Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 21 
Ellenállhatatlan gyümölcsös máktorta
  2023-01-31 20:26:41, kedd
 
 



Ellenállhatatlan gyümölcsös torta vaníliakrémmel és csokiöntettel. A krémbe fehér csoki is került. A recept időigényes, de érdemes kipróbálni! Szerencsére nem bonyolult, és szerintem kezdő szakácsok is bátran nekiláthatnak. Szerző: Karambola

Alapanyagok
Tészta 2x:
3 db
tojásfehérje
3 ev. kanál
kristálycukor
3 ev. kanál
mák
1 ev. kanál
rétesliszt
1/2 bcsomag
sütőpor

Gyümölcsös réteg:
450 g
erdei gyümölcs
3 ev. kanál
kristálycukor
1 ev. kanál
víz
1 csomag
vanília ízű pudingpor
100 ml
víz
Krém:
6 db
tojássárga
8 ev. kanál
kristálycukor
30 g
burgonyakeményítő
1 csomag
vaníliapuding
500 ml
tej
100 g
fehér csoki
100 g
vaj
200 ml
habtejszín

Öntet:
150 g
csokoládé
150 g
habtejszín


Recept elkészítése

A tojásfehérjét a cukorral habbá verjük, hozzáadjuk a lisztet, a sütőport és a darált mákot. Elkeverjük, kör alakú sütőformába tesszük (amit sütőpapírral kibélelünk), 180 fokon 15 percig sütjük. Kihűtjük, kivesszük a formából. Ugyanígy készítjük el a második adag tésztát is.

Az erdei gyümölcsöt edénye tesszük, hozzáadjuk az egy kanál vizet és a cukrot is. Elkezdjük melegíteni. Amikor felforrt, leturmixoljuk. Belekeverjük a vízben elkevert pudingport, sűrű pudingot főzünk, majd ezzel kenjük meg a tésztalapokat. Kihűtjük.

A tojássárgát a cukorral habosra verjük. 200 ml tejben elkeverjük a keményítőt és pudingport, ezt is hozzáadjuk. 300 ml tejet felmelegítünk, hozzáadjuk a tojássárgás keveréket, sűrű krémet főzünk. A forró, sűrű krémbe beletörjük a csokoládét és addig mixereljük, amíg a csoki el nem keveredik. Kihűtjük, majd beleforgatjuk a tejszínhabot.

A kör alakú sütőforma aljára tesszük a gyümölcsös krémmel megkent tészalapot, erre kerül a vaníliás krém fele. Lefedjük a másik tésztalappal, erre kerül a maradék krém. A csokit és tejszínt edénybe tesszük, addig melegítjük, míg a csoki fel nem olvad. Rácsorgatjuk a süti tetejére. Hűtőszekrénybe tesszük, majd miután minden réteg megkötött, tálaljuk.
 
 
0 komment , kategória:  Karácsonyi ételek  
Rumos félholdak cukros öntettel
  2023-01-31 20:14:55, kedd
 
 


Kiváló karácsonyi sütemény. Puha, édes, finom, a rumos félholdak cukrot öntettel már régóta a kedvenc karácsonyi süteményeink egyike. A recept nagyon egyszerű, bárki el tudja készíteni, és nem lehet belőle eleget készíteni. Igazi karácsonyi finomság.

Alapanyagok
Szükségünk lesz:
250 g
vaj
180 g
porcukor
6 db
tojás
140 g
darált dió
140 g
étcsokoládé
160 g
búzafinomliszt
Öntethez:
250 g
porcukor
8 ev. kanál
rum

Továbbá szükségünk lesz:
zsiradék kikenéshez
liszt a beszóráshoz

Recept elkészítése

Egy tepsit előkészítünk, zsiradékkal kikenjük és liszttel beszórjuk. A sütőt bekapcsoljuk, és 190 fokra állítjuk.

A tojások sárgáját a cukorral és vajjal habosra verjük, hozzákeverjük a darált diót, a lisztet és a gőzfürdő felett felolvasztott csokoládét. A tojások fehérjéjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. A felét folyamatos kevergetés mellett hozzákeverjük a lisztes masszához, majd ezután a másik felét már csak óvatosan beleforgatjuk.

A kész tésztát beleöntjük a tepsibe, elegyengetjük és 25-30 perc alatt az előmelegített sütőben készre sütjük.

