Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/12 oldal   Bejegyzések száma: 114 
Csicsóka - sokoldalú
  2013-01-31 12:18:51, csütörtök
 
 
Méltánytalanul mellőzzük az étkezéseink során ezt a növényt, pedig le kellene váltanunk a burgonyát... csicsókára.
Hogy miért? Itt olvashatod:
(cukorbetegeknek prediabéteszeseknek kötelező olvasmány!)

A csicsóka fontos diabetikus alapanyag, íze hasonlít a retekéhez, de annál jóval édesebb. A 20-28% szárazanyagot tartalmazó gumókban 14-16% inulin és polifruktozánok (levulóz, szinantrin) vannak. A levulózból és a szinantrinból keletkező fruktóz (gyümölcscukor) könnyebben és gyorsabban emészthető a répacukornál. A fruktózt a cukorbetegségben szenvedők szervezete a vércukorszint emelkedése nélkül hasznosítja.

A csicsóka gumónak a burgonyánál 5-6-szor nagyobb rosttartalma gátolja az egyéb szénhidrátok és hízlaló tápanyagok felszívódását, fokozza laktató hatását, és meggátolja a székrekedés kialakulását. Kedvező biológiai adottságait pedig fokozza a kálium, kalcium, magnézium, foszfor és cink ásványianyag-tartalma, a béta-karotin-, B1-, B2-vitamin, niacin-, és C-vitamin-tartalma. Életfontosságú aminosavként: lizin, arginin, hisztidin, cisztin, triptofán, aszparagin található benne. Növényspecifikus anyagai: kolin, betain, szaponin, quercimeritrin. Gumói főleg inulint tartalmaznak, keményítőt csak csekély mennyiségben.

Ezt a nálunk méltánytalanul mellőzött gumós zöldséget a nagyvilág elegáns éttermeiben gyakran homár, libamáj, szarvasgomba, nemes tengeri halak, fésűkagyló és más drága ételek társaságában tálalják.
Csak fantázia kérdése, mert szinte minden alapanyagunkkal harmonizál. Fogyaszthatjuk nyersen, salátákban, párolhatjuk, főzhetünk belőle szószokat, kifacsart levéből kitűnő turmixital készíthető - naranccsal, citrommal, mézzel, almával, de köretként csicsókalepényt készítenek, és kelbimbóhoz, csirkéhez adják.

Gyógyhatása

A csicsóka fő hatóanyaga az inulin növényi rostanyag, amely képessé teszi a szervezetet arra, hogy öngyógyító tevékenységének maximumát érje el. A leggazdagabb inulinforrás eddigi ismereteink szerint a már a Bibliában is említett csicsóka. Az inulin vízben oldódó nagyméretű rost, amely a bélben sértetlen marad, s így magához vonzza a jó baktériumokat a táplálkozásra. A káros bélflóra tagjai számára viszont az inulin a szaporodást és táplálkozást illetően közömbös. A rossz hatású Clostridium perfringens és sok egyéb káros baktérium inkább a finomított cukor bomlástermékein élnek.

Gyermekkori élelmiszer-allergiák

A gyermekkori élelmiszer-allergiák esetében megállapították, hogy szinte kivétel nélkül a Lactobacillus, az Acidophilus és a Bifidobacteria törzsek lecsökkent számával egyidejű Enterobacteriaceae család túlfejlődése a kiváltó ok. Bélflórát helyreállító beavatkozásként müzlibe vagy gyümölcsléhez adagolt inulinnal az élelmiszer-allergia megszüntethető.

Szív- és érrendszeri betegségek

A koleszterin- és trigliceridcsökkentő hatás elérésének egyik hatékony módja szerint 1-2 evőkanál csicsókaport keverjünk 1-1,5 dl narancsdzsúszba.

Fokozottabb trigliceridképződést segítő hatása a vér szabad zsírsavtartalmának csökkenésével járhat együtt. Ezzel a trigliceridértékek javulnak, amely kedvező szív- és érrendszeri hatást eredményez. A rendszeres csicsókafogyasztással csökkenthető a vér húgysavszintje, így a túltáplálkozásból eredő elhízás, vesekő, köszvény, hipertónia, szívkoszorúér-betegségek megelőzésében kiemelkedő jelentőségű táplálékunk a csicsóka és az abból készült termékek.

