Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/11 oldal   Bejegyzések száma: 101 
Áfonya dzsem
  2013-07-31 21:59:52, szerda
 
  Az áfonyát nagyon szeretem kellemes aromájáért,de nemcsak ezért teszek mindig télire belőle,hanem mert annak ellenére,hogy cukorral készítem,kiváló hasmenés ellen,1-2 kiskanállal elég belőle olyankor.Ezen kívül pedig erős antioxidáns és a szemre is kitűnő hatással van.


Hozzávalók 1 kg áfonya,50 dkg cukor

Az áfonyát megmosom,lecsöpögtetem és lecukrozom.1 napig a hűtőben hagyom állni,többször is átkeverem.Másnap főni teszem és forrástól számítva10 percet főzöm,majd tiszta,forró üvegkannába rakom.Száraz dunsztban hagyom kihűlni.
 
 
0 komment , kategória:  lekvárok-befőzése,szörpök  
Kolozsvári szendvics
  2013-07-31 16:06:17, szerda
 
 
Állítólag a leleményes, bentlakásokban élő egyetemista diákok találták ki, akiknek pár szelet száradófélben lévő kenyérszeleten kívül, épp csak az alábbi hozzávalók akadtak már csak a hűtőjükben. A füstölt szalonna, a párizsi és a fűszerek remek párosításából ízletes harapnivaló kerekedet.

Hozzávalók 4 főre: 5 dkg füstölt szalonna, 1 dl tejföl, 15 dkg párizsi , 10 dkg reszelt sajt, 1 kis fej vöröshagyma, ízlés szerint mustár és ketchup, só, bors, szendvicskenyérszeletek

Elkészítése: A füstölt szalonnát, a lehéjazott párizsit és a megtisztított vöröshagymát kétszer átdaráljuk, hogy pépes legyen, majd hozzákeverjük a tejfölt és ízlés szerint mustárt, ketchupot, sót és borsot. A megpirított kenyérszeleteket megkenjük a szalonnás krémmel, forró sütőben vagy grillsütőben pirosra sütjük, azután megszórjuk reszelt sajttal, és a sajtot ráolvasztjuk.
 
 
0 komment , kategória:  Könnyű ételek,saláták,stb...  
Benedikt tojás
  2013-07-31 15:57:00, szerda
 
 
Hozzávalók: 4 db angol muffin vagy laposabb zsemle, 8 szelet vékony sonka vagy bacon, 4 tojás, só, ecet; a holland mártáshoz: 2 tojás sárgája, 2 evőkanál víz, 10 dkg vaj, só, bors, fél citrom leve; a tálaláshoz: petrezselyem zöld, citrom, színes bors, saláta

Elkészítése: A holland mártáshoz a tojássárgát összekeverjük a vízzel és vízgőz fölött addig verjük, míg habos nem lesz és besűrűsödik. Közben a vajat felforraljuk, a keletkező habját szűrőkanállal leszedjük és kissé visszahűtjük, majd vékony sugárban a tojásos krémhez kavarjuk. A mártást levesszük a vízgőzről, sózzuk, borsozzuk és belekavarjuk a citromlevet. Egy lábasban enyhén sós és ecetes vizet forralunk, a tojásokat egyenként feltörjük és a vízbe csúsztatjuk, majd kb.3 percig főzzük, hogy a sárgája még híg maradjon. A sonkaszeleteket egy serpenyőben ropogósra sütjük és rátesszük a zsemlére. A tojásokat szűrőkanállal kiemeljük, lecsöpögtetjük és a sonkára rakjuk. Tetejét meglocsoljuk a hollandi mártással, megszórjuk színes borssal és apróra vágott petrezselyem zölddel. Tálaláskor éles késsel kivágjuk a tojás sárgáját.
 
