Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 25 
Hatlapos szalakális
  2021-05-23 18:39:48, vasárnap
 
  Írta: Palkovits József 2017-02-12 18:06:01
Nehézség: Nehéz
Hozzávalók:
60 dkg liszt
15 dkg cukor
1 cs. szalalkáli
1 ek. zsír
1/4 liter tej
1-tojás
Hozzávalók a krémhez
25 dkg cukor,
1 liter tej,
2 dkg kakaó,
4 evőkanál liszt
Elkészítés:
A lisztben a szalalkálit elkeverjük, majd a zsírral összemorzsoljuk, utána jön a cukor és a tejjel rugalmas tésztát készítünk. 6 egyenlő méretű cipót készítünk belőle.
A tésztát a lehető legvékonyabbra kinyújtjuk, majd tepsi hátán (gáz tepsi méret) világosra sütjük! Vigyázni kell vele, mert ekkor még törékenyek a lapok!
A krémhez a cukrot lábasban karamellizáljuk, (nem szabad megégnie) majd felöntjük 8 dl tejjel és felforraljuk. A lisztet és a kakaót a maradék 2 dl tejjel simára keverjük. A felforrt karamellás tejhez adjuk, és forrásig főzzük, állandó kevergetés mellett.
A kész lapok közül kiválasztjuk a legszebbet - ez lesz a teteje. A forró krémmel megkenjük a lapokat, ügyelve, hogy a teljes méretet felhasználjuk, hiszen a később levágott széle lesz a legkelendőbb a család körében! Az egymásra helyezett lapokat enyhén mindig lenyomkodjuk.





Magyarica (Mađarica)

Tésztához:
60 dkg finomliszt
1 csomag sütőpor
15 dkg margarin
20 dkg cukor
2 tojás
2 dl tejföl (20%)

Krémhez:
1 l tej
2 ek cukrozatlan kakaópor
2 szelet csokoládé(10 dkg tejcsokoládéból letörünk két szeletet)
20 dkg cukor
8-10 ek finomliszt
25 dkg margarin

Tetejére:
20 dkg tortabevonó
4 ek étolaj


Tészta:
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, kicsit hidegre (hűtőbe) tesszük. Ezután 5 vagy 6 egyenlő részre osztjuk, kinyújtjuk, sütőpapírral lefedett tepsi hátuljára fektetjük, villával megszurkáljuk. Mérsékelt hőfokon, óvatosan süssük meg egyesével a lapokat. Amikor kezd pirulni, már ki is vehetjük.

Krém:
A lisztet kevés tejjel elkeverjük, jól elkeverjük, hogy sima legyen, majd hozzákeverjük a többi tejet is. Beletesszük a többi hozzávalót, és állandó keverés mellett, forrástól számított kb. 4-5 percig főzzük .A tűzről levéve robotgéppel hozzákeverjük a margarint.
Még forrón megtöltjük a lapokat. Sietni kell, mert a krém hamar dermed. Másnapra a kemény lapok a forró krémtől megpuhulnak.
A kihűlt sütemény tetejét csokimázzal bevonjuk, amelyhez a csokoládét az olajjal együtt vízgőz felett felolvasztjuk és a tészta tetejére simítjuk.
Vajdasági recept. Olcsó, praktikus, nagyon finom. A krémtől a lapok elég gyorsan megpuhulnak, és egyáltalán nem lesz száraz. Finom, puha. A recept címe forditásban azt jelenti, hogy magyar asszony.





 
 
0 komment , kategória:  Dinus és Regi   
Csakrák kövei
  2021-05-23 17:02:27, vasárnap
 
 

Muladhara,Gyökércsakra:

Achát,Vérkő,Jáspis,Gránát,Korall,Rubin

(általában a vörös színű kövek)

Gerincoszlopunk alján helyezkedik el.

Erősítik az immunrendszert, tetterővel tölt fel.Csökkentik a meghüléses megbetegedéseket az influenza és a rekedtség tüneteit.Vese és hólyagproblémák máj méregtelenitésére is hatásos.



Hematit,Vérkő

A hematitot vérkőnek is nevezik, mivel magas vastartalma miatt pozitív hatással van a vérképzésre. Az ősi Babilonban szerencsehozó kő, Egyiptomban egy sugárzó kő, mely örömöt ajándékoz. A halottak feje alá helyezték, hogy bevilágítsa útjukat. Megtanuljuk, hogy legyünk újra önállóak és hogyan vehetjük kezünkbe életünk irányítását. Ösztönzi a vérképzést.


Színei: acélszürke

Tisztítása, tárolása

A legbiztosabb megoldás a hematit tisztítására a tudati energiával történő tisztítás, melyet tanfolyam keretében lehet elsajátítani. Emellett lehet Reikivel, csengő hanggal is tisztítani.

Csillagjegyek: kos, skorpió, vízöntő, bak csillagjegyben születettek számára alkalmas.

Ösztönzi a dinamikát és a vitalitást, aktiválja az akarat- és tetterőt. Támogatja az elalvást, ösztönzi a spontaneitást, az életkedvet. A hematit több életörömöt ajándékoz nekünk. Megtanuljuk, hogy legyünk újra önállóak és hogyan vehetjük kezünkbe életünk irányítását. A lelki görcsök, melyek a szervek funkcióira is kihatnak, a hematit segítségével csökkenthetők. Sok sugárzástól megszabadít bennünket. Keringésre, sejt- és vérfelépítésre, májra. Merevség, vashiány ellen. A hematit megóvja a vért a különböző betegségektől. Segít vérszegénységnél, vérömlenynél és leukémiánál. A hematitnak vérnyomás-szabályozó hatása van. Ösztönzi a vérképzést. Erősíti a májat, a lépet, a tüdőt és a veséket. Támogatja a gyógyulást, segít szempanaszok ellen.

Egyéb jellemzők

Az ősi Babilonban szerencsehozó kő, Egyiptomban egy sugárzó kő, mely örömöt ajándékoz. A halottak feje alá helyezték, hogy bevilágítsa útjukat.

