Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
Isten szuverenitása
  2016-09-27 12:01:14, kedd
 
  Isten szuverenitása



Isten szuverenitásának fontosságát soha nem lehet túlhangsúlyozni, hiszen Ő minden valóság legnagyobbika, valójában maga a valóság alapja és legfontosabb jellemvonása a szuverenitás. A többi jellemzője szintén fontos. De ha értelmünkkel nem vesszük tudomásul, eltorzítjuk, vagy tagadjuk Isten szuverenitását - mely szuverenitás azt jelenti, hogy Isten minden művének és teremtményének abszolút elrendelője és uralkodója - akkor Isten számunkra már nem Isten. Rendeleteit és tetteit szerintünk valami más határozza meg, vagy maguk a gyarló emberi lények, vagy a körülmények, vagy valami más kozmikus erő, és nekünk ezek, (vagy a semmi) jelentik az istent. Ha Isten szuverén akkor mindentudó és mindenható is, továbbá teljesen szabadon, tetszése szerint cselekszik. Ha bármelyik területen korlátozva lenne, akkor nem lenne valóban szuverén. Így Isten szuverenitása mindennél előbbvaló.
A szuverenitás nem csupán egy gyakorlati értékkel rendelkező, filozófiai dogma. Ez az a doktrína, mely az összes többi tanításnak értelmet és tartalmat ad. A szuverenitás - ahogy Arthur W. Pink megfogalmazta - ,,a keresztyén teológia alapzata... a keresztyén igazság gravitációjának középpontja - a Nap, mely körül az összes többi kisebb égitest kering."
Idáig még az evangéliumi keresztyének többsége valószínűleg egyetértene, bár talán úgy érzik, hogy nem túl célszerű manapság Isten szuverenitását emlegetni. Viszont hangsúlyt kell fektetnünk az ezzel párhuzamos tanításra is, vagyis, ha Isten mindenek felett szuverén Úr, akkor mi nem vagyunk azok - még saját személyes életünk dolgaiban sem. Nem vagyunk abban a helyzetben, hogy meghatározzuk, milyen életünk legyen, sőt még azt sem dönthetjük el hogy mire van valójában szükségünk, és főként nem kellene egy pillanatig sem azt képzelnünk, hogy körülöttünk forog a világ.

James M. Boice
 
 
0 komment , kategória:  Rövid építő írások  
Egy pillantás Izráel jövőbeni háborúira
  2016-09-27 09:59:25, kedd
 
  EGY PILLANTÁS IZRÁEL JÖVŐBENI HÁBORÚIRA * ZAKARIÁS 9-11

KÖZPONTI IGERÉSZ: ZAKARIÁS 9

ÖSSZEFOGLALÁS * Jóllehet Izráel szomszédaira pusztító ítélet vár, Izráelt megőrzi az Úr, míg el nem jön a régen várt nap: a Messiás érkezése. Sion Királya szamárcsikón ülve érkezik majd, és ígérete szerint megvédi népét, és megfutamítja ellenségeit. Dacára, hogy megváltást kínál, a Királyt el fogják utasítani, és elárulják 30 ezüstért.