 
0 komment , kategória:  Könnyű ételek,saláták,stb...  
Sonkás kosarak
  2013-07-31 15:49:54, szerda
 
  Hozzávalók: 6 szelet sonka, 2 tojás, 10 dkg császárszalonna, 8 dkg sajt, 2-3 evőkanál tejföl, 1 csokor metélőhagyma, só, bors; a kosárkák kenéséhez: 3 dkg vaj; a tálaláshoz: 4-5 szál metélőhagyma, 1 piros paprika

Elkészítése: 6 darab, kb.8-10 cm átmérőjű, hullámos szélű sütőformát vajjal kikenünk és kibéleljük a sonka szeletekkel. A tojássárgát összekeverjük az apróra vágott császárszalonnával és metélőhagymával, a reszelt sajttal, és a tejföllel. Sózzuk, borsozzuk majd lazán beleforgatjuk a kemény habbá vert fehérjét. A tölteléket szétosztjuk a sonkás kosarakban, és előmelegített sütőben 10-12 perc alatt megsütjük. Tálaláskor megszórjuk apróra vágott metélőhagymával és paprikával.
 
 
0 komment , kategória:  Könnyű ételek,saláták,stb...  
Újkrumpli krémleves sonkával
  2013-07-31 15:23:25, szerda
 
  Hozzávalók:
40 dkg újkrumpli, 1 hagyma, 3 dl tej, 5 dkg vaj, 2 dl tejszín, 15 dkg szeletelt sonka, só, bors, metélőhagyma

Elkészítése:
A hagymát megpucoljuk, apróra vágjuk és a vajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a kockára vágott újkrumplit, megszórjuk sóval és frissen őrölt borssal. Felöntjük a tejjel és annyi vízzel, hogy ellepje, majd puhára főzzük. Ha megfőtt leturmixoljuk, hozzáadjuk a tejszínt és felforraljuk. A sonkát ropogósra pirítjuk és felvágjuk. Tálaláskor a levest megszórjuk metélőhagymával meg a sonkával.
 
 
0 komment , kategória:  levesek  
Só, cukor, zsír
  2013-07-31 15:11:27, szerda
 
 
Korunk ,,elhízás járványát" nem érthetjük meg addig, amíg ennek a három tényezőnek a szerepét nem tisztázzuk.

A cukor

Az ember által ösztönösen keresett íz az édes. Az elmúlt két évszázad a cukor diadalmenete volt. Ahogy nőtt az egy főre eső cukorfogyasztás, úgy növekedett az elhízottak száma is. Az elhízás a cukorbetegség előszobája.

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy minden elhízott ember rövidebb, hosszabb időn belül cukorbeteg lesz!

A gabonaféleségek amúgy sem túl egészségesek, de ehhez a modern gabonapiac még bőségesen hozzátette a cukrot is. A különböző gyors, tejbe keverhető gabona és kukoricapelyhek több mint a felét a cukor képezi, amit különböző színű és aromájú formákban hoznak forgalomba nagy dobozokban. Mindennek a tetejében azt sugallják, hogy az így tíz másodperc alatt elkészített reggeli egészséges. Kevés ártalmasabb tévhit van ennél, de a gabonaipar lobbi ereje lehengerlő.

A zsír

A zsír önmagában nem jó ízű, leginkább íztelen. Viszont egy csomó íz anyag igen jól oldódik a zsírban, így átvéve azok ízét már szívesen fogyasztjuk. Egy gramm zsírban kétszer annyi kalória van, mint egy gramm cukorban. A magasan feldolgozott élelmiszerek rengeteg rejtett zsiradékot tartalmaznak (felvágottak, sajtok, virslik, kolbászok, stb.). A zsíros étel elfogyasztása csak akkor lehetséges, ha mellette kellő mennyiségű ballaszt is van az étrendben. A legjobb ballasztanyagok a szénhidrátok. Tehát, aki sok zsírt eszik, az egyben sok szénhidrátot is kénytelen ezzel együtt elfogyasztani.