ACHÁT




Elsősorban a tüdőre hat. Füstmérgezés esetén segít, hogy szervezetünk visszanyerje természetes egyensúlyát. Ha valaki szeretne felhagyni a dohányzással, jó hasznát veheti ennek a kőnek.
Javítja a sejtek regenerációs képességét, és hatással van a vérképzésre is. Erősíti az ellenálló erőt, pozitív hatással van az idegekre hólyagra és az epehólyagra is hat.
Lelkileg segít, hogy könnyebben dűlőre jussunk félelmeinkkel.
Javítja a kitartóképességet, ugyanakkor segíti a belső nyugalmat és higgadtságot.
Az achát kő bevonzza és erősíti a szerelmet az életünkbe! Az immunrendszerre gyakorolt pozitív hatása révén ellenállóbbá tesz a betegségekkel szemben. Fizikai kimerültség esetén is segítséget jelentbelső szervekre is hat, mint például a méh, gyomor és a belek.
A szemre is hat, így például fenyegető retinaleválásnál, retinabántalmaknál, zöld hályognál. Nyugtat és véd a negatív hatásokkal szemben.
Általános állapotjavító, erősítő, amely enyhít a stressz okozta fejfájáson.



Swadisthana,Szakrális csakra,hasi, nemi csakra:

Ámbra, holdkő, karneol, narancssárga kalcit, topáz.

(Általában a narancssárga/aranyszínű kövek)

A köldök alatt két ujjnyival

Csökkenti a reumás panaszokat és menzeszgörcsöket.Már a menzesz megjelenése elött érdemems magunkra venni, akár medál formájában is, vagy medence tájékra helyezni.

HOLDKŐ




A holdkő segít a meddőségen és a hormonális problémákon!A holdkő a legismertebb kövek közé tatozik,hatása széleskörű. A női oldalhoz sorolják. Külleme és kisugárzása a férfiakat kevésbé érinti meg. A holdkő segíti a tobozmirigy működését. Testet és a lelket egyaránt harmonizálja. A hormonháztartással közvetlenül, vagy közvetve összefüggő problémák mindegyike orvosolható a holdkő segítségével. Kiegyenlíti a hormonháztartást, serkenti a petefészek működését, növeli a termékenységet, egyaránt kezelhetők vele a menstruációs zavarok és a klimaxos problémák. Hatással van a csontozatra is, rendszeres használatával megelőzhető a csontritkulás. Hormonális hajhullás ellen is alkalmazhatjuk. Egyenletesebbé teszi és javítja a nyirokkeringést, ezért a nyirokutak elzáródása, vizenyő, vagy végtagdagadás esetében is segíthet.A holdkő nyugtató hatású, akár irracionális félelmekről, tébolyról, skizofréniáról vagy tévhitről van szó. Sokan panaszkodnak újhold vagy telihold idején alvás vagy vizelési zavarokról, izgatottságról. Ilyenkor egy holdkövet ajánlott a párna alá tenni. Éjszaka a tudattalan ideje, a holdkő segít, hogy felismerjük tudattalanunk üzenetét. Emlékeztet álmunkra, megmutatja érzelmi konfliktusainkat. Nem csak a belső fejlődésünket segíti, hanem erősíti intuiciónkat is, segítségével felélednek és szilárdabbá válnak médiális képességeink.



Manipura,Napfonat, elosztó csakra:

Borostyánkő,Citrin, Sárga Jáspis, Tigrisszem, Topáz (aranysárga),

(általában a sárga színű kövek)

A köldök fölött kétujjnyival

Erősíti a nyirokrendszert, méregtelenítő hatású, izomlazító, szabályozza a vércukor szintet.Gyomorfekély korai szakaszában is jól alkalmazható.Akár cukorbetegségre akár fekélyre nagyon jó az elixírje.



BOROSTYÁN

borostyan.jpeg


A borostyán igen jó hatással van a különféle bőrbetegségekre, használhatjuk kelések, furunkulusok és ekcéma, afta, bőrkiütések, psoriasis, övsömör, allergia és szemölcsök esetében is. Mivel a fejbőr is bőr, a borostyán alkalmas korpásódás ellen is.
A légutakra is kifejti gyógyító hatását. Használhatjuk a tüdő erősítésére, mandulagyulladás, köhögés, asztma, krónikus hörghurut esetén. A borostyán a kisgyermekek fogzásakor is hasznos segítséget nyújt, fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő, nyugtató hatása miatt. Ugyanígy használhatjuk felnőttek fogínygyulladása esetén is. Általában elősegíti a sebek gyógyulását is. Használják például reumatikus panaszok, ín- és ízületi gyulladások, váll- és nyakmerevedés, a gerincoszlop problémái és megbetegedése, lumbágó és csípőízületi gyulladás esetében. Jótékony hatással van a májra és epére, vesére, lépre, és az emésztésre is. Melengető energiája javítja és nyugtatja a kedélyt, megszünteti a félelmeket és a depressziót. Energiája önbizalommal tölt el, segítségével gondtalanabbul élhetjük az életet. Gyakran megszünteti a stressz okozta fejfájást és a migrént is.



TIGRISSZEM


Hozzá tartozó csillagjegy: Ikrek, Oroszlán,Szűz, Skorpió,Nyilas.

