Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
Mit jelent ma felnőtt kereszténynek lenni?
  2019-08-03 17:37:08, szombat
 
  Puchard Zoltán, a Háló és a Hetvenkét Tanítvány Mozgalom egyik alapítója szerint nagy jelentősége, egymást kölcsönösen gazdagító hatása van a két mozgalom együttműködésének. A Hetvenkét Tanítvány által felvetett témák új dimenziókat vittek a tábor tartalmi felépítésébe; a Háló Kárpát-medence szerte elindította párbeszéd kitágította a horizontot. A Háló harminc éve képviselt lelkisége - a közösségben gondolkodás, az összetartozás - találkozott össze a gazdaság, a politika, kultúra, társadalmi élet különböző területein tevékenykedő ,,tanítványok" tudásával, akik a közös gondolkodásba behozták a mozgalom ,,válaszkísérleteit" a 21. század problémáira.
A látogatás délelőttje betekintést adott számunkra az érett istenkapcsolat, a hitben való növekedés folyamatába. Az identitás és közösség, tanítvány és mesterlét terepe és felelőssége, Egyház és misszió, teremtett világ, szolgálat és küldetés mentén haladtak a résztvevők. Tanúi lehettünk, hogy az építkezés az ,,itt és most"-ban elkezdődött.

Székely János előadása
...... .........


A püspök a tábor alapgondolatát - keresztény nagykorúság - és mottóját: ,,Teremjetek maradandó gyümölcsöt!" (Jn 15,16) - állította középpontba. Mit jelent keresztény nagykorúság? - Székely János Boldog Ceferino élete alapján mutatta meg: ha a nagykorú keresztényt a hatékony felnőttel azonosítjuk, elvétjük a lényeget. A kereszténység teljességét ugyanis egy nyolcéves gyerek is élheti. Ez a teljesség annak megértése, hogy a világ szeretetből, az Atya, a Fiú és a Szentlélek örök szeretetéből lett, így a keresztény lét legfőbb célja és feladata, hogy az ember megtanuljon szeretni. A folyamatot az Istentől való megérintettség indítja el. Isten kopogtat, be akar lépni az ember életébe. Ha megnyitjuk előtte az ajtót, ha beengedjük, betölt a fénye, békéje szeretete, amit más nem tud megadni, s elkezd átalakítani. Az így formálódó jóság, szeretet, bátorság eltalálja a másik ember szívét, megszületik a közösség. Az Egyház fentről, Istentől kapja az indítást, a megérintődött emberek viszik tovább.
Székely János arra kérte a résztvevőket, idézzék fel azt az első pillanatot, amikor átélték ezt a megérintődést; nézzenek szembe azzal, mennyire táplálkoznak ebből a megrendültségből ma. Dávid, a Jézus követésére vállalkozni akaró gazdag ifjú, Júdás és Péter példáján mutatta be, milyen válaszok születnek ebből a megtapasztalásból. Dávid, az Isten által kiválasztott, megérintett ember, aki legyőzi Góliátot, erős királlyá lesz, országot épít, egyszer csak megbicsaklik, kikacsint házasságából, más feleségét kívánja meg, és súlyos hibák sorozatát követi el; a gazdag ifjú, aki visszaretten, hogy eladja vagyonát; Júdás, aki belátja botlását, de nem hisz abban, hogy talpra tud állni, és Péter, aki meglátja Jézus szemében végtelen irgalmat, megbocsátást, tudja, hogy nála van újrakezdés, és belőle szikla lesz.
Ehhez kapcsolódva a főpásztor arra hívta fel a figyelmet, hogy az ember életének különböző területein különböző mértékben éli meg az Istennek való átadottságot. Éljük-e a szeretet parancsát életünk minden területén? Hova kellene még beengedni Istent? Hol ragaszkodunk kételyeinkhez, megrögzöttségeinkhez, bűnünkhöz? - ezek voltak a püspök további, átgondolásra szánt kérdései. A magát teljesen átadó Péter, a szikla olyan ember, akikből az Egyház épülni tud. ,,Átélte a szeretetet, és természetes lesz, hogy továbbadja. A misszió nem stratégia, nem toborzás, nem azért folyik, hogy sokan legyünk, és erősek. A misszió túlcsorduló szívből fakad."
A szekularizáció krízisében hogyan álljunk ki kereszténységünkkel a világ elé? - Székely János útmutatásul a ,,ferenci alternatívát" vázolta fel. Arra biztatott, legyenek bárkáink - kolostor, család, közösség, iskola -, melyek át tudják menteni az értékeinket. Merjünk kilépni a templomaink falai közül, keressük az együttműködést a nemzet és állam képviselőivel, szövetkezve értékeink védelmére. Ezek átgondolására kérte a résztvevőket a beszélgetésekben.
A válaszkeresés kiscsoportokban folytatódott. A szentmise alkalom volt az önreflexióra, hol tartunk hitünkben, és buzdítás, hogy elinduljunk. Székely János püspök élet közeli példákkal mutatta be, hogy egy-egy szeretetcselekedet milyen ,,szeretetlavinát" képes elindítani, átformálva mind a kezdeményező, mind a megajándékozott életét.
...... ........... ........... .....