Cukorbetegség és elhízás

Cukorbetegség esetében az inulin mint szénhidrát-energiaforrás azért jelentős, mert a vércukorszintet tartós fogyasztás esetén sem emeli. Az inulin metabolizációjához nincs szükség inzulinra, sőt az inzulinfüggőséget is csökkenti, s a vércukorszint beállítását megkönnyíti.

A csicsókagumó fogyasztása azért is előnyös a mai, elhízáson alapuló népbetegségek megelőzésében, mert az inulin molekulahosszúsága miatt nem reszorbeálódik, emberben pedig (az inulináz enzim hiánya miatt) nem bontódik és legfeljebb a vastagbél baktériumflórája képes valamelyest feldolgozni. Így az inulin az emberi táplálkozásban csak ballasztanyagként jön számításba és fogyaszt. A burgonya mellett és helyett mind a népélelmezésben, mind az elhízottak és cukorbetegek diétájában felhasználható és hasznosítható, sőt e betegek még többet is fogyaszthatnak belőle.

Forrás: antalvali
 
 
0 komment , kategória:  Egészség,életmód  
Búzafű jótékony hatása
  2013-01-31 12:16:26, csütörtök
 
  Búzafűlé - 1 rész


Miért kell kipréselni a levet a búzafűből és hogyan kell fogyasztani?

A búzafű cellulóz rostokkal rendelkező növény, s mint az ismert, az emberi gyomor a kérődzőekkel ellentétben nem alkalmas ezen rostok feldolgozására, megemésztésére. Ez az egyik oka annak, hogy a búzafű levét kipréselve, folyékony állapotában fogyaszjuk. A másik igen nyomós ok pedig az, hogy csak így lehetséges olyan mennyiségű hatóanyag bevitele, amennyire szükségünk van. Elég nagy zűrben lennénk, ha a reggelire elfogyasztott léhez a rostot is kénytelenek lennénk elfogyasztani, tekintettel arra, hogy a lé csak igen kis térfogathányaddal van jelen a búzafűben.

Fogyasztása:

Az egyik legfontosabb tudnivaló, hogy a búzafűlének semmilyen egészségre káros mellékhatása nincs, lévén "egyszerűen csak" élelmiszer. Hogy kire hogyan hat, az a fogyasztója pillanatnyi egészségi állapotától nagyban függ, de az irány minden esetben a szervezet helyes egyensúlyi állapota felé mutat. Természetes és rendkívül pozitív, koncentrált hatóanyagai révén a teljes szervezet működését egyértelműen pozitívan befolyásolja. Lúgosító hatása révén a szervezet egy idő után elkezdi lebontani a felhalmozódott káros anyagokat - ezt a folyamatot nevezik egyszerű szóhasználattal a hétköznapokban méregtelenítésnek. A méregtelenítés folyamata eléggé intenzív, fogyasztás alatt a felhalmozódott káros anyagok a szervezetből folyamatosan, a vizelettel és a széklettel egyaránt ürülnek. A folyamatnak vannak tünetei, kísérőjelenségei, esetenként nem is a legkellemesebbek, de gyorsan múlnak. Észre fogjuk venni a vizelet megváltozásán és gyakoriságán, valamint esetleg felhígult széklet is kísérheti a folyamatot, ezek a jelenségek természetesek, a méregtelenítéssel függnek össze és hamar múlnak. A pozitív hatások ritkán már 5-6 nap elteltével jelentkeznek, viszont átlagosan inkább a második hét vége felé, napi két kockányi mennyiség fogyasztása mellett. Attól kezdve természetessé válik a jobb közérzet, a kisebb fáradékonyság, nagyobb munkabírás.