A só

Só nélkül a magasan feldolgozott élelmiszerek döntő többsége egyszerűen ehetetlen. A só nélküli kenyér íze borzalmasan rossz, de a só nélküli kolbászok, sajtok is szinte fogyaszthatatlanok. Még az édes sütemények sem jók, ha nincs bennük só. A só iránti vágyakozásunk a sóvárgás kifejezésben is jól tetten érhető.

A gyümölcsökhöz és s zöldségekhez azonban egyáltalán nem kell só, és a burgonya és a kukorica is só nélkül könnyen megszokható és jól fogyasztható. Az olajos magvak sózása is teljesen felesleges. A dió, a mogyoró, a pisztácia, a tökmag, stb. mind-mind kiválóak önmagukban is, nem kell sózni őket. Só hiány a szervezetben csak szigorú vegetáriánus étrend mellett alakulhat ki, aki húst is eszik, annál nem. Jól ismert a növényevő állatok takarmányának sózása, amit ha a gazda elmulaszt, akkor az állatok akár megeszik az istállót is. Valószínű, az első ehető dolog, amivel az emberek már a kőkorszakban is kereskedtek, az a só volt.

A sóhoz könnyű hozzászokni, és ma már az ajánlott mennyiség 3-4-szeresét fogyasztja el az, aki napjaink szokásos étrendjét fogyasztja. De a só sokat segít nekünk, hiszen világosan megmutatja, mik azok az élelmiszerek, amik számunkra valóban természetesek, mert ezekhez, mint már az előbb néhány példán keresztül bemutattam, nem kell egy szemernyi só sem. Viszont az is igaz, hogy minél természetellenesebb egy ételünk, annál több só kell bele, ahhoz hogy megegyük. Jegyezzük meg: minél sósabb, annál rosszabb.

Ezek hárman borzasztóan erős szövetségesek, az elhízás birodalmának a pillérei. Nem elég egyet kiemelni közülük, hiszen láttuk, hogy az USA-ban a hetvenes években kibontakozó ,,fat free" mozgalom az ,,elhízás járványt" még tovább súlyosbította. Mind a három ellen egyszerre kell felvennünk a harcot, ha eredményt szeretnénk elérni.

 
 
0 komment , kategória:  Jó ha tudod  
A nélkülözhetetlen fűszerek
  2013-07-31 15:03:21, szerda
 
 
A fűszerek nem csak ételeink ízesítői, hanem természetes gyógyszerek, amik helyesen alkalmazva egészségünket is óvják. A helyes étkezés és fűszerelés egészség megóvó hatását a kínai orvosok már évezredekkel ezelőtt jól tudták. Arra törekedtek, minden betegük egye egészségesre magát, mert honoráriumot csak addig kaptak, amíg az általuk kezelt család tagjai egészségesek voltak.


Ha megbetegedtek, a gyógyításért már nem járt pénz, hiszen nyilván valamit nem jól csináltak, így kötelességük volt a hibát kijavítani.

Nézzünk néhány példát!

A citromlé: önmagában, salátában, langyos vízben hígítva, mártásokban és öntetekben ecet helyett több mint kiváló.

Bazsalikom: paradicsomért és olíva olajért kiált.

Boróka: a vadhúsokhoz nélkülözhetetlen, minden vadpác alapja.

Fahéj: sütemények, forralt bor és a gyümölcslevesek része kell, hogy legyen.

Curry: rizses, halas ételek pótolhatatlan összetevője.

Fokhagyma: főzelékek levesek, mártások, sültek és pácok alapja.

Gyömbér: a kalács, a gyömbéres limonádé fogalom.

Sáfrány: húslevesek, rizottók, paellák, mártások fontos összetevője.

Oregáno: paradicsom, tészták, pizzák, tök és bab, illetve pástétomok része. Helyettesíthető a kevésbé harsány kakukkfűvel.

Levendula: a báránycombhoz kiváló, de éppen ilyen jó a rozmaring is kevés mennyiségben.

Petrezselyem: mártások, levesek, főzelékek, a paradicsom, sültek és tojás ételek része.

