Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/11 oldal   Bejegyzések száma: 100 
Áldott Advent második vasárnapot kívánok mindenkinek , sok s
  2023-12-10 17:12:02, vasárnap
 
  Áldott Advent második vasárnapot kívánok mindenkinek , sok szeretettel!

Végigkíséri az adventi várakozást az ima fontossága, a szeretetünk erőssége , hitünk szilárdságának fontossága, de a legfontosabb az Isten iránti szeretet a szívünkben.

Add meg nekünk Urunk, a HIT igazi reményét!

Az első vasárnap a hitről, szeretetről szólt, a második pedig a Reményről.
Tetmészetesen a szeretet mindent felülír, mert mindennek a kútfője, éltetője, mindent mindennel összeköt, körbeölel.

Ugyan így a belső békére törekvés, a lelkünk tisztaságának megőrzése a belső nyugalom. Mindennek alapja a Hit. Liturgikus szín ismét a lila, a maga nyugalmát árasztva.

Add meg nekünk Urunk, az igazi nyugalom reményét!

Remény! Mit is jelenthet ez lefordítva a saját életünkre. A remény egy lelki tevékenység, jelenthet bizakodást valaminek a sikerében. Egyfajta magabiztos elvárást, feltételezést, várakozást valakire, vagy valamire .Vagy, egy várakozás beteljesedése, aminek a megvalósulását nagyon szeretnénk. Úgy is fogalmazhatunk, hogy az emberi kapcsolatainkat is a remény élteti. Remélem a jót, a szeretetet, a békességünket.

Add meg nekünk Urunk , az igazi BÉKESSÉG reményét!

Például amikor a kedvesünket mindennél jobban szeretjük, a reményünket is az Ő szeretete táplálja, élteti, mert megbízunk benne. Tudjuk, hogy semmi és senki nem veheti el tőlünk ezt a reményt, mert az igaz szeretetünk egymás iránt táplálja, és tartja fenn. Ha a remény legkisebb szikrája is él bennünk, akkor tudunk kapaszkodni belé, és soha nem leszünk kétségek közt hánykódók. Azt is szokták mondani, hogy a reményvesztett ember elveszti a hitét is. Egyik táplálja a másikat, hiszen ha elég erős a hitünk, soha nem veszítjhetük el a reményt .

Add meg nekünk Urunk az igaz SZERETET által táplált, éltetett reményt!

Amikor betegek vagyunk, akkor igyekszünk minden szalmaszálba kapaszkodni, reménykedünk a csodában, a gyógyulásunkban. Reménykedünk az orvosok hozzáértésében, a gyógyszerek hatékony segítségében a gyógyulásunk érdekében. Reménnyel tekintünk a holnapra, bízakodva abban , hogy jobban leszünk, minden jórafordul.

Add meg nekünk Urunk , a GYÓGYULÁSUNK igazi reményét!

Minden remény éltetője a hitünk, táplálója a szeretetünk. Mivel Isten maga a Szeretet, benne bízva értelmet nyer a remény is. Az Isten iránti szeretetünket mélyítsük el, ajánljuk szerető gondoskodásába a kétségeinket, esetleges bánatunkat, betegségeinket .
Add meg nekünk Urunk, hogy legyen elég hitünk, nyugalmunk, békességünk, gyógyulásunk, és a remény soha ne hagyjon el bennünket!

Az igazi remény éltessen bennünket, szeressük egymást őszinte szívvel , figyeljünk egymásra. Ebben a hitben érdemes indítani a napot, és a reményünket Isten szeretetében megélni. Kérünk Urunk, add meg nekünk ezt a kegyelmet! Ámen.

Fehér Ibolya tollából



 
 
0 komment , kategória:  Advent  
Advent gondolatok 2022
  2022-12-23 14:49:50, péntek
 
  Advent 27. napja: december 23, péntek



....mint a régmúlt időkben, mint az első években. Nézzétek, elküldöm nektek Illés prófétát, mielőtt elérkeznék az én nagy és félelmetes napom. Ő újra a fiak felé fordítja az apák szívét, és az apák felé a fiak szívét.. (Mal 3,23-24)

,,Mi lesz ebből a gyermekből? Hiszen nyilván az Úr van vele." (Lk 1,66)

A fiúk és apák, a lányok és anyák szíve között ma nagyobb szakadék tátong, mint az előző korokban volt. Valami a szent hagyományból megszakadt. A szülő már ott is tehet róla, hogy például úgy sem adja tovább a hagyományt, ma véletlenül sem a szülő nevét választják a gyerek neveként, nem egy szép hagyományt, hanem újat, különlegeset.