A tigrisszem erősíti a légutakat és a tüdőt, ezért meghűlés, köhögés, asztma, és bronchitis esetén segítheti a gyógyulást. Hatással van az izületekre és a csontozatra is, alkalmazása csonttörés esetén ajánlott. Aktiválja a mozgásszerveket, hatásos azok merevségével szemben. A tigrisszem hatásos segítség az idegi betegségek esetében is, az ideggyulladástól az idegességig, de epilepszia és skizofrénia vagy paranoia, üldözési mánia és szellemi eltévelyedések ellen is hasonlóan jó segítség. A tigrisszem pozitív hatást gyakorol az agyra és a koncentráló képességre. Aktiválja döntési képességünket, bátorságunkat és tetterőnket, segít a döntések meghozatalában és problémáink megoldásában. A tigrisszem révén feloldhatók az emocionális blokádok. A tigrisszem megfékezi a túláradó energiákat és izgalmakat. Mélységes belső béke és védettség, érzelmi mélység fejlődik ki hatására. Használatával kifejleszthetjük magunkban a mások iránti bizalom és megértés képességét.A tigrisszem hatalmas védelmező erejéről ismert, valaha átkok és egyéb veszélyek elleni védelemként használták.A tigrisszem nagyon jó segítő, ha pénzügyeit veszély fenyegeti, kiváltképpen akkor, ha lopástól vagy csalástól kell tartania.A tigrisszem segít szilárd alapon állni a talajon és alkalmat ad arra, hogy a "tigris szemével" láthassa a valóságot.Általa képessé válik felismerni saját valós igényeit és különbséget tud tenni saját és mások igényei között.Mivel Önnek a tigrisszemre esett a választása, feltehetőleg pénzügyi fenyegetettségben él. Előfordulhat, hogy azért érzi sebezhetőnek magát, mert nem bízik pénzteremtő képességeiben.Tartsa a tigrisszemet napfényes helyen és nézzen bele, hogy elméje befogadja a kő sugalmazását!Ha Ön a tigrisszemet valóban szíve szerinti kőnek tartja, akkor ez a csodálatos kő energiát, bátorságot és szerencsét hoz Önnek!Barna és sárga árnyalatai a Nap tüzéta Föld szilárdságával ötvözi. Ha a tigrisszemet választotta, valószínűleg ambiciózus személy, aki jól tudja, hogy nem szabad túlbecsülni a képességeit!A tigrisszem segít Önnek, hogy két lábbal álljon a földön, miközben a csillagok felé tart.Ez a kő segít Önnek észrevenni a lényeges információt és összekötni a szálakat.Ha Önnek a tigrisszemre esett a választása az azért van, mert fizikailag és lelkileg erre a kőre van szüksége!



Anahata,Szívcsakra:

Aventurin,jáde, Kunzit,Rózsakvarc, Rózsaszín turmalin, Smaragd, Zöld Nefrit.

(Általában a zöld, világos rózsaszínű kövek.)

A mellbimbó vonalában középtöl kicsit balra

Erősíti és védi a szivet, fájdalomcsillapító, görcsoldó és gyulladáscsökkentő hatású. Elixírjével tisztogassuk a pattanásos bőrt, és a fekélyes területet.



AVENTURIN


A fogyókúrázók köve!
Az aventurin jó hatással van a bőrre, alkalmazzák allergia, bőrkiütések, ekcéma, pattanások kezelésére. Leégéskor is hasznos hűsítő hatása. Ha a kezelendő bőrfelület viszonylag kisebb, elég ha az aventurint pár percre a szánkba vesszük, majd megérintjük vele a kezelendő felületet. Nagyobb felület kezeléséhez helyezzük az aventurint egy tálka forrásvízbe, majd tegyük ki a tálkát egy éjszakára a szabadba. Ezzel a vízzel kezelhetjük azután a kívánt bőrfelületet. A különféle bélproblémák, például a püffedtség, a hasmenés vagy a székrekedés is remekül kezelhetők aventurinnal. A belekre kifejtett hatása azonban másképp is megnyilvánul. Hatással van a zsíranyagcserére is, így segítheti a felesleges zsír lebontását. Ha tudatosítjuk magunkban a bőr és bélproblémák lelki összetevőit, rájövünk, hogy ezek a szervek arra hívják fel a figyelmet, mi az, ami a "bőrünkre megy", illetve amitől meg kell szabadulnunk. Ez a párhuzam nyilvánul meg tehát az aventurin lelki hatáskörében Megnyugtatja a szívet, segíti a nyugodt alvást.

RÓZSAKVARC




Hozzá tartozó csillagjegy:Bika,Rák, Mérleg,Oroszlán.

A lelki terhek megszüntetése, a vízerek leárnyékolása, mágneses mezők abszorbeálása, használhatjuk kelések ellen, megszünteti az agressziót erőszakos jelenetekkel tarkított rémálmok esetében. Vérszegénység ellen, angina pectoris esetében, félelmi állapotokban, segít a harag feldolgozásában, erősíti az ereket, segít asztma esetében, nyugtatja és enyhíti a kedélyállapotot. Mozgási és egyensúlyi zavaroknál, női betegségek esetén, termékenység fokozására, érzelmi ridegség ellen, negatív rezgések és energiák ellen. Erősíti az idegeket, fokozza a romantikát, alvási zavarok, álmatlanság esetében is ajánlott! Segíti az alkotó gondolatokat. Elbizakodottság ellen is hatásos.

Jáde



Hozzá tartozó csillagjegy:Bika,Rák,Mérleg,Halak

Tulajdonsága: Zöldesfehér, zöld,szürke, sárgás, áttetsző, átlátszatlan.

Gyógyhatása:Erős hatással van a hólyag és a vese működésére.Nemcsak a sav-bázis háztartást tartja egyensúlyban, hanem a vízháztartást is.Segít a méreganyagok kiválasztásában és elvezetésében,remekül használható elhízás esetében is.Erősiti az idegeket,feszültség és kimerültség esetén élénkítő hatású,félelmi állapotban kiegyensúlyozottság érzését kelti.Visszaadja a belső békét és nyugalmat,segít megteremteni a lelki egyensúlyt.


Vishudda,Torok csakra:

Akvamarin, Kalcedon, Krizokolla, Lápisz lazuli, Türkiz.

(Általában a kék színű kövek)

A torok magasságában

Minden torok probléma gyógyítója(torokfájás, rekedtség, dadogás). Támogatja a pajzsmirigy működédét, erősíti a tüdőt és a lépet, csökkenti az érelmeszesedést.Segít leküzdeni az idegességet és a lámpalázat vagy a vizsgadrukkot.

