Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/18 oldal   Bejegyzések száma: 175 
Elfogadás
  2013-09-30 19:39:53, hétfő
 
  Egy készülő könyvből

Nagyon nehéz volt szembesülni azzal a ténnyel, hogy gyermekem egy életre fogyatékossá vált. Mindaddig a percig ágáltam ellene, míg felidéződött bennem az a szörnyű délután, amikor megözvegyültem. Első házasságomnak férjem tragikus, hirtelen halála vetett véget.

Sokat jártunk kirándulni, s a legutolsó erdei túránk után három hétre kullancscsípés okozta agyvelőgyulladásban meghalt. A tragédia hirtelen következett be: szombat éjjel rosszul lett, hajnalban korházba került, s délután bekövetkezett az agyi katasztrófa. Nem hittem el, hogy agyhalott! Könyörögtem az orvosoknak, mentsék meg az életét, s akkor az egyik orvos azt mondta: ha valami Isteni csoda által életben maradna, egész életében vak lenne!

S akkor én ígéretet tettem! Azt mondtam, hogy élete végéig szeme, ha kell keze, lába leszek, csak éljen! Hétfőn lekapcsolták a férjemet a gépekről.

Amikor tudatosodott bennem, hogy Istentől olyan feladatot kaptam, amit én kértem magamnak, én tettem ígéretet sírig tartó szolgálatra, attól kezdve könnyebb lett a lelkem. A sorsom nem, de tudatosult bennem, hogyha gyenge, semmi ember lennék, a Jó Isten nem adott volna ekkora emberpróbáló feladatot nekem, mint amit fiam által kaptam tőle.

Erőt merítettem hitemből, anyai szeretetemből, gyermekem mosolyából, s ha döcögősen is, de el kezdtem építeni életünket, töretlen hittel, és bátorsággal. Ha megfáradtam, letettem Istenem elé terhemet, s megpihenve újult erővel tettem dolgomat.

Nem állítom, hogy tökéletes anya vagyok: Követtem el hibákat, s követek el a mai napig, hiszen esendő ember vagyok. De mindenkor a gyermekeim érdekét néztem, s nézem a mai napig, s ha ők elégedettek, akkor elégedett vagyok jómagam is, ha néha lázadozok is sorsom ellen.

Ötven évemen túllépve érzem már a koromat. Mi, fogyatékos gyermekeket nevelő anyák hamarabb öregszünk: szívünk, csontjaink, öregszenek el, csak egy nem öregszik velünk: a lelkünk, mert az a szeretet, amit a fogyatékossággal élő gyermek ad, az a lélek örök fiatalságának a forrása.

Soha egy percig sem éreztem, hogy áldozat, amit cselekszem: teljesen természetes, hogy gyermekeimért mindent, s még azon felül is tegyek. De azt igen, és nagyon sokszor, hogy áldás van a kis családomon.

Kegyelem, és áldás!
 
 
0 komment , kategória:  Szeretett könyv  
Párizsi krém
  2013-09-30 13:00:39, hétfő
 
 

Sok süteményem alapkrémje . Szintén gyermekkori ízeket elevenít fel bennem és remélem , hogy mindazokban akik kipróbálják egyszer .

Hozzávalók :

2,5 dl tejszín
25 dkg cukor
12,5 dkg kakaó
35 dkg vaj

A tejszínt a cukorral felforraljuk (110-120 fokosnak kell lennie , ezt körülbelül 5 perces
forralással érjük el ) . Hozzákeverjük a kakaót . Majd amikor sima , bársonyos a krém és még meleg ,
hozzáadjuk a vaj harmadát . Hagyjuk kihűlni . A maradék vajat keverjük habosra .
Adjuk hozzá a csokis keveréket , majd a robotgép legmagasabb fokozatán dolgozzuk össze
amíg teljesen egyneművé nem válik .
 
 
0 komment , kategória:  sütemények ,édességek  
Hét étel, amely olajozottabbá teszi ízületeit
  2013-09-30 12:58:45, hétfő
 
  Táplálkozással a reumatológiai problémák ellen

Magyarországon nagyon sokan küzdenek valamilyen reumatológiai problémával.
Érdemes tudni, hogy az ízületi fájdalmak helyes táplálkozással is enyhíthetők!
Ehhez nyújtunk néhány jó tanácsot és receptet.

"Rozsdásodó" és gyulladt ízületek

A reumás megbetegedések, melyek az ízületek, az izmok, az inak merevségét és fájdalmát okozzák, a világon minden hetedik embert érintenek. A leggyakrabban az ízületek felületének kopásával járó degeneratív ízületi betegség (artrózis, oszteoartrózis, OA) fordul elő.
Az ízületi megbetegedések másik nagy csoportja az ízületi gyulladás (artritisz), köztük a reumatoid artritisz (RA). A legtöbbször fiatal nőkön jelentkező RA ismeretlen eredetű, fokozódó sokízületi gyulladás, melynél a betegség kezdetét jelző gyakori tünet a sokízületi fájdalom, a kéz reggeli ízületi merevsége, a visszatérő ínhüvelygyulladás. Az ízületek - leggyakrabban a kéz és láb ízületek - felszíne és az ízületet befedő izmok is begyulladnak, duzzanat és fájdalom lép fel.

