Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 27 
Év végi köszönet.
  2020-12-29 18:02:03, kedd
 
 
Köszönöm, Istenem,
a már elmúló évet,
köszönöm, hogy szívem
szeretettel éghet.
Köszönök tanítást,
köszönök fájdalmat,
s mindent, mi ad nekem
békét és oltalmat.
Köszönök virágot,
köszönök hűs szellőt,
köszönöm az égen
tornyosuló felhőt.
Köszönöm, hogy ajkam
köszönetre nyílik,
köszönöm, hogy szívem
Tebenned megbízik
.
Noha köszönetet
senkitől sem várod,
én mégis köszönöm
az igaz világod.
Schmidt Károly Imre
 
 
0 komment , kategória:  Lélekemelő  
Mézes krémes
  2020-12-27 16:30:11, vasárnap
 
  MÉZES KRÉMES
Hozzávalók:
15 dkg porcukor
2 egész tojás
4 ev. méz
5 dkg margarin,
2 ev. kakaópor (inkább cukrozatlan)
Ezeket gőz felett kikavarom, és megvárom, amíg kihűl. Utána annyi lisztet (35-45 dkg ) kell hozzátenni, amennyit felvesz, hogy puha legyen. A liszthez kell keverni 1 csapott teáskanál szódabikarbónát. Összegyúrom a hozzávalókat. Nem szabad túl lisztezni a deszkát, csak amennyi éppen szükséges, hogy ne ragadjon, mert aztán nagyon kemény lesz, és nyújtani is nehéz lesz. 3 részre osztjuk. Tepsi hátán kell a lapokat kisütni. Villával meg kell szurkálni, hogy ne púposodjon fel. Vagy vajazzuk és lisztezzük, vagy sütőpapírra tesszük a lapokat és úgy sütjük. Néhány perc alatt megsül, ezért figyelni kell, nehogy túl süssük, mert akkor nagyon kemény lesz és eltörhet a lap könnyen. Épp hogy csak, egy picit kell pirosra sütni, és ki kell venni a sütőből. A kivétel után még úgyis keményedik. Sima felületre kell kitenni, mert különben elhajolhat a lap! Miután a lapok kihűltek, megkenjük a lapokat a krémmel kb. 0,5 újjnyi vastagságban. Ha ugyanilyet szeretnél, nyilván vastagabb krémet kell beletenni, mert a lapok is vastagabbak, hogy kellően átpuhuljanak a lapok. Minél egyenletesebb vastagságban kenjük meg a lapokat, annál szebb lesz amikor felvágjuk a sütit. Amikor megkentünk egy lapot, a felső lapot egyenletesen rá szoktam nyomkodni az alsóra, így oldalt a fölösleges krém kinyomódik és letörlöm róla. A tetejét csokimázzal vonjuk be.
Krémhez:
7 dl tej
3 csomag dr. Oetker vaníliás, vagy tejszínízű puding
2 evőkanál cukor
Simára keverés után felfőzzük a pudingot folyamatos kevergetés mellett, oda ne kozmáljon, egészen sűrűsödésig. Ezt követően ki kell hűteni további kavarás mellett, nehogy megbőrösödjön a teteje, mert akkor darabos marad tőle a krém
25 dkg margarin
kb. 25 dkg porcukor (ha valakinek nem elég édes, még tehet hozzá ízlés szerint)
A margarint a porcukorral kikeverjük, majd miután a puding kihűlt, apránként hozzáadjuk a vajas porcukros masszához és robotgéppel kikeverjük. Itt még lehet porcukrozni, ha valaki még úgy érzi, nem lett elég édes. Én nem szoktam túl édesre csinálni, csak enyhén.
Csokimáz:
Vagy tortabevonó, vagy maradék mikulás, egyéb csoki,
Ha forma csokit olvasztunk, ahhoz tenni kell cukrozatlan kakaót is, illetve egy kis tejet, és kevés olajat is, hogy fényesebb legyen. A tortabevonóhoz is teszek olajat, illetve egy kis tejes is, hogy lágyítsam, így nem lesz a tetején törékeny a csoki. Hűtőben, vagy hűvös helyen a 1 napot pihentetjük, hogy a lapok megpuhuljanak.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ugyanabból a fából…
  2020-12-27 16:15:26, vasárnap
 
