|
1/7 oldal
|
Bejegyzések száma: 64
|
|
|
|
2024-08-12 10:59:19, hétfő
|
|
|
Hozzávalók:
500 g sárgadinnye (tisztán mért súly)
1 evőkanál citromlé
250 g joghurt
200 ml habtejszín
250 ml tej
cukor ízlés szerint
gyümölcs a tálaláshoz
Elkészítése:
A dinnyét kisebb darabokra vágjuk, majd hozzáadjuk a citromlevet, joghurtot, tejet és a tejszínt, majd az egészet krémesre-selymesre turmixoljuk. Megkóstoljuk és ízlés szerint adunk hozzá cukrot.
Jól lehűtjük, majd feldarabolt dinnyét adunk levesbetétként hozzá.
Ha szeretnénk fűszerezni a levest, akkor adhatunk hozzá reszelt gyömbért és mentaleveleket is.
Link |
|
|
0 komment
, kategória: levesek |
|
|
|
|
|
2023-01-31 17:51:47, kedd
|
|
|

Hozzávalók (~6 főre)
1,5 kg burgonya
100 g császár szalonna
50-80 g kolbász
1 db közepes vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
2 ek. olivaolaj
2 db zöldségleves kocka
3 db babérlevél
2 kk. szárított majoranna ( vagy tárkony)
2 csapott kk. őrölt pirospaprika
só, bors ízlés szerint
1,8 dl víz
A habaráshoz: 140 g tejföl (~1 kis doboz), 1 ek. liszt
Így készül a tejfölös krumplileves
A krumplikat megpucoljuk kockákra vágjuk és hideg vízbe áztatjuk. A hagymákat is megpucoljuk és felaprítjuk.
A császárszalonnát felkockázzuk, a kolbászt is kockákra, vagy karikára vágjuk.
Egy nagyobb lábosban elkezdjük hevíteni az olívaolajat, majd hozzáadjuk a császárszalonnát és a kolbászt is, hogy kicsit piruljanak és kisüljön a zsír belőlük. Ezután a lecsepegtetett szalonnát és kolbászt kis tálba kiszedjük és félretesszük.
A megmaradt zsiradékon a felaprított hagymákat elkezdjük üvegesre párolni. Ha elkészült meghintjük az őrölt pirosparikával, ezután a lecsepegtetett krumplit is hozzáöntjük, amit nagyjából 5 percig pirítunk.
Ráöntjük a vizet, hozzáadjuk a leveskockát, babérlevelet, majorannát (vagy tárkonyt), sózzuk, borsozzuk és forrástól számítva, közepes lángon, fedővel lefedve addig főzzük, amíg a krumpli meg nem puhul. Ez krumplitól függően nagyjából 20-25 perc.
Közben elkészíthetjük a habarást. A tejfölt csomómentesre keverjük a liszttel és apránként felhígítjuk néhány evőkanálnyi leveslével. Amikor a levesünk elkészült (megpuhult a krumpli) hozzáöntjük a habarást, felforraljuk. Beletesszük a korábban kiszedett szalonnát és kolbászt, majd kóstoljuk meg, és ha szükséges ízlés szerint még ízesíthetjük. Tálaláskor szórhatunk rá egy kevés friss petrezselymet.
Jó étvágyat hozzá!
|
|
|
0 komment
, kategória: levesek |
|
|
|
|
|
2021-08-08 19:25:45, vasárnap
|
|
|
Hozzávalók
4 személyre
A leveshez:
só
cukor
1 kis kis csokor petrezselyem zöldje
40 dkg fagyasztott zöldborsó
1 petrezselyemgyökér
1 nagy nagy sárgarépa
1 kis kis cikk zeller
1 kis vöröshagyma
5 dkg vaj
bors
A galuskához:
8-10 evőkanál búzadara (gríz)
10 dkg krémsajt
kb. 1 dl olaj
kb. 2 tojás
kb. só
Meghámozzuk a sárgarépát, a gyökeret, a zellert és a vöröshagymát, majd mindegyiket apróra vágjuk.
Egy lábasba dobjuk a vajat, és megpároljuk rajta a felaprított zöldségeket. Amikor már roppanósra puhultak, hozzádobjuk a finomra vágott petrezselyem zöldjét, átforgatjuk, felöntjük bő egy liter vízzel, hozzáadjuk a fagyos zöldborsót, felforraljuk, és már csak egy-két percig főzzük, míg a fagyasztott zöldborsó meg nem puhul. Közben ízlés szerint ízesítjük sóval, borssal, pici cukorral.