Két dolog kell lebegjen a szemünk előtt a hit benne a bűnbánat továbbadása és a történelmi folytonosság. Az egyes ember Isten élményének egyik forrása az a legtöbbször keserű tapasztalat, hogy a fiak (lányok) azoknak az apáknak (anyáknak) helyébe kerülnek, akik megnehezítették a fiak életét. Hogy tisztelhetne egy gyermek egy olyan apát, akiben nem talál tisztelni való példát? És most ne egy bűnös életű szülőre gondolj. Egyszerűen csak arra, hogy még a családban is ritkán lehet látni élő hitet, hallani hitvallást, hitelesen továbbadott jó példát. Malakiás próféta pontosan erre a tehetetlen eszköztelenségünkre hívja fel a figyelmet.

Zakariás, János apja, amikor eljut a felismerésig, és nem a saját erejében bízik, megnyílik a nyelve. Szíve, élő hite ott dobog tovább fia szívében.



Lelkiismeretvizsgálat:

Hogyan készülök a holnapi Szentestére? Egymás felé fordítani minden családtag szívét? Tanúságtételemmel, hitélményeim megosztásával továbbadni, élővé tenni a szép régi hagyományokat.



Néhány bölcs mondás:

“Minden apának emlékeznie kell arra, hogy egy napon a fia az ő példáját követi a tanácsai helyett." - C. F. Kettering

A jó apa megérti fia céljait és erőfeszítéseit. Szíve tele van megbocsátással fia hibáival szemben, és büszkeséggel fia eredményei miatt.

A cselekedetek hangosabban szólnak, mint a szép szavak, és az apa ebből tudja, hogy a fia miként fog felnézni rá és mit fog tanulni tőle.



Imádság:

Uram, Istenem! Társadalmunkban egy olyan mély szakadék, megosztottság van, mintha két világban élnénk. És ez nem csak a politikai, világnézeti különbségekre érvényes. Az idősebb emberek ma azzal kell szembesüljenek, hogy a fiatalok elfordulnak tőlük. A szívünk szakad meg ilyenkor. Nem hagyhat nyugodni a gondolat, hogy elfordultunk egymástól és a sötétségbe tartunk. Istenem, teremts olyan légkört embertársi, családi kapcsolatainkhoz, amely együtt tart minket.

Uram add, hogy szomjasok legyünk az igazságra, adjunk enni az éhezőknek és vezessük üdvösségre az elesetteket. Hirdessük az evangéliumot a szegényeknek, a töredelmes szívűeket gyógyítsuk, a foglyoknak szabadulást hirdessünk. Amikor így haladva, Krisztus felé fordulunk apák és fiúk, akkor egymás mellé, egymás felé érkezhetünk segítségeddel. Ámen.





Horváth Zoltán s/s plébános
 
 
0 komment , kategória:  Advent  
Advent gondolatok 2022
  2022-12-22 10:17:20, csütörtök
 
 
Advent 26. napja december 22, csütörtök



Erzsébet meglátogatása alkalmával Mária így magasztalta Istent: ,,Magasztalja lelkem az Urat, és szívem ujjong megváltó Istenemben! (Lk1,46)

Mária egy szép énekkel ad hálát megváltósága nagy kegyelméért. Aki énekel, kétszeresen imádkozik, tartja a mondás. Ha úgy tenném fel a kérdést, van-e kedvenc egyházi éneked, mely napközben is akár többször eszedbe jut, és szívesen dúdolgatod, akadna? És persze adventre, karácsonyra, nagyböjtre, húsvétra, a Szentlélekhez, Máriát dicsérő ének?

Nem tudom, ismeritek-e, hogy a mohamedán-arab rózsafüzér 100 szemből áll. A koránban viszont Allahnak=Istennek csak 99 megszólítása szerepel. Nem véletlenül, mert a 100. mindenkinek az egyéni titka, egyéni megszólítása. A mai napra csak egy saját megszólítást, egy dicsőítést hozz elő szíved mélyéből, ami úgy érzed, a tied, belőled fakad, rád jellemző. Kezdd el: Magasztalja lelkem az Urat... és folytasd saját szavaddal, gondolatoddal, ami eszedbe jut.

Szűz Máris legszebb tisztelete, ha hozzá hasonulunk, az ő lelkületét követjük, hozzá hasonlóan magasztaljuk Istent, és vele együtt adunk hálát.



