|
1/2 oldal
|
Bejegyzések száma: 17
|
|
|
|
2019-06-29 17:13:46, szombat
|
|
|
hozzávalói - közepes méretű tepsihez
5 tojás sárgája
35 dkg cukor
20 dkg ráma
1 csomag sütőpor
35 dkg liszt
1 citrom reszelt héja
5 tojás fehérje habbá verve
2 dl tejföl
1 kg meggy kimagozva
esetleg cukrozott fahéj, cukor és mandula forgács a tetejének a megszórásához
elkészítése:
Az 5 tojás sárgáját,
a 35 dkg cukrot,
és a 20 dkg rámát jól kikeverjük,
a lisztben elkeverjük a sütőport és belerakjuk a rámás masszát,
ezután kerül bele a tejföl és a citrom reszelt héja,
végül óvatosan belekeverjük a tojások felvert habját is,
közepes méretű tepsibe öntjük és a tetejére rárakjuk a kimagozott meggyet,
nekem még sose sikerült túl sok meggyet tenni a tetejére, mindig úgy érzem, hogy még mehetett volna rá,
közepesen meleg, kb. 180 fokos sütőben a piskótához hasonlóan sütjük,
azaz az első 10 percben nem szabad kinyitni az ajtót,
kb. 30-40 perc kell sütéshez,
próbatűvel megszúrjuk a közepét, akkor van a kész, ha már a tűre nem ragad rá a tészta, az teljesen száraz marad.
Bátran ajánlom kezdő és gyakorlatlan háziasszonyoknak is. Elronthatatlan, gyors és biztos siker.
+1 Tipp:
Bár én nem tettem semmit a tetejére, de ha pikánsabb ízekre vágysz, akkor sütés előtt megszórhatod a tetejét egy kis fahéjas cukorral vagy kristály cukorral és mandula forgáccsal.
Jó étvágyat!

|
|
|
0 komment
, kategória: sütemények ,édességek |
|
|
|
|
|
2019-06-20 12:44:03, csütörtök
|
|
|
KRISZTUS SZENT TESTE ÉS VÉRE
főünnep
Az Úr Igéje földre szállt,
bár Atyja jobbján megmaradt,
s művének adva át magát,
elérte életalkonyát.
Mikor halálra adta őt
egyik tanítvány hűtlenül,
az élet asztalán előbb
magát rendelte ételül.
Két szín alatt osztotta szét
testét s vérét övéinek,
hogy Istenember lényegét
a teljes ember kapja meg.
Ki földi testben egy velünk,
lett asztalunknál ételünk,
holtában váltságdíj nekünk,
országában hazát lelünk.
Ó, üdvösséges áldozat,
a zárt eget ki megnyitod,
ránk törnek ostromló hadak,
erőt adj, nyújtsd felénk karod.
Egy-háromságos Istenünk,
örök dicsőség teneked,
ki a hazában minekünk
adsz el nem múló életet.
Ámen.

|
|
|
0 komment
, kategória: Imádságok,áldások. |
|
|
|
|
|
2019-06-19 19:23:20, szerda
|
|
|
KEGYES SZENT ANNA! ÁLDJ MEG ÉS VÉDELMEZZ MINDEN CSALÁDOT'
A családom az életem szíve. Az én kis Templomom.
Szent Anna, oltalmazd családom tagjait
minden testi és lelki veszéllyel szemben.
Te férjed, Joachim és leányod, Mária jelenlétében éltél.
Később üdvözölted vejedet, Szent Józsefet,
és mindenek fölött szeretted Jézust, Megváltónkat.
Hadd ihlesse a te családod a mi családunkat.
Hadd maradjunk egységben mély kölcsönös szeretetben.
Ha családunk törést szenvedne maradj számunkra
a gyengédség Szentje, aki elvezet minket Istenhez. Szent Anna,
te házastárs, anya és nagymama voltál;
áldd meg családom minden tagját. Maradjunk hűek az Úrhoz.
Hadd maradjunk készségesek más családok szüksége iránt.
Védelmezz minden családot.
Amen.