 
A pásztorok, kezdte nagyanyám karácsonyi meséjét, nagy örömmel tértek vissza a betlehemi istállótól. Egész úton hazafelé élményeikről beszélgettek:
- Láttad a kisgyermeket, milyen virgonc volt? - kezdte az egyik.
- Még mosolygott is, mintha... - toldotta meg a másik.
- És az édesanyja milyen szép volt... - így a harmadik.
- József azonban nagyon szomorkodott. Mikor kérdeztem, azt mondta nekem: szomorú, nem csak azért, mert hideg van és fél, hogy megfázik a gyermek és édesanyja, de a jászol is annyira szuvas és korhadt, hogy attól lehet félni, szétesik. Ő ácsolna egy újat, ha lenne fája... - sajgott fel a szó az öreg pásztorban.
- Mit tehetnénk? Honnan szerezzünk fát? - kérdezte a kisbojtár.
- Emlékeztek, innen egy jó órányi járóföldre, Jeruzsálemhez közel, a Köves patak partján áll egy magányos öreg cédrusfa - ütött homlokára a legidősebb pásztor. Nekem nincs már annyi jártányi erőm, hogy oda elmenjek és elhozzam két nagy ágát, de nektek, Ámosz és Jákob igen. Induljatok azonnal!
A két fiatalabb pásztor útrakelt. Fenn az égen szépen mosolygott a telihold és sziporkáztak a csillagok, fényükkel beragyogva útjukat. Eleinte még élénken beszélgettek, egy darab után azonban mindegyikük gondolataiba merült, s miután hallgattak egy sort, akkor vették észre, hogy milyen mély csend ereszkedett a földre. Máskor csak úgy vonítottak és üvöltöttek a farkasok, a kutyák pedig ugatásukkal válaszoltak nekik. Ezen az éjszakán azonban szokatlan, békés csend ereszkedett a vidékre.
Végre odaértek a patakhoz. Már messziről feltűnt nekik a magányos cédrus körvonala. Amikor mellette megálltak, megilletődtek.
- Milyen szép! - törte meg a csendet Ámosz.
- Királyi, fönséges! - csodálta meg a cédrust Jákob is.
- Vajon nem okozunk neki fájdalmat, ha ezt a két alsó vastag ágat levágjuk róla?
Ekkor mintha szél kapott volna bele a fa nagy koronájába, az öreg cédrus földig hajolt és megszólalt:
- Nem, nem okoztok fájdalmat nekem. Szívesen adom oda két nagy alsó ágamat. Hadd csináljon belőle József egy új jászlat a ma született Megváltónak. Amit ugyanis neki ad az ember, mondja egy ősrégi jövendőlés, azt százszorosan vissza fogja kapni majd tőle. Rajta, vágjátok le ágaimat és vigyétek el Betlehembe.
Ámosz és Jákob majdnem elaléltak a csodálkozástól. Milyen éjszaka ez, hogy még a fák is beszélnek? De mivel az idő gyorsan iramlott, igyekezniük kellett. Levágták hát a cédrus két alsó ágát, vállukra vették és útnak indultak.
- Köszöntsétek a kis Jézust a nevemben! - búgta még mély hangján utánuk a fa.