TÜRKIZ




A türkiz hatása rendkívül sokrétű, leginkább azonban a torok tájékára és a légutakra van hatással. Használhatjuk köhögés és hörghurut, torokgyulladás, szamárköhögés, pszeudokrupp, mindenféle tüdőbetegségek, tüdőgyulladás, nyelési zavarok, megfázás, de akár pajzsmirigyműködés szabályozásának szükségessége esetén is. Rezgése megnyitja a torokcsakrát, ezért a türkizt a beszédhibák (például dadogás) javítására is használhatjuk, de arra is segítségünkre van, hogy megtaláljuk a megfelelő időben a megfelelő szavakat. Alkalmazhatjuk továbbá fogínygyulladás, fogínyvérzés, vagy ínysorvadás kezelésére. Hatással van ezenkívül az izületekre és az izmokra, jó inszalaghúzódás,-gyulladás vagy -szakadás esetében, használhatjuk izomláz, izommerevedés ellen is. A türkiz segíti emellett a szervezet méregtelenítését és savtalanítását, így rendkívül jó hatással van a vesére is. Hátráltatja a hólyag vagy vesekövek kialakulását. Használatával felszívódnak az ödémák is. Segíti a zsírégetést is, ezért jó hasznát vesszük, ha diétázunk.türkiz segít elhatárolódnunk a lelki terhektől. Megszünteti az ingadozó kedélyállapotokat,a félelmet, depressziót, javítja a kedélyt, segít megőrizni energiatartalékunkat. Kimerült állapotban nagy segítséget jelenthet használata. Tisztítja és erősíti az aurát, óv a negatív energiától és rezgésektől. Hajdan a fekete mágia hatásainak kiküszöbölésére használták.
A türkiz helyreállítja a lelki harmóniánkat, erősíti intuíciónkat, s mivel hatására bensőleg megnyugszunk, mélyíti a meditációt is.



Kalcedon



Hozzátartozó csillagjegy:Ikrek,rák, Szűz,Nyilas, Bak.

Gyógyhatás:A torokcsakra területén fejti ki hatását,általában e tájék betegségei és zavarai esetén alkalmazzák.torokgyulladás,hörghurut akut és krónikus formája, a rekedtség, torokfájás, gégehurut, pajzsm,irigy és betegségei ellen.Beszédképességet javitó tulajdonsága miatt beszédzavarok és dadogás ellen is alkalmas.A Kalcedon a szemnek is jó orvossága, különféle szempanaszok és zöldhájog esetén is alkalmazzák.



Ajna,Homlok csakra (harmadik szem):

Ametiszt, Indigókék Zafír, Kék Kalcit,Lazúrkő, Lápisz Lazuli, Tűrkiz, Lazulit.

(Általában az indigókék színű kövek)

A két szemöldök között befelé 2 cm-el

Nyugtató enyhe vérnyomás csökkentő.Hatással van a hormon és enzim termelésre, és erősíti a csontokat.Képes lecsitítani a pánikrohamot.Ha ezzel küzdünk érdemes egy kissebb darabot magunknál hordani és ha szükséges a nyelvünk alá helyezni.

AMETISZT

ametiszt.jpeg


Hozzátartozó csillagjegyek:kos, Szűz, Skorpió, Nyilas, Vízöntő, Halak

Az idegsejtekre kifejtett hatása révén javítja az agy koncentrációs képességét, segít a migrénes rohamok esetében. Mivel az ametiszt elősegíti az ellazulást, használata javallott alvászavarok ellen. Kiegyensúlyozó hatással van a túlzott és a hyperaktivitásra, illetve a belső nyugtalanságra. Kiválóan használható a meditáció elmélyítésére Tisztítja a vért és kiegyenlíti a vérnyomást, oldja a vérrögöket, ezért hatásos érproblémák és görcsök esetében. Gyorsítja a vérömlenyek felszívódását. Segíti a látást, sőt a színvakság gyógyítására is használják. Élénkíti a hasnyálmirigy működését, serkenti az immunrendszert, enyhíti a torokfájást Erősíti a légutakat és segít a tüdő megbetegedéseinek leküzdésében. Hat az idegekre és az izületekre, elősegíti a kötőszöveti húzódások gyógyulását.Az ametisztet a "szenvedélyek kövének" is nevezik, azt mondják róla, hogy a mániás viselkedések mindegyikére pozitív hatással van . A térenergia harmonizálására is gyakran használják drúza vagy forrás formájában.


Sahasrara,Korona csakra:

Ametiszt,Csaroit, Hegyikristály,Szelenit.

(Általában a lila vagy kristály tisztán átlátszó kövek.)

A koponya tetején található.

Erősítő hatású, tisztitja a vért és az ereket, elősegiti a fogyást, segít feloldani a bennünk lévő diszharmóniát.Terhesség ideje alatt stabilizálja a testalkatot.Enyhiti a fejfájást.Alacsony vérnyomásra is jó.Szabályozza a bélflórát és elősegiti az alvást.



HEGYIKRISTÁLY




Minden egyes csillagjegyhez és minden csakrához alkalmas.

Fokozza az összes többi kő hatását, erősíti a test összes funkcióját, kiegyensúlyozó hatást gyakorol a lélekre. A legismertebb gyógykövek egyikének számít, minden kövek leggyógyítóbbikaként tartjuk számon. Tiszta energiája minden más energiát mozgásba hoz. Hatással van a szemre, bőrre, izületekre. Ellenállóképesség növelő, testi, lelki és szellemi kimerültség esetén, a végtagok fáradtságérzete esetén is ajánlott. Egyensúlyzavarok, epilepszia, érzéketlen testrészek esetén, szédüléskor, ájuláskor hasznát vesszük. Harmonizálja a két agyfélteke működését, erősíti az agyalapi mirigyet.a negatív energiák levezetésére, aura tisztítására erősítésére és védelmére, a kifejezőerő növelésére. A hegyikristály gyógyhatásai szinte végtelenek,hiszen minden területen hat, a felsorolás ezért nem teljes értékű.