Egy tálba beleszórjuk a porcukrot, hozzáöntjük a rumot és lágy állagúvá keverjük. A rumos öntetet a frissen sült sütemény tetejére kenjük, és megvárjuk, míg kihűl. Azután egy 4.5 cm átmérőjó szaggatóval a tésztából korongokat szaggatunk, és minden egyes korongot a szaggatóval ,,félbe szaggatunk", így kapjuk a félholdakat. A maradék tésztát további sütemények díszítésére használhatjuk.



 
 
0 komment , kategória:  Apró tea sütik  
Tejfölös krumplileves gazdagon
  2023-01-31 17:51:47, kedd
 
 



Hozzávalók (~6 főre)
1,5 kg burgonya

100 g császár szalonna

50-80 g kolbász

1 db közepes vöröshagyma

1 gerezd fokhagyma

2 ek. olivaolaj

2 db zöldségleves kocka

3 db babérlevél

2 kk. szárított majoranna ( vagy tárkony)

2 csapott kk. őrölt pirospaprika

só, bors ízlés szerint

1,8 dl víz

A habaráshoz: 140 g tejföl (~1 kis doboz), 1 ek. liszt

Így készül a tejfölös krumplileves

A krumplikat megpucoljuk kockákra vágjuk és hideg vízbe áztatjuk. A hagymákat is megpucoljuk és felaprítjuk.
A császárszalonnát felkockázzuk, a kolbászt is kockákra, vagy karikára vágjuk.
Egy nagyobb lábosban elkezdjük hevíteni az olívaolajat, majd hozzáadjuk a császárszalonnát és a kolbászt is, hogy kicsit piruljanak és kisüljön a zsír belőlük. Ezután a lecsepegtetett szalonnát és kolbászt kis tálba kiszedjük és félretesszük.
A megmaradt zsiradékon a felaprított hagymákat elkezdjük üvegesre párolni. Ha elkészült meghintjük az őrölt pirosparikával, ezután a lecsepegtetett krumplit is hozzáöntjük, amit nagyjából 5 percig pirítunk.
Ráöntjük a vizet, hozzáadjuk a leveskockát, babérlevelet, majorannát (vagy tárkonyt), sózzuk, borsozzuk és forrástól számítva, közepes lángon, fedővel lefedve addig főzzük, amíg a krumpli meg nem puhul. Ez krumplitól függően nagyjából 20-25 perc.
Közben elkészíthetjük a habarást. A tejfölt csomómentesre keverjük a liszttel és apránként felhígítjuk néhány evőkanálnyi leveslével. Amikor a levesünk elkészült (megpuhult a krumpli) hozzáöntjük a habarást, felforraljuk. Beletesszük a korábban kiszedett szalonnát és kolbászt, majd kóstoljuk meg, és ha szükséges ízlés szerint még ízesíthetjük. Tálaláskor szórhatunk rá egy kevés friss petrezselymet.
Jó étvágyat hozzá!


 
 
0 komment , kategória:  levesek  
Téli fagyi étcsokoládés krémmel
  2023-01-31 17:27:41, kedd
 
 



A retro téli fagyi gyermekkorunk egyik nagy kedvence volt. Nagyon örültem volna neki anno, ha a boltban és cukrászdákban kapható ilyen ízletes és finom lett volna. Bár ez a krém is tömény, de nem gejl, csokiimádók odáig lesznek érte. A téli fagyi házilag is könnyen elkészíthető, én kész tölcsért használtam hozzá. A legtöbb idő talán a tölcsér, majd a “fagyi" rész olvasztott csokiba mártogatása volt, de megéri vele bíbelődni. Valentin napra, születésnapra, vagy csak amíg várjuk, hogy eljöjjön a fagyiszezon.

Recept : a megvásárolt ostyalapokat négy részre vágtam. Egy szélesebb lábasban vizet forraltam, a tetejére egy konyharuhát rögzítettem. A felvágott négyzeteket egyenként a konyharuhára tettem, a gőz felpuhította és gyorsan tölcsérré tekertem. ( gyorsan visszakeményedik ) A tölcsér szélét olvasztott csokiba kell mártani és utána a csokikrémmel tölteni.