A galuskához mérőpohárba öntjük a két egész tojást. Átöntjük egy tálba. Olajból kimérjük a két tojás térfogatának a felét, ezt is hozzáadjuk.
Belekeverjük a krémsajtot, valamint annyi búzadarát, hogy a massza lágy, de ne folyós legyen. Addig pihentetjük, míg felforr a sós víz, amelyben majd ki fogjuk főzni.
Nokedliszaggatóval beleszaggatjuk, közben fakanállal egyszer-kétszer megkeverjük, ne ragadjanak össze a szemek. Ha újra felforrt a víz, nagyon kicsi lángon még 8-10 percig főzzük.
https://videkize.hu/

|
|
|
0 komment
, kategória: levesek |
|
|
|
|
|
2021-08-08 19:14:05, vasárnap
|
|
|

Hozzávalók
4 személyre
20-30 dkg finomliszt
1 csokor petrezselyem zöldje
1 szál füstölt kolbász
1 szelet zeller
2 tojás
1 fehérrépa
2 sárgarépa
étolaj
50 dkg burgonya
pirospaprika
őrölt bors
só
2 gerezd fokhagyma
1 vöröshagyma
10 dkg füstölt szalonna
A szalonnát felkockázzuk, kiolvasztjuk a zsírját, és megfonnyasztjuk rajta a hagymát. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, sót, borsot, pirospaprikát, majd beletesszük
a kockákra vágott krumplit. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, és megfőzzük a paprikás krumplit. Ha kész, szűrőkanállal kiszedjük a krumplit, áttörjük és kihűtjük.
Egy kevés olajon megfuttatjuk a kockákra vágott zöldségeket, s hozzáadjuk a felkarikázott kolbászt meg a felaprított petrezselymet is. A paprikás krumpli levét átszűrjük, azután ráöntjük a zöldséges-kolbászos alapra. Felöntjük annyi vízzel, hogy körülbelül 2 liter levesünk legyen, utánízesítjük sóval és borssal, majd felforraljuk, és takaréklángon addig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak.
A kihűlt burgonyát összekeverjük a tojásokkal, kevés sóval meg annyi liszttel, hogy lágy tésztát kapjunk. A masszát belegombócozzuk a levesbe, és kifőzzük a gombócokat. Akkor kész, ha feljönnek a tetejére. Próbaképpen egy gombócot kettévágunk, megkóstoljuk, és ha a belseje is átfőtt, már tálalhatjuk is a levest.
https://videkize.hu/Forrás: Pásztor Tünde
|
|
|
0 komment
, kategória: levesek |
|
|
|
|
|
2021-08-08 19:10:05, vasárnap
|
|
|
Hozzávalók
4 személyre
Krumplileves kétszer tálalva
só
50 dkg fodros nagykocka-tészta
10 tojás
pirospaprika
1 evőkanál liszt
1 fej vöröshagyma
étolaj
őrölt bors
50 dkg burgonya
1 gerezd zeller
1 fehérrépa
1 sárgarépa
80 dkg füstölt sonka
Hideg vízben feltesszük főni a kockára vágott füstölt sonkát úgy, hogy a bőrét egyben levágjuk, és azt is megfőzzük. Amikor megfőtt, leszűrjük, de a levét egy másik edényben felfogjuk. A sonkát hagyjuk lecsepegni. A főzővizét a tűzhelyre helyezzük, teszünk bele sárgarépát, fehérrépát, zellert kis szeletekre vágva, meg a kockára vágott krumplit, valamint visszadobjuk a bőrét is. Sózni nem kell, mert sós a lé, viszont egy kis bors mehet bele. Amikor a zöldségek megfőttek, olajon hagymát dinsztelünk, megszórjuk egy kis liszttel, pirospaprikával, felöntjük hideg vízzel, és berántjuk a krumplilevest. A levesünk ezzel készen van.
Egy serpenyőben olajat hevítünk, amire rátesszük a megfőtt, kockára vágott füstölt sonkát. Megpirítjuk (vigyázni kell, mert fröcsköl!), majd a felvert, sózott tojásokat is hozzáadjuk és megsütjük. Végül a tésztát kifőzzük, és összekeverjük a sonkás tojással.