- Látogatásunk napján Székely János előadása viszi tovább azt a vonalat, amit Szócska Ábel, Gájer László, Ádám Miklós atya, Makláry Ákos atya, Dávid Bea elkezdett, és Sajgó Szabolcs SJ, Vecsei Miklós, ifj. Zlinszky János, Dabóczi Kálmán folytat.

Fotó: Lambert Attila
Trauttwein Éva/Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Dr. Székely János püspök  
Évközi 18. vasárnap 08.04
  2019-08-03 17:29:29, szombat
 
  OLVASMÁNY a Prédikátor könyvéből
A Prédikátor a mulandó dolgok hiábavalóságát állítja elénk.
Minden hiábavalóság, mondja a Prédikátor, csupa hiábavalóság. Minden csak hiábavalóság. Hisz jó néhány ember munkálkodott bölcsen, okosan és sikerrel, azután át kellett engednie szerzeményét olyannak, aki mit sem fáradt érte. Ez is hiábavalóság és nagy baj!
Igen, mi haszna van az embernek sok-sok fáradozásából és törekvéséből, amellyel emésztette magát életében? Valóban: minden napja csupa szenvedés, és minden tevékenysége csak bosszúság. Szíve még éjjel sem tud megnyugodni. Ez is hiábavalóság!
Ez az Isten igéje. Préd 1,2;2,21-23

SZENTLECKE Szent Pál apostolnak a kolosszeiekhez írt leveléből
Keressétek az odaföntvalókat!
Testvéreim!
Krisztussal együtt ti is feltámadtatok. Keressétek tehát azt, ami odafönt van, ahol Krisztus ül az Isten jobbján. Az égiekre irányuljon figyelmetek, ne a földiekre.
Hiszen meghaltatok, és életetek Krisztussal az Istenben van elrejtve. Amikor azonban Krisztus, a mi életünk, újra megjelenik, vele együtt ti is megjelentek a dicsőségben.
Fojtsátok el tehát tagjaitokban, ami földies: a paráznaságot, a tisztátalanságot, az érzéki vágyakat, a bűnös kívánságokat és a kapzsiságot, ami nem más, mint bálványimádás.
Ne hazudjatok egymásnak. Vessétek le a régi embert szokásaival együtt, és öltsétek föl az újat, aki állandóan megújul Teremtőjének képmására a teljes megismerésig. Itt már nincs görög vagy zsidó, körülmetélt vagy körülmetéletlen, barbár vagy szittya, szolga vagy szabad, hanem Krisztus a minden, és ő van mindenben.
Ez az Isten igéje. Kol 3,1-5.9-11

EVANGÉLIUM Szent Lukács könyvéből
Kerüld a kapzsiságot! Nem tudod, kire marad, amit szereztél.
Abban az időben amikor Jézus tanított, valaki megszólalt a sokaságból: ,,Mester, szólj testvéremnek, hogy ossza meg velem az örökséget." Ő így válaszolt neki: ,,Ember, ki hatalmazott fel engem, hogy bírátok legyek, és elosszam örökségteket?"
Majd a tömeghez fordult: ,,Vigyázzatok, és őrizkedjetek minden kapzsiságtól, mert nem a vagyonban való bővelkedéstől függ az ember élete."
Példabeszédet is mondott nekik: ,,Egy gazdag embernek a földje bőséges termést hozott. Így okoskodott magában: Mit tegyek? Nincs hová gyűjtenem a termésemet. Tudom már, mit teszek: lebontom csűreimet és nagyobbakat építek, oda gyűjtöm majd a termést és minden vagyonomat. Aztán majd elégedetten mondom magamnak: Ember, van elég vagyonod, eltart sok évig. Pihenj, egyél, igyál, és élvezd az életet!
Ám az Isten így szólt hozzá: Esztelen, még az éjjel számon kérik tőled lelkedet. Kié lesz mindaz, amit szereztél?
Így jár az, aki kincset gyűjt magának ahelyett, hogy Istenben gazdagodnék."
Ezek az evangélium igéi. Lk 12,13-21
...... .........

