|
2015-05-16 23:15:23, szombat
|
|
|
Tészta hozzávalói 20 x 30-as lapokhoz:
30 dkg liszt
15 dkg porcukor
2 ek kakaó
5 dkg margarin
1 db tojás (közepes)
1 kk szódabikarbóna
kb. 1 dl tej
A liszthez keverjük hozzá a szódabikarbónát, majd adjuk hozzá a margarint és az ujjbegyünkkel morzsoljuk össze. Ezután keverjük hozzá a porcukrot, és a kakaót, majd adjuk hozzá a tojást, és kezdjük el összegyúrni a tésztát. Közben apránként adagoljuk hozzá a tejet, hogy egy könnyen nyújtható tésztát kapjunk.
Ezután osszuk el négy egyenlő részre, majd egyesével nyújtsuk ki tepsi méretűre. (Én enyhén lisztezett sütőpapíron nyújtom ki, majd a papírral együtt helyezem a tepsi hátlapjára. Két sütőpapírt használok, így ameddig az egyik tészta sül, kitudom nyújtani a következő lapot.)
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. 10 perc alatt süssük készre. (Amikor kivilágosodik a tészta, akkor kivehetjük)
A sütőből kivéve, rögtön csúsztassuk le a papírról és úgy hűtsük ki. (én egy hosszabb pengéjű késsel alányúlok, és óvatosan végighúzom a kést, majd lecsúsztatom a papírról)
A teljesen kihűlt tésztalapokat ezután a karamellás krémmel kenjük meg.
Karamellás krém hozzávalói:
20 dkg kristálycukor
25 dkg margarin
5 dkg porcukor
6 dl tej
2 cs vaníliás pudingpor
1 cs vaníliás cukor
Egy serpenyőbe tegyük bele a kristálycukrot, majd állandó keverés mellett karamellizáljuk világos színűre. (vigyázzunk nehogy a cukor túl barnára karamellizálódjon, mert keserű lesz!!!!)
Amikor a cukor megkaramellizálódott, vegyük le a tűzről, majd óvatosan öntsünk hozzá 5 dl tejet. (ekkor a cukor hirtelen megkeményedik!!!!)
Ezután tegyük vissza a tűzre, majd kevergetve melegítsük forráspontig, hogy a megkeményedett cukor teljesen feloldódjon.
A pudingport keverjük simára a maradék tejjel, majd csorgassuk hozzá a karamellás tejhez. Ezután kevergetve, pár perc alatt főzzük sűrűre. Végül hűtsük ki egészen. (közben többször keverjük át)
A porcukrot, és a vaníliás cukrot keverjük simára a margarinnal, majd apránként adjuk hozzá a teljesen kihűlt pudingot. Ezután addig keverjük, hogy egy jó habos krémet kapjunk. (ízlés szerint még porcukrot adhatunk hozzá)
Helyezzünk tálcára egy tésztalapot, majd egyenletesen kenjük meg a karamellás krémmel. Így járjuk el a többi lappal is, arra figyelve hogy a legfelső lapot csak vékonyan kenjük meg a krémmel.
Ezután a legfelső lapot ízlés szórjuk meg dió-grillázzsal, majd hagyjuk a süteményt pár órát állni, hogy a lapok kellően megpuhuljanak, és az ízek jól összeérjenek. (én mindig előző nap sütöm meg, így van ideje a lapoknak megpuhulni) Grillázs készítése itt megtalálható!!
Tálalás előtt, éles késsel ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk. (mivel krémes sütemény, így tartsuk hűtőben, vagy hideg helyen tálalásig)
Forrás: gizi-receptjei.blogspot.hu |
|
|
0 komment
, kategória: édes sütik |
|
Címkék: karamellizáljuk, szódabikarbónát, szódabikarbóna, kristálycukrot, megkeményedett, tésztalapokat, megpuhuljanak, kristálycukor, kivilágosodik, ujjbegyünkkel, előmelegített, hőmérsékleten, megkeményedik, megtalálható, egyenletesen, lecsúsztatom, összeérjenek, forráspontig, szeleteljük, sütőpapíron, tésztalapot, csúsztassuk, margarinnal, grillázzsal, feloldódjon, összegyúrni, hátlapjára, sütőpapírt, megpuhulni, lisztezett, karamellás, csorgassuk, melegítsük, pudingport, kevergetve, hozzávalói, liszthez keverjük, ujjbegyünkkel morzsoljuk, könnyen nyújtható, papírral együtt, tepsi hátlapjára, egyik tészta, következő lapot, sütőből kivéve, hosszabb pengéjű, teljesen kihűlt, karamellás krémmel, serpenyőbe tegyük, cukor hirtelen, megkeményedett cukor, pudingport keverjük, maradék tejjel,
|
|
|
|
liszthez keverjük, ujjbegyünkkel morzsoljuk, könnyen nyújtható, papírral együtt, tepsi hátlapjára, egyik tészta, következő lapot, sütőből kivéve, hosszabb pengéjű, teljesen kihűlt, karamellás krémmel, serpenyőbe tegyük, cukor hirtelen, megkeményedett cukor, pudingport keverjük, maradék tejjel, karamellás tejhez, vaníliás cukrot, többi lappal, legfelső lapot, lapok kellően, lapoknak megpuhulni, karamellizáljuk, szódabikarbónát, szódabikarbóna, kristálycukrot, megkeményedett, tésztalapokat, megpuhuljanak, kristálycukor, kivilágosodik, ujjbegyünkkel, előmelegített, hőmérsékleten, megkeményedik, megtalálható, egyenletesen, lecsúsztatom, összeérjenek, forráspontig, szeleteljük, sütőpapíron, tésztalapot, csúsztassuk, margarinnal, grillázzsal, feloldódjon, összegyúrni, hátlapjára, sütőpapírt, megpuhulni, lisztezett, karamellás, csorgassuk, melegítsük, pudingport, kevergetve, hozzávalói, végighúzom, serpenyőbe, vigyázzunk, kivehetjük, helyezzünk, morzsoljuk, készítése, süteményt, egyesével, porcukrot, nyújtható, helyezzük, pudingpor, használok, következő, alányúlok, adagoljuk, margarint, receptjei, tálalásig, apránként, keverjük, teljesen, liszthez, lapoknak, sütemény, helyezem, hosszabb, óvatosan, papírról, porcukor, kínáljuk, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | Hét | Ked | Sze | Csü | Pén | Szo | Vas | |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |
29 | 30 | |
| |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
0 db bejegyzés |
e év: |
0 db bejegyzés |
Összes: |
7620 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 1735
- e Hét: 8513
- e Hónap: 12917
- e Év: 44646
|
|
|