Majoranna: hústöltelékek (hurkák) mellett jól harmonizál a tökkel, paradicsommal, csirke és marha sültekkel.

Koriander: a káposztás ételek mellé való, de a szárnyasok mellé is nagyon jó.

Kapor: főzelékek (tök), húsgombócok, mártások része.

Szerecsendió: csak igen keveset a sóletbe, mert álmatlanságot, nyugtalanságot okozhat.

Torma: kolbászok, virslik mellett kiváló mártás alapanyag is.

Szegfűszeg: nélküle nincsen forralt bor, de teába is kiváló (főleg gyümölcs teákba, pl. csipkebogyó, borsos menta).

Tárkony: a ragulevesek, a csirke falatok része, de báránnyal a legjobb.

Zeller: nélküle nincs jó húsleves, kiváló krémleves alapja is.

Kurkuma: rizses, csirkés ételekhez feltétlenül ajánlott.

Babér: 1-2 db kell a krumpli főzelékbe, pácok, savanyú mártások része.

Ánizs: süteményekbe, édes rizsekhez adható.

Paprika: oly sok mindenhez adjuk, hogy az szinte már túlzás, ezért, bár egészséges, de nem azon az áron, hogy a többi fűszert kiszorítsa.


Kömény: körözöttek, képosztás ételek és sertés sültek mellé való (malacsült).

Édeskömény: a párolt halhoz illik a legjobban és a grillezett zöldségekhez.

A sort mindenki tudja tovább folytatni, bíztatom Önöket, tegyék is meg.

A jól alkalmazott fűszerek gyógyszerek!

 
 
0 komment , kategória:  Jó ha tudod  
Hatékony és olcsó a diólevélből készült permet, felejtsd el
  2013-07-31 14:03:49, szerda
 
  Ez évig a férjem permetezett minden fát. Azt vette, amit a boltban ajánlottak. Jó drága volt, és szinte 2 hetente kellett újra permetezni. Idén már én permetezek, de csak dióteával.

Ha rám is jut belőle, legfeljebb szebb lesz tőle a bőröm. És ami nagy öröm: még jobb, mint a mérgek. Elűzi a hangyákat, levéltetveket a fáról, gombabetegségekre is jó, és kevesebbszer kell ismételni, mint a régi permetszerekkel."

Így készül:

,,2 liter vizet felforralok, majd belegyűrök jó sok diófalevelet, amit a kis zöld szárával együtt vágtam le. Megvárom, míg kihűl, kiszedem a leveleket, és spriccelős flakonba teszem. Levél megy a komposztba, elriasztja a legyeket, meg a hangyákat. Az összes növényre jó, a spenótra is fújtam, meg a salátákra is." (Gyöngyi Kerepesi osztotta meg VIDÉKEN ÚJRAKEZDŐK csoportban.)
Valaki megjegyzést fűzött ehhez, hogy ő gyerekkorában diólevéllel dörzsölte be a bőrét, a bogarak ellen.

A rovarriasztó és bőrszépítő hatás tudományosan is igazolható: “A diólevélnek keserű nyálkahártya-összehúzó, tonizáló hatása van, cserzőanyagokban nagyon gazdag. Összehúzó, cserző hatását a levél tannintartalma, baktériumölő, gombaölő, rovarölő és rovarriasztó hatását pedig a vele kapcsolatban lévő ellagénsav okozza."- lehet olvasni több gyógynövény ismertetőben.

Friss vetésre azonban nem célszerű fújni. Nem véletlenül nem nő semmi diófa alatt. Csírázásgátló anyagot tartalmaz.

(A diólevéllal kapcsolatos népi praktikákról mi is írtunk, itt olvasható: http://utajovobe.eu/hirek/eu-tarsadalom-es-jog/3217-milyen-betegsegek-ellen-hatas os-a-hetkoznapi-diolevel-nep-praktikak - szerk.)

Csak ismételni tudom: érdemes kipróbálni!

A cikket találtam,nem rólunk szól.
 