Csökkentse a terhelést!

Az ízületekre nehezedő nyomást alapvetően a testtömeg határozza meg. Az olyan túlsúlyosak számára, akiknek ízületi problémájuk is van, a súlycsökkentés nagyon sokat segíthet. Reumatoid artritiszben ráadásul a túl sok testzsír növelheti a gyulladást és az ízületi fájdalmat a szervezetben. Az egészségesebb testtömeget elérve sok esetben javulnak a vérnek a gyulladással összefüggő - pl. CRP - laboreredményei is. Így a kiegyensúlyozottan összeállított súlycsökkentő diéta mindenképpen ajánlható a túlsúlyos reumás betegeknek.

Olajat, de milyet?

Az elfogyasztott zsiradéknak nem csupán a mennyisége, hanem a fajtája is befolyásolhatja a gyulladás és fájdalom mértékét. Az elsősorban állati eredetű élelmiszerekben lévő telített zsiradékok növelhetik a gyulladást, az ízületi fájdalmat, ezért ezek bevitelét tanácsos csökkenteni a többszörösen telítetlen, hosszú láncú omega-3 zsírsavak javára, amelyek ízületvédő hatásúak. Ezeknek legjobb forrásai a tengeri halak, amelyekből rendszeresen, hetente legalább 1-3 alkalommal kellene fogyasztani. Az olívaolajban, repceolajban nagyobb mennyiségben jelen lévő egyszeresen telítetlen zsírsavak "semleges" hatásúak az ízületi gyulladásokra nézve, ezért részesítsék előnyben az ezekből nagyobb mennyiséget tartalmazó élelmiszereket (pl. olívaolaj alapú margarinokat, kevert olajokat). Amint testünk sejtjei természetüknél fogva megújulnak, az egyszeresen telítetlen zsírsavak eltávolítják a sejtből az omega-6 zsírsavakat, csökkentve ezzel a gyulladást.
Vas is kell

A reumatoid artritisz gyakran jár együtt vérszegénységgel, amelynek a fáradékonyság a legjellemzőbb tünete. A vasban gazdag ételek fogyasztásával megelőzhető a vashiányos anémia kialakulása. A legjobban hasznosuló vasforrásaink állati eredetűek - a húsok, az olajos hal, a tojás -, de a hüvelyesek, a zöld leveles növények, valamint a vassal dúsított élelmiszerek is hozzájárulhatnak a megfelelő vasbevitelhez. A nagy mennyiségű vasat tartalmazó májat és májkészítményeket - nagy koleszterin- és A-vitamintartalmuk miatt - 10-14 napnál gyakrabban nem ajánlott az étrendbe iktatni. A vas könnyebben felszívódik, ha C-vitamin is jelen van, ezért mindig fogyasszon a nagy vastartalmú ételek mellé zöldséget vagy gyümölcsöt!

"Gyulladást csökkentő" étrend

Az egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakat, mérsékelt mennyiségű sovány húst és sok zöldséget, gyümölcsöt tartalmazó diéta a heti rendszeres halfogyasztás mellett képes csökkenteni a testben a gyulladást azáltal, hogy segíti a szervezetet megszabadítani a gyulladást okozó anyagoktól. Ehhez azonban az kell, hogy naponta legalább négy adag zöldséget - elsősorban frissen, de lehet gyorsfagyasztott vagy konzerv is - és legkevesebb két adag gyümölcsöt elfogyasszon. Ettől a dietetikusi ajánlástól nem kell megijedni: egy adag kb. egy maroknyi, vagy néhány evőkanálnyi mennyiséggel azonos, tehát egy alma, az ebédhez elfogyasztott saláta, de akár egy pohár gyümölcslé is egy adagnak számít.) Válasszon különböző színű zöldségeket, hogy minél többféle olyan növényi hatóanyag kerüljön a szervezetébe, ami segít mérsékelni a gyulladást! Nézzünk néhány ajánlható finomságot!

Lazac-alagút

A HáziPatika Egészségreceptek rovatából elsőként Akira kedvenc receptjét választottuk ki, amelyet dietetikus szakértőnk is jó szívvel ajánl ízületi bajokkal küszködőknek. A lazac az omega-3 zsírsavak egyik legjobb forrása. Ezek a zsírsavak védik és erősítik az immunrendszert, illetve jó hatással vannak az ízületi problémákra, gyulladáscsökkentő hatásuk miatt.

Változatok halakra

A lazac összetétele rendkívül kedvező, gazdag telítetlen zsírsavakban, fehérjében. Ha azonban drágállja ezt az ínyencséget, ritkán jut hozzá, akkor jó tudni, hogy számos receptben, például a Ráczné Monostori Zsuzsanna által beküldött havas lazacban vagy Berényi Tibor kedvenc receptjében, a csőben sütött lazacos spagetti esetében bátran helyettesíthető más tengeri, vagy akár édesvízi hallal, például tonhallal, busával.