Különböző betegségek kövei

Agy erősítése: ametiszt, hegyi kristály
Ágybavizelés: kalcedon, rózsakvarc
Agyhártyagyulladás:achát, gyémánt, gyöngy
Allergia: akvamarin, borostyánkő, fluorit
Anyagcsere: citrin, kalcedon, karneol, turmalin
Aranyér: malachit, opál
Asztma: akvamarin, malachit, rózsakvarc, rutilkvarc
Bélgörcs: hegyi kristály, karneol, malachit
Bőrproblémák: hegyi kristály, karneol
Bronchitis: akvamarin, kalcedon, rubin, tigrisszem
Cukorbetegség: citrin, kalcedon, szodalit
Csontokerősítés: hegyi kristály
Dadogás: kalcedon, pirit, türkiz
Ekcéma: aventurin, hegyi kristály
Emésztés: citrin, hegyi kristály, karneol, rodokrozit
Epe: borostyánkő, jáspis, turmalin
Epekő: borostyánkő, jáspis, smaragd
Epilepszia: achát, ametiszt, kalcedon, lápisz lazuli, pirit
Étvágytalanság: karneol, türkiz
Fejfájás: ametiszt, lápisz lazuli, turmalin, zafír
Fekély: hegyi kristály
Fogfájás: akvamarin, fluorit
Gyomorfekély: hegyi kristály, malachit
Hajhullás: ametiszt, holdkő, lápisz lazuli
Hasnyálmirigy: ametiszt, citrin, malachit
Herpesz: gránát, lápisz lazuli
Hólyagproblémák: füstkvarc, jáspis
Influenza: jáspis, moldavit, smaragd
Kötőhártya-gyulladás: akvamarin, malachit
Lábszárgörcsök: ametiszt, hematit
Láz: karneol, smaragd, topáz
Máj: ametiszt, berill, dioptáz, gránát, karneol
Mandulagyulladás: akvamarin, topáz
Orrvérzés: karneol
Önbizalomhiány: citrin, lápisz lazuli, turmalin
Pajzsmirigy problémák: akvamarin, cölesztin, hegyi kristály, kalcedon
Rekedtség: kalcedon
Szembetegségek: hegyi kristály, türkiz
Szeretethiány: rodokrozit, rózsakvarc
Vesebántalmak: citrin, gyémánt, jade



 
 
0 komment , kategória:  Masszázs és Csakrák  
Gyökércsakra
  2021-05-23 16:57:19, vasárnap
 
  MULADHARA:Gyökércsakra



Szimbóluma négyszírmú lótuszvirág.

Hozzárendelt aromák: cédrus, szegfűszeg

Eleme:Föld

Hozzárendelt érzékszerv: Szaglás

Hozzárendelt testrészek: mellékvese, nemi szervek, végbél, csontok, körmök, gerincoszlop.

A gyökércsakra a gerincoszlop alján helyezjedik el, ezen keresztül tudunk közvetlen kapcsolatba lépni a Föld energiájával. Egy piros színű, négyszírmú lótuszvirág ábrázolja. A keleti tradíciók szerint a lótuszvirág a megtisztulás jelképe.A virág közepében egy sárga négyzet található, a kínaiak szerint a négyzet a Föld szimbóluma. Ha valamiféle zavar mutatkozik a csakra működésében, akkor evésbe, alkoholizálásba menekülünk, illetve szexuális életünk harmóniája is felborul.

Harmónikus működés esetén erős kapcsoatot érezhetünk a Földdel, erős töltetet ad az aktivitás a kreativitás terén is. Befolyásolja az anyagi szükségletek kielégítését( pl étel, munka, ház, szex...)


"Ízisz hét fátyla lesz számára az erő, ami által tiszta szemekkel, meglátja majd az Ősi rejtélyt."





A nyugati ember számára a test és a lélek kettőssége létezik, és ezek közül a lélek a legfontosabb. Ez az ami a halál után is tovább él.

A keleti felfogás szerint, az emberi lénynek számos összetevője ven, amiket ők testeknek hívnak.

A fizikai test a látható testnek felel meg.ezt a fizikai testet veszik körül a "tiszta testnek" vagy aurának nevezett összetevők, melyek valójában energiahálók és a következő neveket kapták: éteri test, asztrál test, mentális test, kauzális test, és spirituális test.

Mindezek a testek áthatják egymást és kölcsönhatásban vannak.Az így létrejött rendszeren belül a külvilágtól származó nadi, csí vagy életenergia a nadiknak nevezett csatornák segitségével áramlik.a nadik egymást keresztezve hozzák létre a csakrákat.

A csakra szanszkrit szó , jelentése:"kerék"

Ez a megnevezés a tisztánlátóktól ered, akik már az ősidőkben képesek voltak az emberi aurát és a csakrákat mindenféle segédeszköz nélkül is látni. A csakra forog, emiatt úgy néz ki mint egy forgó kerék.

A csakra bizonyitottan az óramutató járásával megegyező irányba forog, amikor a környezetéből energiát vesz fel, és ellenkező irányban ha energiát ad le.Minden csakrának elsősorban biológiai funkciója van.A keleti felfogás szerint a betegségek energetikai egyensúlyvesztés következményeképpen jönnek létre, ami a fizikai test működési zavaraiban mutatkoznak meg.



 
 
0 komment , kategória:  Masszázs és Csakrák  
Szakrális csakra
  2021-05-23 16:54:20, vasárnap
 
  SWADISTHANA:Szakrális csakra



Szimbóluma: Narancsszínű hatszirmú lótuszvirág

Hozzárendelt aromák: szantálfa, ylang-ylang

Eleme: Víz

Érzékszerve: Ízlés

Hozzárendelt testrészek: nemi szervek, vesék, hólyag és minden ami folyadékkal kapcsolatos.

A szakrális csakra a szeméremcsont és a köldök között helyezkedik el, uralkodó eleme a víz, szorosan kötődik a nemi szervekhez és minden folyadékhoz ami a testben áramlik.