Már hajnalodott, amikor Ámosz és Jákob visszaértek az istállóhoz. József mintha már várta volna őket. Látszott rajta, hogy a gondoktól egész éjszaka le sem hunyta a szemét. Szívélyesen megköszönte nekik jóságukat, majd előhozta szekercéjét és lázas munkába fogott. Csak úgy repültek a szilánkok és a forgácsdarabok. Egy félóra sem telt belé, és már készen is volt az új jászol. Míg reggel Mária kissé rendbeszedte magát és megszoptatta a kisdedet, József fel is állította a réginek a helyére, s a kis Jézust rögvest bele is fektették. Az pedig békésen elaludt. Álmában mosolygott, így köszönve meg a cédrus jóságát...
------
Harminc év telt el az első Karácsony óta - folytatta nagyanyám. A betlehemi Kisdedből híres tanítómester lett. Tanítványaival járta Izraelt, hirdette Isten Országának az örömhírét és minden betegséget meggyógyított a nép körében. A főpapok és az írástudók azonban folyton az életére törtek. Nem csak a szép tanítása miatt, még csak azért sem, mert betegeket gyógyított, hanem mert Isten Fiának mondta magát. Az is volt, de ők nem tudták ezt tőle elfogadni.
Egy éjszaka, éppen Húsvét előtti csütörtök volt, elfogták. Halálra ítélték. Egy szörnyű halálnemet gondoltak ki számára: keresztre feszítik! Nem is egy akár milyen keresztre, hanem egy nagyon nagyra és nehézre, amelyet majd neki kell hordoznia ki a kivégző helyre.
Igen ám, de hol van egy ilyen nagy fa? A rómaiak már mind kivágták őket. Jeruzsálem is olyan nagy várossá dagadt, hogy az építkezés minden fát felemésztett.
Ekkor a főpap egyik szolgájának eszébe jutott valami.
- Én tudok egy hatalmas nagy fát. Egy öreg cédrus. Talán már százéves is lehet, ha nem több! Ott áll az egyik eldugott, félreeső völgyben a Köves patak partján. Törzse gicsirtes-göcsörtös, csúnya sebek éktelenkednek a két oldalán. Valakik levágták a két szép alsó ágát. Már senkinek nem kell, mert semmire sem jó, de arra jó lesz, hogy ennek a názáretinek egy nagy keresztet ácsoljunk belőle.
- Menjetek el gyorsan - adta ki a parancsot a főpap, és vágjátok kis azt az öreg, nagy cédrust!
Úgy is lett. A szolgák elmentek, kivágták az öreg cédrust, és abból ácsolták meg az Úr Jézusnak a keresztfáját. Amikor vállára tették, Ő felismerte és megsímogatta göcsörtös törzsét.
Igy történt, hogy Jézusunk jászolát is és keresztjét is ugyanabból a cédrusfából ácsolták! - fejezte be nagyanyám.
Én tudtam, hogy igaza van, mert ő minden történetet ismert...
Azt viszont akkor még nem tudtam, hogy miért kellett ennek így történnie?
Ma már tudom.
Jézus Urunk azért jött a földre, azért született és azért halt meg a kereszten, hogy örömömben és bánatomban is mindig velem legyen!
Nekünk, tanítványainak pedig nem elég örvendeznünk az Ő születésén, hanem tanúságot kell tennünk az Ő irántunk való, kereszthalálba menő szeretetéről is! Erre emlékeztet jászla és keresztje.
Testvér, ezekkel a gondolatokkal kívánok Neked szeretetteljes Karácsonyi Ünnepeket!
Imre atya