Vesepecsenye

A vörös húsoknak magas, a zöldségekénél sokkal jobban hasznosuló vas tartalma van, ezért vashiányban szenvedőknek hetente javasolt ilyeneket, például marhahúst fogyasztani. Szabó András kedvenc receptje ráadásul különlegesen finomnak ígérkezik.

Hummusz

Merksz Péter egy energiadús ételkülönlegesség receptjét osztotta meg a HáziPatika olvasóival. Többféle egészséges, telítetlen zsírsavakban gazdag olajat tartalmaz, magvakat, rostokat, amelyek újfajta ízkombinációt eredményeznek, érdemes kipróbálni!

Antioxidánsok a serpenyőben

Végezetül következzék két olyan étel receptje, amely értékes antioxidánsokat juttathat a kísérletező kedvűek szervezetébe. Hamar Attiláné kedvenc receptje, a zöldfűszeres sült paradicsom sok növényi rostot tartalmaz, ami az olívaolajjal együttesen csökkenti a vér koleszterin és húgysavszintjét, így egészséges, többféle megbetegedésben is jótékony hatású. Újfajta saláta receptjét küldte be Takács Elvira, ez is egészségmegőrző, C vitamindús, rostbő, zsírszegény étek - próbálkozzunk meg vele!
 
 
0 komment , kategória:  Egészségünkről   
Anyajegyek: érdemes odafigyelni rájuk
  2013-09-30 12:46:50, hétfő
 
  Mit javasol a bőrgyógyász?

Anyajegyekkel mindannyian rendelkezünk, a rendszeres szűrésről azonban sokan megfeledkeznek. Pedig a bőrünkön megjelenő változásokat a lehető leghamarabb érdemes bőrgyógyásszal megvizsgáltatni.

Anyajegyek mikroszkóp alatt

A dermatoszkóp több, mint 10 éve a bőrgyógyászok leghatékonyabb eszköze az anyajegyszűrésre, hiszen az eszköz több, mint tízszeres nagyítást biztosít, és olyan képletek válnak láthatóvá alatta, melyeket szabad szemmel nem látnánk. Anyajegyszámtól, bőrtípustól függetlenül mindenkinek évente egyszer el kell látogatnia a bőrgyógyászához, aki ilyenkor megvizsgálja szabad szemmel a teljes bőrt, illetve egyesével dermatoszkóppal az összes anyajegyet. "Az anyajegyszűrés tulajdonképpen rákszűrés, ugyanúgy mint minden nőgyógyászati rákszűrést vagy tüdőszűrést, évente szükséges ismételni. A dermatoszkópos vizsgálat egy teljesen fájdalommentes vizsgálat. Ezzel a módszerrel az orvos olyan mikrostruktúrákat lát, amit szabad szemmel nem lehet látni. Bizonyos jelek utalhatnak rosszindulatúságra, illetve fordítva, a dermatoszkópos kép alapján egyértelműen kizárhatunk rosszindulatú elfajulást, sokszor szabad szemmel ijesztőnek tűnő képlet esetén is" - mondja Dr. Csernus Krisztina bőrgyógyász és kozmetológus szakorvos.

Mikor kell eltávolítani az anyajegyet?

A doktornő szerint gyakran teljesen egyértelmű, hogy az adott anyajegyet el kell távolítani.
"Az eltávolításnak több oka lehet. Egyrészt, ha egyértelműen rosszindulatú az elváltozás, vagy eltávolításra javaslunk anyajegyeket megelőzés céljából is. Ez azt jelenti, hogy ugyan még nem rosszindulatú az adott anyajegy, de dermatoszkóp alatt szabálytalan, ún. dysplasticus anyajegy igazolódik, melyből idővel akár melanoma is kialakulhat. Levétel mellett döntünk, ha gyakran irritálódik, dörzsölődik, vagy állandó mechanikai hatásnak van kitéve egy anyajegy, pl. melltartó, szoros öv napi rendszerességgel nyomja. Anyajegyek levétele szóba jön, bizonyos anyajegytípusok esetében is. Több anyajegytípust ismerünk, ezek közül néhány nagyobb kockázatúnak minősül. Ezeket vagy szoros kontrollal ellenőrizzük, vagy pedig eltávolítjuk."

Mit tehetünk, ha sok az anyajegyünk?