A szakrális csakra a kreatív energiák és az elsődleges érzelmek központja. A víznek tisztitó funkciója is van ezért társitják hozzá a veséket és a hólyagot melyek a méregtelenítésben szolgálnak nagy szerepet.

A narancssárga, azaz a második csakra uralkodó színe világos tónusaival arra ösztönöz, hogy spontán módon fejezzük ki érzelmeinket. Arra ösztönöz, hogy szexuális életünket teljessé és örömtelivé tegyük.

Ha nem működik megfelelően, akkor hajlamosak vagyunk elnyomni szexualitásunkat, és más nem megfelelő módon kifejezni ezt a fajta energiát.

Különböző viselkedésformák figyelhetők meg: ezek az emberek gyerekkorukban, vagy serdülőkorukban nem kaptak a szüleiktől elég szeretetet, vagy a család a szexualitást tabuként kezelte. Nem képesek érzelmeiket kifejezni. nem bíznak saját képességeikben, adottságaikban, hidegnek mutatkoznak, mert nem tudják kimutatni érzelmeiket, és gyakran nem tudják elérni az orgazmust sem.



 
 
0 komment , kategória:  Masszázs és Csakrák  
Napfonat csakra
  2021-05-23 16:52:42, vasárnap
 
  MANIPURA: Napfonat csakra


Az élet központja

Szimbóluma: Tízszírmú lótuszvirág

Hozzárendelt aromák: bergamott, levendula

Eleme: Tűz

Hozzárendelt érzékszerv: Látás

Hozzárendelt testrészek: Hasnyálmirigy, gyomor, máj, lép, epehólyag

A harmadik csakra, a napfonat és a köldök között helyezkedik el. nem véletlenül rendelték a harmadik csakrához, a tűz elemet, a fény és a hő forrását. Feladata az, hogy egyensúlyba hozza az alsó csakrák anyagi jellegű vágyait a felső csakrák szellemi természetű vágyaival. Így hozza létre a szellemi és az anyagi világ közötti egyensúlyt.

A harmadik csakra az egyéni akarat, a karizma és a vágy csakrája.

Amikor működik érzelmi életünk mély és kielégítő, ha azonban túl aktív akkor túlságosan érzékennyé válunk, ami bizalmatlansághoz és bátortalansághoz vezethet. A harmadik csakra megfelelő működése harmónikus és kiegyensúlyozott személyiségekben mutatkozik meg és a pszihé különböző elemei között nincs semmi konfliktus.

A nyugati orvoslás a rekeszizomlégzést javasolja a vérnyomás csökkentésére, pánikroham vagy szorongás esetén.A gyomorszájnál található rekeszizmot sajnos nem használjuk túl sokat.Gyermekként ösztönösen vesszük igénybe énekelés és beszéd során, felnőttként viszont csak bizonyos helyzetekben fordulunk hozzá: székeléskor, nevetéskor, ásításkor vagy szülésnél amik mind autómatikus folyamatok.



 
 
0 komment , kategória:  Masszázs és Csakrák  
Szívcsakra
  2021-05-23 16:51:07, vasárnap
 
  ANAHATA: Szívcsakra

sziv.jpeg

Szimbóluma: tizenkétszírmú zöld lótuszvirág.

Hozzárendelt aromák:rózsa.

Eleme: levegő.

Érzékszerve: Tapintás.

Hozzárendelt testrészek: szív, csecsemőmirigy, mellkas, vér és vérkeringés.

A szívcsakra a szívtájékon a negyedik és az ötödik borda között helyezkedik el a mellkason. Átmenetet jelent az alsó és a felső csakrák között.Nem meglepő, hogy a szeretet központjának tulajdonítják, aminek különböző megnyílvánulásai léteznek.Lehetünk egoisták, és követelőzöek, kellemetlenkedők és elviselhetetlenek, vagy akár gyengédek és odaadók.

A negyedik csakra a tiszta lelki szeretet központja, ami nem vár el cserébe semmit mindazért ami belőle jön.Érzékenységünk finomodása révén tudjuk elsajátítani azt a képességet, hogy elszakadjunk az anyagi javaktól.

A csakra érzelmi jellege mély kötelékeket és szoros egységeket hoz létre.A feltétel nélküli szeretet tanít meg az élet minden formájának az elfogadására és mindezek tiszteletére.Megtanít a betegség elfogadására is ami nem belenyugvást jelent és azt, hogy hagyjuk felülkerekedni, inkább arra tanít, hogy vészjelzőként tekintsünk rá egy belső probléma jeleként.Tanuljuk meg szeretni azt a részünket is ami beteg, mert az is hozzánk tartozik, ha szeretettel vesszük körül az már a gyógyulás első lépése.Ha olyannak szeretjük magunkat amilyenek valójában vagyunk, elfogadjuk minden kis részünket, akkor már utat nyitottunk a változás, a gyógyulás felé.

A tizenkét szírmú lótuszvirág központjában egy hatágú csillag található, ami két egymást keresztező háromszögből tevődik össze és ami a növekedés szimbóluma.Uralkodó színe a zöld, a remény a hosszú élet, és a halhatatlanság színe.

A csakra megfelelő működése spontán és derűs emberekben fedezhető fel, akik melegséget sugároznak mások felé.A negatív érzelmek nem befolyásolják öket, így sosem veszítik el derűjüket és egyensúlyukat.

Nem megfelelő müködésnél gyakran fordul elő az, hogy nem képesek feltétel nélkül szeretni, talán mert gyerekkorukban a szüleik érzelmileg zsarolták öket:"Ha nem úgy viselkedsz, ahogy kell nem szeretlek többé!".