A búzafű magas klorofill tartalma szervezetünk oxigénellátását javítja, amelynek egyik pozitív hozadéka például a gyulladások gyorsabb múlása. A kipréselt lének igen magas az enzim és fehérjetartalma, ezen érték megőrzésére az egyetlen lehetséges mód a mélyfagyasztás, más módszerek értének megőrzésére alkalmatlanok. Ha kipréseltük a levet, akkor szobahőmérsékleten mintegy 30 perc elteltével már törvényszerűen elindulnak a biokémiai bomlási folyamatok, melynek következtében a folyamatos bomlás és leépülés következtében az idő előre haladtával a búzafűlé egyre nagyobb hányadát veszíti el igen értékes tartalmának. Ezért csak frissen préselt, vagy az azzal egyenértékű, friss préselésből mélyfagyasztott búzafűlevet igyunk, s lehetőség szerint a még teljesebb hatás érdekében éhgyomorra igyuk, majd pedig hagyjunk fél óra "előnyt" amíg semmit sem fogyasztunk, s azt követően lehet a szokásos módon folytatni a napot.
 
 
0 komment , kategória:  Egészség,életmód  
Szedres dunahullám
  2013-01-31 11:50:28, csütörtök
 
  Hozzávalók:
Tésztához:
25 dkg Rama margarin
20 dkg porcukor
4 egész tojás
1 cs sütőpor
30 dkg liszt
15 ek tej
2 ek kakaópor
szeder

Krém:
5 dl tej
2 cs epres pudingpor
20 dkg Rama margarin
20 dkg porcukor
Tetejére:
1 tábla tortabevonó
2 ek olaj
Elkészítése:
A Rama margarint, a porcukorral és a tojások sárgájával habosra kikeverjük. A tojások fehérjét kemény habbá verjük. Hozzáadjuk a habhoz a sárgás masszát, majd végül a sütőporral elkevert lisztet is. Egy közepes méretű, sütőpapíros tepsibe elszórjuk evőkanállal a massza felét, a maradékba 2 ek kakaóport keverünk és ezt is belekanalazzuk a tepsibe. A szedret a tetejére szórjuk. 170 fokos sütőben tőpróbáig sütjük. Ha kihűlt lehúzzuk róla a papírt.
A krémhez a pudingot felfőzzük a tejben, majd ha kihűlt hozzáadjuk a Rama margarint és a porcukrot, majd alaposan kihabosítjuk. Rásimítjuk a süteményre, majd vízgőz felett felolvasztjuk a bevonót az olajjal és a puding tetejére simítjuk. Hagyjuk, hogy megdermedjen, majd szeleteljük.

Marcsi receptjei
 
 
0 komment , kategória:  sütemények ,édességek  
A nyomor dala
  2013-01-31 10:56:09, csütörtök
 
 
Méltóságról papolnak...

Unokáink nemzedéke
megvetéssel fordul majd el,
ha rágondol e hitvány népre
mely nem méltó a nemzet névre.

Kétharmadot tartunk most el,
akik méltatlanok az ember névre!
Akik Istent nem ismernek,
taposnak a nincstelenen.

Megosztottság minden szinten,
aki beteg az nem is ember
S aki szerzett diplomát,
,,Kegyelmeséknél" most lakáj!

Tudja már a csíziót és
éli ezt a víziót, hogy
hajuljon a gerince, ha
menni akar wellnessre!

Arcán szégyen nem pirul
ha vezényszóra kivonul,
ütni, kinek nyomorán
hitvány lelkét eltartják!

Méltóságról papolnak
azok, akik rabolnak!
Elveszik az életet
s kidobják a becsületet...
 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
Ima a családokért
  2013-01-30 23:19:14, szerda
 
 
Dicsőséges Szentháromság,
minden szeretet és közösség forrása,
köszönjük neked a családunkat.
Bocsásd meg bűneinket,
amelyeket szeretteink ellen elkövettünk.
Támogasd testvéreinket, akik házasságukban és
családi életükben hajótörést szenvedtek.
Töltsd el szívünket családtagjaink iránt áldozatos, tiszta szeretettel.
Segíts, hogy a kölcsönös önátadásban napról napra újjászülessünk.
Segítsd fiataljainkat,
hogy bátran vállalják a családi élet kihívásait.
Áld meg mindazokat, akik a
magyar családokért sokat fáradoznak.
Szent Család, könyörögj érettünk!
 