Ha valakinek sok anyajegye van, nagy segítséget nyújthat az úgy nevezett fotodermatoszkópos vizsgálat, melynek lényege, hogy az anyajegy dermatoszkópos képét rögzítik, így a korábbi és néhány hónappal későbbi felvételeken jól látszik, ha az anyajegy változásnak indult, és ebben az esetben dönthet az orvos eltávolítás mellett. "Ez azért fontos, mert van, akinek egyszerre több szabálytalan anyajegye is van és képtelenség lenne mindet megoperálni, illetve célszerű egy fontossági sorrendet felállítani, ami csak digitális követés és az anyajegyek viselkedésének figyelése esetén lehetséges. Másrészt nem minden szabálytalan anyajegy mutat a későbbiekben változást rossz irányba, nem minden esetben szükséges a sebészi kimetszés, hiszen elég lehet egy szorosabb követés is. Az anyajegy levétel sebészi úton történik, helyi érzéstelenítéssel. Először érzéstelenítő injekciót adunk az anyajegy alá, majd megtörténik a kimetszés és sebzárás. Szövettanra minden esetben elküldjük az eltávolított anyajegyet."

Árulkodó jelek

A rosszindulatú bőrelváltozás megállapítása az orvos feladata, ám tested rendszeres ellenőrzésével felismerhető a gyanús anyajegy. "Nagyon fontos, hogy otthon vizsgáljuk magunkat. Ha az anyajegy növekszik, szabálytalan alakúvá válik, széli irányában terjed, növedékek jelentkeznek, benne, ha a színe egyenetlenné válik, vérzik, gyulladt, viszket, azonnal orvoshoz kell fordulni! Az időben diagnosztizált melanoma több mint 90%-os eséllyel gyógyítható. Egy kései stádium viszont a legrosszabb indulatú daganatok egyike, és sajnos a beteg életébe is kerülhet"- mondja a doktornő.

A bőrgyógyászat, latin nevén dermatológia a bőrnek és szarufüggelékeinek, a hajnak és a körmöknek betegségeivel, illetve daganatos elváltozásaival foglalkozik, de feladatai közé tartozik a megelőző jellegű vizsgálatok, például az anyajegy-szűrés elvégzése is. A bőrgyógyász diagnosztizálja és gyógyítja a bőr, száj, külső nemi szervek, haj, körmök jó- és rosszindulatú elváltozásait, valamint számos nemi betegséget is.
 
 
0 komment , kategória:  Egészségünkről   
Ajakherpesz
  2013-09-30 12:38:33, hétfő
 
  Ajakherpesz - a legfontosabb tudnivalók
Nem gyógyítható, de kezelhető

A labiális vagy ajakherpesz oka a legtöbb esetben a herpes simplex vírus 1 (HSV-1); leggyakrabban az ajkakon, a szájzugban jelenik meg. Rendkívül gyakori fertőzés: tíz felnőtt közül hét biztosan megtapasztalta már a kellemetlen tüneteket élete során. Tulajdonképpen nem véd ellene semmi (igaz, vannak olyanok, akik kevésbé fogékonyak a fertőzésre, ám róluk sem lehet azt mondani, hogy teljesen védettek lennének), és gyakran úgy fertőződünk meg, hogy sem mi, sem pedig a vírus továbbadója nem veszi azt észre. Ráadásul ha valaki egyszer megkapta a herpeszt, az örökre vele is marad.

Az ajakherpesz esetében két "ciklus" váltakozik a beteg szervezetében: az aktív szakaszban, mely néhány naptól három hétig terjedhet, a beteg arcán jelentkeznek a jellegzetes hólyagok, sebek; a passzív szakaszban, mely néhány hónaptól néhány évig tarthat, a tünetek nem jelentkeznek, ám a vírus ugyanúgy a beteg szervezetében van, ahonnan nem is lehet azt kiirtani. Azonban előfordulhat, hogy az évek múlásával egyre ritkulnak az aktív periódusok, sőt, az is, hogy a beteg teljesen tünetmentessé válik.

A herpesz nyálon, testnedveken keresztül terjed. Az elsődleges fertőzést követően a vírus az érzőidegek mentén felkúszik az V. agyideg (háromosztatú ideg vagy nervus trigeminalis) dúcainak idegsejtjeibe, és ott várja meg az aktív betegség által kiváltott ellenanyag-termelés csökkenését. Amikor az ellenanyagszint már kellően alacsony, és bizonyos külső vagy belső hatásokra néhány idegsejt szétesik, a vírusok az érzőidegek mentén a bőrfelszínre jutnak, ahol típusos bőrgyulladást okoznak.

A herpesz megjelenését többféle dolog kiválthatja. Egy idő után mindenki "megtanulja", hogy az ő esetében mire kell ügyelni, de leggyakrabban a láz, a gyomorrontás, a menstruáció, illetve a várandósság, a stressz és idegeskedés, bizonyos ételek, fűszerek okozzák a hólyagok megjelenését. Kiválthatja a herpeszt a napsütés vagy napégés, az apróbb bőrsérülések, a kozmetikai tetoválások is.