A krém az alábbi recept szerint készült:
https://www.gastrotherapy.hu/teli-fagyi-etcsokolades.../

Hozzávalók (~10-12 db-hoz)
Készen kapható édes tölcsér (közepes méretű)

300 g jó minőségű étcsokoládé

100 g tejcsokoládé

400 ml 30%-os tejszín

50 g porcukor

2 ek. vaj

1 ek. rum, vagy rumaroma

kis csipet só

A díszítéshez: csokimáz (150 + 50 g jó minőségű étcsokoládé
1 ek. étolaj), tört pisztácia, színes, csoki mix gabonagolyók

Ha kedveled a csokoládés édességeket, akkor próbáld ki a Pisztáciás brownie vagy a Narancsos csokoládétorta receptemet.

Így készül a téli fagyi
Az étcsokit és a tejcsokit kockákra törjük.
Kimérjük a tejszínt és a csipet sóval egy lábosban elkezdjük melegíteni.
Folyamatosan kevergessük, hogy nehogy lekapjon. Amíg melegszik, adjuk hozzá a vajat és a porcukrot is.
Nem kell felforralni, ha elég forrónak érezzük, vegyük le a tűzről és tegyük bele a csokoládékat. Várjunk néhány percet, majd egy kézi habverővel keverjük fel, amíg teljesen elolvad benne a csoki. Keverjük hozzá a rumot (vagy rumaromát). Ilyenkor még eléggé híg, krémes az állaga, de ettől ne ijedjünk meg, ahogy hűl, szépen meg fog szilárdulni majd. Borítsuk be közvetlenül a tetejére simítva frissen tartó fóliával és tegyük hideg helyre amíg langyosra hűl, majd egy éjszakára mehet a hűtőszekrénybe.
A csokimázhoz vízgőz felett olvasszuk fel a 150 g csokoládét az olajjal elkeverve. Ha megolvadt, tegyük félre és keverjük hozzá a maradék 50 g csokoládét. A tölcséreket egyesével mártsuk bele az olvasztott csokiba, hagyjuk, hogy lecsurogjon a felesleges csoki, majd állítsuk poharakba amíg megszilárdul.
A hűtőből kivéve kézi elektromos habverővel habosítsuk ki a csokoládékrémet, majd tegyük csillagcsöves habzsákba.
Töltsük fel krémmel a tölcséreket, majd tegyük hűtőbe néhány percre. Ezután óvatosan mártsuk őket az olvadt, de már nem forró csokoládéba, és ízlés szerint díszítsük. Tegyük hideg helyre, amíg teljesen megdermed rajta a csokimáz.
Érdemes mihamarabb fogyasztani, hogy a tölcsér ne szívja meg magát, finom roppanós maradjon.
Jó étvágyat hozzá!
 
 
0 komment , kategória:  Dinus és Regi   
Vizenkullogó 1 - 2
  2023-01-31 16:48:59, kedd
 
 



1/2 kg liszt,25 dkg margarinnal elmorzsolom, csipet só,2 dkg élesztőt szintén belemorzsolok,1 pohár tejföllel összegyúrom gombóccá. Én hideg vízzel telt fazékba teszem csak úgy. Közben megmozgatom, nehogy leragadjon. Ha feljött a víz tetejére jó, lecsöpögtettem, lisztes deszkán vékonyra nyújtom, karikákat szaggatok. Dióval, mákkal, szilvalekvárral, vagy rumos gesztenyével töltöm. Gyorsan sül forró sütőben, világosra. Forrón vaníliás cukorba forgatom. Sokáig eláll

Vízen kullogó 2

Hozzávalók:
50 dkg liszt, 2 dl tejföl, 2 tojás sárgája, 2 dl tej, csipetnyi só, 1 evőkanál cukor,
3 dkg élesztő, 10 dkg vaj. A sodráshoz: 30 dkg kristálycukor.

A tejet meglangyosítjuk, kis tálba öntjük, belemorzsoljuk az élesztőt, csipetnyi sót, evőkanálnyi cukrot szórunk rá.

A lisztet tálba borítjuk, összemorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a tojások sárgáját, a tejfölt. Jó alaposan kidolgozzuk.

