Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 37 
Néri Szent Fülöp imája
  2019-04-30 21:06:44, kedd
 
  Ó, Uram, nem merem már ígérni, hogy megjobbítom életemet!
Ha te nem segítesz, csak rosszat tudok tenni. Ha nem segítesz, még szeretni sem tudlak. Magamban semmit sem bízom, Jézusom.

Bizalmatlan vagyok önmagam iránt, benned azonban bízom! Uram, Jézus Krisztus, ha te nem segítesz, sohasem leszek képes jót tenni! Ha te nem segítesz, elvesztem.

Jézus, légy az én Jézusom, ez számomra az üdvösség! Add, hogy ne félelemből ragaszkodjak hozzád, hanem szeretetből! Nem akarok mást tenni, mint a te akaratodat. Szentháromság egy Isten, könyörülj rajtam! Ámen.



 
 
0 komment , kategória:  Imádságok,áldások.   
Besamel-es sonkás kocka
  2019-04-30 11:44:02, kedd
 
  2 ek vajból, 2 ek liszttel és 1/2 liter tejjel főztem egy nem túl sűrű besamelmártást. Sóztam, borsoztam, szerecsendióval fűszereztem. Hozzákevertem a maradék, ledarált főtt sonkát és még belekevertem 1 kis pohár tejfölt is. Összeforgattam a kifőtt kockatésztával, kivajazott tálba tettem, tetejét reszelt füstölt sajttal szórtam meg és pirosra sütöttem 200 fokos sütőben.





Igazi sonka-mentő fogás. Mint szinte mindenhol, nálunk is maradt a húsvéti sonkából. Szeretem a sonkás tésztát, idén azonban Anna a Parfé gasztroblog egyik szerzője osztotta meg ezt a receptet a napokban.
 
 
0 komment , kategória:  Tésztafélék  
Meggyek
  2019-04-24 21:25:53, szerda
 
  Sütés nélkül elkészíthető.

25 dkg nápolyi (vaníliás, tejszínes, csokis)
1 dkg puha vaj
40-50 ml langyos tej
meggylé (pár csepp citromlével)
cukor
fenyő tűlevél (fekete fenyő)

Robotgéppel daráljuk össze a nápolyit, öntsük rá a tejet majd adjuk hozzá a vajat és keverjük össze.
Formáljunk belőle kis golyókat, szúrjunk bele szárnak megmosott leszárított tűleveleket.

Mártsuk meggylébe és azonnal forgassuk meg cukorban.
Rövid időre tegyük hűtőszekrénybe.
Györ-Dávid Józsefné receptje



 
 
0 komment , kategória:  Apró tea sütik  
Püspök szelet
  2019-04-24 14:38:19, szerda
 
 


Annyira finom, hogy még a püpök is megnyalja mind a tíz ujját - egyszerű, nagyszerű sütemény és a mai kor emberének az ízlésvilágát követi. Krémes, könnyű, habos, míg a leveles tésztától enyhén roppanós a kakaótól és a fahéjtól különlegesen illatos. Minden követelménynek eleget tesz.

Hozzávalók:

1 csomag (25 dkg) leveles tészta
1 ek holland, cukrozatlan kakaópor
1 kk fahéj

Krém:

250 ml habtejszín
25 dkg mascarpone sajt
1 csomag zselatinfix por
4 ek porcukor
1 vaníliarúd kikapart magjai
1 csomag vaníliás cukor
1 narancs reszelt héja
1 csipet só

Elkészítése:

A kakaóport és a fahéjat keverjük össze. Ennek a keveréknek a felét szórjuk a felületre, ahol a tésztát nyújtani fogjuk. A tésztát ezután nyújtsuk ki, és a tetejét is hintsük meg a keverék másik felével. Kezünkkel egyengessük el rajta.

A kinyújtott tésztát függőlegesen vágjuk 3 részre, és tegyük sütőpapíros tepsire. A tetejükre helyezzünk egy újabb réteg sütőpapírt, és tegyünk rá egy másik tepsit. Ez a lépés azért nagyon fontos, mert így a tészta nem fog túlságosan megemelkedni.

Előmelegített, 200 fokos sütőben 15 percig sütjük a lapokat. Közben készítsük el a krémet.

Krém készítése:
Verjük fel a habtejszínt két evőkanálnyi porcukorral és a zselatinfix-szel.