A herpesz nagyon könnyen továbbterjed, nemcsak egyik emberről a másikra, de mi magunk is "utaztathatjuk" a vírusokat, az ajkunkról az orrunkra, a szemünkre vagy éppen a fejbőrünkre. Herpeszes kisgyerekeknél gyakran fordul elő az ujjszopás hatására az ujjakon, kézen jelentkező, szemölcsszerű herpesz. A labiális herpesz az esetek egyharmadában genitális herpeszt is okozhat!
Gyógyítani nem, kezelni igen

Bár a herpesz gyógyíthatatlan, kezelni viszonylag könnyen lehet: többféle kenőcsöt, krémet, gélt kipróbálhatunk - érdemes kísérletezni, mert időről időre változhat az, hogy melyik készítmény milyen hatással van a herpeszre. Jó néhány házi "praktika" is kering az interneten, a munkahelyeken vagy az ismerősök körében, ám nem biztos, hogy ezek tényleg olyan jótékony hatásúak, mint tűnik, sőt a legtöbb házi szer kifejezetten káros: megnehezítik a sebek gyógyulását, kiszárítják vagy kimarják a bőrt, de az is előfordulhat, hogy éppen ezek miatt terjed tovább a herpesz!

A legjobb módszer a herpesz ellen természetesen a megelőzés. Bár nem tudjuk teljesen elkerülni, hogy megjelenjenek a hólyagok, a herpesz kiújulásának gyakoriságát megritkíthatjuk, ha megerősítjük az immunrendszerünket! Különösen makacs, nehezen múló, lassan gyógyuló, illetve nagyon gyakran visszatérő herpesznél mindenképpen kérjük orvosunk tanácsát (még akkor is, ha egyébként tudjuk, hogyan kell kezelni a hólyagokat), mert ebben az esetben a gyógyszeres kezelés is a segítségünkre lehet.
 
 
0 komment , kategória:  Egészségünkről   
Mi állhat a hüvelyi folyások hátterében?
  2013-09-30 12:22:13, hétfő
 
  Ne fogjunk mindent a candidára!

Minden évszaknak megvannak a tipikus betegségei, de vannak olyan egészségügyi problémák is, amik egész évben kísértenek. Sajnos ilyenek a gyakran kínos tünetekkel járó női fertőzések is, melyekkel a nők többségének szembe kell néznie.

A hüvelyfertőzés, hüvelyfolyás a leggyakoribb panasz, amivel a hölgyek nőgyógyászhoz fordulnak. A nők többsége azonnal gombás fertőzésre gyanakszik, ha viszketést, égő érzést, kellemetlen szagú folyást tapasztal, holott a gyakran kínos tünetek mögött más is állhat. "A hüvelyi folyás számtalan okból kialakulhat" - mondja dr. Tisza Tímea bőr- és nemigyógyász, kozmetológus szakorvos. "Fizikai irritációt okozhat például a nem ideális feltételek mellett folytatott szexuális együttlét. Kémiai irritációt vagy allergiás reakciót okozhatnak kozmetikumok, síkosítók, gumi óvszerek, tamponok, intim betétek, de akár az illatosított vécépapír vagy az uszodavíz is.

Gyakran áll a háttérben a hüvelyi pH megváltozása, túlzottan lúgos vagy savas irányba való eltolódása.
Ez antibiotikum kezelés során vagy savas hüvelyöblítő szerek indokolatlan használata következtében alakulhat ki. A változó korral vagy a terhességgel együtt járó hormonális eltérések is előidézhetik, de felléphet fogamzásgátlók szedése, vagy a teherbeesést elősegítő hormonkezelések kapcsán is."

A hüvelyi folyást kórokozók is előidézhetik. Ezek egy része szexuális érintkezés révén kerül be a női nemi szervekbe, ahol gyulladást okoznak. Ilyenek az STD betegségek, például a gonorrhoea, a chlamydia fertőzés és a trichomoniasis. Más baktériumok, illetve a sarjadzógombák a hüvelyflóra elégtelen védőfunkciója miatt telepedhetnek meg illetve szaporodhatnak el a hüvelyben.


Ha fertőzésre gyanakszunk, a legfontosabb teendő, hogy felkeressük orvosunkat vagy a legközelebbi STD központot, ahol a hüvelyváladékból készült kenetet mikroszkópos, majd laboratóriumi vizsgálatnak vetik alá. A beazonosított kórokozó antibiotikumokkal, gomba vagy parazita ellenes szerekkel történő célzott elpusztításával párhuzamosan, vagy azt követően, gondot kell fordítani a hüvelyflóra helyreállítására is, ami vagy eleve károsodott lehet, vagy a kezelés során gyengülhet meg.

Számos esetben a hüvelyi folyást és a vele együtt járó kellemetlen tüneteket a hüvelyflóra egyensúlyának felborulása okozza. "Ilyenkor a kezelés fő célja az egészséges hüvelyflóra helyreállítása, és az elért eredmény megtartása. Ebben felbecsülhetetlen segítséget jelentenek az egészséges hüvelyflórát helyreállító szerek" - mondja dr. Tisza Tímea.