|
|
|
0 komment
, kategória: levesek |
|
|
|
|
|
2021-08-06 11:01:23, péntek
|
|
|
Hozzávalók
0,5 kg burgonya
2 db sárgarépa
2 evőkanál zsír
2 dl paradicsomlé
10 dkg liszt
1 evőkanál tejföl
3 gerezd fokhagyma
1 evőkanál só
1 teáskanál őrölt bors
1 teáskanál őrölt kömény
1 evőkanál pirospaprika
1 csokor petrezselyem zöld
1 db babérlevél
2 liter víz
Recept
Meghámozzuk,feldaraboljuk és kissé sós vízben puhára főzzük a burgonyát.
Megpucoljuk a zöldségeket.
Felkarikázzuk a répákat,felaprítjuk a hagymákat.
Amikor puha a burgonya,levesszük a tűzről.
Egy nagy edényben felhevítjük a zsír felét. Megpároljuk benne a vöröshagymát,majd sózzuk és hozzáadjuk a fokhagymát is. Fél perc után levesszük a lángról,belekeverjük a pirospaprikát,majd ráöntjük a burgonya főzővizét. Beletesszük a zöldségeket,hozzáadjuk a többi vizet és tűzre tesszük. Belekeverjük a fűszereket. Végül a paradicsomlevet is hozzáadjuk. Fedő alatt puhára főzzük.
A burgonyát összetörjük. Megvárjuk amíg kihűl. Ekkor hozzáadjuk a maradék zsírt,a lisztet és a sót. Összekeverjük,majd kézzel összegyúrjuk. Félkemény tésztát kell kapnunk. Ha puhának érezzük,tehetünk hozzá még lisztet.
Gombócokat formálunk belőle.
30 -40 perc alatt megfőtt a leves. Ekkor beletesszük a gombócokat. Amikor feljön a leves tetejére,akkor kész a gombóc.
Tálaláskor meghintjük apróra vágott petrezselyemzölddel,egy kanál tejföllel.
Jó étvágyat kívánunk.
http://nemzetikonyha.hu/recept/golodinleves |
|
|
0 komment
, kategória: levesek |
|
|
|
|
|
2019-09-14 14:27:36, szombat
|
|
|

2-3 tömlős sajt
1 kis fej vöröshagyma
vajas rántás /világos/
0.5 dl tejszín
só
bors
szerecsendió
2 húsleves kocka,vagy ételízesítő
petrezselyem
pirítós kenyér,vagy levesbetét
10 dkg trappista sajt
Készítünk egy vékony világos rántás,beletesszük az apróra vágott vöröshagymát,egy kicsit még pirítjuk. Tömlős sajtot elkeverjük benne , - aki szereti lehet vegyesen füstölttel is - egy ki vízzel felengedjük,beletesszük a sót,borsot,szerecsendiót,petrezselyem zöldet,leveskockát vagy ételízesítőt.Tejszínt hozzáöntjük és ezen felül amennyi vizet kíván. Összefőzzük. Tálalásnál tehetünk bele reszelt sajtot,ez is lehet vegyesen is. Pirítóst kenyeret,vagy levesbetét .
Kiss imréné Magdika konyhája |
|
|
0 komment
, kategória: levesek |
|
|
|
|
|
2019-08-16 09:37:24, péntek
|
|
|
Hozzávalók:
1/4 kg vajbab vagy zsenge zöldbab
1 gerezd fokhagyma
1 teáskanál vöröshagyma krém
só
kevés cukor
fehérborecet
pirospaprika
tejföl és kukorica keményítő a habaráshoz
1/4 kg tehéntúró
1 tojás
3 evőkanál rétesliszt
só
apróra vágott petrezselyem
frissen őrölt tarka bors
A zsenge vajbabot feldaraboltam. Kevés olajon a vékonyra szeletelt fokhagymát és a vöröshagymakrémet megfuttattam, rádobtam a babot, felöntöttem vízzel és ízesítettem. Ennek a levesnek a titka a három íz - édes, sós, savanyú - tökéletes harmóniájának a megtalálása. Kóstolgatással, csak úgy megy. Pirospaprika is került rá, de azt csak a vége felé, nehogy elvesszen a szép élénk színe.