Egy másik tálba rakjuk a mascarponét, a narancshéját, a vaníliát, és az újabb két evőkanálnyi cukrot. Ezt egy kicsit keverjük össze, és adjuk hozzá a felvert tejszínhabot. Forgassuk alaposan össze, és lapok kihűléséig rakjuk vissza a hűtőszekrénybe.

Miután a leveles lapok megsültek és langyosra hűltek, következhet a töltés.

Összeállítás:
A három lapot két rétegben töltsük meg, és rakjuk néhány órára a hűtőszekrénybe. Tálaláskor vékonyan hintsük meg a tetejét porcukorral.
a recept Paskó atyától való




 
 
0 komment , kategória:  sütemények ,édességek  
Fejre állított almás pite
  2019-04-24 14:28:46, szerda
 
 

Az alma ilyenkor már főleg csak sütésre jó. Még nincsenek itt a friss gyümölcsök ideje, de a múlt évivel meg már beteltünk, akkor jöhetnek a sütemények. Igazából, ez az édesség, bármikor aktuális!

Hozzávalók:
Piskótája:
6 tojás
8 kanál cukor
6 kanál olaj
7 kanál liszt
1 vaníliás cukor
1 sütőpor
Töltelék:
200 g keksz
3 nagyobb alma
fahéj
Elkészítés:
Ilyenkor tavasszal még nincsen friss gyümölcsök. Az almát reszeljük és fahéjjal ízesítjük. Akkor jó, ha az ama egy kicsit savanykás, nagyon kásás almák sem a legjobbak. A tepsit (24 x 34 cm) kibéleljük sütőpapírral, akár enyhén olvasztott vajjal vékonyan lekenjük.
Ha a keksz még nincs morzsásítva, akkor megtörjük és egyenletesen szétszórjuk a tepsi alján.
Erre a jön az alma, amit úgyszintén elegyengetünk a keksz tetején.
Ekkor a tojásokat ketté választjuk. A tojások sárgáját 4 kanál cukorral és vaníliával habosra keverjük, majd hozzá adunk 3 kanál olajt, 3 kanál lisztet és a végén fél tasak sütőport is óvatosan belekeverünk. Ezt az almára öntjük és elegyengetjük annak tetején.
A hat tojás fehérjét, 4 kanál cukorral kemény habbá verjük. 4 kanál lisztet és a sütőpor másik felét is hozzáadjuk. Ez az utolsó réteg, most ezt is ráöntjük és eligazítjuk a rétegzett süteményünkre. 40 perc alatt 180 °C sütőben megsütjük. Egy kicsit hűlni hagyjuk, majd a végén kiborítjuk a tepsiből óvatosan, hiszen az alja lesz a teteje! Úgymond a feje tetejére állítjuk.
Porcukorral megszórva kínáljuk!



 
 
0 komment , kategória:  sütemények ,édességek  
Orchidea szelet
  2019-04-24 14:21:47, szerda
 
 

Nem rég fedeztem fel! Ha valaki szereti a mákot, aztán ha bejönnek a krémes, könnyű sütemények, no meg a mascarpone is garancia, akkor készítsük el!

Hozzávalók:
A TÉSZTÁHOZ
5 tojásfehérje
15 dkg cukor
15 dkg darált mák
2 kanál liszt
fél csomag sütőpor

A KRÉMHEZ
5 tojássárgája
10 dkg cukor
1 kis doboz mascarpone
15 dkg margarin
1 csomag vaníliás pudingpor
3 dl tej 1
narancs leve

A TEJSZÍNES KRÉMHEZ
2 dl tejszín
5 dkg olvasztott csokoládé
2 kanál porcukor

TETEJÉRE 10 dkg étcsokoládé
5 dkg vaj
fél dl étolaj

Elkészítés:
A tojásfehérjét a cukorral habbá verjük, majd óvatosan hozzákeverjük a tészta hozzávalóit. Kibélelünk sütőpapírral egy 22*30 cm-es tepsit, és belesimítjuk a tésztát, majd 180 fokon megsütjük.

Amíg sül, elkészítjük a krémet. A tojások sárgáját a cukorral, a pudinggal és a tejjel kézi habverővel csomómentesre keverjük, majd kis lángon pár pillanat alatt sűrűre főzzük. A margarint a mascarponéval és a narancs levével habosra keverjük, és a kihűlt pudingos krémhez forgatjuk. A krémnek teljesen ki kell hűlnie!
A tészta tetejére rákenjük a krémet, majd elkészítjük a tejszínes krémet is.