Létezik olyan hüvelygél, mely tejsavat tartalmaz, amely hatékonyan semlegesíti a kellemetlen szagot, és helyreállítja a hüvely normál pH-ját. Glikogént is tartalmaz, amely tápanyagul szolgál a tejsavbaktériumok számára. A normál pH és a tápanyagok segítségével a védelmező tejsav-baktériumok elszaporodnak, és a hüvely természetes egyensúlya helyreáll, hatékonyan enyhítve a rendellenes folyást, a kellemetlen érzést, továbbá megakadályozza a hüvely kínos szagának visszatérését.
 
 
0 komment , kategória:  Egészségünkről   
Casciai Szent Rita
  2013-09-30 11:50:36, hétfő
 
 

Casciai Szent Rita ( sz.: 1381 táján - +1447. május 22.)

Rita az Appeninek hegyvidékén, a Cascia közelében lévő kis faluban, Roccaporenában született, idős szülők gyermekeként. Vallásos légkörben nevelkedett, és apácának készült; ágostonos kolostor helyett azonban mindössze tizenkét évesen férjhez kellett mennie egy brutális és gonosz természetű férfihoz.
Tizennyolc éven át türelemmel viselte, hogy hűtlen férje megalázza. Sorozatos csapások érték: szülei meghaltak, majd férjét ölte meg egyik ellensége vérbosszúból. Élete vége felé férje már becsülte és tisztelte Ritát. Kisfiai meg akarták bosszulni apjuk halálát, de Rita azért imádkozott: fiai inkább gyermekként haljanak meg, semmint gyilkosok legyenek. A két fiú beteg is lett, és bár anyjuk gondosan ápolta őket, hamarosan mindketten meghaltak. Rita három alkalommal is jelentkezett a casciai ágostonos kolostorba, de özvegyi állapota miatt mindháromszor elutasították. 1407-ben csoda történt: mint mondják, Keresztelő Szent János, Szent Ágoston és Tolentinói Szent Miklós egyik éjjel "becsempészték" a zárdába. Harminc éves sem volt, amikor karnővérként fogadták be az ágostonos apácák. 1441-ben egy látomás során mintha tövis hatolt volna a fejébe (előzőleg Szent Jacopo della Marche, Marchiai Jakab prédikációját hallgatta Krisztus töviskoszorújáról). A homlokán lévő sebből olyan bűz áradt, hogy Ritát a nővérek elkülönítették; római zarándoklatának idejére a seb eltűnt ugyan, de a Megváltó szenvedését tovább érezte a fejében. Valószínűleg tüdőbajban halt meg, elkülönítve nővéreitől. Teste a legutóbbi időkig romlatlan maradt; emiatt el sem temették, noha koporsóját hamarosan tűzvész hamvasztotta el.
Szent Rita a kétségbeejtő helyzetbe került emberek védőszentje (súlyos gyászai miatt), továbbá az anyaságé, a meddőségtől szenvedőké. Spanyolországban a házassági gondoktól szenvedők patrónája. Itália leginkább tisztelt női szentje. Művészeti jelképei a rózsák, melyeket ünnepén megáldanak.

Imádság Szent Ritához - aki az utolsó pillanatban is segít:

Szent Rita, Istentől csodákkal kitüntetve!
Te részesültél a ritka kegyelemben, hogy kétségbeejtő helyzetben különös szószóló és segítő vagy. Erős bizalommal térdelek Előtted, könyörülő szeretetedre hivatkozva, hogy segítségedet kérjem jelen nagy szükségemben. Légy részvéttel irántam! Gyarló imámat vidd Isten kegyelmi trónja elé és buzgó közbenjárásod által nyerj meghallgattatást kérésemben! Tekints Jézus kiontott drága szent vérére, szentséges Irgalmas Szívére és nagy hitemre! Ó, Szent Rita, engedd, hogy buzgó imám meghallgatást nyerjen!
Megígérem, hogy egész életemben hirdetni fogom jóságodat!

Búcsúimádság Szent Ritához:

Ó, Dicsőséges Szent Rita, aki a Mi Urunk Jézus Krisztus kínos szenvedésében oly csodálatosan részesültél, közbenjárásod által nyerd meg nekem, hogy az élet szenvedéseit megadással viseljem, és pártfogolj minden szükségemben! Amen
 
 
0 komment , kategória:  Szent Rita  
Ima Kis Szent Terézzel - 3. nap
  2013-09-30 11:15:46, hétfő
 
 
,,Gyertek hozzám mindnyájan, akik elfáradtatok, s akik terhet hordoztok - én megkönnyítlek titeket. Vegyétek magatokra igámat, és tanuljatok tőlem, mert szelíd vagyok és alázatos szívű, s megtaláljátok lelketek nyugalmát." (Mt 11, 28-29)