Lelkiismeretvizsgálat:

Nevezz meg magadban egy hitélményt az elmúlt hónapból, ami lelkesített, még ha ne is fakadtál dalra tőle. A következő gondolat nevezz meg magadban egy olyan kihívást, amikor Szűz Mária közbenjárása, a Lélek ereje is szükséges volt, vagy lett volna, legyőzni a benned levő kérdéseket, kételyt, bizonytalanságot.



Cserháti Ferenc esztergomi segédpüspök atya:

,,A Magnificat, Mária hálaéneke a hívő ember öröme Isten jóságos működése felett, s emlékeztet: nagy az Isten hatalma, valóra válik mindaz, amire vártak a hívők. Ma különösen szükség van olyan hívő és imádkozó emberekre, mint Mária. Ha megtanulunk újból imádkozni, lesz honnan erőt meríteni."



Imádság:

Semmit sem akarok magamnak megtartani, hanem inkább magam s mindenem szeretném önként és szíves-örömest neked adni. Uram, Istenem, teremtőm és megváltóm, akkora vonzódással, tisztelettel, dicsérettel és tisztességgel, akkora hálával, odaadással és szeretettel, akkora hittel, reménnyel, tisztasággal szeretnélek ma magamhoz venni téged, amekkorával méhébe fogadott és óhajtott szentséges anyád, a dicsőséges Szűz Mária, amikor alázatosan és áhítattal felelt az angyalnak, aki a megtestesülés örömhírét jelentette neki: íme, az Úrnak szolgáló leánya, legyen nekem a te igéd szerint. (Kempis Tamás)



Gitárral is működik az Ó jöjj ó jöjj üdvözítő% https://www.youtube.com/watch?v=icl0yOh-tkY

 
 
0 komment , kategória:  Advent  
Advent gondolatok 2022
  2022-12-21 11:58:32, szerda
 
  Advent 25. napja, december 21, szerda



,,Mert íme, amikor fülembe csendült köszöntésed szava, örvendezve felujjongott méhemben a magzat!" (Lk 1,44)

A tegnapi napon a köszöntésről elmélkedtem. A mai napon a köszöntés hatásról, amit kivált bennünk, válaszunk a köszöntésre.

Mária méhében még a magzat is ujjongott, együtt örült az anyjával. Valljuk meg, milyen jól esik egy szívből jövő köszöntés, nem csak névnapon, születésnapon. Leginkább akkor észrevehető a hatása, amikor súlyos beteghez hívnak, s jó hangosan köszönök. ,,Dicsértessék a Jézus Krisztus!" Még az alvó, vagy kommunikációban akadályoztatott ember is kinyitja szemét, felélénkül.

És mi a helyzet a jó Istennel, ő végtelen, tökéletes. Nem szorul rá a köszöntésre. Mégis: Nem azért köszöntjük, mert neki szüksége van rá, nekünk azonban annál inkább. Ahogyan a szentmise egyik prefációja mondja: ,,A te boldogságod teljes a mi dicséretünk nélkül is, mégis megadod, hogy jóságodért hálát adjunk. A mi magasztalásunk nem tesz nagyobbá téged, nekünk azonban üdvösségünkre válik, Krisztus, a mi Urunk által."



Lelkiismeretvizsgálat:

Meg szoktam köszönni a jókívánságokat? Veszem a fáradtságot például névnapi, születésnapi köszöntések után, és megköszönöm, hogy gondoltak rám? Vagy csak egy kényszeredett mosoly erejéig futja?



Ferenc pápa Twitter üzenetben köszönte meg a Gemelli kórházi tartózkodása alatt érkezett jókívánságokat:

,,Mélyen megérintettek az üzenetek és a szeretet, amit ezekben a napokban kaptam. Mindenkinek megköszönöm a közelséget és az imát"

Szent II. János Pál pápa 2005. április 2-án, néhány órával a halála előtt egy szeretettel és hálával teli utolsó gondolatot küldött a fiataloknak:

“Kerestelek benneteket és most eljöttetek hozzám. Köszönöm nektek!"