Egy nagyobb konyharuhát megszórunk liszttel, beletesszük a tésztát, rákötjük egy nagyobb fakanálra, amelynek segítségével nagy fazék hideg vízbe belelógatjuk. Egy órán át állni hagyjuk. Itt megkel, és akkor az igazi, ha feljön a víz tetejére, sőt, még át is fordul a batyu.

Kivesszük, lecsepegtetjük, gyúródeszkára helyezzük, kisebb darabokra vágjuk. A táblát jól megszórjuk cukorral, ezen sodorjuk hosszú rúddá a tésztát. Kb. hat centis darabkákra vágjuk, középen megtekerjük, és az így kapott kis masnikat újra megforgatjuk a cukorban.

Kizsírozott tepsibe helyezzük, majd kb. húsz perc alatt megsütjük. Akkor jó, ha az alján megkaramellizálódik a cukor. Ilyenkor gyorsan szedjük ki, hogy ne ragadjon rá a sütőlapra. Tálcára szedjük, és azonnal fogyaszthatjuk.





ÍZŐRZŐK













 
 
0 komment , kategória:  Olcsó, finom és házias recepte  
szilvás
  2023-01-31 16:38:36, kedd
 
 



- Sziiiiilváááát! Sziiiilváááát! - kiabálta portékáját kínálva, hatalmas szuflával az éltes korú oroszhegyi bácsi. Ha pajtásaimmal éppen a közelben voltunk, akkor soha nem mulasztottuk el visszakiabálni neki, hogy :
- Egye meg a magjáááát!
És rohant mindenki amerre látott.
Ha jó kedve volt az öregnek suhintott egyet az ostorral a szekere mellé:
- Takarodjatok innen mocskos kölykei! - kiáltott és közben jókat bazsalygott a bajúsza alatt.
Az oltyánok is tört magyarsággal kínálták amijük éppen volt.
A legjobban azt szerettük, amikor azt ordította torkaszakadtából, hogy :
-Dinnnyaaaa, dinnnnyaaaaa.
Olyankor tudtuk, hogy nemsokára a nyakunkba is dinnyelé lesz, mert valaki a szülők közül egészen biztos vesz egy hatalmasat.
Egyik reggel éppen szilvát árultak, amikor édesapám hangját hallottam a konyhából.
- Vegyünk vagy tíz kilót...
A következő hang amit hallottam az ajtó csukódása volt.
Gyorsan felpattantam és utánuk eredtem.
Már ott álltak a szekér végénél legalább tízen. Hirtelen összegyűlt a szomszédság.
- Ez jó féle...- mondta az egyik.
- Még jobb lenne ha folyna...- mondta a másik.
- Olyan es van amejik fojik - szólt az öreg, mert jó füle volt. Benyúlt az ülésdeszka alá a szénába és kivett egy üveget.
- Kóstolja meg. Ha ízlik van eladó - nyújtotta a szomszéd felé.
- Az illata jó - szagolt bele a szomszéd, majd szájához emelte - s az íze es...- állapította meg.
Hatalmas tányérja volt az ócska mérlegnek. Egy adag öt kiló volt. Jól megrakta az öreg. A keze kék volt a szilvától, és eres a munkától. A szél kiszárította a bőrét. Az arcán hatalmas, mély barázdák voltak, a bajúsza mellet a nyakáig futottak. Tekintete szigorú volt. Amikor sorra kerültünk elmosolyodta magát.
- Nekem es ekkoraforma onokám van - mondta és érdes kezével végigsimította az arcomat.
- Hogy hínak? Megmondod-e nekem - kérdezte kedves hangon.
Megmondtam.
- Be szép neved van Mária Magdolna. Osztán szereted-e a szilvalekvárt?
- Szeretem - válaszoltam kurtán.
Már édesapám kezében volt a tíz kiló szilva, amikor a bácsi még jól megmerítette a kupát.
- Főjzenek ebből lekvárt a leánkának. Ne tegyenek belé cukrot. Úgy jó a vérszegénségre.
Valóban vézna és fehér voltam. Akkoriban estem át egy vasinjekció kúrán. A mai napig nem tudom, hogy az öreg honnan látta...
A sok finom szilvát módszeresen szétválogattuk. A nagyon érettek mentek a lekvárba, ami szépen érett volt az ment a lepénybe. Édesanyám csak úgy hívta hirtelen lepény, de az olyan finom volt, hogy a pepecselős tészták se voltak finomabbak.
- Gyere fiam, gyorsan süssük meg, amíg édesapád a mühelybe van meg es sül - mondta, miközben fellapozta a receptes füzetet.
