nem! Isten meggyőzhet téged, hogy ez egy jó gondolat, de ez nem parancs. A doktrinális szakaszokat használd a hittételek alapjául, a történeteket pedig használd a leckék megtanításához.

6. Soha ne értelmezd a Bibliát a saját tapasztalatod alapján. A bibliatanulmányozás célja nem az, hogy a Szentírást a te szubjektív, személyes véleményedhez vagy tapasztalatodhoz alakítsd. Az érzések megcsalnak. Helyettük inkább fedezd fel Isten örök időkre érvényes igazságát, és engedd, hogy ez formálja az életedet. Tanulmányozd a Bibliát nyitott szívvel. és hívd meg Istent, hogy az ő akaratával hozza összhangba az életedet.

Isten nem akar sötétségben hagyni téged, mikor a Szentírást tanulmányozod. Ha követed ezeket, a bibliatanulmányozás fenti alapvető szabályai segíthetnek, hogy megbizonyosodj, Isten nézőpontjából olvasod az Igét.

Beszéljetek róla:

Mit gondolsz, mit jelent ez az állítás: ,,Az Újszövetség el van rejtve az Ószövetségben"?
Nyitott vagy a Szent Lélek munkájára az életedben? Mikor a Szentírást értelmezed, nyitott-e az elméd, hogy a Szent Lélek vezesse a gondolataidat?

(Daily Hope by Rick Warren - 2013.06.23) Napi remény
Link


 
 
1 komment , kategória:  Rick Warren* Napi Remény  
Címkék: szövegrészletben, tapasztalatodhoz, ellentmondásban, magyarázatának, értelmezéséhez, újszövetségben, megbizonyosodj, értelmezésének, megtanításához, ószövetségben, nézőpontjából, tanulmányozod, magyarázatára, tapasztalatod, újszövetségre, újszövetséget, természetesen, véleményedhez, gondolataidat, tanulmányozd, ószövetséget, bölcsességét, bemerítésről, tanulságként, alkalmazható, történeteket, másvalakinek, szentírásban, doktrinális, értelmezést, beszéljetek, üdvösségről, magyarázzák, gondolatait, újszövetség, szakaszokat, hitetlenek számára, másvalakinek szóló, szellemi könyv, legjobb szövegmagyarázata, versek után, teljes Igéjében, nagyon homályos, halottakért való, egyetlen hely, gondolat említve, bemerítésről szóló, homályos verset, magányos helyre, doktrinális szakaszokat, hittételek alapjául, történeteket pedig, Isten Lelke, Szent Lélekre, Például Márk, Szent Lélek, Daily Hope, Rick Warren,
Grád Károlyné (#1)   2013-07-01 11:05:02
Link

Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Ne kapaszkodj magasabbra,  képre írva  Nagyon különös  210 éve született a SZÓZAT meg...  Nevem  Facebookon kaptam  Nem számIt  Leonardo da Vinci gondolata  Tavaszi kép  Szívem  Jó éjszakát  Garai Gábor - Takarítás  Akarat  Szívem tiéd  George Gordon Lord Byron: Inez...  Facebookon kaptam  Egy lelki imádság  képre írva  Rátalálsz  Png virág  Nem számIt  Julian Brass gondolata  A kételkedés kezelése  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Zilahy Lajos gondolata  Szép estét kedves látogatóimna...  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Erdőn  Kellemes délutánt kívánok  George Byron - Ahogy itt jár -...  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Png nő  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Még csak most kezdődik a nap  Hazára minden embernek szükség...  Sokan azt tartják  Zilahy Lajos gondolata  George Gordon Lord Byron: Inez...  Soha ne kedvezz...  Nem méltó hozzád  Hiányzik  Alvó cicák  Png virág  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mi lenne ha  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az engedelmesség miért nem vál...  Png fotel  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Alázat  Facebookon kaptam  Png cica  s immár én is felragyogva, ért...  Facebookon kaptam  Szívem tiéd  Akarat  Facebookon kaptam Krisztinától  Png kutya  Facebookon kaptam  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Örülök, hogy látlak!  Popper Péter szavai  Kerüld el az evangélium örömén...  Facebookon kaptam Krisztinától  Az igazi szeretetért rendszeri...  Facebookon kaptam  Nevem  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Szép estét  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akarat  A televizió nem a kultúrát kép...  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Fekete István - Akác  Régi emberek, akikre máig büsz...  Png nő  Mi lenne ha  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  George Gordon Lord Byron: Inez...  Facebookon kaptam  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Bounty krémes  A jó emberek mindig szépek mar...  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
hitetlenek számára, másvalakinek szóló, szellemi könyv, legjobb szövegmagyarázata, versek után, teljes Igéjében, nagyon homályos, halottakért való, egyetlen hely, gondolat említve, bemerítésről szóló, homályos verset, magányos helyre, doktrinális szakaszokat, hittételek alapjául, történeteket pedig, leckék megtanításához, saját tapasztalatod, érzések megcsalnak, szövegrészletben, tapasztalatodhoz, ellentmondásban, magyarázatának, értelmezéséhez, újszövetségben, megbizonyosodj, értelmezésének, megtanításához, ószövetségben, nézőpontjából, tanulmányozod, magyarázatára, tapasztalatod, újszövetségre, újszövetséget, természetesen, véleményedhez, gondolataidat, tanulmányozd, ószövetséget, bölcsességét, bemerítésről, tanulságként, alkalmazható, történeteket, másvalakinek, szentírásban, doktrinális, értelmezést, beszéljetek, üdvösségről, magyarázzák, gondolatait, újszövetség, szakaszokat, sötétségben, halottakért, kijelentett, segíthetnek, doktrínákat, megcáfolna, elfogadott, hittételek, megcsalnak, szentírást, hitelveket, történelmi, imádkozott, szakaszait, ószövetség, figyelembe, akaratával, meggyőzhet, fellapozod, egyértelmű, értelmezed, hitetlenek, szubjektív, összhangba, imádkoznod, szabályai, érthetnek, korinthus, szentírás, értelmezd, szakaszok, megértést, személyes, látszólag, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 10080 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3967
  • e Hét: 12816
  • e Hónap: 23869
  • e Év: 85170
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.