Imádság:

Köszönöm Teremtő Istenem, hogy embernek születhettem erre a világra, amely telve van csodával. Köszönök minden új napot, minden új lehetőséget, köszönöm a munkakedvet és hogy mozogni tudok, hogy találkozhatom más emberekkel. Köszönöm az egyedüllétet és a pihenést, a virradatot és az alkonyt, a nyílt horizontot. Itt állok, kezeim telve vannak ajándékaiddal, segíts nekem, hadd osszam meg önmagamat másokkal. (B.G. Hallquist)



https://www.youtube.com/watch?v=UjJO6brvlD4





Horváth Zoltán s/s plébános
 
 
0 komment , kategória:  Advent  
Advent gondolatok 2022
  2022-12-20 09:48:57, kedd
 
  Advent 24. napja, december 20, kedd



Az angyal belépett hozzá, és így szólt: ,,Üdvöz légy, kegyelemmel teljes! (Lk 1,28a)

A mai nap alapgondolata a köszöntés, a köszönés. Sokszor elsiklunk a köszöntés gondolata felett, automatikus számunkra. Pedig a jó imádság, a jó kommunikáció, kapcsolatok előfeltétele a szívből fakadó köszöntés. Nem véletlen, hogy az isteni jeltől megriadt, félelemmel teli lányt, Máriát az angyal a szokásosnál hosszabb köszönéssel illeti. A köszönés az emberi kapcsolatokban az őszinte jókívánság és a tisztelet kifejezése. De sokszor ez, ami már hiányzik is belőle. Van, aki csak annyit mond: Jó napot! A ,,kívánok" szó elmarad mellőle. Jézus tanítványainak kifejezetten meghagyja: ,,Amikor egy házba beléptek, köszöntsétek! (Mt 10,12) Szent Pál apostol minden levelének elején és végén van valamilyen köszönő formula. Viszont Jézus megrója a farizeusokat, mert ők azt is elvárják, hogy a tereken külön köszöntsék őket. Templomainkba belépve a köszöntés a térdhajtás és a keresztvetés. A szentek képei, szobrai nem köszönnek vissza. De van egy régi szép szokás, a szentek képei, szobrai előtt való főhajtás, meghajlás. Ez a cselekedet nem babonaság, hanem egyszerűen a mennyek országában értünk is közbenjáró üdvözültek köszöntése.



Lelkiismeretvizsgálat:

Előfordult-e már olyan életemben, hogy feszélyezve éreztem magam, nem tudva, hogyan szólítsam meg az illetőt, tegezve, magázva, és inkább kerültem a megszólítást, a köszöntést? Szoktam-e a templomok, feszületek előtt elhaladva köszönni? Keresztvetés, sapka megemelés, fejhatás?



Szentatyánk Ferenc pápa,

vasárnaponként az Úrangyala imádság elején:

,,Kedves testvéreim, jó napot kívánok!"

és az elköszönési formája a végén:

,,Szép vasárnapot kívánok mindenkinek, és kérlek benneteket, ne feledkezzetek el imádkozni értem! Jó étvágyat az ebédhez! Viszontlátásra!"



Imádság:

Fiadat, Jézust dicsérve ó, Istenanya, mindnyájan téged köszöntünk! Méhedben lakott az Úr; az, aki kezében tartja a világegyetemet, szentté és dicsőségben gazdaggá tett téged. Ezért nagy bizalommal és szívünk szeretetével köszöntünk!

Üdvözlégy, életünk, üdvösségünk és reménységünk! Üdvözlégy Isten bölcsességének lakóhelye! Üdvözlégy minden szentnél nagyobb szent! Üdvözlégy a Szentlélek aranyával díszített frigyláda; üdvözlégy, élet kimeríthetetlen kincstára.

Üdvözlégy Mária, a szép szeretet anyja! Ne engedd, hogy valaha is letérjek az isteni szépség és szeretet szemlélésnek útjáról. Ámen!



https://www.youtube.com/watch?v=kIM5Sos5VMA

 
 
0 komment , kategória:  Advent  
Advent gondolatok 2022
  2022-12-20 09:48:55, kedd
 
  Advent 24. napja, december 20, kedd



Az angyal belépett hozzá, és így szólt: ,,Üdvöz légy, kegyelemmel teljes! (Lk 1,28a)