NAPI ÚTRAVALÓ * Gondolj vissza az elmúlt hét imádsággal töltött idejére, és készíts egy listát azokról a dolgokról, amelyekért imádkoztál. Talán még kategorizálhatnád is őket: önmagadért, másokért, a népedért stb. mondott imádságok. Most pedig indíts belső vizsgálatot a fejedben: mi az, ami éppen most nyugtalansággal, aggodalommal tölt el? Szoros munkahelyi határidők, elhúzódó betegség, egy megromlott kapcsolat, megbízhatatlanul működő autó, túl hamar kiürülő pénztárca, fegyelmezési gondok otthon, egy hosszú aszály eső nélkül, vagy az egyre emelkedő árak?
Miközben az aggodalmaidat rendezed, tégy egy pipát azok mellé, amelyekért már imádkoztál. Meglep, hogy milyen kevés a pipa? A Jakab 4,2 így diagnosztizálja a bajt: ,,Mégsem kapjátok meg azért, mert nem kéritek." Ez volt a helyzet Zakariás idejében is. A teremtés Istene, akitől minden jó származik, aki megalkotta a felhőket és az esőt, mégis ilyen parancsot adott népének: ,,Kérjetek esőt az Úrtól... ő ad záporesőt és mezei növényeket mindenkinek." (10,1) Bár minden jó adomány és tökéletes ajándék az Úrtól van, mégis gyönyörködik abban, ha gyermekei könyörgéseikben hozzá fordulnak.
Ma beszéld meg Atyáddal életed ,,kéretlen" imádságait! Ne feledd, Isten nem válaszolhat olyan kérésekre, melyek el sem hangzottak, még akkor is, ha tudja jól, mire van szükséged, mielőtt még kérnéd.

BETEKINTÉS * PRÓFÉTAI TELITALÁLAT 500 ÉVVEL KORÁBBRÓL - Zakariás elképesztő pontossággal célzó mesterlövész próféta! Hasonlítsd össze a 11,12-13-at a Máté 27,1-9-cel, és figyeld meg, hogy a vásárlás tárgya (a fazekas mezeje) és a vásárlás ellenértéke (30 ezüst) is mind 500 évvel előre meg lett jövendölve!

Egy nap imádkozás nélkül: Istennel szembeni gőg.

Bruce H. Wilkinson
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
Krisztus a lélek egyetlen Orvosa
  2016-09-27 08:04:47, kedd
 
  "Meggyógyítja a megtört szívűeket." (Zsoltár 147,3)



Az evangélium Krisztust Orvosnak nevezi. Ő a lélek egyetlen Orvosa. Ő meggyógyít, még ha teljesen reménytelen is a betegség. És akit meggyógyít, azt örökre meggyógyítja. "Én örök életet adok nekik" (Jn 10:28). Ő ingyen gyógyítja meg őket, csak kegyelemből. De mit jelent mindez annak a számára, aki nem látja, hogy megsebesült? Mit jelent a világon a legjobb orvos, mit jelent együtt véve a világ minden orvosa annak, aki nem ismer és érez betegséget?
Ez is oka annak, hogy Krisztust olyan kevésre becsülik az emberek. Isten nem tette őket beteggé azzal, hogy sújtotta őket. Kardja nem sebesítette meg őket, nyila nem ütötte át a májukat. Nem morzsolta szét őket kalapácsa, és nem olvasztotta meg őket tüze. Ezért nem törődnek ezzel az Orvossal. Ezért becsmérelnek mindent, amit Isten tett, hogy lelküket megmentse. Mennyire másként lenne, ha az ilyen lélek megsebesült volna. Ha a szív összetörik, akkor beteggé teszi a vétek fullánkja. Akkor azt mondja: "Moss meg engem, Uram, enyhítsd sebeimet, öntsd olajodat és borodat sebeimbe." Akkor azt kéri: "Úr Jézus, hallass örömet és vigasságot velem, hogy örvendezzenek csontjaim, amelyeket összetörtél" (Zsolt 51:10). Akkor semmit sem vár az ember jobban, mint a gyógyulást. Akkor senki sem olyan kívánatos, mint Krisztus. Krisztus neve akkor a legjobb név. Az ilyennek Krisztus szeretete a legjobb szeretet. Ami az éhesnek a kenyér, ami a szomjazónak a víz, a vaknak a világosság, a fogolynak a szabadulás, az Krisztus még ezerszer inkább a megsebzett és összetört szívnek.

John Bunyan
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2016.08 2016. Szeptember 2016.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 1 db bejegyzés
e hónap: 518 db bejegyzés
e év: 3839 db bejegyzés
Összes: 35938 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4410
  • e Hét: 27054
  • e Hónap: 56366
  • e Év: 244168
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.