 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Útravaló – 2019. augusztus 3.
  2019-08-03 17:26:19, szombat
 
  Jézusról azt hiszik, hogy a Keresztelő, aki feltámadt. Ezek szerint hittek valamilyen feltámadásban. De amikor kiderült, hogy nem János az, vajon gyöngült-e ebbéli hitük? Maga Jézus is pontosan értesült a Keresztelő sorsáról. Annak tanítványai elvitték a testét, és eltemették - fájdalmas párhuzam: Jézus testét is tanítványai temetik el. Mint ha a tanítványok sorsa a mesterük melletti végsőkig való kitartás volna. Képzeljük el a tanítványt, aki Jánost is és Jézust is eltemette, hiszen voltak közös tanítványok. Hogyan lehetséges, hogy a tanítványoknak nem szegte kedvét, hogy két mesterük is tulajdonképpen egymáshoz közeli időben esett áldozatul a hatalomnak? Ez a mestereken múlt.  
 
0 komment , kategória:  Útravaló_Adoremus  
17. évközi hét szombat 08.04
  2019-08-03 17:24:51, szombat
 
  OLVASMÁNY Mózes harmadik könyvéből
Az örvendetes évben, vagyis a jubileumi esztendőben mindenki visszakapja eredeti birtokát.
A Sínai-hegyen így szólt Mózeshez az Úr:
,,Számlálj hét évhetet, azaz hétszer hét esztendőt, tehát negyvenkilenc évet. Ennek az évnek hetedik hónapjában a tizedik napon, az engesztelés napján, fúvasd meg a harsonákat az egész országban! Szenteljétek meg az ötvenedik esztendőt! Hirdessetek szabadulást lakóhelyetek minden lakójának, mert örvendetes esztendő ez. Kapja vissza mindenki a birtokát, és térjen vissza ki-ki saját családjához! Ez az ötvenedik esztendő legyen számotokra jubileumi év!
Ebben az évben ne vessetek! Ami a szántóföldeteken magától terem, le ne arassátok; a meg nem metszett szőlőtőkék termését be ne takarítsátok! Így szenteljétek meg az örvendetes esztendőt, és azt egyétek, amit a mezőn találtok!
Az örvendetes esztendőben kapja vissza mindenki a maga birtokát! Ha eladsz valamit honfitársadnak, vagy veszel valamit tőle, egymást be ne csapjátok! Az örvendetes esztendőt követő évek száma szerint vásárolj felebarátodtól, ő pedig a termés éveinek száma szerint adjon el neked! Minél több esztendő van még hátra a következő örvendetes esztendőig, annál nagyobb legyen az ár; és minél kevesebb van hátra, annál olcsóbb legyen a vételár, mert csak a termésidőt adja el neked.
Meg ne csaljátok honfitársaitokat! Mindenki félje az Urat; mert én, az Úr vagyok a ti Istenetek!"
Ez az Isten igéje. Lev 25,1.8-17

EVANGÉLIUM Szent Máté könyvéből
Keresztelő János vértanúsága.
Amikor Heródes Antipász, a negyedes fejedelem meghallotta a Jézusról szóló híreket, azt mondta szolgáinak: ,,Ez Keresztelő János: ő támadt fel a halálból, azért van ilyen csodatevő ereje."
Heródes ugyanis annak idején elfogatta Jánost, bilincsbe verette és börtönbe vetette Heródiás miatt, aki fivérének, Fülöpnek a felesége volt. János ugyanis figyelmeztette: ,,Nem szabad őt feleségül venned!" Heródes emiatt ki akarta végeztetni Jánost, de félt a néptől, mert prófétának tartották őt.
Amikor Heródesnek születésnapja volt, Heródiás leánya a vendégek előtt táncolt. Ez nagyon megtetszett Heródesnek, ezért esküvel ígérte, hogy bármit is kér, megadja neki. A leány, mivel anyja már előre kioktatta, így szólt: ,,Add nekem egy tálon Keresztelő János fejét!" Erre a király elszomorodott, de esküje és a jelenlevő vendégek miatt megparancsolta, hogy adják oda neki (Keresztelő János fejét).
Erre elküldvén lefejeztette Jánost a börtönben. Fejét elhozták egy tálon, és odaadták a leánynak; ő meg elvitte anyjának.
Akkor János tanítványai eljöttek, elvitték a holttestet, és eltemették. Majd felkeresték Jézust, és mindezt hírül adták neki.
...... ......


Ezek az evangélium igéi. Mt 14,1-12

Imádság
Mindenható Istenünk, Urunk! Te jól tudod, hogy mi lakik az emberben, mi lakik a szívünkben. A te képmásodat hordozzuk magunkban, ami azt jelenti, hogy nem önmagunkért, hanem neked élünk. Életünk akkor válik igazi értékké, ha azt a te és az emberek szolgálatára szenteljük. Alakíts át minket akaratod szerint, hogy szívünk mindig a te szándékaidat keresse! Add nekünk a szívünket átformáló megtérés kegyelmét, hogy Fiadhoz hasonlóan életünket áldozzuk neked!