|
|
|
0 komment
, kategória: Imádságok,áldások. |
|
|
|
|
|
2019-06-19 10:49:10, szerda
|
|
|
HOZZÁVALÓK
A palacsintához:
2 db tojás (nagy)
1 csipet só
2 ek rum
2 dl tej
15-20 dkg liszt
1-1,5 dl szénsavas ásványvíz
2 ek olaj (+ a sütéshez)
A túrós töltelékhez:
5 dkg mazsola
2 ek rum
3 dkg vaj
2 db tojás (nagy)
1 csipet só
15 dkg porcukor
2 csomag vaníliás cukor
1 db citrom
50 dkg túró
Az öntethez:
1 dl tejszín
1 db tojás
1 csomag vaníliás cukor
5 dkg porcukor
ELKÉSZÍTÉS
A tojásokat összekeverjük a sóval, a rummal, a tejjel, majd hozzászitáljuk a lisztet. Ezután simára keverjük, majd fokozatosan hozzáadjuk a szénsavas ásványvizet. Végül hozzákeverjük az olajat. Ezután a palacsintasütőt enyhén kiolajozzuk, majd egyenként kisütjük a palacsintákat.
A mazsolát beáztatjuk a rumba. A jénait kikenjük vajjal. A tojásokat kettéválasztjuk, majd a fehérjét a sóval kemény habbá verjük. A tojások sárgáját habosra keverjük a maradék vajjal, a porcukorral és a vaníliás cukorral, majd hozzáadjuk a lereszelt citromhéjat, és a mazsolával együtt a túróhoz keverjük. Hozzáadjuk a fehérjehabot, és óvatosan összeforgatjuk.
A töltelékkel megtöltjük a palacsintákat, majd mindet félbevágjuk, és a vágott felükkel felfelé a jénaiba tesszük úgy, hogy kissé fedjék egymást. Az öntet hozzávalóit simára keverjük, majd rácsorgatjuk a palacsintákra. 175 fokra előmelegített sütőbe helyezzük, majd kb. 10-15 perc alatt aranybarnára sütjük.
Paskó atya konyhája

|
|
|
0 komment
, kategória: gyors édesség |
|
|
|
|
|
2019-06-19 10:47:15, szerda
|
|
|
Egyszerű, mégis különleges, ünnepi ebédhez, vagy egy különleges vacsorához.
Hozzávalók 4 kisebb adaghoz
4 szelet ujjnyi vastag sertéskaraj
8 vékonyra szelt bacon csík a göngyöléshez
5 dkg olvadós sajt (gouda, nagylyukú, ementáli stb.)
5 dkg füstölt sajt
1/2 piros húsú kápia paprika (lehet paradicsompaprika vagy kaliforniai)
tengeri só, frissen őrölt zöldbors
8 közepes sárga krumpli (pl. Agria)
8 vékonyra szelt bacon csík apróra vágva a krumpliágyhoz
4 db zöldhagyma
1 nagy csokor friss kakukkfű levele
1 csokor petrezselyem
10 dkg zsíros vaj (most ír vajat használtam)
tengeri só
Először is az alaposan megmosott krumplit héjasan, hideg, sós vízben, majd tegyük oda főzni. Mire a húsokkal végzünk, addig meg is fő a héjában. Fontos, hogy ne főzzük túl, mert szétesik, de azért tökéletesen főjön meg. Ha a kés hegye, vagy a villa beleszalad, akkor azonnal le lehet szűrni és még melegen meghámozni.
A karajfilét mindig ujjnyi vastagra szeleteljük, vagy kérjük meg a hentest, vágja össze nekünk. Sima felületű klopfolóval, fólia között egy kicsit meglapítjuk, hogy lazítsuk a rostokat. Cél, hogy a hús szaftos maradjon, ne száradjon ki sütés közben. A bacon kabát is segít ebben. Csak sózzuk és borsozzuk, mert így jönnek ki legjobban a jó alapanyag ízek, a töltelék is ízesre készül.
A sajtokat durvára reszeljük, az apró kockára vágott paprikával összekeverjük. Egy-egy evőkanálnyi kupacot a karaj szeletekre halmozzuk. Kicsit tömörítjük, hogy álljon össze a töltelék, ne potyogjon ki, míg begöngyöjük a baconnal. A karajszelet egyik felét ráhajtjuk a másikra, megtűzzük hústűvel és becsomagoljuk a két bacon csíkba.
A cseréptálat kivajazzuk, a maradék vajat felolvasztjuk, friss kakukkfűvel ízesítjük, meg egy kis szalonna kockákkal, és addig sütöttjük, amíg jó félig átsül. Ekkor hozzáadjuk az összevágott zöldhagymát és együtt sütötjük, míg a hagyma elveszítette a nyersségét. Végül hozzáadtam az összevágott petrezselyemzöldet.
A tálba karikázzuk a krumpli felét, sózzuk, majd meglocsoljuk a vajas zöldfűszeres alap felével. Rákarikázzuk a maradék kruplit és meglocsoljuk a maradék zöldfűszeres vajjal.