- Jó vóna má ezt es újraírni, me minnyá nem láccik belőle semmi - sutyorogta, miközben csillabizálta a kopott betűket.
- Azt tudom, hogy egy kiló kimagozott szilvát le kell cukrozni, s fahéjjal meg kell szórni - mondtam büszkén.
-Úgy fiam úgy. De ha több a se baj. Apád szereti úgy es - mosolyodta el magát édesanyám, miközben lelkesen olvasta tovább a receptet, amit már amúgy is kívülről tudott.
- No. Ügyesen hojzál ki 5 tojást az Annuska néni féliből, me annak szép a sárgája, s ügyesen válaszd széjjel.
A zöld és a piros vájling már ott volt a konyhaasztalon, és a fehér porcelán csésze is, amibe alőször beleengedtük a fehérjét és megszagoltuk. Majd utána mehetett csak a zöld vájlingba egy csipet sóval. A sárgája pedig a pirosba.
- No fiam, ha ez megvan, akkor itt van 25 deka cukor. Ezt ügyesen kejzed kikavarni a sárgájával. Jó habosra, hogy a cukor elolvaggyon- mondta édesanyám, miközben 1 deci olajat, és 1 deci tejet készített az asztalra.
- Osztán ha jó habos, akkor még a tejet, s az olajat es belé kell keverni - mondta tovább a folyamatot, miközben kizsírozott és lisztezett egy tepsit, és kimért 30 deka lisztet, amihez hozzákevert egy sütőport. S közben még a tojásfehérjéből is felverte a habot.
- Az úgy má jó lesz, ügyesen kikeverted - dicsért meg, miközben szeműgyre vette a rám bízott fázist.
- No, most szépen belé kell keverni a habba ezt a masszát, s az átalszitált sütőporos lisztet, de óvatoson, me nem szabad erőst esszetörni a habot - mondta a következő mozzanatot.
Amilyen óvatosan csak tudtam, úgy forgattam össze. Ekkora édesanyám már ott állt az édesapám térdéről készült röntgen felvétel egy darabjával, ami akkoriban habkártyaként szolgált.
A tepsibe szépen beleegyengette, és amilyen sűrűn csak lehetett ráraktuk a szilvát, majd betettük sűlni.
Édesapám pontban 12 órakor belépett az ajtón.
- Húha. Itt valami finomság készül - mondta mosolyogva.
- Biztos finom lesz, me Magdika sütte - mondta mosolyogva édesanyám.
- Azétt te is segítettél - tettem hozzá halkan.
Édesapám büszkén rám nézett és bólogatott.
Ebéd után alig vártam, hogy felvágjuk az aranybarnára sült pitét. Még gőzölgött, amikor édesanyám az asztalra tette.
Édesapám elvett egy darabot, én pedig olyan kíváncsian néztem, hogy pislantani sem mertem.
Először szeműgyre vette.
- Erőst szép, s jó sok szilva es van benne - mondta, majd beleharapott.
Szerintem még a lélegzetemet is visszatartottam, úgy vártam a reakcióját.
Az arca még mosolygósabb lett, majd szeretettel a hangjában megszólalt:
-Én soha az életbe nem ettem még ilyen finomat.
Édesanyámmal összemosolyogtunk, és mi is megkóstoltuk.
Tényleg finom volt.
Azóta nagyon sok év telt el, és valahányszor megsütöm, mindig az én drága édesapám jut eszembe, hogy vajon most mit mondana, vajon most is olyan finomnak találná, mint akkor régen? Van, amikor még a hangját is hallom:
- Fiam, én ilyen finomat még nem ettem...



 
 
0 komment , kategória:  Olcsó, finom és házias recepte  
tallérok
  2023-01-31 15:47:35, kedd
 
 




Egy kis stressz oldás...
Imádom sütni
Ez még békebeli...
1 kg liszt,
1 sütőpor,
2 ek só,
köménymag,
25 dkg margarin,
10 dkg zsír
30 dkg tejföl ebbe 2 tojás kikeverek,
20dkg sajt



 
 
0 komment , kategória:  Apró tea sütik  
Az alma fitté varázsol
  2023-01-24 10:19:07, kedd
 
 
Az alma az egyik legkedveltebb gyümölcsünk, többféleképpen is fogyaszthatjuk. Fogyókúrához is kiváló, amellett egészséges, salaktalanít és fitté varázsol.