,,És az én drága Célíne-em, mit meg nem tett az ő Terézéért!... Vasárnap, ahelyett, hogy sétálni ment volna, órákra bezárta magát egy szegény kis lánnyal, aki hasonló volt egy idiótához; igazán szeretet kellett hozzá, hogy ne meneküljön tőlem... Ó drága Nővérkéim, mennyit szenvedtetek miattam!... Senki nem okozott nektek annyi fájdalmat, mint én és senki nem kapott tőletek annyi szeretetet, mint amennyit ti pazaroltatok rám... Szerencsére lesz nekem Egem, hogy megbosszuljam magam, nagyon gazdag az én Jegyesem s én meríthetek majd szeretetének kincseiből, hogy százszorosan adjam vissza azt, amit miattam elszenvedtetek..." (Önéletrajz, A)

,,Isten az, aki bennetek a szándékot és a végrehajtást is műveli" (Fil 2, 13)
"Teréz már az imáira kapott eme válasz előtt is úgy érzi, hogy a Kármelben tudná legjobban betölteni a Jézustól kapott küldetését. Apja beleegyezését ugyan már megkapta, de sok akadály áll az isteni hívásnak való megfelelni vágyás elé: saját fiatal kora (hiszen még éppen hogy csak elmúlt 14 éves!); a nagybácsi és a Kármel elöljárójának akadékoskodása, valamint a püspök látszólagos közömbössége. Teréz azonban nem hátrál: egészen a pápáig elmegy, hogy Jézus hívására válaszoljon. Ám minden emberi ügyeskedése csődöt mond: a pápától csak azt a választ kapja, hogy úgyis úgy lesz, ahogyan a Jó Isten akarja... S valóban úgy lesz. De előbb meg kell tanulnia, hogy a Jézus hívására adott válasz lehetősége is Jézus ajándéka. Teréz mélységesen átéli próbálkozásai hiábavalóságát, s ezzel együtt az Istentől való teljes függés fájdalmas, de mégis békét hozó tapasztalatát. 1888. április 9-én azonban végre megnyílik előtte a lisieux-i Kármel klauzúrája." (fr. Rafael ocd)
 
 
0 komment , kategória:  Kis Szent Teréz  
Szüreti dínom-dánom
  2013-09-29 18:47:38, vasárnap
 
  Szüreti dínom-dánom


A vidéki gazdaságokban az ősz legfontosabb eseménye a szűret, mely a szőlős nagyságától függően, akár egy társasági esemény is lehet. Ilyenkor összesereglik az egész család, ha pedig a szőlős nagyobb, akkor jönnek a közeli és távoli rokonok, jó szomszédok, hogy együtt segítsenek a gazdának. Kora reggel a háziak sonkával, szalonnával és kolbásszal kínálják a társaságot, kedvcsinálónak pedig pálinkát adnak, ami után kivonulnak a szőlősbe. A lányok és asszonyok szedik a szőlőt, a férfiak pedig a présházhoz hordják, közben folyik a móka, a viccelődés, a nóta és a hangoskodás. A szűret befejezése után terített asztal várja őket, majd este a felvonulás és szűreti bál. Vidékenként változik a szűreti ebéd vagy vacsora. Van ahol bográcsban főznek birkapörköltet vagy marhagulyást, van ahol mustos pecsenyét, szőlős kacsát vagy töltött káposztát.
Az alábbi szüreti menüsort a mezőségi falvakban szokták készíteni a gazdasszonyok.

Zöldséges kakasleves


Hozzávalók:
1 házilag nevelt kakas, 50 dkg sárgarépa, 30 dkg petrezselyemgyökér, 1 zellergumó, 1 nagy karalábé, 1 kis fej karfiol, 1 kis kelkáposzta, 1 hagyma, 2 cikk fokhagyma, 1 paprika, 1 csípős paprika, só, szemesbors;

a tálaláshoz: rombusztészta

Elkészítése:
A konyhakész kakast feldaraboljuk és hideg vízben főni tesszük. Amikor felforrt, a habját szűrőkanállal leszedjük, hozzáadjuk a hagymát, a fokhagymát, a sót meg a szemesborsot
és lassú lángon, gyöngyözve főzzük. Mikor a kakashús félig megfőtt, hozzáadjuk a megtisztított zöldségeket és továbbra is lassú lángon készre főzzük. Félrehúzzuk és kicsit hagyjuk leülepedni, majd a húst meg a zöldségeket kivesszük és a levest átszűrjük. A combokat és a mellehúsát félretesszük, a többi csontos részekről a húst leszedjük és a kakas aprólékjával meg a feldarabolt zöldségekkel együtt visszatesszük a levesbe.Tálalás előtt a tésztát enyhén sós vízben kifőzzük, leszűrjük és a leves mellé kínáljuk.

Szüreti kakaspecsenye


Hozzávalók:
levesben főtt kakashús, 1 nagy káposzta, 2 paradicsompaprika, 1 hagyma, 2-3 gerezd
Cabernet Sauvignon szőlő, 1 evőkanál zsír, só, bors

Elkészítése:
A hagymát megpucoljuk és apróra vágjuk. A zsiradékot felmelegítjük és a hagymát üvegesre dinszteljük benne. Hozzáadjuk a csíkokra vágott káposztát meg az apró kockára vágott paradicsompaprikát, megszórjuk sóval meg frissen őrölt borssal és víz hozzáadása nélkül megpároljuk. A végén belekavarjuk a megmosott és leszemezett szőlőt és egy sültestál aljára simítjuk. A kakashúst a káposztára rakjuk, megszórjuk borssal, kevés forró zsírral lekenjük és forró sütőben vagy ha van, kemencében, ropogósra sütjük.