 
0 komment , kategória:  Imádságok,áldások.   
"Téged hívlak, Uram…"
  2013-01-30 23:14:15, szerda
 
  "Téged hívlak, Uram..."
(Zsoltárok 28:1/a)

Isten meghallgat. E zsoltárnak ez a felirata. Mi azonban egymást sokszor nem érünk rá meghallgatni. A múltkorában elmentem meglátogatni egy idős, beteg asszonyt, akinél éppen ott volt a szomszédja. Megkérdeztem tőlük: hogy vannak? Erre mindketten egymással mit sem törődve mondták a magukét. Érdekes volt látni, hogy mindkettőnek tele van a szíve és csak mondták és mondták. Felgyorsult világban élünk, melyben alig jut időnk egymásra, egy-egy jó beszélgetésre. Se meg nem osztjuk egymással dolgainkat, se meg nem hallgatjuk a másikat, hogy mit szeretne mondani. Isten azonban mindig meghallgat. Persze az imának ettől mélyebb értelme van, de efelől soha ne legyen kétségünk, hogy az Úr meghallgat bennünket és válaszol is imáinkra.
(Katona Béla)
 
 
0 komment , kategória:   Hit és vallás- versek,idézete  
10 perces csirkemell
  2013-01-30 14:25:16, szerda
 
 
Hozzávalók (személyenként): 1 fél csirkemell, reszelt citromhéj, 1 kk petrezselyem olajban, só, bors, 1 gerezd fokhagyma, 1ek reszelt kemény sajt (amilyet szeretünk), 1 vékony szelet füstölt parasztsonka vagy fehérpecsenye, vörös balzsamecet, 2 ek hidegen sajtolt olaj

Elkészítés: A csirkemellet megtisztítjuk, majd egy darab fóliára fektetjük. Megszórjuk pici sóval, reszelt citromhéjjal, fokhagymával, petrezselymes olajat kenünk rá, beborítjuk a sajttal. A tetejére jöhet a sonkaszelet. A fólia másik felével beborítjuk, és egy deszkán összepaskoljuk az egészet. Az eredeti videóban Jamie ezt egy serpenyővel végezte, én nem bíztam ennyire a serpenyőim minőségében és sérthetetlenségében, ezért egy tompa klopfolót használtam a művelethez. Utána kevés hidegen préselt forró olajon - kétszer megfordítva - megsütöttem. Végül darabokra vágtam, reszeltem még rá citromhéjat és megöntöztem vörös borecettel.
 
 
0 komment , kategória:  csibehúsos és más szárnyasok  
Szárított paradicsommal és mozzarellával töltött csirkemell
  2013-01-30 14:19:24, szerda
 
  Hálás dolog a töltött-hús műfaj, a töltelékek lehetőségének tárháza szinte végtelen! Azért vannak alap-darabok, ilyen pl ez a szárított paradicsomos-mozzarellás kombináció.
Ali csinálta, Jamie harmincperces kaják című szuper sorozatának egyik receptje alapján.
Így, ni:

Előkészítette a két darab, csontos-bőrös csirkemellet úgy, hogy a féltekéket leválasztotta a csontról, de a bőrt rajtahagyta. Így négy szép darab mellecske képződött, ezeket kihajtogatta és a vastagabb részbe zsebet vágott, ide került a töltelék, ami a következő módon készült:

Felkockázott egy marék szárított paradicsomot, egy db mozzarellát aprón hozzátépkedett, került bele friss kakukkfű és bazsalikom, két gerezd összenyomott fokhagyma, egy kicsumázott csili felaprítva, só, frissen őrölt bors, olívaolaj és citromlé. Ezeket jól összekeverte, és a zsebekbe gyömöszölte, a zseb száját összenyomta.
Serpenyőben olívaolajat forrósított, és így sütötte meg egészben a töltött melleket, folyamatosan forgatva őket egészen addig, míg mind jól átsültek. Ez kb 20 perc.
Bármilyen salátával ideális.




 
 
0 komment , kategória:  csibehúsos és más szárnyasok  
Elgondolkodtató
  2013-01-30 11:40:01, szerda
 
 
Mit bánnak a leginkább a haldoklók?