1. nap
Ebéd: Burgonyakrémleves (382 kcal)
Meghámozunk 35 dkg burgonyát, 10 dkg zellert, felaprítjuk. Két almát is összevagdalunk, és mindezeket megpirítjuk 1 tk olajon. Felöntjük 5 dl zöldséglevessel, és tizenöt percig főzzük. Hozzáadunk 2 dl zsírszegény tejet, sózzuk, borsozzuk, botmixerrel péppé zúzzuk. Megpirítunk 2 ek sonkakockát, és 1 ek felaprított petrezselyemmel együtt a levesre szórjuk.

Vacsora: Lencsesaláta (323 kcal)
Karikákra vágunk két szál zöldhagymát, kockákra két almát. Az öntethez simára keverünk 1 ek olajat, 2 ek almalevet, 1 tk mustárt, 1 tk almaecetet, csipetnyi sóval, borssal, kakukkfűvel ízesítjük. 40 dkg főtt lencsét (konzerv) lecsepegtetünk, összekeverjük a hagymával, az almával, és összeforgatjuk az öntettel. Keményre főzünk egy tojást, és a salátára szeleteljük.

2. nap
Ebéd: Káposztás egytál (362 kcal)
Vékony csíkokra vágunk 40 dkg fejes káposztát. Két piros almát kimagozunk, és kis kockákra vágjuk. A káposztával együtt megpirítjuk 1 tk olajon. Sóval, borssal, 1 tk pirospaprikával és csipetnyi köménnyel fűszerezzük. Felöntjük fél dl zöldséglevessel, és tíz percig főzzük. Ráfektetünk vékony szelet füstölt karajt (5 dkg), és még öt percig főzzük. Egy szelet rozskenyeret ehetünk hozzá.

Vacsora: Májas szendvics (359 kcal)
Meghintünk liszttel 15 dkg pulykamájat. Felaprítunk egy kis fej hagymát, megpirítjuk 1 tk olajon. Két almát kimagozunk, szeletekre vágjuk, a hagymára fektetjük, és megpirítjuk. Felöntjük 2 ek almalével, összeforraljuk. Kakukkfűvel, sóval, borssal ízesítjük. Kettévágunk két rozsos zsömlét, az alsó felét megkenjük tormával, salátát fektetünk rá, és rárakjuk a májat. Összeborítjuk.

3. nap
Ebéd: Pikáns pizza (398 kcal)
Kinyújtunk 20 dkg pizzatésztát (készen kapható), megszórjuk 10 dkg zsírszegény sajttal, sózzuk, borsozzuk, 1 tk kakukkfűvel ízesítjük. Vékony csíkokra vágunk két szelet füstölt sonkát (6 dkg), két újhagymát és cikkekre vágott egy almát. A pizzára rakjuk. A sütőben, 220 C-fokon kb. tizenkét percig sütjük. Leveles salátát ehetünk hozzá, 1 tk olívaolajjal és 1 tk almaecettel meglocsolva.

Vacsora: Müzli joghurttal (403 kcal)
Kettévágunk két nagyobb almát, és a magházát kivájjuk-kikaparjuk. Összekeverünk 4 ek gyümölcsös müzlit 1 ek ribizlilekvárral, és az almák magházának helyére púpozzuk. A sütőben, 180 C-fokon kb. huszonöt percig sütjük. Közben 2 dl natúr joghurtot (zsírszegény) elkeverünk 1 cs vaníliás cukorral, egy csipet fahéjjal, és a meleg almával fogyasztjuk.

Reggeli-ajánlatok
- Lereszelünk egy almát, összekeverjük 4 ek zabpehellyel, 1,5 dl natúr joghurttal (zsírszegény).
- Egy szelet rozskenyérre kenünk 2 ek zsírszegény túrót, ráfektetünk egy cikkekre vágott almát.
- Egy szelet rozskenyeret megkenünk tormával, ráfektetünk két szelet sovány sonkát, hozzá egy almát eszünk.