Ráhelyezzük a karajbatyukat és a cseréptálat a 180 C fokra előmelegített sütőbe sütjük. Úgy 35 percig sül, amíg a bacon enyhén megpirult, és kiengedi a zsírja nagy részét. Semmiképpen nem szabad túlsütni, mert nem szabad, hogy a karajbatyuk kiszáradjanak.
Frissen, forrón tálaljuk, friss zöld salátával kínálhatjuk
Pakó atya konyhája

|
|
|
0 komment
, kategória: Finom husik |
|
|
|
|
|
2019-06-19 10:34:32, szerda
|
|
|
Nem lehet megunni
HOZZÁVALÓK
25 dkg búzaliszt (+ a nyújtáshoz)
1 késhegynyi sütőpor
10 dkg vaj (+ a formához)
6,5 dkg cukor
1 db tojás
A mákos töltelékhez:
5 dkg marcipánmassza
1,5 dl tej
8 dkg cukor
1 ek méz
20 dkg darált mák
1 ek vaj
1 db tojás
1 csipet fahéj (őrölt)
A túrós töltelékhez:
50 dkg túró
12,5 dkg cukor
1/2 db citrom reszelt héja
2 ek citromlé
2 db tojás (+ 1 db tojássárgája a tetejère)
4 dkg liszt
5 dkg vaj
ELKÉSZÍTÉS
A tésztához a lisztet elvegyítjük a sütőporral, majd összedolgozzuk a puha vajjal, a cukorral, valamint a tojással, és a hűtőben pihentetjük kb. 30 percig.
A tésztát lisztezett felületen kb. 28 cm átmérőjű kerek lappá nyújtjuk, és kibélelünk vele egy 26 cm-es piteformát úgy, hogy körben peremet képezünk.
A mákos töltelékhez az apróra kockázott marcipánt a tejbe szórjuk. A cukorral és a mézzel együtt felforraljuk, belekeverjük a darált mákot, és egyet forralunk rajta. Rövid hűtés után beledolgozzuk a vajat, a tojást és a fahéjat, majd a tésztára simítjuk.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A túrós töltelékhez a túrót kikeverjük a cukorral, a citromhéjjal, a citromlével, az egész tojásokkal és a liszttel, majd beledolgozzuk az olvasztott vajat. A masszát egyenletesen eloszlatjuk a mákos tölteléken, és a pitét az előmelegített sütő középső részében sütjük kb. 40 percig. Ezután megkenjük az elkevert tojássárgájával, és aranybarnára sütjük további 10-20 perc alatt. Tűpróba után a formában pihentetjük kb. 20 percig, végül késsel elválasztjuk a forma oldalától, és rácson hagyjuk teljesen kihűlni.
Paskó atya konyhája

|
|
|
0 komment
, kategória: sütemények ,édességek |
|
|
|
|
|
2019-06-19 10:30:53, szerda
|
|
|
Hozzávalók:
Tésztához
22 dkg liszt
10 dkg vaj
6 dkg cukor
1 teáskanál sütőpor
1 db tojássárgája
1 evőkanál tejföl
1 csipet só
0.5 db citrom
Töltelékhez
70 dkg meggy
5 dkg cukor
3 evőkanál búzadara
Habhoz
10 dkg cukor
5 db tojásfejérje
Elkészítés:
A lisztet szitáld egy nagyobb tálba, add hozzá a sütőport, a sót, a cukrot, a tojássárgáját, a kis darabokra vágott, hideg vajat, a tejfölt, a citrom levét és reszelt héját. Gyúrd addig, amíg teljesen összeáll a tészta. Csomagold fóliába, és tedd a hűtőbe legalább egy órára.
Közben a meggyet mosd meg, vagy a befőttet csepegtesd le, ha szükséges, magozd ki. Nyomkodd ki a levét, nehogy eláztassa a tésztát. Keverd hozzá a cukrot, és szórd meg búzadarával.
Pihentetést követően a tésztát vedd ki a fóliából, lisztezett deszkán gyúrd át, és nyújtsd ki. A tepsit kend ki vajjal, szórd meg liszttel, és igazgasd bele a tésztát úgy, hogy legyen pereme is. Szurkáld meg villával, hogy ne púposodjon fel, és rakd rá a meggyes tölteléket. Előmelegített sütőben süsd 20 percig.
Húzd ki a sütőből, kend rá vastagon a cukorral kemény habbá vert tojásfehérjét. Tedd vissza a sütőbe, és süsd még 10-12 percig. Ha szükséges, szárítsd még a habot 150 fokon. Várd meg, míg kihűl, csak utána szeleteld fel.