A mai nap alapgondolata a köszöntés, a köszönés. Sokszor elsiklunk a köszöntés gondolata felett, automatikus számunkra. Pedig a jó imádság, a jó kommunikáció, kapcsolatok előfeltétele a szívből fakadó köszöntés. Nem véletlen, hogy az isteni jeltől megriadt, félelemmel teli lányt, Máriát az angyal a szokásosnál hosszabb köszönéssel illeti. A köszönés az emberi kapcsolatokban az őszinte jókívánság és a tisztelet kifejezése. De sokszor ez, ami már hiányzik is belőle. Van, aki csak annyit mond: Jó napot! A ,,kívánok" szó elmarad mellőle. Jézus tanítványainak kifejezetten meghagyja: ,,Amikor egy házba beléptek, köszöntsétek! (Mt 10,12) Szent Pál apostol minden levelének elején és végén van valamilyen köszönő formula. Viszont Jézus megrója a farizeusokat, mert ők azt is elvárják, hogy a tereken külön köszöntsék őket. Templomainkba belépve a köszöntés a térdhajtás és a keresztvetés. A szentek képei, szobrai nem köszönnek vissza. De van egy régi szép szokás, a szentek képei, szobrai előtt való főhajtás, meghajlás. Ez a cselekedet nem babonaság, hanem egyszerűen a mennyek országában értünk is közbenjáró üdvözültek köszöntése.



Lelkiismeretvizsgálat:

Előfordult-e már olyan életemben, hogy feszélyezve éreztem magam, nem tudva, hogyan szólítsam meg az illetőt, tegezve, magázva, és inkább kerültem a megszólítást, a köszöntést? Szoktam-e a templomok, feszületek előtt elhaladva köszönni? Keresztvetés, sapka megemelés, fejhatás?



Szentatyánk Ferenc pápa,

vasárnaponként az Úrangyala imádság elején:

,,Kedves testvéreim, jó napot kívánok!"

és az elköszönési formája a végén:

,,Szép vasárnapot kívánok mindenkinek, és kérlek benneteket, ne feledkezzetek el imádkozni értem! Jó étvágyat az ebédhez! Viszontlátásra!"



Imádság:

Fiadat, Jézust dicsérve ó, Istenanya, mindnyájan téged köszöntünk! Méhedben lakott az Úr; az, aki kezében tartja a világegyetemet, szentté és dicsőségben gazdaggá tett téged. Ezért nagy bizalommal és szívünk szeretetével köszöntünk!

Üdvözlégy, életünk, üdvösségünk és reménységünk! Üdvözlégy Isten bölcsességének lakóhelye! Üdvözlégy minden szentnél nagyobb szent! Üdvözlégy a Szentlélek aranyával díszített frigyláda; üdvözlégy, élet kimeríthetetlen kincstára.

Üdvözlégy Mária, a szép szeretet anyja! Ne engedd, hogy valaha is letérjek az isteni szépség és szeretet szemlélésnek útjáról. Ámen!



https://www.youtube.com/watch?v=kIM5Sos5VMA

 
 
0 komment , kategória:  Advent  
Advent gondolatok 2022
  2022-12-19 10:16:48, hétfő
 
  Advent 23. napja: december 19, hétfő



,,Ne félj, Zakariás! Könyörgésed meghallgatásra talált. Feleséged, Erzsébet fiút szül, és Jánosnak fogod hívni. Örömöd és vigasságod lesz ő, és sokan örülnek majd születésének. Nagy lesz az Úr előtt: bort és részegítő italt nem iszik, sőt már anyja méhében betelik Szentlélekkel." (Lk 1,13-15)

Azt mondják, egy nő két dologért mindenre képes. Azért, hogy legyen gyermeke, és azért, hogy ne szülessék gyermeke. Szerte Európában, így nálunk is azok ma a hangosabbak, sőt erőszakosabbak, akik nem akarnak gyermeket, de testi kapcsolatot igen.

Lassan ott tartunk, hogy a szavakat le kellene fordítani magyarra. - Zakariás ,,könyörgött", azaz imádkozott. Ma azt illene mondani, hogy meditált, jógázott, relaxált. Pedig micsoda különbség, az egyik önmagától akar erőforrást, a másik Istent hívja ehhez segítségül. - ,,Feleséged": nem élettárs, barátnő, sőt nem két azonos nemű, aki gyermeket akarna örökbe fogadni. - ,,Jánosnak hívod": az eredeti görögben egyértelmű hímnemű kifejezés: nem gender elmélet, majd ha nagyobb lesz, eldönti a nemi identitását. - ,,Bort és részegítő italt nem iszik": a mai éppen tizenéves fiatalok nem tudnak elképzelni egy bulit tudatmódosító szerek nélkül. Jobb esetben ez csak valamilyen erős alkoholos ital, mely hat. - ,,Betelik Szentlélekkel." Ma hagyni kell a gyereket, ami neki teszik, nehogy beteljen, úgymond ráerőltetni bármit. Pedig a semmiből semmit tud választani, de az a menő, ha képzettség nélkül is hozzá mer szólni a dolgokhoz.