Miért egészséges az alma?
- Az almában nagyon sok ballasztanyag található, ami fokozza az emésztést, ezáltal segít a méreganyagok eltávolításában, és jóllakottságot biztosít.
- Az almában található C-vitamin jótékony az immunrendszerünkre, a kálium segít a vízhajtásban. Az almasavak tisztítják a beleket.

- Minden étkezés előtt együnk meg fél nyers almát. Eltelíti a gyomrot, a vércukorszintet lassan emeli meg, ezért kevesebbet eszünk, és tovább maradunk jóllakottak.
- A napi háromszori étkezés elegendő. Ne nassoljunk. Ha mégis gyors energiára lenne szükségünk két-három almát nyugodtan elfogyaszthatunk
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
töltött hús
  2023-01-24 09:34:22, kedd
 
  4 különböző töltelékkel ellátott töltött húst.





1. Csirkemell őzgerincformában sütve
- hideg tál

(ennek a receptnek az alap ötletét az Andi konyhájából vettem)
Hozzávalók: 60 dkg csirkemell, 20 dkg bacon szalonna, 15 dkg reszelt sajt, só, bors, petrezselyem ízlés szerint, 4 ek tejföl, 3 ek liszt, 2 tojás Elkészítés : 4 evőkanál tejfölt, a tojásokkal, liszttel, a sóval, a borssal a petrezselyemmel, 15 dkg reszelt sajttal masszává keverjük. A húst apróra kockázzuk és a sajtos-tejfölös masszához adjuk. Az őzgerincformát kibéleljük szalonnával úgy, hogy a szélei kilógjanak a formából. A húsos masszát öntsük a formába és hajtsuk rá a lelógó szalonnát. Hosszában a tetejére is tegyünk szalonnacsíkokat. Előmelegített sütőben, 170 fokon, kb. 40 perc alatt süssük készre. Majd kifordítani a formából egy tepsire és addig pirítani míg a szalonna nem kap egy kis színt.

2. Rakott hús gombával töltve
( hideg tál)
6 szelet csont nélküli karaj só, bors, liszt 2 tojás, 20-25 deka reszelt sajt 20 deka bacon A hús szeleteket kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk, megforgatjuk a lisztben, tojásban, a reszelt sajtban. Az őzgerinc formát kibéleljük a baconnel, úgy, hogy a végei kilógjanak, erre ráhelyezünk 3 hús szeletet, majd töltjük az előre elkészített töltelékkel. Töltelék: 30 deka gomba 1 kis fej vöröshagyma, olaj só, bors bazsalikom 3 tojás Elkészítése: A gombát felszeleteljük, a hagymát apróra vágjuk és az olajon megdinszteljük, sózzuk, borsozzuk, egy kevés bazsalikomot szórunk rá ( vigyázni, mert nagyon intenzív az íze), majd a 3 tojást ráütjük, egy pillanatig együtt főzzük, csak annyira , hogy a tojás ne folyjon. Amikor kihűlt, (nem kell teljesen, hogy hideg legyen), beleöntjük a panírozott hússal bélelt őzgerincbe, kicsit szórunk rá a kimaradt reszelt sajtból, rárakjuk a fenn maradt 3 szelet már bepanírozott karajt, beborítjuk a kilógó bacon szeletekkel, a tetejére is tegyünk hossz irányba. Lefedjük alufóliával, kb 30-40 percig sütjük az előre felmelegített sütőben ( 170 fok), majd levesszük az alufóliát és még 15 percig süssük. Sütés után 20-25 percig hagyjuk a formában hűlni, azután borítsuk egy tepsire és tegyük vissza a sütőbe, hogy a bacon is megpiruljon. Amikor kihűlt csomagoljuk alufóliába és tegyük a hűtőbe, másnap nagyon szépen lehet szeletelni. ( Melegen semmi képen ne szeleteljük, mert széthullik!!)