Elmélkedés
Keresztelő Szent János halálának történetét Máté evangélista Heródes visszaemlékezéseként jegyzi le. Ezt olvassuk a mai napon. Keresztelő Jánost az egész nép Isten prófétájának tartotta, ezt még Heródes is elismeri. Életmódja jel volt az emberek számára. Tanítása, prófétai fellépése egyáltalán nem nevezhető barátságosnak, hanem inkább kemény, figyelmeztető jellegű. Szavára mégis odafigyeltek az emberek és bűnbánatuk jeleként sokan mentek hozzá megkeresztelkedni. János személyének jelentősége és fellépésének hatása abban is megmutatkozott, hogy sokan követték életmódját, lettek a tanítványai. Ha tehát erkölcsi kiállásról és a bűnökre való figyelmeztetésről volt szó, akkor János nem hallgatott. Nem hallgatott az uralkodó család, Heródes erkölcstelen életmódja láttán sem. Az uralkodó nem vette ezt jó néven, ezért előbb börtönbe záratta, majd lefejeztette Keresztelő Jánost. Az uralkodó erőfitogtatása, félelme és önkényessége azonban nem moshatta tisztára lelkét.
Keresztelő Jánosnak az volt a küldetése, hogy bűnbánatot hirdetve felkészítse a népet Jézus érkezésére, fellépésére. János haláláról értesülve Jézus inkább egy időre elhagyja a Jordán vidékét, mert érzi, hogy az ő élete szintén veszélyben van, mint minden olyan prófétáé, aki az erkölcsi rend védelmének érdekében az igazságot bátran kimondja.
C. Horváth István Sándor
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Csaba testvér beszámolója afrikai missziós útjáról
  2019-08-03 17:18:49, szombat
 
  Az előítélet nem Istentől van!
Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Böjte Csaba atya miséi  
Juhász Gyula: Tavasz várás
  2019-08-03 17:15:29, szombat
 
  Mihályfalvi János videója Link

A déli szélben lehunyom szemem
És gyöngyvirágok szagát érezem.
Az esti égen violás a szín
És kikeletben járnak álmaim.

A hó alól már dobban boldogan
A föld nagy szíve s csöndesen fogan
A csíra, melyből új élet terem
S bimbók bomolnak majd szűz réteken.

Az örök nap még bágyadtan ragyog,
De tavaszosok már a csillagok
S az éjszakában zizzenő neszek,
Egy új világ susogja már: leszek!

A földre fekszem, hallgatom szívét,
Az égre nézek, kémlelem színét,
Ég, föld között angyali üzenet
Hirdeti a jövendő életet.

Mert boldog ige ez és szent igaz
És örök törvény és áldott vigasz,
Hogy győz az élet, duzzad és dagad
S elönti mind az ócska gátakat!

2018 évben Mihályfalvi János videója Link
 
 
0 komment , kategória:  Dal szövegek és videó  
Hogyan lesz valakiből szent?
  2019-08-03 17:11:46, szombat
 
  Origó oldalon Link

- nlc oldalon Link
 
 
0 komment , kategória:  Biblia - szentírások  
Hány katolikus Szent van?
  2019-08-03 17:07:59, szombat
 
  Hány katolikus Szent van?
Katolikus ma oldalon Link
.........



- Katolikus szentek és boldogok listája név szerint
Wikipedia oldalon Link

- Magyar szentek és boldogok listája
Wikipedia oldalon Link

- Szentek az egyházban Vigilia oldalon Link
 
 
0 komment , kategória:  Biblia - szentírások  
A Mennyei atya kivisz a pusztába
  2019-08-03 16:56:33, szombat
 
  Videó Link
...... ..........

 
 
0 komment , kategória:  Böjte Csaba atya miséi  
J. M. W. Turner - Vierwaldstätti-tava
  2019-08-03 16:53:22, szombat
 
  Az 1775-ben született Turnert a tájképfestészet legjelentősebb alakjai között tartják számon a művészettörténetben.
...... .....


z 1842-ben készült akvarell a világhírű brit festő egyetlen festménye a háromdarabos Rigi-sorozatból, amely még nincs közgyűjteményben. ,,Turner Nagy-Britannia valaha volt legnagyobb művészeinek egyike, A sötét Rigi című kép pedig gyönyörű és érzelmes mű, amelyet munkássága csúcspontján festett" - hangsúlyozta Rebecca Pow.

- J. M. W. Turner: Vihar a Szent Gotthárd-szoros feletti fotó
...... .......

 
 
0 komment , kategória:  Elhunyt híres emberek  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
2019.07 2019. Augusztus 2019.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 400 db bejegyzés
e év: 4631 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 10221
  • e Hét: 33281
  • e Hónap: 66435
  • e Év: 300182
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.