Egy végstádiumú betegekkel foglalkozó ausztrál nővér összegyűjtötte, hogy a haldoklók mit bántak leginkább életük végén. A férfiak leggyakrabban azt sajnálták, hogy túl sok időt töltöttek munkával.
Bronnie Ware, palliatív ellátásban dolgozó ausztrál nővér évekig ápolt végstádiumú betegeket. Betegeivel az utolsó hetekben igyekezett arról is beszélgetni, hogy van-e valami, amit sajnálnak, vagy bánnak, hogy úgy alakult az életükben, ahogy alakult. Az először a blogján közzétett, öt megbánást tartalmazó listát kibővítette könyvvé is, amely angolul idén számos országban jelent meg, és már több millió példányt adtak el belőle.
A megbánások között sok visszatérő akadt, a nővér szerint a leggyakoribb az alábbi öt volt:

1. Bárcsak lett volna bátorságom a saját életemet élni, nem pedig a mások elvárásainak megfelelni.
"A legtöbben ezt sajnálták. Amikor az ember élete végéhez közeledik, és őszintén visszatekint, szembesül vele, hogy mennyi álmát nem teljesítette be. A legtöbb ember még álmai felét sem váltotta valóra, és tudatában van annak, hogy ez a saját döntéseinek következménye" - írja a nővér a blogján.

2. Bárcsak ne dolgoztam volna olyan sokat.
"Minden férfi betegem szájából elhangzott. Sajnálták, hogy kimaradt az életükből gyermekeik fiatalsága, hogy kevés időt töltöttek társukkal. Minden általam ápolt férfi mélyen sajnálta, hogy élete nagy részét a munka taposómalmában töltötte."

3. Bárcsak lett volna bátorságom az érzéseim kimutatására.
"Sok ember érezte úgy, hogy a konfliktusok elkerülése végett elnyomta az érzéseit. Ennek az eredménye egy középszerű élet lett, és soha nem váltak azzá, akivé válhattak volna. A ki nem mondott keserűség, harag, neheztelés sokaknál betegségek kialakulásához is vezetett."

4. Bárcsak ne hanyagoltam volna el a barátaimat.
"Gyakran egy régi barátság értékét csak az utolsó hetekben ismerjük fel, amikor már sokszor nincs mód az illető felkutatására. Sokan számoltak be arról, hogy annyira lefoglalta őket a saját életük, hogy az évek során fontos barátságokat hagytak elúszni. Sokan számoltak be mély megbánásról, hogy barátaikra nem szántak elég időt és energiát. Mindenkinek hiányoznak a barátai élete végén."

5. Bárcsak megengedtem volna magamnak, hogy boldogabb legyek.
"Sokan csak életük végén ismerik fel, hogy a boldogság is választás kérdése. És ahelyett, hogy a boldogságot választották volna, beleragadtak a régi mintákba, szokásba. A megszokás mind az érzelmi életet, mind a fizikai létet képes középszerűvé tenni. A változástól való félelem sokakat arra késztetett hogy magukkal és másokkal is elhitessék, hogy tulajdonképpen elégedettek az életükkel, miközben lelkük mélyén arra vágyták, hogy újra bolondozhassanak, és felszabadultan nevethessenek."


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Citromfű tinktúra
  2013-01-29 12:24:21, kedd
 
 
Öntsünk 100 ml vodkát/gyógyszertári alkoholt 4 teáskanálnyi citromfűre, és hagyjuk állni két hétig meleg helyen, majd szűrjük le. Sötét, légmentesen záródó üvegben tároljuk. Fejfájás esetén dörzsöljük be a halántékot a tinktúrával, de herpesz esetén, illetve depresszió oldására is alkalmazható.

Forrás: nepgyogyaszat.hu
 
 
0 komment , kategória:  Egészség,életmód  
     1/12 oldal   Bejegyzések száma: 114 
2012.12 2013. Január 2013.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 114 db bejegyzés
e év: 1531 db bejegyzés
Összes: 8763 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 106
  • e Hét: 279
  • e Hónap: 3028
  • e Év: 40776
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.