Paskó atya konyhája

|
|
|
0 komment
, kategória: sütemények ,édességek |
|
|
|
|
|
2019-06-17 09:21:35, hétfő
|
|
|
Ünnepre ébredtünk:
Apák napja van ma!
Június harmadik,
vidám vasárnapja.
Ez férfias ünnep,
ne szedj hát virágot,
másképp ünnepeld meg
ezt az apaságot!
Mitől lesz egy férfi
apává a létben,
milyen nyomot hagyjon?
Hát most elmesélem:
Nem attól lesz apa,
hogy mámoros éjen,
magját szerte szórja,
hogy kikeljen, s éljen.
Még csak attól sem lesz
apává egy férfi,
hogy az életét
egy nő mellett leéli.
De még az sem apa,
aki sok pénzt keres,
ki a munkájában
igazolást keres.
Na jó, a családot
eltartani fontos,
ám a feladata
ennél még több pontos.
Ki kell vegye részét,
a család életéből,
Ott kell jelen lenni,
már a születéstől.
Az igazi apa
részt vesz a családban,
ott van ultrahangon,
a szülőszobában.
Képes pelenkázni,
altatni, etetni,
fürdetni, ölelni,
babát karba venni.
Az igazi apa
élvez minden percet,
ahogyan figyeli,
hogy fejlődik a gyermek.
Kiveszi a részét
a házi munkából,
anyával közösen
érzéseket ápol.
Látja, hogy gyermeke
hozzá is kötődik.
hiszen egy kapcsolat
sosem öröklődik!
Abban részt kell venni,
s ott lenni egészen,
hisz egy boldog család,
így épül fel szépen.
A példa, a minta
nagyon fontos lenne,
követendő példát
lát a gyermek benne.
Igen mély nyomot hagy
a mese, a játék,
a reá szánt idő
a legnagyobb ajándék.
Attól nem kell féljen,
hogy rosszul csinálja!
Így kezdi a világ
összes apukája.
Anyukák sem tudják
rögtön, mit kell tenni,
meglehet tanulni,
s jó szülővé lenni.
Ha az apák útján
a jó szándék vezet,
ha magad tudással,
s készséggel vértezed,
ha, ahogy tőled függ,
a legjobban csinálod,
hidd el boldog lesz majd
tőle a családod.
Ha a gyermekeid
szeretve figyelnek,
ha a kívülállók,
ezért irigyelnek.
Akkor jó apa vagy,
jól tetted a dolgod
és a kis családod
általad is boldog.
Vissza fogod kapni
a sok szeretetet,
ha a gyermekedet
érzéssel eteted.
Hiszen kijelölöd
előtte az utat,
amely jó irányba,
boldog létbe mutat.
Ünnepeljük meg hát
az édesapákat.
Akik adnak nekünk
élhető példákat.
Kiknek szeretete
lelkünkben virágzik,
kiknek keze nyoma
életünkön látszik...
Aranyosi Ervin: |
|
|
0 komment
, kategória: Család |
|
|
|
|
|
2019-06-12 14:53:33, szerda
|
|
|
A világ egy könyv, és aki nem utazik, az csak egyetlen lapját olvassa el.
Szent Ágoston
A legjobb út nem feltétlenül keletről nyugatra vagy a hegy lábától a csúcsra, hanem szívtől szívig vezet. Utazás közben lelünk rá a hangunkra.
A zarándok olyan utazó, akinek az úti célja szellemi-spirituális.
Holly Goldberg Sloan
Az utazás az én drogom. A függőséget csak kezelni lehet, kigyógyulni belőle sosem!
Kordos Szabolcs
A világlátás nagy nevelőiskola; nemesíti a szellemet, tágítja az értelmet és kiirtja az előítéleteket.
Bengt Danielsson
A világ nem a könyveidben és térképeidben van, hanem odakint.
Bizonyos, hogy minden igazi utazás értelme a hazajutás, s az ember megkezdi a hazatérést abban a pillanatban, amikor útrakel.