 
 
0 komment , kategória:  Lelkipásztori elmélkedés  
Imakilencedünk közös imádsága
  2020-12-26 09:11:30, szombat
 
 

Szűz Mária ki alázatos igeneddel karácsony napján Jézust adtad nekünk , járj közben értünk , hogy amint te , mi is mindenkor Őt kövessük! Segíts , hogy Szent Fiadat , aki értünk született e világban , olyan osztatlan szívvel szeressük , amint te tetted .

Segíts, hogy a mindennapi legkisebb döntéseinkben és cselekedeteinkben se felejtsünk el feltekinteni a mennyre , ahonnan Jézus mindig segítő kezét nyújtja felénk - mint feléd nyújtotta kisded karját ,hogy átöleljen tégedet .

Segíts , hogy hozzád hasonlóan mi is az isteni szeretetbe vetett mély bizalomba kapaszkodva és Isten kéréseire mindig igent mondva éljünk minden napunkat ebbe a nehézségekkel teli világban.

Azzal a mély gyermeki bizalommal , melyre megtestesült Megváltónk és te magad mutattok példát számunkra , kérjük édesanyai közbenjárásodat különösen is az alábbi szükségeinkben:...( saját szándék belefoglalása ) Ámen
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Vezessen a Karácsony Angyala
  2020-12-23 09:22:40, szerda
 
  VEZESSEN A KARÁCSONYI ANGYAL A CSELEKVŐ SZERETET FÖLDJÉRE !
Többen is néztük, sőt le is fényképeztük a tegnap este, dec. 21-én, a hajdani "betlehemi" csillagot. Néhány képet szeretettel megosztok. Lám, eltelt kétezer év és úgy tűnik a képekről, hogy mindenki valami hasonlót, de mégis valami mást látott! Szerintem a nagy kérdés nem az, hogy a napkeleti bölcsek mit láttak, hanem az, hogy mi adott nekik erőt, hogy útra keljenek és minden nehézséget vállalva megkeressék a Gyermek Jézust azt a személyt, aki életüknek célt, örök értelmet adott! Ők láttak valamit, majd hoztak egy döntést, felálltak, és elindultak, megkeresték, megtalálták, ajándékokkal kedveskedtek, szeretetüket, hódolatukat kifejezték Jézus Krisztus iránt!
Számunkra sem az a kérdés, hogy mit látunk, hanem az, hogy merünk-e, tudunk-e döntést hozni, talpra állni, útra kelni, hogy megkeressük azt mi értelmet ad a létünknek, hogy megtaláljuk, és szeretettel átöleljük a világ Megváltóját, Jézus Krisztust?! A kérdés egyszerű: a látványból, a tapasztalatainkból lesz-e döntés, cselekedet, élet? Vagy csak egy élmény, melyről egy kávé mellett elbeszélgetünk a mindennapok csendes hullámverésében!?
Bátorítalak, kelj útra, hisz téged is vonz az egész világot magában foglaló ragyogó fehér folt, a Végtelen, a mesés gazdagságot ígérő Sziget, mely biztos, hogy nem lakatlan, hisz a Szentháromság ünnepi asztalánál, minden korok szentjeinek társaságában a Megváltónk vár reánk!
Az ajándékozás Istenétől, karácsonyfád alá, számodra a napkeleti bölcsek bátorságát kérem, azt az erőt, mely talpra állít és elindít önmagad megvalósításának útján, a családalapítás, a gyermekvállalás, a saját álmod, a vállalkozásod létrehozásának útján, egyszóval a szeretet Istenének kitárt karjai közé vezető úton!!
Kívánok áldott karácsonyi ünnepet neked és drága szeretteidnek, Csaba testvér.
 
 
0 komment , kategória:  Lelkipásztori elmélkedés  
Egy kis angyal, aki nem énekel
  2020-12-13 20:37:47, vasárnap
 