Mi Zakariáshoz hasonlóan szívből könyörgünk. Kérjük a Szentlelket, hét ajándékával töltsön be bennünket.



Lelkiismeretvizsgálat:

Mennyire hatnak idegenül, vagy régiesnek a Biblia mai magyar nyelvre lefordított szavai. Ha így érzem, már torzított rajtam is a világ És ekkor már nem vagyok eléggé értékmegőrző. Hiszem, hogy a Biblia szavai örök érvényűek, csak a technika a megvalósítási mód változhat az idők folyamán?



Cseri Kálmán református lelkipásztor igehirdetéséből:

Szeretnék most egy könnyen megjegyezhető feladatot adni, amire a szánkat használhatjuk: Tanuljatok meg beszélni Istennek egymásról és egymásnak Istenről. .... Mit jelent az, hogy Istennek egymásról? Megköszönjük Istennek, ha vannak testvéreink. Könyörgünk hozzá azokért, akik betegek az osztálytársak közül, vagy az óvodában a csoporttársak közül. Hogy egyáltalán másoknak a gondját-baját imádságban elmondjuk Istennek. Beszélünk Istennek másokról és kérünk valami jót nekik. ... Mert Isten ma is ugyanolyan hatalmas, mint akkor volt Zakariás idejében. És ugyanolyan kegyelmes, szeret bennünk, és érdemes hozzá imádkozni.



Imádság:

Istenünk, köszönjük, hogy hozzád ma is érdemes imádkozni. Köszönjük, ha nem azonnal teljesíted minden kérésünket, mert az úgy lesz jó, ahogy te eltervezted. Köszönjük azt is, hogy nem minden kívánságunkat teljesíted, hiszen mi sokszor butaságokat kérnénk tőled.

Taníts meg minket arra, hogy ne csak kérjünk, hanem tudjunk áldani téged. Elsorolni a te nagy tetteidet, megvallani, hogy szeretünk téged, hogy nagynak látunk, hogy tudjuk: te teremtetted a világot és neked terved van a mi egyszerű életünkkel is. Ámen!



https://www.youtube.com/watch?v=uKQnjQHHyWE



Szép ábrázolás mód: a várandós Szűz Mária szobra

 
 
0 komment , kategória:  Advent  
Adventi gondolatok 2022
  2022-12-18 11:44:55, vasárnap
 
 
Advent 22. napja, december 18, advent 4. vasárnapja


Emmánuel nevet adják neki, ami azt jelenti: ,,Velünk az Isten". Mt 1,23


Hányszor hallom a szinte vádaskodó kérdést:: Hol van most az Isten? Miért engedi, hogy szenvedjek, beteg legyek?

Isten szeretné ajándékba adni az Örök életet, azért mert szeret minket. A döntés azonban a miénk, hisszük-e és akarjuk-e? A vele való szeretetkapcsolatunk a keresztelésünkkor megkezdődött, gyermekévé fogadott bennünket. Szeretné, ha ebben a szeretetbeli kapcsolatban elkezdenéd megismerni őt. Hiszen ez a földi és az azutáni örömteli életünk igazi célja. Arra lettünk teremtve, hogy Vele legyünk kapcsolatban, közösségben.

,,Ha Isten velünk, ki lehet ellenünk? (Róm 8,31)

Az Emmánuel szónak nagy üzenete van: az Isten velünk van, akárhol és akárkik is vagyunk. Velünk van, amikor bajban vagyunk - hogy megmentsen minket. Velünk van, amikor szenvedünk - hogy könnyeinket letörölje. Velünk van, amikor elesünk - hogy segítsen felállni. Velünk van a gyengeségben - hogy erőssé tegyen, hogy megerősítsen. De velünk van örömeinkben is, a kánai menyegzőinkben is, ahol a mi vizünket is édes borrá változtatja.


Lelkiismeretvizsgálat
Hiszed, hogy Isten akkor is veled, van, amikor legszívesebben elbújnál előle? Vagy amikor levert vagyok, és rossz hangulatomban nem hallom a hangját? Azért, mert a körülöttem levő emberek többsége süket az isteni hívásra, én tudatosan ébresztem magamban a hangot, hogy nevemen szólítson?


