Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
7 nap múlva karácsony!
  2007-12-17 04:49:51, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
mai csaj
  2007-12-17 04:40:08, hétfő
 
 

 
 
1 komment , kategória:  Általános  
mai pasi
  2007-12-17 04:38:07, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
mai bohókás kép
  2007-12-17 04:36:17, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
mai idézet
  2007-12-17 04:33:09, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  idézetek  
kocsonya
  2007-12-17 04:16:10, hétfő
 
  Kocsonya

Hozzávalók (6 személyre):
2 kg vegyes disznóság
15 dkg vöröshagyma
8 dkg sárgarépa
5 dkg fehérrépa
3 dkg zellergumó
babérlevél
fokhagyma
feketebors (szemes)
darabka fűszerpaprika

(ecet, citromlé)

A megtisztított (szükség esetén leperzselt) disznóságokat alaposan mosd meg, s annyi hideg vízben tedd fel főni, amennyi ellepi (max. 3 liter). Ha a víz felforrt, szedd le a tetején képződő habot, majd tedd bele a fűszereket és a zöldségeket. Fedő alatt, lassú tűzön főzd, amíg a hús teljesen meg nem puhul, . (Ha a répákat is bele akarod tenni a kocsonyába, akkor azokat vedd ki, még mielőtt szétfőnének, s ha kihűltek, szeleteld fel.) A megpuhult húsdarabokat csontozd ki, darabold fel, s helyezd el (megfelelően mély) üveg vagy porcelán tálakban (ekkor mehet hozzá a kimentett zöldség is). A levet zsírtalanítsd és tisztítsd meg úgy, ahogy az aszpikot szokás, de zselatint ne használj, ha a dermesztési próba elsőre nem sikerült, inkább főzd tovább a levet. (A dermesztési próbánál egy kiskanálnyi lehűtött levet hideg helyre - de nem mélyhűtőbe - teszünk, s a lé akkor jó, ha ott egy negyed órán belül megkocsonyásodik.) Végül a kocsonya megtisztított és kihűlt (de még nem dermedő) levét öntsd rá a húsdarabokra, s a tálakat tedd hideg helyre (de nem a mélyhűtőbe).
A tálaláskor ecetet vagy citromlevet kínálj hozzá. (Van, ahol őrölt pirospaprikát is szórnak a tejére.)

A kocsonyát a disznó (vagy malac) olyan részeiből főzzük, amelyek jó tartást adnak a lének, így elsősorban fejet, lábat, körmöt, farkat és bőrkét használunk vegyesen. A hús egy kisebb része lehet füstölt is.
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
sajtkrém leves
  2007-12-17 04:04:40, hétfő
 
  4 dkg vaj
1 púpozott evőkanál finomliszt
8 dl víz
2 húsleveskocka
15 dkg reszelt füstölt sajt
2 dl tejszín
fél-fél mokkáskanál reszelt szerecsendió
őrölt bors
4 tojássárgája
4 vékony szelet kenyér

Elkészítés: A vajat lábasban fölolvasztjuk, a lisztet 1 perc alatt világosra pirítjuk benne. A vízzel fölöntjük. Habverővel többször megkeverve nagy lángon fölforraljuk, a leveskockát belemorzsoljuk. Közben a sajtot lereszeljük, kétharmadát a levesbe szórjuk, és kevergetve 3-4 perc alatt simára főzzük. A tejszínnel dúsítjuk, a szerecsendióval fűszerezzük, ha kell, utánasózunk. A kenyérszeletekből pirítóst készítünk. Mind a négy levesescsészében egy-egy tojássárgáját simára keverünk, a forró levest rámerjük, a maradék sajttal megszórjuk. Pirítóssal kínáljuk.
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
karácsonyi zserbó
  2007-12-17 03:59:06, hétfő
 
  Hozzávalók:
Tésztához : 250 g margarin, 500 g liszt, 3 tojás sárgája, késhegynyi szódabikarbóna, 20 g élesztő, 200 ml tej, 2 evőkanál cukor. Töltelék: 1 kis üveg sárgabaracklekvár, 200 g darált dió, (200 g porcukorral összekeverve). Máz: 4 evőkanál víz, 5 evőkanál cukor, 1 evőkanál kakaó, 100 g vaj. A máz helyett használhatunk 150g étcsokit vagy tortabevonót.

Elkészítés:
A cukrot a langyos tejjel elkeverjük, és az élesztőt megfuttatjuk benne. A margarint, a lisztet, a 3 tojás sárgáját, a késhegynyi szódabikarbónát hozzáadjuk az élesztős tejhez, a tésztát összeállítjuk. A tészta kidolgozása után egy rugalmas, nem ragacsos, nyújtható tésztát kell kapnunk. A tésztát négy részre osztjuk és négy lapot nyújtunk belőle. Az első lapot zsírozott, lisztezett vagy sűtőpapírral kibélelt tepsibe tesszük és a lapot megkenjük sárgabaracklekvárral és meghintjük a cukros dióval. A töltelékre ráhelyezzük a második lapot, melyet szintén lekvárral kenünk meg és cukros diót szórunk rá, és ráhelyezzük a harmadik, majd a negyedik lapot és az így összeállított süteményt 1 órán át kelesztjük. Középmeleg sütőben kb. 40 percig sütjük, közben villát beleszúrva megnézhetjük, hogy átsült-e. Miután kihűlt a tészta, bevonjuk csokoládémázzal. KARÁCSONYI TIPP! A tölteléket gazdagithatjuk reszelet almával, rumba áztatatott mazsolával és leheletnyi fahéjjal. A csokimázhoz felhasználhatjuk a Mikulásból megmaradt csokikat is.



 
 
0 komment , kategória:  receptek  
mai vicc
  2007-12-17 01:01:38, hétfő
 
  Fizetés napján hazamegy a férj, és kéri a feleség a konyhapénzt. A férfi megáll a tükör előtt, odahívja az asszonyt, felmutatja a pénzt és így szól:
- Na fiacskám, látod ezt? Ami a tükörben van, az a tiéd, a többihez semmi közöd.
Másnap délben hazamegy a férj:
- Kaját ide, de gyorsan!
A felesége elérak mindent. Hurkát, kolbászt, sülteket.
- Honnan teremtetted ezt elő, hiszen nem adtam neked egy fillért sem? - kérdi álmélkodva.
Erre a feleség odaáll a tükör elé, felemeli a szoknyáját, letolja a bugyiját és odainti a férjét:
- Látod ezt? Ami a tükörben van az a tiéd, az igazi meg a hentesé!



 
 
0 komment , kategória:  viccek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
2007.11 2007. December 2008.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 109 db bejegyzés
e év: 767 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 632
  • e Hét: 7410
  • e Hónap: 11814
  • e Év: 43543
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.