 
Egy novellát olvastam régebben, nem tudom már, ki írta, egy legendát mesél el, amely arról szól, hogy amikor a mennyei angyalkórus Betlehem mezején zengte: ,,Dicsőség a magasságban Istennek, és a földön békesség", az egyik kis angyal hirtelen elhallgatott. És bár csak egyetlen hang némult el a kórusban, mégis megzavarta az egész harmóniát. A körülötte állók is elbizonytalanodtak, és a mennyei énekkar megzavarodott. Szerencsére a tapasztalt, idősebb angyaloknak volt lélekjelenléte, és biztos hangjukkal megmentették a kórust.
Az egyik főangyal magához intette a kis angyalt, és megkérdezte tőle:
-Miért hallgattál el?
Az így válaszolt:
-Én akartam énekelni. Egészen addig énekeltem is, hogy: ,,Dicsőség a magasságban Istennek". De amikor az következett, hogy ,,és a földön békesség", akkor összeszorult a torkom. Egyszerre magam előtt láttam a római katonákat, akik itt és másutt háborúznak, leigázzák a népeket, erőszakkal uralkodnak, és eszembe jutott, hogy ezt nevezik ők pax romananak, a római békének.
Eszembe jutott, hogy mennyi békétlenség van az emberek között, hatalmaskodnak egymáson, nincs béke az országban, láttam magam előtt a jövőt, hogy ezt a kis gyermeket is, akinek a dicsőségére most éneklünk erőszakkal fogják halálra küldeni.
Láttam évszázadokat, évezredeket magam előtt, háborúkat, kizsákmányolást, elnyomást, azt, ahogyan a gazdagok erőszakkal elveszik a szegények vagyonát, ahogyan népek és fajok gyűlölik és pusztítják egymást, láttam veszekedő férjeket és feleségeket, szüleik ellen lázadó gyerekeket, békétlen családokat, láttam a munkahelyeken elégedetlenkedő, versengő, könyökölve törtető embereket, láttam a parlamentekben egymásnak eső, veszekedő politikusokat, és mindezt látva nem tudtam énekelni, hogy ,,és a földön békesség".
Más fiatal angyalok is csatlakoztak hozzá, és hangosan mondták: igaza van: a földön nincs békesség.
-Hallgassatok, - akarom mondani: énekeljetek! - kiáltotta a főangyal. Aztán odafordult újra a kis angyalhoz.
-Szóval téged az zavar, hogy nem látod a békességet a földön, nem hiszed, hogy valóra válhat a békesség az emberek között? Te csak azt az óriási szakadékot látod, ami a menny és a föld között van? Te nem érted, hogy mi történik ezen az éjszakán Betlehemben, és meg akarod érteni, hogy mi történik a világban? Tudd hát meg, hogy mennyei Urunk éppen ezen az éjszakán hidalja át azt a szakadékot, amelyik olyan nagyon zavar téged. Ezért dicsérjük Őt, ezért énekelünk, mert Ő ma éjjel hozta el a menny békéjét a földre, az embereknek.
-Ó, ha így van, akkor szívesen énekelek, kiáltotta a kis angyal. De a főangyal azt mondta neki: nem, nem fogsz többé velünk énekelni. És nem is térsz vissza velünk a mennybe. Itt maradsz a földön, és mert most már érted Istenünk tervét, te leszel az, aki mindenhová elmész, és vágyat ébresztesz az emberekben a mennyei béke után.
Bemész a házakba, ahol nincs béke a családokban, és megérinted a lelkiismeretüket.
Ott leszel amikor tárgyalnak, üzleteket kötnek, és segíted őket, hogy békésen megegyezzenek.
Velük leszel amikor önzően ki akarják használni egymást, és eszükbe juttatod, hogy felelősséggel tartoznak egymásért.
Sokszor el akarnak majd hallgattatni, kizavarnak, de te ne menj el. Ülj a küszöbükre, és ne hallgass el, zaklasd őket, hogy ne legyen nyugtuk, hogy vágyakozzanak a békességre.
A kis angyal azóta is itt jár a földön, és teljesíti feladatát. Ilyenkor, karácsonykor különösen is aktív. Ilyenkor újra eljönnek angyaltestvérei, a mennyei kórus, és énekükkel segítik munkáját

 
 
0 komment , kategória:  Lélekemelő  
Szállást keres a Szent család...
  2020-12-13 19:32:53, vasárnap
 
  Szállást keres a Szent család...
A magyar nép körében legjobban elterjedt adventi ájtatosság. December l5-én este kezdjük. Minden kilenc család bokrot alkot,
s esténként más és más családhoz viszik a templomban előzetesen megáldott
Szent Család képet, s előtte ájtatatoskodnak. Az egyes családok tagjai a reájuk eső napon megggyónnak, áldoznak, vagy pedig a bokrok a befejező napon, december 23-án közösen végzik szentáldozásukat.