Ft. Anthony M. Coniaris

,,XII. Piusz pápáról említi meg a történelem, hogy gyakran használta a telefont, de telefonja egyirányú volt: őt nem tudták hívni. Sok ember azt hiszi, hogy ez az Istennel való fő problémájuk: nem tudják őt felhívni, megtalálni, vele beszélni, hozzá eljutni. Gyakran tűnik Isten ilyen távolinak, személytelennek, irreálisnak. Ez az állapot azonban véglegesen megszűnt Karácsonykor, amikor Isten a földre szállt, és közte és az emberek között kétirányú kapcsolatot hozott létre. Jézuson keresztül egyenesben "hívhatjuk" az Istent, rajta keresztül megtalálhatjuk, beszélhetünk vele, imádságainkban, a szentáldozásban, a Szentírásban és az Egyházban megérinthetjük."


Imádság:

Uram, Istenem, köszönöm, hogy te vagy a velünk lakó Isten. Kegyelmed itt működik lelkünkben, gondviselésed őriz útjainkon, szereteted mindig körülvesz bennünket. Köszönjük, hogy Jézus a velünk levő testvérünk, Mária az égi gondoskodó édesanyánk. Köszönjük, hogy nem hagysz magunkra, mert a Szentlélek bennünk lakik, és őrangyalunk kísér utunkon. Köszönjük, hogy nem kell kétségbe esnünk, ha elbuktunk, mert végtelenül nagy irgalmaddal velünk vagy, mellénk állsz. Kérlek, maradj továbbra is velünk. Ámen!


https://www.youtube.com/watch?v=S2FpzUi1JUw
 
 
0 komment , kategória:  Advent  
Adventi gondolatok 2022
  2022-12-17 09:22:00, szombat
 
  Advent 21. napja: december 17, szombat


,,Jézus Krisztusnak, Dávid és Ábrahám fiának családfája." (Mt 1,1)

Jól emlékszem fiatalkorom titokban szentelt püspökére, Belon Gellértre, akinek mindig ott nyílt ki a sokat használt Bibliája, amit éppen idézni akart. Ő úgy kezdte elmélkedéseit, hogy nincs mellékes, vagy kevésbé fontos hely a Bibliában, a családfa történet éppúgy fontos tartalmat közvetítő kinyilatkoztatás, mint Jézus kereszthalála.

Nagy divat ma a családfa kutatás, különböző okokból. Nem véletlenül, a 100 évnél fiatalabb bejegyzéseket nem szoktam megmutatni, azt mondom: majd mi készítünk róla hiteles igazolást. Sokszor ugyanis olyat találna, amiről jobb, ha nem tud: titkos örökbefogadás, képzelt apa, öngyilkosság, furcsa eltitkolt származás, és hasonlóak. Szinte minden család történetében akadna egy-egy fekete bárány, szürke folt.

Milyen Jézus családfája? A 3*14 férfi név mellett csak öt asszony szerepel: Támár, Ráháb, Rúth, Uriás felesége (vagyis Betsabé, és Szűz Mária. Az első négy kétes erkölcsi hátterű, vagy pogány származású.

Máté evangélista mintegy felkészíti az olvasót az evangélium tanítására: a bűnöst is vállára veszi Jézus, a pogányokért is meghalt a kereszten. Senki sem botránkozzon meg Mária Magdolnán, vagy a szamariai asszonyon.

Jézus családfáján szent emberek, köztörvényes bűnözők, számkivetettek, pogány származású nők sorakoznak egymás után. Mindnek fontos szerepe volt, Isten tervében egyikük élete sem volt jelentéktelen.

Mennyei Atyánk számára nem az fontos, hogy honnan jöttünk, hanem, hogy mivé leszünk. Viszont aki távolabbról érkezik, annak rögösebb az út, de Isten angyalai neki fognak jobban örülni.


Lelkiismeretvizsgálat:

Ismered családfádat, családod történetét? Szoktál imádkozni azokért, kiktől földi életedet kaptad? Ismered eleki életed történetét? Tudod például ki volt az a pap, aki megkeresztelt, aki által lettél Isten gyermeke? Végül elgondolkodom azon, hogy az én életem és hitem is mennyire függ másoktól, akikről oly keveset tudok. Hálával imádkozom értük.


Yves Raguin 1912-1998 francia jezsuita gondolkodó

,,Istent senki más nem tudja elérni, csak az, aki minden módszeren túl engedi, hogy kegyelme elragadja."


Imádság:

Uram, taníts meg, hogy példád nyomán fogadjam el természetemet, örökölt tulajdonságaimat, rokonaimat, őseimet.

Uram, köszönetet mondok mindenkiért, aki valami módon kegyelmed hordozója volt az életemben. Segíts, hogy jól értsem meg, és találjam meg helyemet a világban: hordozzam szeretetedet.