 
 
0 komment , kategória:  csibehúsos és más szárnyasok  
Kálvária
  2013-09-29 16:35:29, vasárnap
 
  Egy készülő könyvből


Hogy Isten útjai kifürkészhetetlenek, erre tanúságot teszek.

Marosvásárhelyre utaztam kisfiammal, a nagymamához. Stílszerűen azt kellene mondanom, hogy az anyósomhoz, de ez igaztalan lenne: mindig édesanyám volt, az első perctől kezdve, a mai napig.

A vonaton utazva beszélgetésbe elegyedtem egy tündéri házaspárral, akik Kincses-Kolozsvárra utaztak. Jánoska kisfiam nagyon szerette a meséket, akkor épp a Csipike meséknél tartottunk. Kiderült, hogy a házaspár nem más, mint a Csipike mesék írója, és felesége. A gyermek mindig közel hozza egymáshoz az embereket, s a beszélgetésünk folyamán elmondtam kisfiam betegségét, s azt is, hogy az orvosi vélemény alapján talán fél évet élhet még.

Javasolták, hogy Marosvásárhelyen keressem fel a kettesszámú szemklinikán F. L. szemész professzor urat, mert Ő csodákra képes.

Így tettem. A professzor úr azonnal fogadott. Alapos vizsgálat után kijelentette, hogy a gyermekem élni fog, sorozatműtéttel megmenti az életét, bár a látását már nem tudja megmenteni. A nap kisütött felettem. Mit bántam én a vakságot, hiszen életet ígért, s akkor csak erre tudtam gondolni. A nehézségekről, amivel a vakság jár, halvány fogalmam sem volt, s talán jobb is, hogy nem tudtam, minek nézek elébe.

A legsötétebb Csauseszku időszakban volt ez, a diktatúra ingott ugyan, de még tartotta magát.

A professzor úr felírta, hogy milyen gyógyszerekre van szükség, s azzal váltunk el, hogy két hét múlva találkozunk, s elvégzi a szükséges szemészeti beavatkozásokat.

Kint a folyosón összeborultunk mamával, zokogtunk, nevettünk, hisz reményt adott a professzor.

Hazajöttem, s a családom összefogásával egy héten belül a kezemben voltak a műtétsorozathoz szükséges gyógyszerek, eszközök, s indultunk vissza Marosvásárhelyre.

Mama szokás szerint elénk jött Székelykocsárdra, s ettől kezdve mintha Isten tenyerén lennék, úgy éreztem magam: mindenről intézkedett, nekem csak az volt a dolgom, hogy pihenjek, erőt gyűjtsek.

Két nap múlva elindultunk a klinikára: mama, Manó, és én.

Csikorgó hideg volt, térdig érő hó, s lefagyott úttest fogadott az utcán bennünket. Babakocsiban vittük kisfiamat, mert úgy állapodtunk meg a professzor úrral, hogy a műtét után, ha felébredt, hazavisszük, nem marad a korházban benn fekvő betegként.

A Lupeni útra a Grand hotel mellett kellett felmennünk, egy nagyon meredek, eljegesedett úton. Budapesti lakosként nem voltam tisztában azzal, hogy egy ilyen út veszélyes is lehet, így bátran nekivágtam.

Negyed úton lehettünk, amikor olyan síkos szakaszra értünk, ahonnan már nem tudtunk visszafordulni, de előre sem tudtunk menni. Térdre estem, toltam a babakocsit magam előtt, a másik kezemmel a mamát húztam-vontam, fogcsikorgatva, végső erőfeszítéssel, mert úgy éreztem,, ha visszafordulunk, a fiam talán sohasem jut el a gyógyulást jelentő klinikára!

Nem tudom, meddig tartott, míg felértünk ezen az emelkedőn: remegtem, kimerült voltam, izzadt, csapzott, de egyszer csak fenn voltunk.

Diadalmasan visszanéztem, s két véres csíkot láttam: a jég lenyúzta a lábamról húsig a bőrt, a nadrágom cafatokban lógott. Nem éreztem fájdalmat, csak valami eufórikus örömet, a győzelem örömét.

Két véres csík jelezte az utamat. Két véres csík, stációról stációra.

Ez volt az Én Kálváriám!

 
 
0 komment , kategória:  Szeretett könyv  
     1/18 oldal   Bejegyzések száma: 175 
2013.08 2013. Szeptember 2013.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 175 db bejegyzés
e év: 1531 db bejegyzés
Összes: 8763 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 66
  • e Hét: 239
  • e Hónap: 2988
  • e Év: 40736
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.