A túrógombóchoz a hozzávalókat csak villával összedolgoztam. Nem szabad sem áttörni a túrót, sem nagyon agyonkevergetni. Kicsit állhat, ezért akár reggel már összekeverhetjük.
Amikor a bab már majdnem jó - ki hogy szereti, én resre hagyva, nem szétfőzve - akkor beletettem a kis gombóckákat. 5-6 percet hagytam őket főni, majd a tejfölös habarás is belekerült a levesbe.
https://fuszermania.blogspot.com

|
|
|
0 komment
, kategória: levesek |
|
|
|
|
|
2019-04-23 17:42:54, kedd
|
|
|
Hozzávalók:
30 dkg. sertésvelő,
1 kg. sertéslapocka,
3 db. vöröshagyma,
10 dkg. füstölt szalonna,
1 evőkanál őrölt pirospaprika,
2 db. zöldpaprika,
1 db. nagyobb paradicsom,
5 gerezd fokhagyma,
1 mokkáskanál őrölt köménymag,
só, őrölt bors
25 dkg. csiperkegomba,
1 nagy marék zöldborsó és zöldbab,
2 db. sárgarépa,
1 db. petrezselyemgyökér,
2-3 babérlevél,
kis csokor kapor,
2 kiskanál mustár,
2 evőkanál almaecet,
2 dl. főzőtejszín
1 evőkanál finomliszt a habaráshoz,
2 tojás, liszt a galuskához,
igény szerint csípős paprika,
tejföl a tálaláshoz.
Így készül:
A főzést megelőzően a velőt leforrázzuk, hártyáitól megszabadítjuk. A húst 2x2 cm-es darabokra vágjuk, a zöldségeket megtisztítjuk, karikára, vagy kockákra vágjuk. A szalonnát felkockázzuk és a belőle kisült zsíron megfonnyasztjuk a felszeletelt hagymát. Megsózzuk, és beletesszük a köményt. Hozzáadjuk a húst is, amit addig pirítunk, míg ki nem fehéredik. Felöntjük annyi vízzel, hogy jól ellepje. Beletesszük a babért, majd ha felforrt, a sárgarépát, és a petrezselyem gyökeret. Almaecetet, és mustárt adunk hozzá, és az apróra vágott paradicsomot, kicsivel később a kockázott zöldpaprikát. Beletehetjük az őrölt paprikát, a borsot, és a zúzott fokhagymát is, valamint a borsót, és a zöldbabot. Kóstoljuk! A hús, és a répa állapotát mérjük fel! Utána ízesíthetjük! Ha úgy érezzük majdnem kész, a felszeletelt gomba, és a kisebb darabokra vágott velő is belekerül, és a forró lével elkevert tejszínhez lisztet hozzáadva, majd azt csomómentesre eldolgozva behabarjuk a ragulevest. A végén hozzáadjuk az apróra vágott kaprot, esetleg friss petrezselyem zöldet is. A tojásból, lisztből, kevés sóval lazára kavart galuskát, beleszaggatjuk. Mindezekkel ismét felforralva, a levesünk kész.
Tálaláskor tejfölt adhatunk hozzá, valamint csípős zöld paprikát.
Forrás: gasztropajtikonyhaja.blogspot.hu

http://humormagazin.com/ |
|
|
0 komment
, kategória: levesek |
|
|
|
|
|
2019-02-24 14:39:52, vasárnap
|
|
|
hozzávalók / 4 adag
5 közepes db burgonya
2 közepes db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 db babérlevél
200 ml főzőtejszín
1 csipet szerecsendió
2 ek napraforgó olaj
1 l víz
bors ízlés szerint
só ízlés szerint
6 szelet sonka
elkészítés
Olajon megpirítjuk a hagymát a fokhagymával együtt. Majd hozzáadjuk a kockára vágott burgonyát is.
Sózzuk-borsozzuk, és jól átkeverjük, majd rádobunk 2 darab babérlevelet, és felöntjük az egészet vízzel.
Megfőzzük a krumplit, ami nagyjából negyed óra alatt kész is van, majd kiszedjük a babérleveleket, és hozzáöntjük a tejszínt.
Botmixer segítségével összeturmixoljuk a levesünket, amit a végén még sózunk, és egy kevés szerecsendióval meghintünk.