O Come, Emmanuel - Epic Version! - YouTube


https://www.youtube.com/watch?v=SHd2zQQsHUw
 
 
0 komment , kategória:  Advent  
Adventi gondolatok 2022
  2022-12-16 11:22:27, péntek
 
  Advent 20. napja, december 16, péntek:


,,Nemsokára eljön szabadításom és megnyilvánul igazságom." (Iz 56, 1b)

Mit jelent az, hogy nemsokára, hamar? Az ószövetségi ember számára bizonyára egy fél nap is hamar volt Hogyan olvassuk a Teremtés könyvéből?

Ter 18.6-8 - ,,Ábrahám besietett sátrába Sárához, és így szólt: "Végy gyorsan három adag lisztet, keleszd meg, és süss lepényt." Azután kiment Ábrahám az állatokhoz, kiválasztott egy fiatal és erős borjút, s odaadta a szolgának, hogy sietve készítse el. Majd tejet és vajat hozott és meghozta az elkészített borjút is, és eléjük tette." Egy borjú gyors levágása, a hús megsütése, több, mint fél nap, 5-6 óra legalább. De hasonló a gyorsaság a Tékozló fiú történetében is: Lk 15, 23, 25: Vezessétek elő a hizlalt borjút, és vágjátok le. Együnk és vigadjunk ....... Az idősebbik fiú kint volt a mezőn. Amikor hazatérőben közeledett a házhoz, meghallotta a zeneszót és a táncot. a nemsokára itt is legalább 5-6 óra. Ma ha nem találunk valami kész ételt, vaqy azonnal tálalható ételt a hűtőben, már kétségbe esünk, a fiatalabbak már ahhoz szoktak, ilyenkor ételfutárral rendelnek valamit.

A nemsokára pedig egy-két perc. A tényleg fiatalok már ahhoz vannak szokva, hogy Tik-Tok, vagy Twitter, Insta, egy-két perces rövid kippek.

De tényleg így kell a hitünk gyakorlásában is? Rögtön élmény? Azonnali eredmény= megnyilvánulás? Rövidítjük, rövidítjük szentmiséinket, mert úgymond a mai ember nem ér rá. Aztán élmény nélküli szertartás-váz marad belőle.

Adjuk meg a módját, legalább a vasárnapi és ünnepi összejöveteleinknek: Nyilvánuljon meg rajtunk, hogy ünneplünk. szép ruha, aktív részvétel, alkalmas, odaszánt idő. Ha belülről valami megnyilvánul bennünk, akkor várhatjuk el, hogy egy hullámhosszra kerülünk, és az isteni igazság megnyilvánulása mellett nem megyünk el észrevétlen.


Timothy Radcliffe, ,,Miért járunk szentmisére?" - című könyvében így ír:

,,A szentmise egy három felvonásos drámához hasonló melynek egyes felvonásait az isteni erények képezik: a hit, a remény és a szeretet. Ezen erények útján formálja át a kegyelem azt, aki részt vesz a szentmisén, ám ez egy lassú és általában nem intenzív élményekkel járó folyamat."


Ferenc pápa:

,,A szentmise az, ami létrehozza a keresztény vasárnapot! A keresztény vasárnap a mise körül forog. Az milyen vasárnap egy keresztény számára, amelyből hiányzik az Úrral való találkozás?"


Lelkiismeretvizsgálat:

Hogyan van jelen az Úr életünkben? Napi ima, napi jó feltétel?

Krisztus nélkül arra vagyunk ítélve, hogy a maga gondjaival a mindennapi fáradozás és a jövőtől való félelem uralkodjon rajtunk. Elhatároztam már, hogy egyetlen napomból sem maradhat ki Krisztus?


Imádság:

Add Uram, hogy jó lehessek,

Soha se gyűlöljek, csak szeressek,

Virágot lássak télben, hóban,

Ne higgyek a rosszban, csak a jóban.


A kenyérnek falatját megbecsüljem,

A szenvedők könnyét töröljem.

A holnaptól sose féljek,

Az embereknek jobb jövőt reméljek.


Uram, ki fönt vagy a Mennyekben,

Úgy tudjak hinni rendületlen.

Hogy mindig jó lehessek,

Soha se gyűlöljek, csak szeressek.
 
 
0 komment , kategória:  Advent  
     1/11 oldal   Bejegyzések száma: 100 
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 1 db bejegyzés
e év: 37 db bejegyzés
Összes: 8763 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 66
  • e Hét: 239
  • e Hónap: 2988
  • e Év: 40736
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.