A tejszínből és a porcukorból kemény habot verünk, majd a gőz fölött felolvasztott és visszahűtött csokit belekeverjük a felvert tejszínhabba és a pudingos krémre tesszük.
A csokit állandó keverés mellett gőz fölött felolvasztjuk, hozzákeverjük a vajat és az olajat (ettől szép fényes lesz), kicsit visszahűtjük és a tejszínre tesszük.

a recept Paskó atyától való


 
 
0 komment , kategória:  sütemények ,édességek  
Spárgaszósz
  2019-04-24 14:00:40, szerda
 
  Hozzávalók:
50 dkg spárga
1 evőkanál vaj
2 dl főzőtejszín
1 csokor petrezselyem
frissen őrölt bors

1 marék fenyőmag
1 marék szeletelt mandula
1 csipet szerecsendió

Elkészítés: A megpucolt spárgákat 4-5 centis darabokra vágom, olvasztott vajban megforgatom, majd hozzáadom az apróra vágott petrezselymet, a fűszereket, és felöntöm a tejszínnel. Sózom. A fenyőmagot és a mandulát megpirítom. Tésztát főzök, és a spárgaszósszal, valamint a pirított magokkal tálalom.

De ugyanakkor finom egy reggeli omlettel, egyszerűen földieperrel és egy kis piaci kecskesajttal,



 
 
0 komment , kategória:  Spárgás ételek  
Zőld spárga a piacokon
  2019-04-24 13:59:39, szerda
 
  A zöld spárga kevésbé fásodik, és nem kell megpucolni

Aki mégis tart a spárga előkészítésétől, annak javaslom, hogy kezdjen a zöld verzióval. A zöld spárga tovább friss marad, pucolást nem igazán igényel, csak a végeit kell levágni, és általában nem fás.

SPÁRGALEVES
Hozzávalók:
50 dkg spárga
3 dl tejföl
1 evőkanál finomliszt

cukor
1 csokor petrezselyem

Elkészítés: A spárgákat megpucolom. Ez a mozzanat az egész spárgaevészet alfája és omegája. Aki zölddel kezd, annak csak a végit kell lekapnia, és egyből ugorhat tovább az elkészítés módjára; de aki a klasszikus fehér spárgából kíván eledelt, az jól figyeljen. A spárgának az aljából levágunk úgy 3 centit, majd a feje felé egy éles késsel körben megpucoljuk, megszabadítva ezzel a fás részektől. A fejét magát NEM kell pucolni.
3-4 centis darabokra vágom, majd enyhén cukros vízben megfőzöm. Sóval ízesítem, a liszttel csomómentesen kikevert tejföllel behabarom, friss petrezselyemmel megszórom. Vajas galuskával dúsítva tálalom.



 
 
0 komment , kategória:  Spárgás ételek  
Húsvétra KINDER MAXI torta
  2019-04-24 13:45:30, szerda
 
  Nos ez az a torta, ami mindenkit levesz a lábáról. Hideg, krémes és olyan ízek köszönnek vissza, amit nem lehet nem szeretni! Igazi ünnepi finomság!

HOZZÁVALÓK
Tésztához:
8 db tojás
8 ek cukor
8 ek liszt
1 csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
1 tk szerecsendió
1 tk citromlé
1 csipet só

A krémhez :
5 dl tejszín
50 dkg mascarpone
2 tk vanília aroma
Ízlés szerint porcukor

A karamellhez:
2 ek víz
6 ek cukor
4 ek vaj
4 ek tejszín
Bevonáshoz
10 dkg étcsoki

ELKÉSZÍTÉS

A tésztához a tojások fehérjét, a cukor 2/3- val, a csipet sóval, és a citromlével kemény habbá verjük. A tojások sárgáját a többi cukorral, a vaníliás cukorral fehéredésig, habosra kikeverjük, majd ehhez adjuk óvatosan a fehérjét. A száraz hozzávalókat összekeverjük, és átszitáljuk, beleöntjük a tojásos masszába, és csomómentesre laza mozdulatokkal összekeverjük. Sütőpapírral bélelt formában két részben kisütjük. 180 fokon tűpróbáig kell sütni.
Amíg a lapok hűlnek, elkészítjük a krémet. A tejszínt kemény habbá verjük. A mascarponét, a porcukorral és a vanília aromával kikeverjük, majd a tejszínhabbal összekeverjük. Hűtőbe tesszük.
Elkészítjük a karamellt. A vizet a cukorral feltesszük, és megvárjuk míg szép borostyán színű lesz. Ekkor hozzáadjuk a tejszínt és a vajat, majd még kb. 2 percig hagyjuk a tűzön, aztán hagyjuk teljesen kihűlni.
Legjobb a 26 cm tortaformával dolgozni, mert segít összeratani a tortánkat tálalásig. A kihűlt lappal kezdjük, visszatesszük a sütőformába megkenjük a fehérkrém egyik felével. Ekkor a közepébe mélyedést hagyva belecsorgatjuk a karamellt, majd ismét fehér, tejszínes krém következik, a lappal lezárjuk. A tetejére hagyunk a fehér krémből, vagy olvasszunk rá tejcsokoládét, ami ha megdermed, pont olyan lesz, mint a KONDER MAXI. Apróra vágott, pirított mogyorót tapasztunk az oldaláraés a tetejére. Tegyük vissza a hűtőbe. A torta akkor jó, ha legalább egy éjszakát hagytuk kihűlni a hűtőszekrényben. Húsvétra ebéd után igazi méltó zárása az ünnepi menüsornak. Ha nekem nem hiszenk, próbálják ki!