Egy serpenyőben a kockára vágott sonkát kicsit átsütjük és tálalásnál a leves forgatjuk.
|
|
|
0 komment
, kategória: levesek |
|
|
|
|
|
1/7 oldal
|
Bejegyzések száma: 64
|
|
|
|
2025. Március
| | Hét | Ked | Sze | Csü | Pén | Szo | Vas | |
| 1 | 2 | |
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |
31 | |
| |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
0 db bejegyzés |
e év: |
36 db bejegyzés |
Összes: |
8850 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1241)
- Belső kör (74)
- Család (204)
- Munka (6)
- Haverok (9)
- Iskola (10)
- Hit és vallás- versek,idézete (287)
- novellák, gondolatok, versek (73)
- 1-tál étel (56)
- A természet gyógyszertárából (146)
- Advent (100)
- Advent (9)
- Adventi gondolatok 2015 minden (29)
- Alkohol és likör stb... (13)
- Anyák napjára (18)
- Apró tea sütik (80)
- Barátoknak (29)
- Betegekért ima (34)
- Böjtös ételek (húsmente) (49)
- Bölcsességek (112)
- csibehúsos és más szárnyasok (247)
- Cukrosoknak diétás étrend (26)
- Diétásak (65)
- Dinus és Regi (48)
- Ecetekről (10)
- Egészség,életmód (461)
- Egészségünkről (97)
- EGYASSZONY az én történetem(fe (6)
- EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZE (22)
- Elgondolkodtató (85)
- Élsz,Barackvirág! (10)
- Érdekes (10)
- Finom husik (81)
- Forever (6)
- Főzés-sütés (65)
- Fűszerkalauz (41)
- Gombócok (11)
- Gyógyászat (169)
- Gyógyító gyyümölcsök,teák,olaj (136)
- gyors édesség (24)
- Gyümölcslevesek (37)
- Hal ételek (31)
- Házi mosószer és egyebek készí (4)
- Hírek a világból (70)
- Horoszkóp (47)
- Humormorzsa (9)
- Húsvét (36)
- Húsvétra töltött husik (20)
- Idézetek,szép mondások (9)
- Ima kilenced (119)
- Ima nyolcad (6)
- Imádságok,áldások. (656)
- Isten patikája. (42)
- Jó éjszakát (29)
- Jó ha tudod (91)
- Jó napot (29)
- Jó reggelt (149)
- Karácsony (61)
- Karácsonyi ételek (52)
- Katalintól (21)
- Katalintól (1)
- Kelt tészta édes és sós (125)
- Kérdések-válaszok (6)
- Kis Szent Teréz (29)
- Kívánságok (9)
- konyhai tudnivalók (54)
- Könnyű ételek,saláták,stb... (100)
- köretek (37)
- lekvárok-befőzése,szörpök (63)
- Lélekemelő (249)
- Lelkipásztori elmélkedés (221)
- levesek (64)
- mások tollából (74)
- Masszázs és Csakrák (21)
- Mikulás (4)
- Nagymama gyógyító receptje (100)
- okosságok (75)
- Olcsó, finom és házias recepte (86)
- Palacsinták édes - sós (4)
- pünkösd (9)
- Rózsafűzér (42)
- saláták (32)
- Schüssler sók (7)
- sertéshúsos (119)
- Spárgás ételek (9)
- sütemények ,édességek (474)
- Szent Ágnes (1)
- Szent András (2)
- Szent család ünnepe (2)
- Szent Erzsébet (9)
- Szent Ferenc (3)
- Szent Márton (1)
- Szent Mihály Arkangyal (1)
- Szent Mónika (1)
- Szent Pio atya (235)
- Szent Rita (9)
- Szentek (43)
- Szép történetek (48)
- Szeretett könyv (46)
- Szilveszter (3)
- Szószok (16)
- Születésnapi Köszöntők (7)
- tallózásból (15)
- Tanulságos történetek (210)
- Tésztafélék (45)
- Tudnod Kell (25)
- Túrmezei Erzsébet versei (48)
- Új év (3)
- vacsorára reggelire (41)
- Vad ételek (6)
- Versek (262)
- Viccek (37)
|
|
|
|
- Ma: 72
- e Hét: 1250
- e Hónap: 23875
- e Év: 50737
|
|
|