Esetleg valamilyen ok miatt feleslegesnek érzik magukat ezért, hogy kompenzálják ezt az érzést segítőkésznek mutatkoznak, de ennek az érzésnek valójában semmi köze az igazi szeretethez.előfordulhat tehát, hogy az ilyen tipusu ember nem kapja vissza amit ad, vagy nem úgy ahogy elvárja.mások habár erősen vágynak a szeretet érzésére, zavarban vannak, ha azt valamilyen módon ki kell fejezniük.Ők is bezárkóznak és visszahuzódnak csigaházukba.A legszélsőségesebb esetekben a negyedik csakra hibás működését hidegség, közöny vagy jégszív



 
 
0 komment , kategória:  Masszázs és Csakrák  
Torokcsakra
  2021-05-23 16:50:12, vasárnap
 
  VISHUDDA:Torokcsakra





Ötödik csakra, a kommunikáció központja.

Szimbóluma: Tizenhatszírmú kék lótuszvirág.

Hozzárendelt aroma:eukaliptusz.

Eleme:ég,

hozzárendelt érzékszerv:hallás.

Hozzárendelt testrész:Pajzsmirigy, torok, fül, légcső, hörgők.

A vishudda-csakra a torok közepén helyezkedik el.A kommunikációs és kifejező képességet rendelik hozzá mind a szavak, mind pedig a művészetek, főként a zene a tánc és előadó művészet terén.

Az ötödik csakra közvetitő szerepet tölt be a gondolat és az érzelmek között.

A tizenhat szírmú lótuszvirág a torokcsakra szimbóluma egy sárga kört foglal magába, aminek a közepén egy csúcsával lefelé néző fehér háromszög található.A kör alsó részében egy szürke elefánt van.

Amikor a vishudda csakra megfelelő módon működik, képesek vagyunk érzelmeinket, gondolatainkat világosan, gazdag szókinccsel, félelem és gátlások nélkül kifejezni.A harmónikusan működő torokcsakrával rendelkező egyén nemcsak, hogy beszélni tud, hanem képes figyelemmel hallgatni másokat is.

Amikor azonban az ötödik csakra működése hullámzó és egyenetlen ez az egyensúly felbomlik.A torok egy nagyon fontos érzelmi központ, amikor sírhatnékunk támad, meghatódunk, vagy egy rossz hír miatt szorongunk, azonnal érzékeljük azt a bizonyos "gombócot" a torkunkban, ami miatt hirtelen képtelenek leszünk beszélni.

Az ötödik csakra blokkja is kiválthat hasonló reakciókat, de ez rendszerint hosszabb ideig tart.Azok az emberek akiknél ez a csakra nem megfelelően működik, dadognak, folytott hangon, vagy esetleg tulságosan magas hangszínnel fejeznek ki üres és felszínes gondolatokat. Nyelvezetük hideg és távolságtartó és csak az anyagi világhoz kapcsolódó kérdésekkel foglalkoznak.Bizonyos esetekben a kifejezőképesség túlzottan erőteljessé válhat és az egyén megszakítás nélkül beszél, nem enged másokat szóhoz jutni, gyakran ezzel próbálva meg magára irányítani a figyelmet.



 
 
0 komment , kategória:  Masszázs és Csakrák  
Homlokcsakra
  2021-05-23 16:47:49, vasárnap
 
  AJNA: Homlokcsakra



Egyéb elnevezése:hatodik csakra, harmadik szem.

Szimbóluma:Kétszírmú indigókék lótuszvirág.

Aroma:jázmin, menta.

Eleme:ég.

Érzékszerve:minden érzékszerv, és minden nem érzékszervből származó észlelés.

Hozzárendelt testrész:szem, arc, fül, homloküreg, orr.

Az utolsó előtti csakra a szemöldökív közepén helyezkedik el, ponosan az orr tövénél."Harmadik szemnek" is szokták nevezni, mert magas szintű szellemi képességek ösztönös megérzéséről van szó.Ez az amit köznyelven hatodik érzéknek hívunk.

A harmadik szemnek megvan az a képessége, hogy sokkal többet lát a szemeknél ha éber.A telepátia és az éleslátás képességeivel ruház fel.

Nem könnyü olyan embereket találni akiknél a hatodik csakra fejlett és működőképes.Mindez a tudat jelentős kitágítását feltételezi, ami a meditáció és a koncentráció révén valósítható meg.

Az egyik út ami a tudat kitágításához vezet a reiki.A másik út a jóga, aminek az egyik alappillére a légzés technikáit foglalja magába.

Az Ajna csakrát egy kétszírmú indigókék lótuszvirággal ábrázolják.A két szirom egyike az elme racionalitását, a másik pedig az intuitiv képességét jelképezi.Az indigókék egy olyan szín ami az elmét mélységgel és megvilágosodással tölti meg.

Más csakrákkal ellentétben a hatodik még ha csak részlegesen fejlett is harmónikusan tud működni.A harmadik szem bizonyos fokú fejlettségre utal,ha egyensúly van a racionalitás és a megérzés között, illetve megértettük, hogy ez a két dolog kiegészíti nem pedig kizárja egymást.

Így alakul ki a racionális elme, ami készen áll arra hogy elfogadjon misztikus elemeket is.Ezáltal elménk meglehetősen aktív, annál aktívabb minél fejlettebb ez a csakra.

Amikor rosszul működik, elménkre tulságosan nagy teher nehezedik, amihez hozzájárul az élet minden területe feletti irányítás.A szellemi képességek ebben az esetben nagyon fejlettek, olyanyira hogy az ember felvehet egyfajta arrogáns, nagyképű viselkedésformát.

Ez nem enged teret az idealizmusnak, sem a fantáziának.Csak az létezik amit tudományosan be lehet bizonyítani.Ebben a felfogásban a spiritualitás is visszaszorul, ha nem teljesen megszűnik.

Ha az alsó csakrák is elvesztik egyensúlyukat, akkor az ember elérkezik arra a pontra, hogy a valóságot eltorzítva fogja fel és elidegenedik a hatodik csakrától.A hatodik csakra egyensúlyvesztése a múlttal szembeni bezárkózást és érzéketlenséget, az elme merevségét és zavarát idézheti elő, amik szélsőséges esetekben nagyon felerősödhetnek.




 
 
0 komment , kategória:  Masszázs és Csakrák  
Koronacsakra
  2021-05-23 16:43:57, vasárnap
 
  SAHASRARA:Koronacsakra






Egyéb elnevezések:hetedik csakra, a fej központja.