 
0 komment , kategória:  Isten patikája.  
Jurta és AZ Élet
  2013-07-31 12:20:38, szerda
 
  -10-rész

Telnek a napok, és a kora reggeli órák az enyémek. Ilyenkor miután megetettem, megitattam a kacsákat, csibéket, magam maradok, magammal.

Lelassulok.

Befelé figyelek.

Ahogy a legyek körbe keringését figyelem, egyre lazábbá, feszülés mentesebbé válok. Nagyon szeretem, mikor megszűnik a testemben, az izmaimban a feszülés érzése. A gondolat hullámaim lecsendesednek és megnyílik a szívem.

Befogadóvá válik a világra.

A természetet érzem, azt a biztonság nélküli, biztonságos világot, amivel igyekszem minél inkább egyé válni.

A természet kiszámíthatatlan és pont ezért kiszámítható.

Nem tudni mikor változik az időjárás, sőt itt a völgyben a Jakab-hegy lábánál, még az sem biztos, ha vihar közeledik, hogy minket is elér. De ez fordítva is igaz, mert nem ritka az sem, hogy másutt már rég süt a nap, de itt még esik, vagy vadul tombol a szél.

Emlékezek.

Tavaly amikor felállt a Jurta, ebből a Kútból (Cserkút-alsóvilághoz vezető út) sok minden feljött.

Érthető!

Betolakodtunk a természet világába, helyet foglaltunk a hernyóktól, a pókoktól, a kígyóktól, a gyíkoktól, de még a velünk szomszédos erdő állatainak is szokniuk kellett a jelen létünk.

A bogarak, a hernyók elleptek minket, a szélnek rémisztő hangja volt és tépázta a Jurtánkat nem is egyszer, félelmet keltve, a villámok, a felhők a fejünk felett tomboltak és mindent láttunk, hiszen átlátszó a tündökünk borítása...

Nem volt könnyű ez az időszak.

Voltak pillanatok, mikor úgy éreztem nem megy tovább, feladom.

De valahogy mindig átlendültünk ezen a holtponton. Amikor én voltam leengedve, a feladás szélén állva, a fiaim lendítettek tovább. Amikor ők voltak letörve, megtépázva, tőlem kaptak erőt. És valami minden estben marasztalt minket, valami megmagyarázhatatlan (érezhető) Őserő.

Ezek a nehéz időszakok elmúltak.

Véget ért valami.

Igyekszem minden napunkat úgy élni, hogy egyre kevesebbet vegyek el a természetből. Csak annyit, amire tényleg szükségünk van. A víz itt a hegy lábánál nagyon nagy kincs! Az esővíz sok mindenre alkalmas és meglehet ivóvizet is lehetne belőle nyerni, bár én még csak tanulónak számítok az ,,önfenntartók" (ez egy nagyon nehéz témakör, mert mikortól válik valaki önfenntartóvá? Pedig olyan sokan állítják ezt magukról. Ha őszinte akarok lenni, mi még a közelében sem járunk az önfenntartásnak! ) körében.

Kutunk nincs, ivóvíz a szomszédos falu szélén, amit télen elzárnak ... mégis!

Szeretem a földet! Azt, amikor a kezeim közt szétmorzsolom és érzem a szagát.

A Föld eltart minket.

Amikor nagyon nincs pénz, amikor azon gondolkodom, hogy mit tegyek az asztalra, a válasz kivétel nélkül minden esetben a Földben rejlik. Ilyenkor körbe járom a kertet, a telket, és mindig találok valamit, ami ép megérett, és az asztalra kerülhet. A húsfogyasztásunk minimalizálódott, mióta azt a húst esszük ami a baromfiudvarból kikerül. Heti, két heti alkalmakkor van egy-egy szárnyas jószág az asztalon. Mondjuk 10 naponta fogyasztunk "bio" :) húst. Meg kellett tanulnom elvenni az életet attól a jószágtól, amit felneveltem...szóval meggondolom kétszer is, mielőtt elhatározom magam.