Ha templomban végezzük, nem szervezünk bokrot hanem minden résztvevő család megáldatja a Szent Család képét, s otthon helyezi a házi oltárkára, a végén szintén közös áldozással fejezi be az ájtatosságot a közösen mondott szentmisén.

Szállást keres a Szent Család.
De senki sincs, ki helyet ád.
Nincsen, aki befogadja
Őt, ki égnek s földnek ura.
Az idő már későre jár,
A madár is fészkére száll.
Csak a Szent Szűz jár hiába"
Betlehemnek városába.
Legalább ti, jó emberek,
Fogadjátok a Kisdedet.
Házatokra boldogság száll,
Ha betér az égi Király.


BEKÖSZÖNTŐ ÉNEK
(Dallam: Ébredj ember...)
Szállást keres a Szent Család. - De senki sincs, ki helyet ád. - Nincsen, aki befogadja -
Őt, ki égnek, s földnek Ura.
Az idő már későre jár - A madár is fészkére száll. Csak a Szent Szűz jár hiába-
Betlehemnek városába.
Legalább ti, jó emberek, fogadjátok a kisdedet. Házatokra boldogság száll -
Ha betér az égi Király
Ne sírj tovább, Szűz Mária, - Ne menjetek máshova. Szállásunkat mi megosztjuk. -
Kis Jézuskát befogadjuk.


Előimádkozó:
Elhoztam hozátok a Szent Család képét:
A Szűzanyát méhének áldott gyümölcsével az Úr Jézussal és a Szűzanya szent jegyesét, Szent Józsefet. Áldásuk tér be a házba. Remélem, szívesen adtok nekik szállást.
Házbeliek nevében:
Üdvözlégy Mária! "Honnan van az, hogy az én Uramnak Anyja jön hozzám"? Ó, de boldog vagyok, hogy a Szent Családot hajlékomban tisztelhetem, és Nekik szállást adhatok!


Előimádkozó:
Ó, Jézus, Mária, József! Ó, Szent Család!
Mély alázattal leborulunk előtted.
Méltatlanok voltunk teljes tudatában édes mindnyájunkat kegyes oltalmadba helyezni. Töredelmes szívvel megkérlelünk mind a saját, mind a mások bűneiért.
Védj meg minket a bűntől és minden bajtól, hogy békességben és nyugalomban szolgáljunk Istennek.
Szentséges Szűz és Isten Anyja, Mária, Jézus Krisztis értünk ontott vérére kérünk, és könyörgünk hozzád, ó kegyes , jóságos Anyánk, fogadj minket híveid sorába, és örökös szolgádnak. Áll mellettünk minden cselekedetünkben és szerezz kegyelmet , hogy gondolattal, szóval, és tettel mindig úgy viselkedjünk, hogy sohase bántsuk meg se Szívedet, se szentséges Fiad Szívét. Emlékezzél meg rólunk és el ne hagyja halálunk óráján.
Ámen.




 
 
0 komment , kategória:  Imádságok,áldások.   
Vadgesztenye
  2020-12-12 16:17:36, szombat
 
  50 dkg darált keksz, 25 dkg gesztenyemassza , 15 dkg porcukor, rumaroma 25 dkg margarin, tej hogy összeálljon, 15 dkg olvasztott csoki. A csoki kivételével összekevered hogy formázható legyen 1 órára hűtőbe rakod ,kis golyókat formálsz belőle fogpiszkáló segítségével csokiba mártod kb. 2/3 részig alufóliára rakod száradni. Biztos siker lesz és hamar kész. Egy kis kosárba rakod tényleg úgy néz ki mint a vadgesztenye Így néz ki. Körülbelül 80 db van belőle.



 
 
0 komment , kategória:  Karácsonyi ételek  
Örömvasárnap-Advent Harmadik Vasárnapja
  2020-12-11 19:35:08, péntek
 
  GYERTYA FÉNYLIK
.