Szimbóluma:Ezerszírmú lótuszvirág.

Aroma:Tömjén,lótusz.

Eleme:gondolat.

Hozzárendelt testrésze:tobozmirigy, agy.

A koronacsakra pontosan a fejtetőn helyezkedik el, a többi csakrával ellentétben nem a fizikai test szerves része, hanem pár milliméterrel fölötte lebeg.

A legmagasabb szintű spiritualitás, a kozmikus tudat csakrája, ami segít abban, hogy ne horgonyozzunk le egy tulságosan földhözragadt látásmódnál, és, hogy kapcsolatba tudjunk lépni a világegyetemmel.

Abban a pillanatban amikor a hetedik csakra aktiválódik, az energia amit magunkba szívunk harnónikus és spontán módon áramlik az egész testben.

Az ezerszírmú lótuszvirág a szivárvány minden színeiben pompázik.Ezen a szinten valósul meg, hogy a lótuszvirág a tisztaság, és a létünk legsötétebb részéből kiinduló spiritualitás szimbóluma végre megnyílik a fénynek.

Nem véletlen az sem, hogy a természetben a koronacsakrához magas hegycsúcsokat társítanak.Ha egy hegycsúcsra vonulunk visza meditálni, ami közvetlen kapcsolatban van az éggel, azzal a hetedik csakra megnyitását segítjük elő.

Az ezerszírmú lótuszvirágnak, a végtelen szimbólumának az uralkodó színe a lila.A másik hat csakra fő színei is visszatükröződnek a hetedik csakrában és ott egyesülnek, hogy létrehozzák az isteni tudat fehér fényét."Mint fent, úgy lent"

A hetedik csakrában nincsenek blokkok, ugyanúgy mint a hatodik többé vagy kevésbé lehet fejlett.Természetesen felébreszteni nem könnyű.Ha türelemmel végezzük tudatunk tágítását és alkalmazzuk a meditációt, amikor készen állunk a megvilágosodás bármelyik pillanatában bekövetkezhet.

Bensőnkben tiszta üresség és teljes boldogság érzése alakul ki:ez a földi valóságtól és a mindennapi gyötrő gondoktól való elszakadás.Ezen a földön maradunk, de a szenvedés megszünik létezni számunkra, lényünk tisztává és sugárzóvá válik.Amikor elérjük ezt az állapotot, több lehetőségünk van másokon is segíteni, enyhitve szenvedéseiket.

Ha a hetedik csakra túlságosan zárt, akkor nagyon erős elválásérzést élünk meg mind belül, mind pedig kívül.Rengeteg félelem kerít hatalmába, amelyek aztán a többi csakrában is további blokkokat idéznek elő.Az üresség érzése tölt el, és halálfélelmünk egyre nyomasztóbb lesz.

Ebben a helyzetben mély önvizsgálatot szükséges végezni, pontosan azt, ami elől a zárt hetedik csakrával rendelkező emberek gyakran tudattalanul próbálnak meg elmenekülni.Ezer elfoglaltságot találnak, hogy egy percük se legyen gondolkodni.



 
 
0 komment , kategória:  Masszázs és Csakrák  
Hátmasszázs
  2021-05-23 15:56:47, vasárnap
 
 


A hátfájás az egyik leggyakoribb oka a masszőr felkeresésének. A hátmasszázs célja a hát, nyak és a deréktáj izmainak lazítása, illetve ezen testrészek vérellátásának javítása. A mindennapi megterhelés és stressz során izmaink görcsössé válnak, melyen egy hátmasszázs is segíthet.


A hátmasszázs során a vendég a hasán fekszik, bokája alá a masszőr hengerpárnát helyez, hogy izmai ellazuljanak. Ez a masszázs a legtöbb emberben jó érzéseket kelt, és különösen alkalmas a feszültségoldásra.


A hát szűkebb értelemben a XII. hátcsigolyától az I. hátcsigolyáig, azaz a bordás részekig tart (a masszírozása alulról felfelé történik). A gyakorlatban azonban a masszőr az alsó borda alatt a keresztcsont és a derék területét, fent pedig a nyakat és esetleg a deltaizmokat is hozzáveszi a kezelt régióhoz, azaz egy teljes hátmasszázs a keresztcsonttól a nyakszirtig tart. A hát kezelése során a masszőr külön gondot fordít a lapocka átdolgozására is, amelynek közelében a legtöbb fájdalmas csomó található. (A lapocka izmai a kar emelésében is részt vesznek.)
Leginkább ülőmunkát végzők számára javasolt, a helytelen testtartásból fakadó hát és derékfájás ellensúlyozása céljából. A kívánt hatás elérése érdekében kúraszerűen javasolt masszázstípus


A fej vérellátása, mozgása, tartása a jól működő nyaki gerinc függvénye. Emellett felelős a felső testtájak idegellátásáért, a nyak területéről olyan idegrostok lépnek ki, amelyek a vállak és karok idegellátását végzik. Ezeken a területeken a myalgiás csomók és izomspazmusok rengeteg panaszt okozhatnak, mert a fejet, nyakat, vállat, karokat ellátó érpályákat, idegeket nyomhatják, fejfájást, nyaki fájdalmat, vállba- karba sugárzó fájdalmat (cervico-brachialgia), szédülést, hallászavart, szemrezgést, karok, ujjak sutaságát is okozhatják.


Gyakori reumás betegség a befagyott váll szindróma (periarthritis humeroscapularis), melyet a vállmozgató izmok (rotátor köpeny) gyulladása vagy a nyáktömlők gyulladása okoz. Az akut gyulladás elmúltával, masszázzsal gyógyítható, (illetve masszázzsal meg is előzhető).



 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 25 
2021.04 2021. Május 2021.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 25 db bejegyzés
e év: 171 db bejegyzés
Összes: 8763 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 106
  • e Hét: 279
  • e Hónap: 3028
  • e Év: 40776
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.