a recept Paskó atyától való



 
 
0 komment , kategória:  Húsvét  
Ferdinánd tekercs
  2019-04-23 20:36:32, kedd
 
 



Semmi különlegességet nem takar a neve, egyszerű vaníliás csigák, DE az az ellenállhatatlanul finom fajta. :) Sok kelt tésztát készítettem már, de nyugodt lelkiismerettel mondhatom, hogy ez lett az egyik legfinomabb, és a tejszínnek köszönhetően a tésztája puha és zaftos.
Ajánlom mindenkinek kipróbálásra, biztos vagyok benne, hogy nem fog csalódást okozni senkinek. :)

Hozzávalók a tésztához:

- 40 dkg liszt
- 2 dkg friss élesztő
- 2 dl tej
- 2 ek cukor
- csipetnyi só
- 3 tojássárga
- 5 dkg vaj

Hozzávalók a töltelékhez:

- 10 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
- 1 cs vanília cukor

Hozzávalók a locsoláshoz:

- 2 dl tejszín
- 1 cs vanília cukor

+ vaj az edény kikenéséhez
+ cukor az edény szórásához

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit, a vaj kivételével, a kenyérsütőgép üstjébe mérjük és elindítjuk a gépet. Amikor már a tészta összeállt, több részletben hozzáadjuk az olvasztott vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép. Dagasztás után lezárjuk a gépet, majd duplájára kelesztjük.

Ha kézzel dagasztjuk a tésztát, akkor a langyos tejben elkavarunk 1 tk cukrot majd belemorzsoljuk az élesztőt, lefödjük és meleg helyre tesszük.
A lisztet dagasztótálba szitáljuk, közepébe fészket alakítunk ki és beletesszük a tojássárgákat, majd a felfutott élesztőt és többi hozzávalóval együtt alaposan kidagasztjuk. Tiszta konyharuhával letakarjuk és duplájára kelesztjük.

Egy 24 cm-es átmérőjű edényt (vagy tepsit) vajjal jól kikenünk és cukorral vastagon behintjük.

A megkelt tésztát enyhén lisztezett deszkára borítjuk, átgyúrjuk, majd ujjnyis vastag téglalapra (kb.35x45 cm) nyújtjuk. Megkenjük a porcukorral elkevert vajjal és szorosan feltekerjük, csak úgy mint a bejglit.
Az így kapott rudat 11 egyforma szeletre vágjuk (kb. 4 cm vastagságú szeletek lesznek), és a jól kivajazott, cukrozott edénybe tesszük őket nem túl szorosan egymáshoz.




Letakarjuk és 20 percet pihentetjük.

Ezután 180 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük, majd meglocsoljuk a meglangyosított tejszín felével. Vissza tesszük a sütőben és sütjük tovább még 10 percig, aztán meglocsoljuk a tejszín másik felével is és sütjük még kb. 10-15 percig.
Itt megjegyezném, ha valaki édesebben szereti, akkor a tejszínbe tehet 2-3 ek cukrot, és úgy locsolja meg a kalácsot.

A sütőből kivéve, pár perc után egy tálra borítjuk, különben a cukor megkeményedik és elég nehézkes lenne kivenni a kalácsot az edényből.




http://abroszra-valo.blogspot.com
 
 
0 komment , kategória:  Kelt tészta édes és sós  
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 37 
2019.03 2019. április 2019.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 37 db bejegyzés
e év: 350 db bejegyzés
Összes: 8763 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 202
  • e Hét: 375
  • e Hónap: 3124
  • e Év: 40872
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.