Legyenek útjaid hepehupásak, kanyargósak, elhagyatottak és veszélyesek, de vezessenek el a legnagyobb csodákhoz. Hegyeid nyújtózzanak fel a fellegek fölé.
|
|
|
0 komment
, kategória: Család |
|
|
|
|
|
2019-06-10 08:53:59, hétfő
|
|
|
Hálás szeretettel szeretlek, Istenem, mert végtelenül bőkezű vagy minden teremtményed iránt, de különösen irányomban. Számtalan jót adtál nekem, és még többet ígérsz örök javaid által, amelyeket nekem tartogatsz. Tenyereden hordozgattál, fenntartottál, míg én súlyosan sértegettelek! Vétkeimtől megtisztogattál, annyi botlástól oltalmaztál, meghívtál a tökéletesség állapotára, szent sugallatokkal és hathatós segítségeddel támogattál. Szívem mélyéből köszönöm mindezeket és megvallom, hálátlan lennék, ha szeretetedet nem viszonoznám szeretettel.

|
|
|
0 komment
, kategória: Jó reggelt |
|
|
|
|
|
1/2 oldal
|
Bejegyzések száma: 17
|
|
|
|
2019. Június
| | |
|
|
ma: |
2 db bejegyzés |
e hónap: |
17 db bejegyzés |
e év: |
350 db bejegyzés |
Összes: |
8721 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1237)
- Belső kör (74)
- Család (200)
- Munka (6)
- Haverok (9)
- Iskola (10)
- Hit és vallás- versek,idézete (287)
- novellák, gondolatok, versek (73)
- 1-tál étel (56)
- A természet gyógyszertárából (146)
- Advent (100)
- Advent (9)
- Adventi gondolatok 2015 minden (29)
- Alkohol és likör stb... (13)
- Anyák napjára (18)
- Apró tea sütik (65)
- Barátoknak (29)
- Betegekért ima (26)
- Böjtös ételek (húsmente) (48)
- Bölcsességek (112)
- csibehúsos és más szárnyasok (246)
- Diétásak (65)
- Dinus és Regi (48)
- Ecetekről (10)
- Egészség,életmód (461)
- Egészségünkről (97)
- EGYASSZONY az én történetem(fe (6)
- EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZE (22)
- Elgondolkodtató (85)
- Élsz,Barackvirág! (10)
- Érdekes (10)
- Finom husik (80)
- Forever (6)
- Főzés-sütés (65)
- Fűszerkalauz (41)
- Gombócok (10)
- Gyógyászat (169)
- Gyógyító gyyümölcsök,teák,olaj (136)
- gyors édesség (20)
- Gyümölcslevesek (37)
- Hal ételek (31)
- Házi mosószer és egyebek készí (4)
- Hírek a világból (70)
- Horoszkóp (47)
- Humormorzsa (9)
- Húsvét (36)
- Húsvétra töltött husik (20)
- Idézetek,szép mondások (9)
- Ima kilenced (119)
- Ima nyolcad (6)
- Imádságok,áldások. (636)
- Isten patikája. (42)
- Jó éjszakát (29)
- Jó ha tudod (91)
- Jó napot (29)
- Jó reggelt (147)
- Karácsony (55)
- Karácsonyi ételek (49)
- Kelt tészta édes és sós (117)
- Kérdések-válaszok (6)
- Kis Szent Teréz (28)
- Kívánságok (7)
- konyhai tudnivalók (54)
- Könnyű ételek,saláták,stb... (100)
- köretek (37)
- lekvárok-befőzése,szörpök (63)
- Lélekemelő (249)
- Lelkipásztori elmélkedés (220)
- levesek (63)
- mások tollából (74)
- Masszázs és Csakrák (21)
- Mikulás (4)
- Nagymama gyógyító receptje (100)
- okosságok (75)
- Olcsó, finom és házias recepte (92)
- Palacsinták édes - sós (4)
- pünkösd (9)
- Rózsafűzér (39)
- saláták (32)
- Schüssler sók (7)
- sertéshúsos (119)
- Spárgás ételek (9)
- sütemények ,édességek (470)
- Szent Ágnes (1)
- Szent András (2)
- Szent család ünnepe (2)
- Szent Erzsébet (9)
- Szent Ferenc (3)
- Szent Márton (1)
- Szent Mihály Arkangyal (1)
- Szent Mónika (1)
- Szent Pio atya (233)
- Szent Rita (9)
- Szentek (43)
- Szép történetek (48)
- Szeretett könyv (46)
- Szilveszter (3)
- Szószok (16)
- Születésnapi Köszöntők (7)
- tallózásból (15)
- Tanulságos történetek (210)
- Tésztafélék (45)
- Tudnod Kell (25)
- Túrmezei Erzsébet versei (48)
- Új év (3)
- vacsorára reggelire (47)
- Vad ételek (6)
- Versek (262)
- Viccek (37)
|
|
|
|
- Ma: 504
- e Hét: 504
- e Hónap: 6339
- e Év: 244796
|
|
|