Advent harmadik vasárnapja öröm vasárnap az
Úr eljövetelének közelségét ünneplik,ez a vasárnap kiemelkedik
a többi közül,advent második felének kezdetét jelzi,
Színe a rózsaszín,amely az örömöt szimbolizálja....
.
A gyertya fénylik, világít,
Hogy hánynak nem tud róla.
Jónak, rossznak világít?
A gyertya sem tudja.
Ég, mert ez a rendeltetése,
Szolgálja az életet,
Betölti csendben a hivatását,
aztán feledésbe megy.
A külsején nincs semmi szépség,
De, felér annyi széppel,
Amíg másnak fényt sugároz,
Addig önmaga ég el.
Legyek én gyertya, csendes eszköz,
Szolgája az égi fénynek,
Hogyha Istenem úgy akarja,
Ne tudjam, kiért, s kikért égek.
De világítsak szüntelen,
Míg csak tart a földi létem.
Aztán, mint a leégett gyertyát
Felejtsék el, hogy értük égtem.
 
 
0 komment , kategória:  Advent  
Bögrés mézeskalács – rögtön puha, rögtön süthető!
  2020-12-09 19:03:54, szerda
 
 
Ez a tészta egy álom! Annyira könnyű vele dolgozni, hogy az elképesztő. A gyúrása valószerűtlenül gyorsan megvan, a végeredmény pedig egy olyan vaj puha, könnyen nyújtható tészta, ami nem ragad.
Döbbenet:-) Pláne azok után, hogy mennyi receptet megszenvedtem már. És tíz perc sütésidő után valóban pihe-puha mézes fűszeres kalácsokba haraphatunk, ami nem émelyítő, hanem éppen kellemesen édes. És így is marad a kekszes dobozban, ameddig meg nem esszük 🙂 Egy a titka, szigorúan be kell tartani a TÍZ perces sütési időt!!! Nem szabad tovább sütni!
100-150 darab mézeskalács lesz belőle, attól függően, hogy mekkora formákat használunk.
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre 🙂
- 8 bögre finomliszt (pont 1 kg)
- másfél bögre porcukor (30 dkg)
- 3 teáskanál szódabikarbóna
- 1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék (vagy fahéj és szegfűszeg keveréke fele-fel arányban)
- 30 dkg margarin vagy vaj (én margarint is használtam már hozzá, azzal is puha maradt)
- 1 bögre méz (2,5 dl)
- 3 tojás
1. A lisztet, a porcukrot, a fűszert és a szódabikarbónát egy nagy tálban összekeverjük.
2. Ezután hozzáadjuk az enyhén megolvasztott margarint. Nálam ez úgy nézett ki, hogy mikróban egy picit megpörgettem a a felkockázott margarint, és kivettem, mikor éppen hogy elkezdett megolvadni. A méz és a tojások szintúgy mehetnek a tetejére.
3. Ekkor fogunk egy villát, és az egészet átkavarjuk. Én addig kevertem, míg úgy nagyjából összekeveredett a liszt a ragacsos anyagokkal. Ez egy percemet vette igénybe legfeljebb 🙂
4. Ekkor kézzel egynemű tésztává gyúrtam, majd három egyenlő részre osztottam.
5. Ezután az első adag tésztát jól lisztezett deszkán kinyújtottam kb. egy centi vastagra (lehet kevesebb is, de így olyan pufik lesznek), majd tetszőleges formákat szaggatunk süteménykiszúróval a tésztából.
6. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket, és 180 fokra előmelegített sütőben (alul-felül sütés), pontosan hét percig sütjük őket. 7 legfeljebb tíz perc, ha nyers, de semmiképpen sem több! Ne kapjon színt az alja semmiképp, inkább többször vegyük ki próbára, még nyersnek tűnik, mikor kivesszük, de nem az, egy-két perc, és megszilárdul.



 
 
0 komment , kategória:  Karácsonyi ételek  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 27 
2020.11 2020. December 2021.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 27 db bejegyzés
e év: 137 db bejegyzés
Összes: 8763 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 332
  • e Hét: 505
  • e Hónap: 3254
  • e Év: 41002
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.