Mégis most, hogy ezen a beavatáson túl vagyunk, megyünk tovább. A Cserzésünk megtörtént itt az alsó világ kapujában, Cserkúton.

Nehéz elengedni azt, ami itt megszületett ez alatt a hat év alatt. (Hat éve dolgozunk ezen a Földrészen, és 1,5 éve áll a területen a Jurta. Addig, míg a Jurta nem állt fel, a telken lévő kis faházban éltünk, most ez a konyhánk.)

Felnőttek a gyümölcsfák, a törzsük megvastagodott, erős, egészséges lombozatuk van, és már büszkén mutogatják a gyümölcseiket. Olyanok nekem, mint a gyermekeim, akikre büszkén néz az anyai szívem!

Nehéz műfaj az elengedés!

Mégis hátra hagyjuk. Költözünk a Balaton - felvidékre. Ha érkezik rá vásárló (rövid időn belül), akkor eladjuk, ha nem akkor a legidősebb gyermekem megkapja ajándékba. Hogy a (nekünk) Szánt Szándék is benne legyen minden lépésünkben.
 
 
0 komment , kategória:  mások tollából  
Jurta és AZ Élet
  2013-07-31 12:16:20, szerda
 
  -9-rész
A Balaton-felvidéki élményekről és a részletekről fogok még írni. Most csak egy rövid és koránt sem tökéletes képet osztok meg, hiszen többeket érint és érdekel.

Azoknak a családoknak, akik az összejövetelen megjelentek van EGY (lehet több is, sőt!) közös nevezőjük. Minden szülő számára elengedhetetlenül fontos a gyermekeik jövője, az élet minősége és milyensége.

Egyre többen érezzük és tudjuk, a mostani társadalmi rendszer hátrányát, azt, hogy a szabályok és a törvények élhetetlenek.

A magam részéről (három gyerekkel tapasztaltam meg) azt állítom, hogy az oktatás egyre borzalmasabb követelményeknek teszik ki a gyereket, az érzelmi gazdagságukkal, mélységeikkel keveset, vagy mit sem törődve. Olyan felesleges dolgokat töltenek tölcséren keresztül, lóverseny szerűen a gyerekek fejébe, amire az ÉLEThez nincs szükségük. Ráadásul a történelem könyveik 80% hazugságra épül! Tévedés ne essék, nem a pedagógusokat szapulom! Szerencsére egyre több jó szándékú tanító, tudó ember látja át a dolog lényegét, és a helyzetéhez mérten próbálja tompítani a gyerekek felé a nehézségeket.

Azt mondjuk, menetelünk az Aranykor felé ..., az Aranykorban Aranyemberek, Aranyasszonyok, Aranygyerekek élnek. Számomra ez logikus, és a szívemnek tetsző. Márpedig, ha ez így van akkor ehhez hozzá is kell járulnunk, tenni kell érte, nem is keveset! Azért, hogy a gyermek ne csak azt tudja, pl. hogy a ló mivel táplálkozik, milyen a testfelépítése, de enni is tudjon adni a lónak, és érezhesse a ló rezgését, hangulatát, hogy eggyé váljon a lóval. Hasonlóan mint az Avatár c. filmben.

Ezért, pusztán CSAK ezért (!) születik meg a Balaton-felvidéki Iskola. Azért, hogy egyedülien különleges utódaink, (mint amilyen a Te gyermeked is!) azt kaphassák, amire valóban szükségük van, az ÉLEThez!

További tervek is vannak, lesznek, amik még összetettebbé teszik ezt az Iskolát, erős, kitartó közösséget kovácsolva.
 
 
0 komment , kategória:  mások tollából  
     1/11 oldal   Bejegyzések száma: 101 
2013.06 2013. Július 2013.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 101 db bejegyzés
e év: 1531 db bejegyzés
Összes: 8763 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 202
  • e Hét: 375
  • e Hónap: 3124
  • e Év: 40872
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.