3. Rakott hús spenóttal töltve
( hideg tál)
A külső ,, burok" ugyan az, mint a gombával töltöttnél, az eljárás is. 6 szelet csont nélküli karaj 20 deka bacon só bors liszt tojás sajt A húst kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk, lisztbe, tojásba, sajtba megforgatjuk. Az őzgerinc formát kibéleljük a bacon szeletekkel, itt is lógjanak ki a végek, erre ráhelyezünk 3 szelet húst, majd ráöntjük a tölteléket, rászórjuk a maradék sajtot és a 3 szelet panírozott karajt, majd beborítjuk a baconökkel, alufóliával beborítjuk, előmelegített ( 170 fokon) 30-40 percig sütjük, levesszük a fóliát, ismét 15- percig sütjük, majd 20-25 percig hagyjuk hűlni, tepsire borítjuk, vissza tesszük a sütőbe, hogy a bacon megpiruljon. Ha kihűlt, ezt is alufóliába csomagoljuk és a hűtőbe tesszük, másnap szeleteljük, semmi képen melegen, mert széthullik.
Töltelék: ½ kg spenót 1-2 gerezd fokhagyma (ízlés szerint) 1 ek olaj 1 ek tejföl, 2 tojás 1 ek liszt só bors A spenótot megfőzzük és alaposan lecsepegtetjük, majd apróra feldaraboljuk ( semmi víz ne maradjon közte). A fokhagymát is apróra daraboljuk és a spenóttal együtt megfuttatjuk a forró olajon, sózzuk, borsozzuk. A tejfölt, tojást és a lisztet elkeverjük, ráöntjük a spenótra, egyet rottyantunk rajta és félre húzzuk, hogy hüljön, ezzel töltjük a húst.

4. Töltött szűzpecsenye
( hideg tál)
1 szűzpecsenye ( nagyobb) 10 -15 deka bacon só bors 25-30 deka darált hús 1 gerezd fokhagyma diónyi vöröshagyma, 1 kk ( laposan) pirospaprika 1 tojás
Elkészítése: A szűzpecsenyét éles késsel vágjuk úgy, mintha fel lenne tekerve és azt bontanánk le és tekernénk ki, Így szép nagy darab lesz belőle, ezt meg klopfoljuk, sózzuk, borsozzuk. A darált húst elkészítjük, mint a fasírthoz, azzal, hogy ebbe teszünk egy csapós kávéskanál pirospaprikát és nem kell bele áztatott zsemle. Ezt a masszát rákenjük a szűzpecsenyére, feltekerjük és a bacon szeleteket rátekerjük, majd alufóliába csomagoljuk és úgy sütjük 170 fokon 30-40 percig
( a tekercs vastagságától függően), majd leszedjük az alufóliát és megpirítjuk a bacont..
Ha kihűlt ezt is befóliázzuk , hűtőbe tesszük és másnap szeleteljük.

Konyhamánia Edit módra
 
 
0 komment , kategória:  Finom husik  
Kelt tésztából apró malackák fahéjas párolt reszelt alma töl
  2023-01-21 15:31:20, szombat
 
  Kelt tésztából apró malackák fahéjas párolt reszelt alma töltelékkel


Hozzávalók:
550 gr finom liszt,
2 deci tej,
25 gr élesztő,
1 kávés kanál só,
3 kávés kanál cukor,
2 tojássárgája,
fél deci olaj,
140 gr fehér joghurt,
50 gr vaj.





Elkészítés
Felfuttatjuk az élesztőt kevés cukros tejben, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót, bedagasztjuk és 45 percig kelni hagyjuk.

Töltelék:

1/2 kg alma,
1 EK cukor, fahéj,
1 EK rum.
Hagyjuk kihűlni és aztán töltjük a tésztát:

Tésztát 5 cipóba osztom, négyet félreteszek letakarva, és az ötödikkel dolgozom. Vékonyra kinyújtom, pizzavágóval 5×6 cm darabokat vágok, beleteszem a tölteléket, összecsípem a henger alakúra formálom.

Kis pogácsaszaggatóval formázzuk az orrocskáját, pizzavágóval a fülecskéket és farkincáját. Kissé megvizezzük a helyet, ahová ragasztjuk.

Tojássárgájával megkenjük a malackákat, fahéjba mártogatott fogvájóval szemeket csinálunk és sütjük 200°C-on kb 15 percig.

Helena Baloghová konyhájából!



 
 
0 komment , kategória:  Kelt tészta édes és sós  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 21 
2022.12 2023. Január 2023.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 21 db bejegyzés
e év: 138 db bejegyzés
Összes: 8745 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 360
  • e Hét: 798
  • e Hónap: 7170
  • e Év: 57961
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.